Povežite se s nama

Međimurje

Na čakovečkom području 22. i 23. travnja održava se “Zelena čistka”

Objavljeno:

- dana

Grad Čakovec će na svom području organizirati proljetno čišćenje okoliša, na inicijativu udruge „Žmergo“ iz Opatije.

Naime, unazad nekoliko godina ova udruga organizira proljetne i jesenske akcije uklanjanja otpada iz okoliša pod nazivom „Zelena čistka“. Akcija je postala svojevrsni sinonim za očuvanje prirode, u koju se i sugrađani iz Međimurja rado uključuju.

Ove godine proljetno čišćenje planirano je uz Svjetski dan čišćenja (World Cleanup Day) 22. i 23. travnja.

Upravni odjel za komunalno gospodarstvo, izgradnju grada i upravljanje nekretninama preuzet će organizaciju u vidu osiguranja potrebne opreme (rukavice, vrećice, kontejneri, potrebna oprema i mehanizacija za čišćenje), odlaganja otpada i zbrinjavanja istog za vrijeme akcije, uključenja komunalnih službi i komunalnih redara, određivanja zbirnih mjesta, označavanja lokacija, odvoz otpada i sl.

Veće količine otpada evidentirane su na lokacijama:

– Čakovec (Loka, kat. čestica 1539/1),

– potez Ulice Ivana Gorana Kovačića,

– M.O. Žiškovec – Doličec – šumica,

– Krištanovec (poljski put prema Vratišincu, kat. čestica 952),

– šljunčani put uz kanal nasipa u M.O. Kuršanec, i potez do pročistača – šuma u M.O. Novo Selo na Dravi,

– M.O. Mihovljan – šuma Hišće i Berek kod Mačkovca,

– M.O. Mačkovec- oko Martice, Balogovec, Kotić, Brezić

– M.O. Novo Selo Rok – kod šume prema Mačkovcu te poljski put prema Mačkovcu.

Sve škole, udruge, lovci, branitelji, poduzeća  i sl. mogu biti potencijalni partneri. Na tim će se lokacijama kontaktirati i tvrtke koje svojom mehanizacijom mogu uvelike pomoći kod sanacije.

Prethodnih godina sudionici su bili predsjednici MO s članovima, umirovljenici, lovačka društva, nogometni klubovi i djelatnici GKP Čakom, uz nadzor i prisustvo komunalnih redara.

Iz Grada Čakovca pozivaju sve volontere koji žele da se uključe u akciju. Više informacija mogu dobiti u Upravnom odjelu za komunalno gospodarstvo, izgradnju grada i upravljanje nekretninama Grada Čakovca.

Međimurje

Na području Murskog Središća staju na kraj dosadnim komarcima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 17. lipnja, u jutarnjim satima proveden je adulticidni tretman komaraca na području grada Mursko Središće te u naseljima Peklenica, Križovec i Brezje, a u večernjim satima tretirani su komarci u naselju Štrukovec i Hlapičina.

Adulticidno tretiranje komaraca provodi tvrtka Bioinstitut preparatom na bazi permetrina Phobi super PB+ u koncentraciji od 5% metodom hladnog zamagljivanja, pojasnili su iz Grada.

Nastavite čitati

Međimurje

Grad Mursko Središće kreće u izgradnju nove skele u Križovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće vlasnik je skele Fusek Mursko Središće i skele Križovec koje predstavljaju tradiciju i jedan od turističkih proizvoda Grada.

Prijašnjih godina su se skele koristile za prijevoz ljudi i vozila, a u današnje vrijeme koriste se uglavnom za prijevoz putnika u turističke svrhe.

Skelu Križovec najviše koristi lokalno stanovništvo s obzirom da lokalno stanovništvo ima imanja s obje strane rijeke te se njome vrši i prijevoz traktora, ali ju posjećuje i sve više turista.

U kolovozu prošle godine zabilježen je najveći povijesni vodostaj rijeke Mure od 543 cm koji je izmjeren 7. kolovoza 2023. godine u 5 sati. Skelu Križovec je velika bujica rijeke Mure odnijela otprilike tri kilometara nizvodno sve do Novakovca te je naselje Križovec ostalo bez važnog riječnog plovila koje je povezivalo lijevu i desnu stranu rijeke Mure.

Zbog potrebe lokalnog stanovništva i posjeta turista Grad Mursko Središće temeljem provedenog postupka javne nabave, gdje je pristigla jedna ponuda, kreće u izgradnju nove skele u Križovcu.

Danas, 14. lipnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak potpisao je Ugovor o nabavi riječne skele Križovec s tvrtkom Tekeli projekt inženjering d.o.o. iz Murskog Središću u iznosu od 294.831,25 eura s uključenim PDV-om. Sredstva za izradu skele Križovec osigurana su u gradskom proračunu te će se ista refundirati putem natječaja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Završetak izgradnje skele u Križovcu planiran je krajem ove godine.

Paralelno s izgradnjom nove skele u Križovcu projektiraju se novi pristupni putevi, pristan, sajla sa svom potrebnom pratećom infrastrukturom te će se isti izvoditi u 2025. godini. Time naselje Križovec dobiva najmoderniju riječnu skelu sa svim pratećim tehničkim sadržajima koja će koristiti za građane i turiste. Isto tako, u Murskom Središću, uzvodno od lučice, kod zvonika svete Barbare postavit će se mala skela čije projektiranje je u tijeku.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje