Povežite se s nama

Međimurje

U Nedelišću vatrogasni dom do kraja svibnja, u lipnju povodom Dana Općine i drugih proslava razna događanja

FOTO: Općina Nedelišće

Objavljeno:

- dana

Općina Nedelišće obuhvaća jedanaest naselja. Stoga ne čudi što je veliki izazov sva naselja Općine razvijati ravnomjerno, no upravo to općinsko čelništvo čini, objašnjava načelnik Nedelišća Nikola Novak.

– U Nedelišću se dovršava Vatrogasni dom, što je investicija veća od četiriju milijuna kuna, koju u potpunosti financiramo iz općinskog Proračuna. Trebao bi biti završen do kraja svibnja, a u njemu će se osigurati prostor za tri vatrogasna vozila, dok će se iznad nalaziti dvorana s kapacitetom za 150 ljudi i pomoćne prostorije.

Završena je rekonstrukcija ulice Karlović Vinka, koja vodi prema dječjem igralištu Dolić. Ono je napravljeno lani, a gradnju dodatnih sadržaja na toj lokaciji prijavili smo na natječaj Ministarstva turizma i sporta. Naime, uz postojeće igralište za odbojku na pijesku, napravili bismo još jedno, ali i razni dodatan sadržaj – naglašava nedelišćanski načelnik Nikola Novak.

I kod Dječjeg vrtića “Zvončić” uređeno je novo igralište, što predstavlja ulaganje od milijun kuna.

– S istočne strane državne ceste u Pušćinama radi se na dijelu pješačke staze, za koju nam još treba jedan spoj. Za nj čekamo suglasnost Hrvatskih cesta, jer smo izradili idejno rješenje kako bismo spojili ta dva segmenta. U Paragu je započela gradnja Doma kulture, pri čemu su sredstva dobivena od Udruge “Kali Sara” i Savjeta za nacionalne manjine. U suradnji pak s UNICEF-om gradit će se resursni centar na ulazu u Parag – kaže Novak.

Podrška i planovi

Za PŠ Gornji Hrašćan u tijeku je dogovor energetske obnove s Međimurskom županijom. Proširena je i zona male privrede kod Dunjkovca. Kao važan projekt, načelnik izdvaja i inicijativu pod nazivom “Igrajmo se!”, na kojoj surađuju s Općinom Strahoninec.

– Radi se o produženom boravku, ali i drugim aktivnostima u dvama vrtićima s područja Općine Nedelišće i jednom s područja Strahoninca. Projekt s više od 3,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Rok izvršenja ishođenja lokacijske i građevinske dozvole za obilaznicu prema Varaždinu je srpanj ove godine. To znači da bi, ako Vlada osigura novac u Proračunu, njezina izgradnja mogla započeti iduće godine. Građevinska dozvola za nasip kod Pušćina dobivena je u prosincu, a tijekom ove godine bit će raspisan natječaj za radove – za kraj dodaje načelnik.

Dani Općine i proslave

Za Dane Općine planira se koncert ozbiljne glazbe, na kojem će nastupiti sastav “Ad Gloriam Brass”. Koncert je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija.

– DVD Slakovec lani je proslavio 90 godina postojanja, dok će ove godine DVD-ovi Gornji Hrašćan, Macinec i Trnovec obilježiti puno stoljeće od osnutka. Slakovec osim toga slavi i 60 godina NK-a “Sloboda” pa će se tim povodom zadnjeg vikenda u lipnju održati koncerti Željka Bebeka i grupe Ljubavnici – ističe načelnik Novak.

Međimurje

Mimohod maturanata u Čakovcu u petak, a na red će paziti i roditeljske ophodnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 16. svibnja u predvorju sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec s početkom u 13 sati održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti povodom ovogodišnje “Coolijade”.

Sudjelovali su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čakovca David Vugrinec, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec, ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Bosiljka Vinković – Kukolić, ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur, pedagoginja Graditeljske škole Čakovec Anja Zadravec Jančikić, načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač i policijski službenik za poslove temeljne policije u Službi za javni red i sigurnost Policijske uprave međimurske Mladen Zadravec.

Ove godine završne svečanosti povodom proslave Dana maturanata odvijat će se u razdoblju od 20. do 24. svibnja, od ponedjeljka do petka. Ujedno, u petak, 24. svibnja, s početkom u 15 sati održat će se završni mimohod maturanata. Ovogodišnja trasa kretanja započinje u Ulici Vladimira Nazora kod Ekonomske i Trgovačke škole te se potom povorka maturanata nastavlja kretati Ulicom Otokara Keršovanija, Trgom Eugena Kvaternika, pješačkom zonom Ulice kralja Tomislava te Trgom Republike, a zatim Zrinsko-frankopanskom i Vukovarskom ulicom te završava kod SRC-a “Mladost” u Športskoj ulici. Odmah nakon mimohoda na terenima SRC-a održat će se završna svečanost maturanata, a u slučaju lošeg vremena proslava seli u sportsku dvoranu Graditeljske škole Čakovec.

Kao i prethodnih godina, završne svečanosti maturanata imat će i natjecateljski karakter kroz biranje najmaturanta/najmaturantice i najoriginalnijeg razreda, a sve u cilju poticanja maturanata na odgovorna i društveno poželjno ponašanja. Proglašenje ovogodišnjih pobjednika održat će se na završnoj svečanosti maturanata u petak, 24. svibnja.

Načelnik Sokač istaknuo je kako prošle godine tijekom Dana maturanata nisu zabilježeni značajniji sigurnosni incidenti. Osnovni cilj nazočnosti policijskih službenika na proslavama maturanata, svakako je smanjiti sve moguće rizike koji dovode do neželjenog ponašanja, odnosno narušavanja javnog reda i mira te naravno oštećenja tuđe imovine ili prekomjerne konzumacije alkoholnih pića. Na kraju je dodao kako mladi imaju pravo proslaviti završetak srednjoškolskog obrazovanja, a policiji nije u interesu da to sprječava, već da ih pravilno usmjeri, odnosno da “Coolijada” prođe bez neželjenih ekscesa i posljedica.

Policijski službenik za poslove temeljne policije Mladen Zadravec, upoznao je prisutne novinare kako će se i ove godine o sigurnosti maturanata brinuti tzv. “roditeljske ophodnje”. Radi se o ophodnjama sastavljenim od roditelja maturanata i policijskih službenika, a koje će u razdoblju od 20. do 23. svibnja obilaziti okupljanja maturanata. Dodao je, kako su policijski službenici zaduženi za prevenciju, obišli sve srednje škole na području Međimurske županije te pritom održali prigodna predavanja putem kojih su maturantima uputili mnogobrojne savjete s ciljem preveniranja neželjenih ponašanja.

Na kraju konferencije ravnatelj Srnec poetski se osvrnuo na ovogodišnji finale okupljanja maturanata na SRC-u “Mladost”, pa je rekao: “U petak čakovečki sportsko rekreacijski centar bit će SRCE MLADOSTI”.

Također, u cilju zaštite sigurnosti svih sudionika završne svečanosti Dana maturanata u petak, 24. svibnja, od 13 do 20 sati za sav javni promet, osim dostave, biti zatvoren dio Športske ulice u Čakovcu, točnije od raskrižja s Vukovarskom ulicom do parkirališta kod Tehničke škole Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

Mursko Središće: podijeljene besplatne članske iskaznice za knjižnicu vrtićarima i prvašićima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Međunarodni dan obitelji, 15. svibnja, djeci vrtićke dobi te učenicima prvog razreda osnovne škole podijeljene su besplatne članske iskaznice za Gradsku knjižnicu i čitaonicu Mursko Središće koje je osigurao Grad Mursko Središće.

Cilj je ove geste potaknuti čitalačku aktivnost kod najmlađih građana, upoznati ih s knjižnicom kao mjestom na kojem mogu posuđivati knjižnu građu, ali i boraviti, učiti i uroniti u bezbrižan svijet knjiga.

Vjerujemo da će posjet djece i roditelja u Gradsku knjižnicu biti zabavna i redovita aktivnost te molimo da se članske iskaznice koriste za posuđivanje isključivo dječje literature, poručili su iz Grada Mursko Središće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje