Povežite se s nama

Život i društvo

Na FOI-ju počeo CECIIS, najznačajniji međunarodni događaj godine: najveći interes za radionicu “Računalne igre”

Objavljeno:

- dana

Na Fakultetu organizacije i informatike (FOI) danas je počeo  jedan od najznačajnijih godišnjih međunarodnih događanja: 29. Međunarodna konferencija posvećena informacijskim i inteligentnim sustavima – CECIIS 2018.

Riječ je o jednoj od najznačajnih konferencija iz područja primijenjenih informacijskih znanosti u srednjoj Europi, a ove godine glavni naglasak konferencije je digitalna transformacija. Uz pozvana predavanja dvaju renomiranih svjetskih stručnjaka i znanstvenika, profesora Dimitrisa Karagiannisa sa Sveučilišta u Beču te profesora Dietera Hertwecka sa Sveučilišta Reutlingen u Njemačkoj, svoje radove prezentirat će znanstvenici i stručnjaci u području informacijskih i inteligentnih sustava iz osam zemalja Europe i svijeta.

Dieter Hertweck sa Sveučilišta Reutlingen u Njemačkoj

– Informacijske tehnologije mijenjaju svijet oko nas i utječu na naš život u svakom aspektu. Moramo se prilagođavati i to je nešto o čemu mi razgovaramo u okviru ove konferencije. Gotovo 80 % naših zaposlenika je angažirano na projektima koji uključuju digitalne transformacije. To je kompleksan pojam i odnosi se na promjenu načina poslovanja, ponašanja, razmjene informacije kako bi društvo bilo učinkovitije i bolje – istaknuo je dekan FOI-ja prof. dr. sc. Neven Vrček.

Prof. dr. sc. Neven Vrček, dekan FOI-ja

Predsjednik Programskog odbora CECIIS-a prof. dr. sc. Vjeran Strahonja istaknuo je kako je konferencija namijenjena znanstvenicima iz akademske zajednice, ali i gospodarstvenicima.

– Svakih nekoliko godina pojavi se pojam koji je u modi, a danas je to digitalna transformacija. Pojam je to koji obilježava sveobuhvatne promjene poslovanja na temelju informacijskih tehnologija – rekao je prof. dr. sc. Strahonja.

Prof. dr. sc. Vjeran Strahonja

Važan dio konferencije CECIIS su paralelna događanja koja će se odvijati tijekom sva tri dana trajanja konferencije. Između ostalog, održat će se stručna konferencija pod nazivom “Računalne igre 2018.”, a za koju je prijavljeno čak 170 sudionika! Već treću godinu održava se Dan e-Škola u sklopu koje će se održati stručna sekcija “Digitalna transformacija obrazovnih institucija”. Upravo je jedan od primjera digitalne transformacije projekt e-Škole.

– Hrvatski sustav obrazovanja je već zakoračio u digitalnu transformaciju kroz projekte e-Škole i eksperimentalni program “Škola za život”. Uvođenjem tehnologija u učenje mijenjamo sustav obrazovanja, od učenika prvih razreda osnovnih škola, do studenata – istaknula je pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj.

Jedan od sudionika CECIIS-a je i Dejan Drabić, kojeg mnogi smatraju ambasadorom STEM revolucije u Međimurju. Vlasnik tvrtke koja se bavi razvojem poslovnih aplikacija, predsjednik Udruge diplomanata FOI-ja, predsjednik udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i član izvršnog odbora Hrvatskog saveza informatičara ističe kako mu je obrazovni segment mu je izrazito važan, s obzirom da priprema predavanja za djecu i mlade koji odlaze na državna i međunarodna natjecanja.

Dejan Drabić, predsjednik udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) 

– S obzirom da smo po uspjesima djece i mladih u samom vrhu i na državnoj i međunarodnoj razini, mi već jako dugo koristimo najmodernije alate, tehnologije i metode poučavanja te imamo vrhunske IT stručnjake – istaknuo je Drabić.

Život i društvo

Znate li koja marka automobila se najviše krade u Hrvatskoj?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

MUP je objavio publikaciju “COVID i kriminalitet u 2020. – Komentar pokazatelja sigurnosti u Republici Hrvatskoj”.

Može se naći niz zanimljivih podataka, a mi smo odlučili izdvojiti onaj o krađi vozila.

Tijekom 2020. godine prijavljene su u Hrvatskoj 703 krađe, teške krađe i neovlaštene uporabe cestovnih motornih vozila, odnosno otuđena su 523 vozila, a što je za 28,5 % manje u odnosu na 2019. godinu kada je otuđeno 731 vozilo.

Pronađeno je i vlasnicima vraćeno 475 vozila, odnosno 73,3 %, što se može objasniti i smanjenim brojem krađa, objašnjavaju iz policije.

Od ukupnog broja otuđenih putničkih vozila zanimljivo je da je iz operativnih evidencija policije vidljivo kako 97 % otuđenih putničkih vozila nije imalo ugrađenu dodatnu zaštitu protiv krađe izuzev one tvornički ugrađene.

Među metama najčešće se bilježe vozila iz grupacije Volkswagen (29,9 %), potom francuski proizvođači (Renault/Peugeot/Citroën) 14,9 %, vozila proizvođača Opel 10,3 % i druga.

Nastavite čitati

Život i društvo

“Na području Općine Breznički Hum nema nezaposlenih jer se ulaže u poslovne zone”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako bi se nastavio nesmetani napredak, Općina Breznički Hum donijela je izmjene i dopune općinskoga Prostornog plana, a s načelnikom Zoranom Hegedićem razgovarali smo o ulaganjima u proteklom razdoblju te planovima za budućnost.

U protekle četiri godine znatno se ulagalo u infrastrukturne projekte. Najveći projekti bili su u vodovodnoj mreži, iz sustava Varkoma. Završen je projekt gradnje vodovodne mreže između naselja Gornji Hum i Šćepanje. Projekt je vrijedan oko 16 milijuna kuna i financiran je iz fondova EU-a. Drugi projekt još nije završen jer je izvođač radova bankrotirao, pa sada Varkom mora naći novog. Gotovo sva naselja pokrivena su vodovodom. Nastavljeno je i asfaltiranje lokalnih cesta. Također, na području Općine postavljeno je kompletno nova električna mreža, a na stupove LED rasvjeta. Na taj način godišnje se uštedi oko 10.000 eura, a novac se koristi za stipendije.

Također, Općina Breznički Hum u protekle je tri godine radila izmjene Prostornog plana, koje su i završene, s ciljem omogućavanja infrastrukturnih projekata. Važna im je cestogradnja, pa se gradi cesta Zagreb – Marija Bistrica – Prepuštovec – Popovec s odvojkom za Breznički Hum.

– Mi smo najmanja općina u Varaždinskoj županiji, s najmanjim izvornim proračunom. Ipak, u naše tri poslovne zone trenutno imamo investicije u vrijednosti od 10 milijuna eura. Općina nema svoje zemljište, sve su to investicije privatnih poduzetnika. Zona uz glavnu cestu je puna, ali i dalje mi se javljaju poduzetnici za preostale zone. Mi smo Prostorni plan pripremili za potrebe poduzetnika. Malo novaca nam ostaje, pa se oslanjamo na projekte financirane iz sredstava EU-a te ministarstava – objasnio je načelnik Zoran Hegedić.

U Brezničkom Humu uređuje se groblje

Među projektima koji su gotovo u potpunosti financirani EU novcem valja istaknuti uređenje groblja u Brezničkom Humu. Projekt je vrijedan više od 600.000 kuna, a 400.000 je stiglo iz EU-a. Općina je za novi investicijski ciklus pripremila projekt stare škole, u kojoj će se uređivati prostorije za Limenu glazbu „Sveti Martin“ i druge udruge. Vatrogasci koji djeluju na području Općine Breznički Hum imaju u potpunosti uređene prostore. Općina Breznički Hum iz svojih je sredstava kupila dva vatrogasna vozila, radi se o investiciji vrijednoj oko 280.000 kuna.

Među europskim projektima je i proslava Martinja, koja zbog koronavirusa nije provedena. Radi se o međunarodnoj suradnji iz projekta “Europa za građane”, a vrijednost iznosi 25.000 eura.

– Mi na području Općine Breznički Hum nemamo nezaposlenih. Napravili smo i Strategiju razvoja turizma. Naše poslovne zone prihvatljivo su poslovno okruženje investitorima i oni rade nove pogone. Općina ima nešto više od 1300 stanovnika, a u tvrtkama na općinskom području radi oko 500 ljudi te će se otvarati i nova radna mjesta. Imamo i nekoliko većih poljoprivrednih gospodarstava te dvije vinarije. Očekujem da će se zbog navedenoga ovamo početi vraćati stanovnici. Želja nam je da se stare kuće obnove te da se iskoriste za turizam. Dobro je da smo blizu Zagreba – jasan je načelnik Zoran Hegedić. Načelnik najavljuje proširenje poslovnih zona, gradnju servisnih cesta, a planu je i gradnja turističkoga kampa jer od Balatona do Jadrana nema takvog smještaja.

Društveni život

Općina Breznički Hum riješila je i problem brige za djecu vrtićke dobi. Temeljito je općinskim sredstvima uređena Područna škola u Šćepanju, a privatni partner je ondje otvorio igraonicu. Općini je to sada trošak od nula kuna jer se za zaposlene brine privatni partner, a Varaždinska županija plaća režije. Općina također roditeljima sufinancira trošak igraonice, a jednak iznos dobivaju roditelji čija djeca polaze vrtiće u drugim mjestima.

Područna škola Šćepanje preuređena je u igraonicu

– Igraonicu polazi 20-ak mališana, a standard je bolji nego na drugim mjestima jer se jedna teta brine za šest mališana – poručio je načelnik.

Na općinskom području djeluje više udruga, a Općina se ponosi manifestacijom „Starinski žmaki“. S tim u vezi žene su se organizirale i tijekom svibnja trebale bi predstaviti kuharicu u kojoj su skupile starinske recepte. Limena glazba zbog epidemioloških mjera ne može nastupati, pa snima CD. Ove će se godine održati i 10. likovna kolonija u Šćepanju, a umjetnici doniraju nastale slike, koje se zatim prodaju u humanitarne svrhe.

Općina Breznički Hum među prvima je uvela gerontodomaćice putem javnih radova, koje se brinu za starije sugrađane, a taj se projekt i dalje provodi kroz “Zaželi II.” te u suradnji s Crvenim križem Varaždinske županije. Četiri žene brinu se za 50-ak građana.

Stambeni kontejner

Isto tako, Općina isplaćuje pomoć za novorođenčad, kupljeno je reciklažno dvorište te nova oprema za čišćenje snijega, a nakon potresa na petrinjskom području kupljen je jedan kontejner za stanovanje.

Nastavite čitati