Povežite se s nama

Međimurje

Čakovec: Na Interventnoj kardiologiji izliječeno 115-ero pacijenata

Objavljeno:

- dana

USPIJEH U TRI MJESECA

– Vaša bolnica pruža pozitivne primjere koje ćemo provesti i u drugim dijelovima Hrvatske – izjavio je ministar zdravstva Milan Kujundžić prilikom nedavnoga službenog posjeta Međimurskoj županiji, kad je obišao i Županijsku bolnicu Čakovec.

– U Hrvatskoj smo prema pokazateljima kvalitete prvi od svih zdravstvenih ustanova, jednako kao i po postotku zbrinjavanja osiguranika s našeg područja, a imamo i najbolji omjer zaposlenih radnika između medicinskog i nemedicinskog osoblja u zemlji – objasnio je ravnatelj Županijske bolnice Robert Grudić.

Adaptacija

Prema njegovim riječima, među ključnim razlozima ministrova dolaska, pored radnog sastanka, teme projekata i dijaloga o riješavanju problema, svakako je i činjenica da je od prosinca 2016. godine, otkad je u funkciji, u Interventnoj kardiologiji dosad izliječeno 115-ero pacijenata.

– Radimo kvalitetno uz dobre rezultate, pa nema razloga da cijela regija taj dio liječenja ne obavlja kod nas – istaknuo je ravnatelj. Tijekom obilaska Odjela kardiologije, ministar se uvjerio u inovativni pristup liječenju i čestitao cijelom timu, istaknuvši kako jedna relativno mala sredina uspijeva napraviti ovakav posao. U Bolnici su inače u tijeku investicije ukupne vrijednosti od oko 100 milijuna kuna koje, uz Županijsku bolnicu Čakovec, obuhvaćaju i Zavod za hitnu medicinu, Dom zdravlja i Zavod za javno zdravstvo. Prije desetak dana najavljena je investicija od 65 milijuna kuna, od čega 50 milijuna dolazi iz EU fonda. Sredstva su namijenjena adaptaciji zgrade Stare interne, čime će se riješiti i problemi Dnevne bolnice, jednodnevne Kirurgije, Palijativne skrbi, Psihijatrije te Fizikalne terapije, što pacijenti već dugo čekaju.

– Drago mi je da se svaki sastanak i dijalog s ministrom isplatio, jer nam je dao šansu i očigledno vrednuje rezultate koje međimursko zdravstvo ima, a koji su na razini europskog prosjeka. Dokaz tome je današnji posjet, ali i činjenica da smo početno ponuđenih 13 milijuna pretvorili u 65 milijuna kuna, uz investiciju u Hitnu u Murskom Središću i planiranu nabavu magnetske rezonance – rekao je župan Matija Posavec.

EU novci

Konačno će se riješiti problemi na koje pacijenti dugo čekaju, od Dnevne bolnice do Palijativne skrbi i Psihijatrije

Izvor:
Foto:

Međimurje

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković: „Necertificirano sjeme smanjuje prinose“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija / pixabay.com

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković još se jednom osvrnula na Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja, koji je izazvao puno polemika u javnosti, ustvrdivši da na vidi razlog za odgodom njegova donošenja.

– Riječ je o redovnoj proceduri u Hrvatskom saboru, gdje će se tijekom dvaju čitanja provjeriti je li što propušteno – izjavila je ministrica Vučković.

Dodala je da su mali proizvođači izuzeti od certificiranja i dorade, baš kao i ekološki poljoprivrednici te da određene informacije iznesene u javnosti nisu točne.

– Imamo velik problem zbog korištenja necertificiranog sjemena, a koristi se prosječno na 20 posto velikih površina. To značajno smanjuje prinose i to je teška tema. Razmišljamo neke primjedbe otkloniti uvođenjem posebnih potpora. Nastojat ćemo ubuduće malo bolje voditi dijalog – zaključila je Vučković.

Na prijedlog novoga Zakona su krajem 2020. godine reagirali Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača, Udruga „Biovrt – u skladu s prirodom“ i Udruga OPG-ova Hrvatske „Život“, ocijenivši ga nedorečenim.

Nastavite čitati

Međimurje

Preminuo Ivan Bene, poznatiji kao Đura z Međimurja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Ivan Grahovec

U Međimurju danas tužna vijest: u 72. godini preminuo je Ivan Bene, poznatiji kao Đura z Međimurja.

Lik Đure z Međimurja, zabavljača koji je desetljećima uveseljavao Međimurce i žitelje susjednih regija, ostvarivao se putem priča o malome čovjeku i njegovim naporima. Prije triju godina uručena mu je Povelja Međimurske županije kao znak zahvalnosti za dugogodišnji rad i doprinos kulturno-umjetničkomu amaterizmu.

Posljednji ispraćaj održat će se u krugu obitelji.

Nastavite čitati