Povežite se s nama

Međimurje

Čakovec: Na Interventnoj kardiologiji izliječeno 115-ero pacijenata

Objavljeno:

- dana

USPIJEH U TRI MJESECA

– Vaša bolnica pruža pozitivne primjere koje ćemo provesti i u drugim dijelovima Hrvatske – izjavio je ministar zdravstva Milan Kujundžić prilikom nedavnoga službenog posjeta Međimurskoj županiji, kad je obišao i Županijsku bolnicu Čakovec.

– U Hrvatskoj smo prema pokazateljima kvalitete prvi od svih zdravstvenih ustanova, jednako kao i po postotku zbrinjavanja osiguranika s našeg područja, a imamo i najbolji omjer zaposlenih radnika između medicinskog i nemedicinskog osoblja u zemlji – objasnio je ravnatelj Županijske bolnice Robert Grudić.

Adaptacija

Prema njegovim riječima, među ključnim razlozima ministrova dolaska, pored radnog sastanka, teme projekata i dijaloga o riješavanju problema, svakako je i činjenica da je od prosinca 2016. godine, otkad je u funkciji, u Interventnoj kardiologiji dosad izliječeno 115-ero pacijenata.

– Radimo kvalitetno uz dobre rezultate, pa nema razloga da cijela regija taj dio liječenja ne obavlja kod nas – istaknuo je ravnatelj. Tijekom obilaska Odjela kardiologije, ministar se uvjerio u inovativni pristup liječenju i čestitao cijelom timu, istaknuvši kako jedna relativno mala sredina uspijeva napraviti ovakav posao. U Bolnici su inače u tijeku investicije ukupne vrijednosti od oko 100 milijuna kuna koje, uz Županijsku bolnicu Čakovec, obuhvaćaju i Zavod za hitnu medicinu, Dom zdravlja i Zavod za javno zdravstvo. Prije desetak dana najavljena je investicija od 65 milijuna kuna, od čega 50 milijuna dolazi iz EU fonda. Sredstva su namijenjena adaptaciji zgrade Stare interne, čime će se riješiti i problemi Dnevne bolnice, jednodnevne Kirurgije, Palijativne skrbi, Psihijatrije te Fizikalne terapije, što pacijenti već dugo čekaju.

– Drago mi je da se svaki sastanak i dijalog s ministrom isplatio, jer nam je dao šansu i očigledno vrednuje rezultate koje međimursko zdravstvo ima, a koji su na razini europskog prosjeka. Dokaz tome je današnji posjet, ali i činjenica da smo početno ponuđenih 13 milijuna pretvorili u 65 milijuna kuna, uz investiciju u Hitnu u Murskom Središću i planiranu nabavu magnetske rezonance – rekao je župan Matija Posavec.

EU novci

Konačno će se riješiti problemi na koje pacijenti dugo čekaju, od Dnevne bolnice do Palijativne skrbi i Psihijatrije

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Čakovec se pridružio obilježavanju Nacionalnog dana multiple skleroze

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nacionalni dan multiple skleroze obilježava se 26. rujna. 

Tim povodom mnogobrojne institucije, udruge, pojedinci i drugi daju svoj doprinos isticanjem narančaste boje koja predstavlja boju te bolesti.

Kako bi dao podršku, i Grad Čakovec pridružio se ovogodišnjem obilježavanju, osvjetljavanjem zgrade Doma sindikata narančastom bojom.

Društvo multiple skleroze Međimurske županije trenutno broji 102 člana, najčešće s utvrđenim postotkom invalidnosti između 80 i 100 posto, a svaka osoba oboljela od MS-a ima trajni invaliditet.

Broj članova se iz godine u godinu povećava, a bolest se najčešće javlja između 20. i 45. godine života.

Multipla skleroza je teška autoimuna neurološka bolest te je s razlogom nazivaju “bolest s tisuću lica” budući da svaka oboljela osoba ima različite simptome i različitu težinu same bolesti.

Kod svih oboljelih je jedno zajedničko, a to je vrlo oslabljen imunitet. U svijetu oko 2,5 milijuna ljudi boluje od multiple skleroze.

Cilj obilježavanja dana multiple skleroze je povezivanje i sudjelovanje ljudi, grupa i organizacija u događajima i aktivnostima kako bi se podigla svijest o multiploj sklerozi kao globalnom problemu te uputio poziv na veću suradnju u istraživanju bolesti na međunarodnoj razini.

Nastavite čitati

Međimurje

Murskom Središću 253.000 kuna za kupnju 3900 kanti za papir i plastiku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće dobio je putem javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 253.000 kuna za kupnju 3900 spremnika za smeće. Riječ je o projektu kupnje po 1950 plavih i žutih spremnika čija je ukupna vrijednost 633.500 kuna, dok će Fond iznos sufinancirati s 40 posto. Riječ je o maksimalnom mogućem iznosu sufinanciranja, dok će se preostali novac namaknuti iz gradskog Proračuna.

– Odobrenjem projekta vreće koje su se do sada koristile za odvoz papira i plastike odlaze u povijest. Već ranije su nabavljene zelene kante za miješani komunalni otpad te smeđe kante za biootpad. Dakle, sva domaćinstva na području Murskog Središća koja su uključena u sustav odvoza smeća nakon provedenog postupka javne nabave dobiti će plavu i žutu kantu – poručili su iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje