Povežite se s nama

Međimurje

Čakovec: Na Interventnoj kardiologiji izliječeno 115-ero pacijenata

Objavljeno:

- dana

USPIJEH U TRI MJESECA

– Vaša bolnica pruža pozitivne primjere koje ćemo provesti i u drugim dijelovima Hrvatske – izjavio je ministar zdravstva Milan Kujundžić prilikom nedavnoga službenog posjeta Međimurskoj županiji, kad je obišao i Županijsku bolnicu Čakovec.

– U Hrvatskoj smo prema pokazateljima kvalitete prvi od svih zdravstvenih ustanova, jednako kao i po postotku zbrinjavanja osiguranika s našeg područja, a imamo i najbolji omjer zaposlenih radnika između medicinskog i nemedicinskog osoblja u zemlji – objasnio je ravnatelj Županijske bolnice Robert Grudić.

Adaptacija

Prema njegovim riječima, među ključnim razlozima ministrova dolaska, pored radnog sastanka, teme projekata i dijaloga o riješavanju problema, svakako je i činjenica da je od prosinca 2016. godine, otkad je u funkciji, u Interventnoj kardiologiji dosad izliječeno 115-ero pacijenata.

– Radimo kvalitetno uz dobre rezultate, pa nema razloga da cijela regija taj dio liječenja ne obavlja kod nas – istaknuo je ravnatelj. Tijekom obilaska Odjela kardiologije, ministar se uvjerio u inovativni pristup liječenju i čestitao cijelom timu, istaknuvši kako jedna relativno mala sredina uspijeva napraviti ovakav posao. U Bolnici su inače u tijeku investicije ukupne vrijednosti od oko 100 milijuna kuna koje, uz Županijsku bolnicu Čakovec, obuhvaćaju i Zavod za hitnu medicinu, Dom zdravlja i Zavod za javno zdravstvo. Prije desetak dana najavljena je investicija od 65 milijuna kuna, od čega 50 milijuna dolazi iz EU fonda. Sredstva su namijenjena adaptaciji zgrade Stare interne, čime će se riješiti i problemi Dnevne bolnice, jednodnevne Kirurgije, Palijativne skrbi, Psihijatrije te Fizikalne terapije, što pacijenti već dugo čekaju.

– Drago mi je da se svaki sastanak i dijalog s ministrom isplatio, jer nam je dao šansu i očigledno vrednuje rezultate koje međimursko zdravstvo ima, a koji su na razini europskog prosjeka. Dokaz tome je današnji posjet, ali i činjenica da smo početno ponuđenih 13 milijuna pretvorili u 65 milijuna kuna, uz investiciju u Hitnu u Murskom Središću i planiranu nabavu magnetske rezonance – rekao je župan Matija Posavec.

EU novci

Konačno će se riješiti problemi na koje pacijenti dugo čekaju, od Dnevne bolnice do Palijativne skrbi i Psihijatrije

Izvor:
Foto:

Međimurje

Sveti Martin na Muri: Skelarska kuća čuva tradiciju skelarenja i života uz rijeku Muru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Dan planeta Zemlje, 22. travnja, otvoren je interpretacijski centar Skelarska kuća u kojoj će posjetiteljima na raspolaganju biti pregled cjelokupne turističko-ugostiteljske ponude destinacije Sveti Martin na Muri, kao i detaljna prezentacija djelatnosti skelarenja uz rijeku Muru.

Turistička i rekreativna ponuda uz rijeku Muru ovime dobiva na cjelovitosti što jamči zadržavanje posjetitelja na duže vrijeme. Ukupna vrijednost investicije je oko 1,3 milijuna kuna, a Skelarska kuća će u funkciji interpretacijskog centra čuvati tradiciju skelarenja i života uz rijeku Muru, a turistima nudi najvažnije informacije o samoj destinaciji.

– Možemo reći da Sveti Martin na Muri osim tradicije kupališnog turizma posebno njeguje još dvije tradicije: mlinarenje i skelarenje, na čemu su postignuti zaista značajni rezultati – s ponosom je istaknuo načelnik Općine Sveti Martina na Muri Dražen Crnčec.

– Interpretacijski centar Skelarska kuća zamišljen je kao ulazna polazna točka na područje zaštićenog krajolika rijeke Mure u Svetom Martinu na Muri. Općina se u zadnjem desetljeću razvila u jedno od najvećih gospodarskih i turističkih središta Međimurja te u prepoznatljivu destinaciju aktivnog odmora i kvalitetnog života koja može ponuditi različiti spektar turističkih resursa, atrakcija i proizvoda – pojasnio je direktor Turističke zajednice Sveti Martin na Muri David Novinščak.

Još 2005. godine rekonstruiran je ploveći mlin na Muri, koji je danas prepoznatljivi turistički brend zajedno sa skelom u Žabniku, a u tijeku je i rekonstrukcija skele uz Skelarsku kuću. Dosadašnji napori i suradnja lokalne zajednice, Općine i Međimurske županije rezultirali su većim ulaganjima u javnu turističku infrastrukturu izgradnjom Mlinarske kuće i grunta, obnovom tradicijskog mlina te izgradnjom poučne pješačko-biciklističke staze „Svetomartinska Mura“ koja je obuhvatila sve postojeće prirodne, kulturne i tradicijske vrijednosti ovog područja.

– Tradicija nas je naučila da su mlinarstvo i skelarstvo kod nas bile ključne djelatnosti: ako išta treba sačuvati od zaborava i prenositi na sljedeće generacije, to su upravo vrijednosti koje čine naš identitet i našu kulturu. A upravo su ovakvi interpretacijski centri dodatna vrijednost našemu turizmu i promociji Međimurja – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Svečanom otvorenju prisustvovala je i državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Sandra Herman.

– Sveti Martin na Muri destinacija je koja ponajviše zahvaljujući Termama Sveti Martin generira 70 posto ukupnog turističkog prometa i svih ostvarenih noćenja u Međimurju. Ta činjenica pokrenula je i omogućila ostalu ponudu ovoga kraja, a najbolji dokaz je upravo prostor uz rijeku Muru, počevši od mlina, Mlinarske kuće, šetnice i sada do Skelarske kuće – rekla je Herman.

Skelarska kuća turistima će, osim kao informativni centar, uz široku ponudu suvenira karakterističnih za destinaciju, omogućiti i nekoliko turističkih paketa, poput vožnje skelom i interpretacije tradicionalnih djelatnosti uz rijeku Muru, a realizirat će se i jedinstvena pristupna točka za sve pružatelje usluga u turizmu.

Nastavite čitati

Međimurje

VIDEO Alenka Bilić u podcastu „Pametni ljudi“ govorila o temama socijalne skrbi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nova epizoda podcasta „Pametni ljudi“ na YouTube kanalu Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec donosi gostovanje Alenke Bilić, diplomirane socijalne radnice i ravnateljice Centra za socijalnu skrb Čakovec.

U nešto više od sat vremena ravnateljica čakovečkog Centra za socijalnu skrb govorila je o mnogim temama iz perspektive struke socijalnih radnika.

Na početku razgovora voditelj Robert Posavec i Alenka Bilić razgovaraju o aktualnim događajima u sektoru socijalne skrbi i pitanju koliko puta treba nekome dati novu šansu te gdje je granica kad bi obiteljskom nasilniku trebalo reći „dosta“.

Nakon toga slijedi niz tema iz područja socijalne skrbi, koje su sve redom vezane uz djecu – od razvoda braka preko zanemarivanja djece do izdvajanja djece iz obitelji, udomljavanja, posvajanja, poremećaja u ponašanju…

Alenka Bilić je u razgovoru govorila i o sigurnosti socijalnih radnika, stvarima kojima se bave svakodnevno, o isplatama dječjih doplataka i drugih oblika pomoći, o tome tko kontrolira trošenje sredstava te o suradnji socijalnih radnika s udomiteljima, dok je jedan dio razgovora posvećen pitanjima evaluacije čitavog sustava socijalne skrbi.

Nastavite čitati