Povežite se s nama

Međimurje

Čakovec: Na Interventnoj kardiologiji izliječeno 115-ero pacijenata

Objavljeno:

- dana

USPIJEH U TRI MJESECA

– Vaša bolnica pruža pozitivne primjere koje ćemo provesti i u drugim dijelovima Hrvatske – izjavio je ministar zdravstva Milan Kujundžić prilikom nedavnoga službenog posjeta Međimurskoj županiji, kad je obišao i Županijsku bolnicu Čakovec.

– U Hrvatskoj smo prema pokazateljima kvalitete prvi od svih zdravstvenih ustanova, jednako kao i po postotku zbrinjavanja osiguranika s našeg područja, a imamo i najbolji omjer zaposlenih radnika između medicinskog i nemedicinskog osoblja u zemlji – objasnio je ravnatelj Županijske bolnice Robert Grudić.

Adaptacija

Prema njegovim riječima, među ključnim razlozima ministrova dolaska, pored radnog sastanka, teme projekata i dijaloga o riješavanju problema, svakako je i činjenica da je od prosinca 2016. godine, otkad je u funkciji, u Interventnoj kardiologiji dosad izliječeno 115-ero pacijenata.

– Radimo kvalitetno uz dobre rezultate, pa nema razloga da cijela regija taj dio liječenja ne obavlja kod nas – istaknuo je ravnatelj. Tijekom obilaska Odjela kardiologije, ministar se uvjerio u inovativni pristup liječenju i čestitao cijelom timu, istaknuvši kako jedna relativno mala sredina uspijeva napraviti ovakav posao. U Bolnici su inače u tijeku investicije ukupne vrijednosti od oko 100 milijuna kuna koje, uz Županijsku bolnicu Čakovec, obuhvaćaju i Zavod za hitnu medicinu, Dom zdravlja i Zavod za javno zdravstvo. Prije desetak dana najavljena je investicija od 65 milijuna kuna, od čega 50 milijuna dolazi iz EU fonda. Sredstva su namijenjena adaptaciji zgrade Stare interne, čime će se riješiti i problemi Dnevne bolnice, jednodnevne Kirurgije, Palijativne skrbi, Psihijatrije te Fizikalne terapije, što pacijenti već dugo čekaju.

– Drago mi je da se svaki sastanak i dijalog s ministrom isplatio, jer nam je dao šansu i očigledno vrednuje rezultate koje međimursko zdravstvo ima, a koji su na razini europskog prosjeka. Dokaz tome je današnji posjet, ali i činjenica da smo početno ponuđenih 13 milijuna pretvorili u 65 milijuna kuna, uz investiciju u Hitnu u Murskom Središću i planiranu nabavu magnetske rezonance – rekao je župan Matija Posavec.

EU novci

Konačno će se riješiti problemi na koje pacijenti dugo čekaju, od Dnevne bolnice do Palijativne skrbi i Psihijatrije

Izvor:
Foto:

Međimurje

Objavljen poziv projekta „Zaželi-pomoć je tu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na temelju Odluke o financiranju Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda plus, Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027., Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – prevencija institucionalizacije“, Grad Mursko Središće u sklopu projekta „Zaželi-pomoć je tu“ objavilo je trajni javni poziv.

Poziv se odnosi za iskaz interesa za korištenje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom u sklopu projekta „Zaželi – pomoć je tu“.

Cilj projekta

Projekt će doprinijeti prevenciji institucionalizacije i povećanju socijalne uključenosti ranjivih skupina na području Grada Murskog Središća, Općine Selnica i Općine Mala Subotica pružanjem usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom.

Ostale informacije nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Međimurje

Zimska škola informatike u Čakovcu okupila najbolje mlade informatičare iz cijele države

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Čakovcu se treću godinu zaredom održava Zimska škola informatike, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara uz suradnju s Mladim informatičkim stručnjacima (MIS) i Međimurskim informatičkim klubom (MIK).

Međimurje je već treći puta domaćin ovog edukativnog programa koji okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele zemlje, zahvaljujući ulaganjima Međimurske županije u obrazovanje te podršci udrugama koje promiču informatiku kao iznimno važno područje te educiraju mlade.

Na otvorenju u Graditeljskoj školi Čakovec je istaknuto da je 29. Zimska škole informatike u Čakovcu okupila stotinjak mladih informatičara i IT stručnjaka te da je riječ o organizaciji od velikog značaja za Međimursku županiju kao regiju koja prednjači i po inicijativama za razvoj informatičkog obrazovanja mladih u našoj zemlji.

Na svečanosti otvorenja u Graditeljskoj školi, župan Matija Posavec je naglasio da su sadržaji, poput ovog edukativnog programa, od iznimne važnosti u svjetlu razvojnog zamaha u području suvremenih, digitalnih tehnologija, kojem svjedočimo: „Drago mi je da vam ponovo mogu poželjeti dobrodošlicu u Međimurje i uspješno provođenje ovog edukativnog programa u području obrazovanja koje postaje najvažnijim. Živimo u vremenu u kojem je od presudne važnosti biti informatički pismen. Zato mi je iznimno drago što Međimurje prednjači po snazi naših udruga i centara izvrsnosti i u tom području.“

U radu Zimske škole informatike, do 24. veljače, sudjelovat će 30-ak stručnjaka iz cijele Hrvatske kojima su se pridružili članovi Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije. Voditelji Zimske škole su Alenka Dogan Capan, iz Hrvatskog saveza informatičara, i Dejan Drabić, potpredsjednik Hrvatskog saveza informatičara, te predsjednik udruge Mladi informatički stručnjaci i voditelj Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije.

Ova edukativna manifestacija okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele države, uključujući osnovnoškolce i srednjoškolce, stvarajući platformu na kojoj talentirana mladež razmjenjuje znanje, stvara mreže i nadograđuje informatičke vještine. Sudionici će imati priliku prisustvovati kvalitetnim radionicama koje će ih pripremiti za izazove na najzahtjevnijim informatičkim natjecanjima, posebice iz područja računalnih algoritama. Fokus će biti na raznim područjima informatike, posebice na programiranju te će sudionici imati priliku sudjelovati u raznovrsnim radionicama, uključujući računalne Algoritme, Logo napredni, Python, C/C++/STL, 3D modeliranje i ispis, Lego robotika, Scratch Lego, te mnoge druge. Također, organizirat će se posebna radionica namijenjena nastavnicima informatike, kako bi im se dala prilika za unaprjeđenje znanja i vještina.

Otvorenju su prisustvovali i Ljerka Cividini, gradonačelnica grada Čakovca, odakle je Zimskoj školi također pružena podrška, zatim državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, Krešimir Malnar, tajnik Hrvatskog saveza informatičara, Marina Klačmer Čalopa, dekanica Fakulteta organizacije i informatike Varaždin, te brojni drugi uzvanici kojima je dobrodošlicu poželio i ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec.

Svečanost otvorenja glazbenim nastupom su uljepšali učenici III. osnovne škole Čakovec Laura, Noa i Luka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje