Povežite se s nama

Život i društvo

U Novi Marof na kolače s groficom Lujzom

Objavljeno:

- dana

SVI NA DRUŽENJE

Treću godinu zaredom Marofčani i njihovi gosti imat će priliku tijekom obilježavanja Dana Grada Novog Marofa doživjeti dio bogate povijesti Grada kroz druženje s dvojnicom grofice Lujze.

 Ove godine volonteri projekta „Grofica Lujza“ uz podršku Turističke zajednice Novi Marof osmislili su poseban program druženja u kojem će najviše moći uživati oni najmanji jer grofica će Lujza upravo njima pripovijedati priče i dijeliti tradicionalne slastice.

Druženje s groficom Lujzom održat će se 12. lipnja 2016. godine s početkom u 16.00 h u predvorju dvorca Erdődy. Grofica Lujza srdačno će dočekati svoje posjetitelji uz kruščiće od lana, a potom će im ispričati nekoliko zanimljivih događanja iz svog života s Rudolfom grofom Erdődyjem, strastvenim zaljubljenikom u brzu vožnju i automobile. Posjetitelje će grofica Lujza povesti i u šetnju kroz obližnji perivoj gdje će zajedno potražiti vile osluškujući njihovu čarobnu pjesmu. Nakon druženja s vilama grofica Lujza će se sa svojom pratnjom uputiti u obilazak Grada Novog Marofa te proći Zagorskom ulicom i stići do Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ gdje će ispričati priču o ivanjskim običajima novomarofskog kraja te tako najaviti manifestaciju Vilinsko igrišče koja će se održati 23. lipnja 2016. godine uz zvonik u Kamenoj Gorici.

Torta grofice Lujze

Druženje s groficom Lujzom privesti će se kraju predstavljanjem i degustacijom torte grofice Lujze. Volonteri projekta iskreno se nadaju da će i ova nova slastica prirasti srcu grofičinih štovatelja poput sada, već dobro poznatih grofičinih kruščića o d lana te postati i prepoznatljiv znak samog projekta.

Idejni začetnik i voditelj projekta „Grofica Lujza“ je Tibor Martan, a u projektu aktivno sudjeluju Dubravka i Helena Baneković, Jasna i Iva Jež, Štefanija Vuk i Ana Martan. Projekt potpomaže Turistička zajednica Grada Novog Marofa te Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

FOTO U općini Cestica mraz “obrao“ vinograde, spas se traži s prihranom mladica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Niske temperature i mraz koji je posljednjeg vikenda, u noći sa subote na nedjelju i s nedjelje na ponedjeljak, 21. i 22. travnja, zahvatio područje općine Cestica učinio je velike štete u voćnjacima i vinogradima te povrtlarskim kulturama.

>>FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Prema riječima Marijana Županića, predsjednika Udruge vinogradara i podrumara Sveti Martin Cestica, podaci o nastalim štetama su još uvijek prikupljaju, a  najviše su stradali vinogradi na nižim nadmorskim visinama.

Nažalost, na pojedinim lokacijama cestičkog vinogradarskog područja od mraza stradali su kompletni vinogradi. Preporuka je prihraniti mladice koje su djelomično zahvaćene mrazom aminokiselinama, a osušene maknuti da se formiraju novi izbojci.

Kako to izgleda na terenu pšogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

Slobodno počnite pripremati roštilj za Praznik rada, ali izgleda da kiša ipak neće izostati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sljedećeg tjedna u srijedu obilježavamo 1. svibnja, odnosno Praznik rada.

Već tradicionalno to je dan za druženje u prirodi, na otvorenom, a često i za pečenje roštilja ili kuhanje graha. Jedan od ključnih uvjeta za to je lijepo vrijeme.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a 1. svibnja bi na sjeveru Hrvatske uglavnom trebao biti sunčan i topao.

Proteklih dana bilo je hladno i kišovito, ali već od petka, 26. travnja, stiže sunčano vrijeme i temperatura raste. Početkom sljedećeg tjedna danju će biti i 24 °C.

Prema trenutnoj prognozi DHMZ-a na varaždinskom području na sam Praznik rada prijepodne će biti sunčano i toplo s temperaturom do 22 °C. Poslijepodne stižu oblaci, moguće je malo kiše, a nešto više kiše trebalo bi pasti poslije 20 sati.

I ostatak sljedećeg trebao bi biti pravi proljetni.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje