Povežite se s nama

Život i društvo

Na Noći muzeja učilo se o Ludbrežanima koji su na razne načine unaprijedili svoj grad

Noć muzeja Ludbreg

Objavljeno:

- dana

U sklopi Noći muzeja 2019., Centar za kulturu i informiranje “Dragutin Novak” organizirao je u prostoru dvorca Batthyany biografsku izložbu iz ostavštine Marije Winter, na temu života znamenitih Ludbrežana.

Kroz izložbu je prikazan život 26 Ludbrežana koji su svojim radom postavili temelje za daljnji razvoj modernog grada.

– Ovo je uistinu fenomenalna izložba, izložba koja nadilazi one klasične pojmove izložbe kad obično želimo vidjeti Picassa ili nešto slično. Ovdje nećemo vidjeti to, vidjet ćemo ljude koji su stvarali ovaj naš grad, ulagali u njega sebe, svoju ljubav, svoje vrijeme i sve ono što su imali i znali sa željom da ovaj grad bude bolji i ljepši za sve koji u njemu žive. Vidjet ćete i koliko je bila važna škola u Ludbregu, koliko su bili važni učitelji u Ludbregu, ali imat ćete priliku vidjeti i podatke o prvoj babici, prvoj primalji, prvoj poštarici. Uistinu široka slika koja prikazuje kakav je ovo grad, tko su njegovi stanovnici. Posebno mi je drago da se uključila i Osnovna škola Ludbreg, mali kustosi iz petog razreda, a i učenici produženog boravka koji su rekonstruirali Fizirov autobus. Centar za kulturu ovime nas je podsjetio da živimo u najljepšem gradu, da su ovdje živjeli najhrabriji i najvrjedniji ljudi i da ne treba gledati preko vode ili u susjedno dvorište već ovdje pronaći sve što nam treba – rekao je na otvorenju gradonačelnik Dubravko Bilić.

Publika danas traži doživljaj tako da je koncept ove izložbe bio nešto drugačiji. Kako je ovogodišnja tema Noći muzeja bila Inovacije i digitalna budućnost i ludbreška je išla u tome smjeru.

– Stvaramo novi koncept muzeja, po uzoru na one u svijetu, a to su virtualni koncepti. Dva “krivca” za izložbu su Jelena Koprek, arheologinja, i Miroslav Vađunec, stručni suradnik za izdavaštvo i kulturu. Zahvaljujući njima cjelokupna ostavština Marije Winter sada se nalazi u digitalnom obliku i naravno da je u tom slučaju lakše pretraživati nego kad uzmete kutiju s fotografijama. Tako se došlo do tih 23 Ludbrežana te još tri koji su prikazana na drugačiji način – pojasnio je mr. Branko Dijanošić, ravnatelj Centra za kulturu i informiranje “Dragutin Novak”.

Izložbom (Ne)poznati Ludbrežani Centar za kulturu i informiranje “D. Novak” je dokumentima, fotografijama, videozapisima i predmetima prikazao Ludbrežane koji su predanim radom na razne načine unaprijedili svoj grad.

– Bilo da su rođeni u Ludbregu ili su u njemu pronašli svoj dom, neki od Ludbrežana svoj su život proveli u Ludbregu, a oni koji su otišli, uvijek su mu se rado vraćali. Zahvaljujući povijesno-arhivskoj građi iz Zbirke Ostavština Winter koju je Marija Winter kao umirovljena učiteljica predano skupljala, te našim dodatnim istraživanjima, pripremljena je ova izložba. Zahvaljujemo se i našim sadašnjim učiteljicama Karmen Kanižaj i Olji Dijanošić, koje su sa svojim učenicima doprinijele ovoj izložbi – rekla je Jelena Koprek, arheologinja dok drugi autor izložbe dodaje da se svi zainteresirani s izložbom mogu upoznati putem web stranice – Da bi digitalizacija bila kompletna, izradili smo i web stranicu (ludbrezani.czkidn.hr) na kojoj će biti postavljena kompletna izložba. Za Ljudevita Vrančića napravio sam crtić s namjerom da približim njegov život i rad na drugačiji način svim uzrastima. Najvažniji događaji iz života Rudolfa i Viktora Fizira prikazani su video animacijom. Izrada cijele izložbe također je popraćena video materijalom – kaže Miroslav Vađunec, stručni suradnik za izdavaštvo.

Centar za kulturu i informiranje Dragutin Novak ovom je izložbom spojio ono naizgled nespojivo – prošlost i budućnost. Nemjerljiv je u tome doprinos Osnovne škole Ludbreg jer upravo će ovi mladi naraštaji prenositi znanje o Ludbregu dalje. Ako ste kojim slučajem propustili Noć muzeja, priliku da vidite izložbu imate do kraja ovog tjedna, odnosno 8. veljače prema sljedećem rasporedu: ponedjeljak, srijeda, petak (od 11 do 13 sati), utorak i četvrtak (od 17 do 19 sati).

Život i društvo

Sortirnica otpada trebala bi za 9 mjeseci niknuti na lokaciji Motičnjak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj 20. siječnja je u Gradskoj vijećnici potpisao ugovore o izgradnji i opremanju te nadzoru radova na izgradnji sortirnice na lokaciji Motičnjak u Varaždinu.

Potpisivanju su nazočili ponuditelj ekonomski najpovoljnije ponude za izgradnju i opremanje sortirnice, direktor tvrtke MEPRO d.o.o. Darko Varga, prokurist tvrtke Aedificon d.o.o. Žarko Kraljić s kojim je potpisan ugovor o nazoru radova te zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Gradonačelnik Bosilj naglasio je da je izgradnja sortirnice veliki iskorak u gospodarenju otpadom.
– Tvrtka Mepro će za devet mjeseci izgraditi moderno postrojenje, sortirnicu za reciklabilni otpad. Sve ove komponente – plastika, tkanina, papir, metal, staklo, sve što se odvojeno prikuplja kod naših građana, dodatno će se sortirati u novoj sortirnici. Moja ideja jest da građanima olakšamo jer nema potrebe da imaju mini reciklažna dvorišta i veliku količinu kanti u svojim kućanstvima, već da imamo jednu crnu kantu za mješoviti komunalni otpad i jednu kantu za reciklabilni otpad – rekao je gradonačelnik.

Istaknuo je kako je izgradnja sortirnice još jedan u nizu poteza kako bi se gospodarenje otpadom u Varaždinu podiglo na višu razinu: „Moći ćemo, primjerice iz plastike izdvajati pet različitih komponenti, od kojih ćemo dvije moći prodavati. Trenutno plaćamo 895 kuna samo da nam netko otkupi tonu plastike. Vjerojatno ćemo u tome naći solidnu ekonomsku računicu.“

Najavio je da će, iako je riječ o automatiziranoj sortirnici, biti potrebe za otvaranjem novih radnih mjesta: „Niti u automatiziranoj sortirnici ne može se zamijeniti ljudski faktor koji je izuzetno bitan. Očekuje se da će sortirnica u godinu dana u jednoj smjeni obraditi sedam tisuća tona otpada, a za to je potrebno dvanaest do petnaest zaposlenih. Ne možemo znati tko će upravljati sortirnicom nakon što će biti izgrađena jer će za to biti objavljen natječaj, ali bit će sigurno otvorena nova radna mjesta.“

Grad Varaždin ostaje isključivi vlasnik sortirnice. Prethodno, Grad Varaždin, Grad Ivanec, Grad Lepoglava i općine: Bednja, Beretinec, Cestica, Donja Voća, Jalžabet, Klenovnik, Mali Bukovec, Maruševec, Petrijanec, Sračinec, Sveti Đurđ, Sveti Ilija, Trnovec Bartolovečki, Veliki Bukovec, Vidovec, Vinica i Visoko su 2020. godine sklopili Sporazum o zajedničkom korištenju postrojenja za sortiranje. Temeljem tog sporazuma Grad Varaždin je uspješno prijavio projekt izgradnje i opremanja sortirnice za dodjelu bespovratnih sredstva te s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisao 2021. godine Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.

Po provedenom postupku javne nabave, odabrana je ekonomski najpovoljnija ponuda tvrtke Mepro d.o.o., a ugovorne strane suglasno su utvrdile cijenu svih ugovorenih radova u iznosu od 26.868.521,81 kuna bez PDV-a. PDV iznosi 6.717.130,45 kuna, stoga ukupna cijena svih ugovorenih radova s PDV-om iznosi 33.585.652,26 kuna.

Grad Varaždin već je osigurao i dodatna sredstva za provedbu projekta putem Javnog poziva za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2020. godinu u visini od 2.681.535,46 kuna. Ukupna vrijednost projekta iznosi 50.510.526,63 kn. Prihvatljivi troškovi projekta iznose 35.753.806,01 kuna za što su dodijeljena bespovratna sredstva u visini od 85 %, odnosno u iznosu od 30.390.735,10 kuna.

Rok izvođenja radova je devet mjeseci. Cilj je na lokaciji Motičnjak izgraditi postrojenje za sortiranje odvojeno prikupljenog otpadnog papira, kartona, metala, plastike i drugih materijala – SORTIRNICA, kapaciteta oko 7000 tona godišnje u jednoj smjeni.

Sortirnice su važan segment sustava gospodarenja otpadom, budući da se u njima odvojeno sakupljeni reciklabilni otpad razvrstava, selektira i čisti od nepoželjnih segmenata čime mu se povećava kvaliteta i vrijednost te postaje sekundarna sirovina na tržištu koja se može reciklirati ili upotrijebiti na neki drugi način.

Planirani radovi između ostalog obuhvaćaju izvedbu kolno-pješačkog pristupa i ulaza na parcelu, nadzemne mosne vage, porte, sortirnice s nadstrešnicom te dobavu, dopremu i ugradnju opreme, aneksa, montažno-demontažnog skladišta, manipulativnih površina koje obuhvaćaju i ekonomsko dvorište za prostor za kontejnere i površine za pranje vozila, parkirališnog prostora i druge radove predviđene projektom.

Nastavite čitati

Život i društvo

Policija za vikend kontrolira imate li zimsku opremu te testira na prisutnost alkohola ili droge

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske i ovog će vikenda, na svim dionicama cesta na području Varaždinske županije pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Tom će prilikom provoditi mjere i radnje na sprječavanju prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Tijekom vikenda policijski službenici će na području Postaje prometne policije Varaždin ciljano pojačano nadzirati promet i kontrolirati vozače na prisutnost alkohola i/ili droga.

Obzirom na najavljeno pogoršanje vremenskih uvjeta, policija podsjeća na obvezu posjedovanja zimske opreme, te kako što sigurnije sudjelovati u prometu ukoliko su na cestama zimski uvjeti. Policijski službenici će također tijekom ovog vikenda pojačano nadzirati i posjedovanje zimske opreme na vozilima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje