Povežite se s nama

Život i društvo

Na Noći muzeja učilo se o Ludbrežanima koji su na razne načine unaprijedili svoj grad

Noć muzeja Ludbreg

Objavljeno:

- dana

U sklopi Noći muzeja 2019., Centar za kulturu i informiranje “Dragutin Novak” organizirao je u prostoru dvorca Batthyany biografsku izložbu iz ostavštine Marije Winter, na temu života znamenitih Ludbrežana.

Kroz izložbu je prikazan život 26 Ludbrežana koji su svojim radom postavili temelje za daljnji razvoj modernog grada.

– Ovo je uistinu fenomenalna izložba, izložba koja nadilazi one klasične pojmove izložbe kad obično želimo vidjeti Picassa ili nešto slično. Ovdje nećemo vidjeti to, vidjet ćemo ljude koji su stvarali ovaj naš grad, ulagali u njega sebe, svoju ljubav, svoje vrijeme i sve ono što su imali i znali sa željom da ovaj grad bude bolji i ljepši za sve koji u njemu žive. Vidjet ćete i koliko je bila važna škola u Ludbregu, koliko su bili važni učitelji u Ludbregu, ali imat ćete priliku vidjeti i podatke o prvoj babici, prvoj primalji, prvoj poštarici. Uistinu široka slika koja prikazuje kakav je ovo grad, tko su njegovi stanovnici. Posebno mi je drago da se uključila i Osnovna škola Ludbreg, mali kustosi iz petog razreda, a i učenici produženog boravka koji su rekonstruirali Fizirov autobus. Centar za kulturu ovime nas je podsjetio da živimo u najljepšem gradu, da su ovdje živjeli najhrabriji i najvrjedniji ljudi i da ne treba gledati preko vode ili u susjedno dvorište već ovdje pronaći sve što nam treba – rekao je na otvorenju gradonačelnik Dubravko Bilić.

Publika danas traži doživljaj tako da je koncept ove izložbe bio nešto drugačiji. Kako je ovogodišnja tema Noći muzeja bila Inovacije i digitalna budućnost i ludbreška je išla u tome smjeru.

– Stvaramo novi koncept muzeja, po uzoru na one u svijetu, a to su virtualni koncepti. Dva “krivca” za izložbu su Jelena Koprek, arheologinja, i Miroslav Vađunec, stručni suradnik za izdavaštvo i kulturu. Zahvaljujući njima cjelokupna ostavština Marije Winter sada se nalazi u digitalnom obliku i naravno da je u tom slučaju lakše pretraživati nego kad uzmete kutiju s fotografijama. Tako se došlo do tih 23 Ludbrežana te još tri koji su prikazana na drugačiji način – pojasnio je mr. Branko Dijanošić, ravnatelj Centra za kulturu i informiranje “Dragutin Novak”.

Izložbom (Ne)poznati Ludbrežani Centar za kulturu i informiranje “D. Novak” je dokumentima, fotografijama, videozapisima i predmetima prikazao Ludbrežane koji su predanim radom na razne načine unaprijedili svoj grad.

– Bilo da su rođeni u Ludbregu ili su u njemu pronašli svoj dom, neki od Ludbrežana svoj su život proveli u Ludbregu, a oni koji su otišli, uvijek su mu se rado vraćali. Zahvaljujući povijesno-arhivskoj građi iz Zbirke Ostavština Winter koju je Marija Winter kao umirovljena učiteljica predano skupljala, te našim dodatnim istraživanjima, pripremljena je ova izložba. Zahvaljujemo se i našim sadašnjim učiteljicama Karmen Kanižaj i Olji Dijanošić, koje su sa svojim učenicima doprinijele ovoj izložbi – rekla je Jelena Koprek, arheologinja dok drugi autor izložbe dodaje da se svi zainteresirani s izložbom mogu upoznati putem web stranice – Da bi digitalizacija bila kompletna, izradili smo i web stranicu (ludbrezani.czkidn.hr) na kojoj će biti postavljena kompletna izložba. Za Ljudevita Vrančića napravio sam crtić s namjerom da približim njegov život i rad na drugačiji način svim uzrastima. Najvažniji događaji iz života Rudolfa i Viktora Fizira prikazani su video animacijom. Izrada cijele izložbe također je popraćena video materijalom – kaže Miroslav Vađunec, stručni suradnik za izdavaštvo.

Centar za kulturu i informiranje Dragutin Novak ovom je izložbom spojio ono naizgled nespojivo – prošlost i budućnost. Nemjerljiv je u tome doprinos Osnovne škole Ludbreg jer upravo će ovi mladi naraštaji prenositi znanje o Ludbregu dalje. Ako ste kojim slučajem propustili Noć muzeja, priliku da vidite izložbu imate do kraja ovog tjedna, odnosno 8. veljače prema sljedećem rasporedu: ponedjeljak, srijeda, petak (od 11 do 13 sati), utorak i četvrtak (od 17 do 19 sati).

Život i društvo

Kreće II. faza izgradnje Turističko-informativnog centra u Trakošćanu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon realizirane I. faze izgradnje Turističko-informativnog centra u Trakošćanu, ovih je dana potpisan ugovor za realizaciju II. faze, odnosno nastavka ulaganja u vrijednosti od gotovo 21 tisuću eura.

Podsjetimo, Turističko-informativni centar, koji će se nalaziti u prostorijama bivšeg mjesnog ureda u Trakošćanu, realizira se u svrhu dodatne promocije i razvoja turizma u čitavom bednjanskom kraju. Kako sama lokacija dvorca Trakošćan, ali i čitav bednjanski kraj, iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetitelja, realizacija spomenutog centra ima veliku važnost za daljnji razvoj turizma.

– Posjetitelji koji će doći u našu općinu moći će u Turističko-informativnom centru u Trakošćanu dobiti apsolutno sve informacije o Trakošćanu, biseru kontinentalnog turizma. Osim toga, u sklopu centra moći će se dobiti sve informacije o Općini Bednja, zanimljivostima, manifestacijama i festivalima te mjestima koje mogu razgledati i posjetiti – rekao je načelnik Općine Bednja Damir Poljak, koji ne sumnja da će Turističko-informativni centar doprinijeti još boljem razvoju turizma na cijelom bednjanskom području.

A bednjanski kraj, osim Trakošćana, ima brojne “turističke adute”. Od bogate gastronomije, autohtonih festivala, atrakcija i glazbe.

– Na ovaj ćemo način našim posjetiteljima prezentirati našu cjelokupnu ponudu na jednom mjestu – zaključio je Poljak.

Nastavite čitati

Život i društvo

OŠ Šemovec bila je domaćin “Jumicara“, osebujne edukacije iz prometne kulture za najmlađe  

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U povodu završetka školske godine, Osnovna škola Šemovec u četvrtak je bila domaćin Jumicara, edukacije pod nazivom „Program prometne kulture za najmlađe”, na kojoj su se, osim domaćina, okupili i učenici osnovnih škola u Šemovcu, Trnovcu, Jalžabetu i Knegincu.

Osim toga, u posjet općini tom je prilikom stigao i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji je zajedno s načelnicom Općine Trnovec Bartolovečki Vericom Vitković i ravnateljicama osnovnih škola u Šemovcu i Trnovcu, Marinom Hižak i Radmilom Sačić, obišao škole u Šemovcu i Trnovu na kojima su nedavno izvedeni radovi obnove.

Župan Stričak kazao je kako u Šemovcu i Trnovcu uređen jedan dio krovišta i fasada te je, koliko je bilo potrebno, odrađeno i unutarnje uređenje hodnika i učionica.

– Kao što možete primijetiti, i dalje ulažemo u škole, vodimo brigu da je taj prostor primjeren, a isto tako vodimo brigu o sigurnosti naših učenika. Osim ulaganja u obrazovanje, gradnju i dogradnju škola i školskih sportskih dvorana, kao i njihovo opremanje, Varaždinska županija financira i čitav niz izvannastavnih aktivnosti kao i dodatnih sadržaja, poput prometnog poligona koji je jučer otvoren u okviru Osnovne škole Kneginec Gornji. Drago mi je što će taj poligon moći koristiti i učenici okolnih škola jer vrlo je važno da djeca steknu prometno iskustvo – rekao je Stričak.

Načelnica Općine Trnovec Bartolovečki Verica Vitković navela je kako su djeca ovom prilikom primijenila sve ono što su učila tijekom godine, poput prometne kulture, spašavanja unesrećenih, pružanja prve pomoći i oživljavanja.

– Tu su i naši lokalni vatrogasci koji isto tako pružaju pomoć i usluge te uče djecu kako se snalaziti, ali i naša prometna policija koja nadzire sva ova događanja. Zadovoljstvo je što naša djeca sve ono što su tijekom godine učili, danas mogu normalno primjenjivati u svakodnevnom životu – kazala je Vitković.

Zahvalila je ujedno županu Stričaku na razumijevanju potreba trnovečkih osnovnih škola i na dodatnom financiranju kako bi se obavila njihova adaptacija.

– Osnovna škola Šemovec je imala još i trstinu gore u školi, što je opasno za djecu, pa su se tu radili spušteni stropovi, a sve to pod nadzorom naše Županije. Isto tako, u školi Trnovec radila se zamjena pokrova, odnosno popravak krovišta, gdje je prokišnjavala sportska dvorana – dodala je Vitković, pohvalivši angažman Županije i izrazivši nadu u nastavak daljnje dobre suradnje.

Ravnateljica OŠ Šemovec Marina Hižak istaknula je zadovoljstvo što je ova škola bila domaćin inicijative prometne kulture za najmlađe u kojoj su sudjelovale i susjedne škole.

– Sigurnost na cestama i osvještavanje o prometnoj kulturi je izuzetno važno. Smatramo to vrlo bitnim i o tome djeca uče u školama. Ovo je prilika da kroz ovaj program te vještine svakako još više usavrše i da budu što odgovorniji i što savjesniji sudionici u prometu kao pješaci, biciklisti ili danas-sutra vozači. Sigurnost djece bi trebala biti na prvom mjestu, a isto tako sigurnost i odgovornost svakoga od nas u zajednici da budemo odgovorni jedni prema drugima i da vodimo brigu jedni o drugima – kazala je Hižak i zahvalila svima koji su sudjelovali, ali i onima koji su podržali i omogućili ovu hvalevrijednu edukaciju.

Ravnateljica OŠ Trnovec Radmila Sačić kazala je da je u proteklom razdoblju od početka školske godine škola pripojena na sustav javne odvodnje za koji je Županija izdvojila 29 tisuća eura, a oko školskog dvorišta postavljena je ograda u vrijednosti od 40 tisuća eura, pri čemu je Županija sudjelovala s 50 posto iznosa.

– U prosincu prošle godine je promijenjeno krovište, a za tu investiciju je Županija izdvojila 27 tisuća eura. Opremili smo se i dalje što se tiče opreme naših kabineta, specijaliziranih učionica, nabavili smo za svoju veliku učionicu informatike, učionicu budućnosti, i nova računala te drugu vrijednu informatičku opremu – rekla je Sačić.

Istaknula je također zadovoljstvo što je Županija izašla ususret, prepoznala potrebe škole i brzo reagirala. U obilasku škola bili su i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek te članovi Skupštine Varaždinske županije Anita Rep i Tin Jurak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje