Povežite se s nama

Život i društvo

Na ulazu u trgovački centar nisu mjerili temperaturu pa im stigla kazna od 30.000 kuna

Objavljeno:

- dana

U ponedjeljak, 14. prosinca, održana je 29. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović informirao je o aktivnostima Stožera civilne zaštite na razini države.

Inspektori Ravnateljstva civilne zaštite obavili su ukupno 2759 nadzora poslovnih subjekata i izdali 75 usmenih upozorenja kojima su otklonjeni nedostatci tijekom nadzora.

Također, izdan je jedan prekršajni nalog u visini od 30.000 kuna zbog kršenja nužne epidemiološke mjere o obvezi mjerenja temperature na ulazu trgovačkog centra zatvorenog tipa. MUP nije objavio gdje se ovo dogodilo.

Dio nadzora obavljen je suradnji s policijskim službenicima i inspektorima Državnog inspektorata Republike Hrvatske.

Pripadnici Državne intervencijske postrojbe Ravnateljstva civilne zaštite proveli su 1797 nadzora prilikom čega je utvrđeno 292 nepravilnosti. Na licu mjesta otklonjeno je 75 nepravilnosti. Inspekciji je na daljnje postupanje upućeno 217 službenih zabilješki.

Policijski službenici proveli su nadzor u ukupno 11.785 objekta i događaja. U devet objekata utvrđeno je kršenje mjera.

– Temeljem zaprimljenih dojava, kao i kroz redovan rad policijskih službenika, utvrđeno je ukupno 119 kršenja mjera samoizolacije od strane građana i za isto će biti podnijeti prekršajni nalozi – napomenuo je ministar Božinović.

Nastavila se isporuka opreme iz skladišta civilne zaštite, a trenutno je izdano 1.037.500 artikala zaštitne opreme, odnosno 120 tona.

Ravnateljstvo civilne zaštite zaprimilo je dodatnih 100.000 brzih antigenskih testova. Ukupno je do sada zaprimljeno 250.000 testova te su svi distribuirani svim županijskim zavodima za javno zdravstvo te Gradu Zagrebu.

Život i društvo

U Varaždinu odabrano osam mladih plesača koji će nastupiti na europskim festivalima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinu je u petak i subotu, 9. i 10. travnja, održana velika plesna audicija u sklopu EU projekta „People power partnership“ kojeg Turistička zajednica grada Varaždina, zajedno s još 13 institucija iz ukupno 10 zemalja, provodi u sklopu programa Kreativna Europa.

Projekt je usmjeren na plesnu kreativnost mladih osoba, s naglaskom na moderni i hip-hop ples, a kroz njegove će aktivnosti grupe mladih plesača iz partnerskih gradova imati priliku raditi s vrhunskim plesnim profesionalcima iz njemačkog Freiburga te s produkcijama, koje će uvježbavati na posebnim višednevnim radionicama, nastupati na velikim festivalima u partnerskim gradovima.

Program Kreativna Europa želi povezivanjem mladih ljudi putem kreativnih aktivnosti, u ovom slučaju izvedbenih i plesnih umjetnosti, ojačati osjećaj zajedničkog europskog identiteta, omogućiti transfer znanja i dobre prakse od profesionalaca prema amaterima te potaknuti razvoj kulturnih i kreativnih industrija, što je posebnu važnost dobilo u posljednjih godinu dana, kada se taj sektor našao u krizi izazvanoj pandemijom COVID-a 19.

Vodeći partner projekta je Pan Optikum Aktionstheater iz njemačkog grada Freiburga, profesionalni umjetnički kolektiv koji je nastao 1982. kao ulična kazališna skupina da bi do danas izrastao u multidisciplinarnu plesno-kazališnu instituciju koja priprema velike produkcije, surađuje s velikim kazališnim i plesnim kućama te nastupa na najvećim europskim festivalima.

Na audiciju, održanoj u koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu, odazvalo se 18 plesačica i plesača iz cijele Hrvatske, a žiri sastavljen od članova Pan Optikuma (Sigurn Fritsch, Luca Maria Fritsch, Mathias Retnner i Flynn Moers) je na temelju njihovog plesnog i glumačkog talenta odabrao osam hrvatskih sudionika projekta. To su: Christian Nujster, Dora Šesto, Hedera Perhaj, Iva Hađina, Lea Martinet, Mario Nobosenko, Sara Pavić i Dora Bašić.

Oni će od 17. kolovoza u Varaždinu, zajedno s osam kolega iz Italije, pod vodstvom koreografa i plesača iz Freiburga, pripremati produkciju koja će svoju premijeru imati na ovogodišnjem Špancirfestu. Nakon Špancirfesta će otputovati u Vilnius gdje će istu koreografiju uvježbati s litvanskim plesačima te ju izvesti na festivalu „Loftas Fest“, koji se održava od 9. do 12. rujna.

Plesači će u drugoj fazi projekta, u rujnu 2022. godine, boraviti u Freiburgu gdje će s 24 mlada plesača iz tri partnerska grada pripremati glavnu produkciju. Ta će se produkcija izvesti na Špancirfestu 2023. godine, ali i na festivalima u gradovima partnerima u Velikoj Britaniji, Latviji i Portugalu 2024., kada projekt završava.

Ukupno će u aktivnostima projekta „People power partnership“ sudjelovati 104 mlade osobe iz cijele Europe. Projekt službeno završava u listopadu 2024. godine, s nadom da će se uspostavljene umjetničke i osobne suradnje nastaviti i u budućnosti. Ukupna vrijednost projektnih aktivnosti je 3.980.590,00 eura, a projektni proračun Turističke zajednice grada Varaždina iznosi 195.776 eura, od čega 50% odnosno 97.888 eura sufinancira Europska unije.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Varaždin: prijavite se na poziv ako bilježite štetu nastalu uslijed mraza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Područje Grada Varaždina je u periodu od 7. do 9. travnja bilo zahvaćeno mrazom pa je uslijed niskih temperatura došlo do oštećenja i propadanja cvjetova i plodova u dugogodišnjim nasadima.

Kako bi se utvrdili uvjeti za proglašenje prirodne nepogode od mraza, Gradsko povjerenstvo Grada Varaždina za procjenu šteta od prirodnih nepogoda poziva oštećenike na čijoj je imovini nastala šteta uslijed mraza na području Grada Varaždina, da se jave na prethodni poziv koji je obavljen na strancima Grada Varaždina na OVOJ POVEZNICI.

Upiti u vezi prijava radnim danom od 11 do 13 sati na telefon: 042/402-523 ili putem e-pošte: [email protected]

Nastavite čitati