Povežite se s nama

Život i društvo

Na varaždinskom se placu u subotu, 18. lipnja, slavi vrhunac sezone

Objavljeno:

- dana

Čak i oni koji nisu često na placu, u ovo doba godine zaista bi ga trebali posjetiti. Naime, službeno je vrhunac sezone – klupe su prepune svježeg voća i povrća lokalnih OPG-ova.

Borovnice, lubenice, maline, trešnje, marelice, breskve, nektarine, mladi krumpir, salata i zelje, rajčice, krastavci, mladi grašak i mrkva te još mnogo toga dostupni su sada na placu u najsvježijem izdanju.

Za one koji ostatak godine kuhaju „nabrzaka“ sa smrznutim namirnicama, baš je sada idealno vrijeme za promjenu. S obzirom na bogatu ponudu, cijene su konkurentne pa će kupnja na placu ujedno ostaviti i koju kunu više u kućnom budžetu.

A da bi posjet placu bio još zanimljiviji, u subotu, 18. lipnja, od 9 sati posjetitelje očekuje događanje „S obitelji na plac“, odnosno razni nagradni kvizovi, igre i izazovi inspirirani ljetnim namirnicama, dok će najmlađi uživati u besplatnom voćno-povrtnom facepaintingu i kreativnim radionicama. Sve će dodatno začiniti i nastup „Malih slavuja“ iz Društva „Naša djeca“.

Zato ne žalite ustati malo ranije u subotu, nabavite sve što vam treba i dobro se zabavite na najživahnijem mjestu u gradu, varaždinskome placu. 

Život i društvo

U Hrvatskoj prevladava virus gripe A, u dvije županije na sjeveru ukupno 641 novi slučaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Hrvatskoj je tijekom sezone gripe 2022./2023., zaključno s 29. siječnja, u sklopu ukupnog tjednog izvještavanja zaprimljeno ukupno 19.372 prijava oboljelih od gripe na razini države, podaci su HZJZ-a.

Od toga su 4047 prijave zaprimljene u četvrtom tjednu ove godine, odnosno od 23. do 29. siječnja.

U Varaždinskoj je županiji u ovoj sezoni gripe prijavljeno ukupno 850 slučajeva, a u posljednjem tjednu 341 novi slučaj.

Međimurje je imalo ukupno 611 slučajeva gripe, a u četvrtom tjednu ove godine 300 novih.

Tijekom ove sezone prijavljena su šest smrtna ishoda zbog gripe i njezinih komplikacija.

Najveća stopa prijave gripe na 100.000 stanovnika bilježi se u Koprivničko-križevačkoj (incidencija 1668,3), Krapinsko-zagorskoj, Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji. Ova stopa za Varaždinsku županiju iznosi 531,1, a za Međimursku 579,7.

– U Nacionalnom referentnom centru za gripu HZJZ-a u uzorcima pozitivnim na virus gripe u tjednu 4. prevladava virus gripe A (96,8%), uz sporadičnu detekciju virusa gripe B. Među subtipiziranim uzorcima pozitivnih na virus gripe A, u većini uzoraka (79,4%) potvrđen je virus gripe A/H1N1, dok virus gripe A/H3N2 čini 20,6% svih subtipiziranih uzoraka – objavio je HZJZ.

Nastavite čitati

Život i društvo

APN kreće u novi krug provedbe natječaja subvencioniranja stambenih kredita

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) 1. veljače je objavila da kreće u novi krug provedbe natječaja subvencioniranja stambenih kredita u 2023. godini.

Objavili su hodogram prema kojemu po kojem je objava javnog poziva za dostavu ponuda banaka planirana za sredinu veljače, dok bi APN zahtjeve građana trebao zaprimati od 20. ožujka.

U objavljenom hodogramu 20. ožujka je naveden kao datum kada će banke u ime svojih klijenata početi s predajom zahtjeva za subvencije APN-u.

Javni poziv za građane bit će otvoren oko mjesec dana, odnosno do utroška osiguranih državnih sredstava, a procjenjuje se da će za ovu godinu biti potrebno izdvojiti oko 9.3 milijuna eura ili 70 milijuna kuna, što odgovara broju od oko 5800 zahtjeva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje