Povežite se s nama

Život i društvo

Na završnoj konferenciji CityWalk predstavljeni rezultati rada u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

U petak, 24. svibnja, u Palači Herzer je održana završna konferencija CityWalk u okviru programa transnacionalne suradnje Dunav 2014. – 2020. na kojoj je sudjelovao i zamjenik gradonačelnika Varaždina Zlatan Avar.

Grad Varaždin s inozemnim partnerima završava projekt koji je sufinanciran iz programa Europske Unije – Interreg Danube Transnational Programme, čija je ukupna vrijednost  2.380.492 eura, a trajanje 30 mjeseci.

Glavni cilj projekta bilo je promicanje održivog gradskog prometa i mobilnosti usmjerenog na čovjeka, te poboljšanje pješačenja u urbanim područjima dunavske regije.

Pješačenje u urbanom području rezultirat će značajnim smanjenjem štetnih emisija koje proizvode automobili u gradskim središtima, ali i vraćanjem javnih prostora pješacima.

Proliferacija hodanja i drugih aktivnih oblika mobilnosti također doprinosi poboljšanju zdravlja urbanog stanovništva.

Međunarodno partnerstvo je razvilo alate, proizvelo i osmislilo osam planova urbane mobilnosti i osam pilot aktivnosti za lokalna/regionalna područja, razvilo i predstavilo prijedloge politika na lokalnom, regionalnom i međunarodnom nivou.

Aktivnosti koje su odrađene na lokalnom nivou, odnosno na nivou grada Varaždina su:

– Postavljanje LED signalizacije kod pješačkih prijelaza u ulici Stanka Vraza s naglaskom na smanjivanje negativnih utjecaja na pješačko-biciklističku populaciju

– Obilježavanje pješačke rute WalkCity – putokazi u pojedinim dijelovima gradske jezgre (sedam lokacija), kao i na rubnim dijelovima iste (dvije lokacije), istaknuli su tematsku povijesno-kulturnu-pješačku rutu vezano za građane, te turiste grada Varaždina

– Postavljanje opreme za parkiranje bicikala

– Izrađena dva temeljna dokumenta za daljnji razvoj urbane mobilnosti u gradu Varaždinu – analiza postojećeg stanja urbane mobilnosti na području grada Varaždina, te Plan urbane mobilnosti grada Varaždina s uključenim planom pješačenja za kvart Banfica

– On-line alat za mjerenje pješačenja – mobilna aplikacija „Walk’n’Smile“. Radi se o aplikaciji pokrenutoj na Android i iOS mobilnim sustavima, izgrađenoj putem on-line alata koji omogućuje procjenu pješačenja pomoću pametnih telefona. Aplikacija  ima za cilj pružiti informacije o šetnji i nudi mogućnost izračuna trenutne razine šetnje u partnerskim gradovima – Ptuj, Szeged, Kamnik, Nyíregyháza, Žilina, Varaždin, Oradea, Varna, Pilsen, Valjevo, Beograd i Stříbro.

U provedbu projekta uključile su se sve dobne skupine građana Varaždina, njih oko 4000, i to putem različitih aktivnosti – školska natjecanja na temu urbane mobilnosti, sudjelovanje projekta u okviru manifestacije „Dan bez automobila“, radionice za sve dionike koji su na bilo koji način uključeni u sferu urbane mobilnosti.

Život i društvo

U Grani kod Novog Marofa gradi se nogostup

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof i Županijska uprava za ceste Varaždinske županije potpisali su Sporazum o zajedničkom financiranju radova izvanrednog održavanja na ŽC 2135 u Grani.

Tako će u tom naselju biti izgrađen nogostup.

Vrijednost radova je 298.065,94 kune s PDV-om, a bit će financirani sa 75 % od strane ŽUC-a i 25 % od Grada Novog Marofa.

Za izvođača je izabran najpovoljniji ponuditelj – Niskogradnja Veselnik iz Cestice, a završetak radova očekuje se do kraja srpnja ove godine.

– Komunalna opremljenost naših naselja jedan je od važnih segmenata u koje ulažemo, u ovom slučaju sa županijskom ustanovom. Svakako treba dodati i drugu važnu stvar, a to je povećanje sigurnosti na županijskoj cesti izgradnjom nogostupa – naglasio je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Nastavite čitati

Život i društvo

U V. Toplicama uređena Ulica kralja Zvonimira, investicija vrijedna 1,1 milijun kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinskim Toplicama završen je još jedan veliki projekt vrijedan 1,1 milijun kuna – u potpunosti je uređena Ulica kralja Zvonimira.

Nastavak je to velikih ulaganja u komunalnu infrastrukturu na području grada, kako bi se osigurao primjeren standard za život u Varaždinskim Toplicama.

Ulica kralja Zvonimira svečano je otvorena u ponedjeljak, 10. svibnja, uz nazočnost topličke gradonačelnice Dragice Ratković, državnog tajnika u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarka Katića te novomarofskog gradonačelnika Siniše Jenkača.

– Neizmjerno sam radosna što smo uspjeli urediti i ovu ulicu u kojoj je doista bilo problema koje je trebalo što prije riješiti. Još  2018. godine HEP  je rekonstruirao električnu mrežu, dok je Varkom u prošloj i ovoj godini radio na interventnom održavanju vodoopskrbne mreže izgradnjom novog cjevovoda te priključnih cjevovoda kućnih priključaka. Sad smo priveli kraju sve radove, a MUP je financirao uređenje, asfaltiranje i proširenje ceste. To je financijski 674 tisuće kuna, od kojih nam je MUP odobrio 450 tisuća kuna, dok je ukupno u uređenje Ulice kralja Zvonimira uložen 1,1 milijun kuna – rekla je gradonačelnica Ratković, zahvalivši MUP-u.

– Mi smo već dobri i uhodani partneri jer na području Varaždinskih Toplica u našem mandatu iz MUP-a došlo 2,7 milijuna kuna i to za uređenje pješačke staze u Ulici Kralja Zvonimira  i uređenje pješačke staze uz županijsku cestu u Vrtlinovcu, a tu je i saniranje klizišta uz županijsku cestu u Svibovcu. Čekamo nove natječaje, a projekte imamo spremne – poručila je gradonačelnica.

Državni tajnik Katić naglasio je da hrvatska vlada i MUP žele biti, a najčešće i jesu,
partneri lokalnoj samoupravi.

– Kad lokalna samouprava osmisli projekte na dobrobit svojih građana, MUP se uvijek odazove. U Programu nacionalne sigurnosti cestovnog prometa koji se provodi već 20 godina, MUP je izdvojio za rekonstrukciju pojedinih dionica, u prometnom smislu najviše opasnih i kritičnih mjesta, oko 110 milijuna kuna, a u zadnjih pet godina taj broj se sve više povećava. Vrijedi naglasiti da se ne popravljaju i rekonstruiraju samo ona mjesta gdje su se već dogodile prometne nesreće, nego se i preventivno djeluje da se nesreće ne bi dogodile. Kad se izgubi ljudski život, kad se uništi imovina velike vrijednosti, to nitko ne može vratiti – zaključio je Katić.

Čestitavši gradonačelnici Ratković na još jednom uspješnom projektu u Varaždinskim Toplicama, Siniša Jenkač naglasio je da kao gradonačelnik vrlo dobro zna kako je takav posao težak i mukotrpan.
– Čestitam i Ministarstvu što lokalnim samoupravama pomaže upravo na ovakvim projektima. Kao što je državni tajnik rekao, MUP je koncentriran na crne točke, na problematične dijelove naselja koji su opasni za prometovanje, posebno za pješake. Nadam se da s ovim programom idete dalje, da projekata ne nedostaje i da ćemo zajedno kao gradonačelnici susjedi agitirati prema Ministarstvu da osigura još više sredstava za ovaj naš kraj – rekao je Jenkač.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!