Povežite se s nama

Život i društvo

Nabavljen novi defibrilator za timove hitne medicine, a obnovit će se i kotlovnica u Domu zdravlja Ivanec

Objavljeno:

- dana

Nastavni zavod za hitu medicinu Varaždinske županije raspolaže s novim defibrilatorom, važnim uređajem za kvalitetniju dijagnostiku i zbrinjavanje bolesnika. Uređaj će se koristiti na ivanečkom području, u ispostavi Nastavnog zavoda u Ivancu.

– Nabavom ovog uređaja sve ispostave našeg Zavoda za hitnu medicinu sada imaju identične uređaje, što omogućava skrb za pacijente na najvišoj razini. Vrijednost uređaja je 168.500 kuna, od kojih je Varaždinska županija osigurala 140.000 kuna, a ostatak Nastavni zavod za hitnu medicinu. Svako ovakvo ulaganje doprinosi poboljšanju kvalitete zdravstvene zaštite, a to je svakako bitno za žitelje ivanečkog kraja – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Ravnatelj Nastavni zavod za hitu medicinu varaždinske Županije Mladen Smoljanec izrazio je zadovoljstvo nabavom uređaja.

– Uređaj je najnovije generacije ZOLL serija X, te ima sve funkcije koje su potrebne u radu tima hitne pomoći na terenu, ali i u ambulantama. Ima sve funkcije koje je moguće imati na ovakvom aparatu, a on će omogućiti ekipama da imaju kvalitetniju dijagnostiku, kvalitetnije zbrinjavanje bolesnika koji imaju problema sa zatajenjem srca, njihovo oživljavanje i monitoring do bolnice – rekao je ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Mladen Smoljanec.

Osim nabave novog uređaja za Nastavni zavod za hitnu medicinu, u Domu zdravlja u Ivancu slijedi važno ulaganje, obnova kotlovnice u što će biti uloženo 350.000 kuna.

– Kotlovnica je dotrajala, tako da je potrebno investirati u nove kondenzacijske bojlere, a time ćemo smanjiti gubitke kod grijanja, ali i potrošnju plina. Javna nabava je pokrenuta ovaj tjedan, a očekujemo da će postupak biti proveden u roku, čime ćemo novu sezonu grijanja dočekati spremni – pojasnio je Veronek.

U Ivancu su bile i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić te pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Doma zdravlja Varaždinske županije – glavna sestra Andreja Tomašek.

Život i društvo

Prema trenutnoj prognozi ništa od ozbiljnijeg snijega na varaždinskom području narednih dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Meteorolozi već nekoliko dana najavljuju snijeg i za nizinske krajeve Hrvatske.

Ipak, prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a na varaždinskom području past će tek pokoja pahulja i to pomiješana s kišom.

Kiša počinje padati već u srijedu, 30. studenoga, a nastavit će padati i u četvrtak ujutro. Baš tijekom četvrtka malo snijega moglo bi padati uz navedenu kišu.

Sve do nedjelje, 4. prosinca, bit će oblačno te bi svaki dan trebalo padati nešto kiše.

Najviša dnevna temperatura ide do 5 °C, a noću neće pasti ispod 0 °C.

Nastavite čitati

Život i društvo

Srednjoškolci i studenti natjecali se na talent showu na njemačkom jeziku u varaždinskom HNK-u

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gospodarska škola Varaždin i Udruga Ekult organizirali su osmi talent show na njemačkom jeziku „Max sucht den Superstar II“ u petak, 25. studenoga, u Koncertnoj dvorani HNK-a u Varaždinu.

Na „Maxu” su nastupili srednjoškolci i studenti, čak njih 62-oje u 25 nastupa, svi odlični glazbenici i ljubitelji njemačkog jezika.

– Nakon dvije godine online „Maxa“, ponovno smo organizirali talent show uživo, što nam je svima donijelo toliku radost i sreću da ćemo ovaj „Max“ pamtiti kao iznimno uspješan, pun dobre glazbe i još boljih emocija! – istaknule su ravnateljica Gospodarske škole Varaždin Jasminka Kelemen i voditeljica Maxteama Melanija Klarić, prof. njemačkog jezika.

– Što nastup na ovom talent showu znači učenicima i njihovim mentorima? Na „Maxu“ se pjeva, pleše, svira i recitira na njemačkom jeziku te mladi mogu pokazati koliko poznaju njemački jezik, kulturu i tradiciju. No, ne samo to. Natjecatelji i njihovi mentori ulažu ogroman trud kako bi pjesma koja u izvornom obliku često nije na njemačkom jeziku, zvučala dobro i „njemački“, a to nije jednostavna vježba – rekli su organizatori i dodali da tim više nastup na „Maxu“ postaje prihvaćen izazov, a uspjeh se udvostručuje kad se dvoranom prolomi pljesak.

Osim toga, mladi na „Maxu“ upoznaju nove ljude, prijatelje iz gotovo čitave Hrvatske, stječu znanja, prijateljstva i sjećanja za cijeli život te pune i obogaćuju svoj kulturni kovčežić za život, a svaki javni nastup pomaže im u izgradnji samopouzdanja, što je u mladoj dobi posebno važno, ističu organizatori.

Pobjednici ovogodišnjeg Maxa su:

1. mjesto Srednja škola Krapina:

  Saša Vidović, Karla Kunštek

  Mentorica: Jasna Sutlović – Pogačić

2. mjesto Srednja škola Zlatar

   Ana Šimunić, Petra Šimuni

   Mentorica: Melani Brezak

3. mjesto Turističko-ugostiteljska škola Šibenik

    Dorian Zovke, Maša Jakelić, Dario Morić, Lana Kursar, Daniel Jurić, Zara Perkov

    Mentorica: Danijela Badžim

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje