Povežite se s nama

U fokusu

Načelnik Božidar Novoselec: “Ništa se ne radi slučajno, već promišljeno i iznad standarda”

Objavljeno:

- dana

U Sračincu se ništa ne radi slučajno, pa je sve što se radi u sferi uređenja komunalne infrastrukture u konačnici iznad standarda.

O tome najbolje svjedoče prometnice koje su potpuno uređene u širini od 5,5 metara, a gdje je to bilo moguće, uređeni su i nogostupi u širini od 1,6 metara s rubnicima i odvodnjom.

Obnovili ceste u punom profilu

Spomenute ceste, uređene u punom profilu, rezultat su provedbe najvećeg projekta sanacije i uređenja prometnica na cijelom području Općine Sračinec. Štoviše, u naselju Sračinec je Aglomeracija završena te je objavljen natječaj i potpisani su ugovori s izvođačima završnih radova. Ujedno je postignut bitan cilj, da ih na terenu imaju što više kako bi se poštovali zacrtani rokovi jer zadnje ulice u Svibovcu Podravskom moraju biti završene do 31. srpnja 2021. godine.

– Dosad ugovoreni radovi teku iznimno brzo, kvaliteta je neupitna i asfaltiran je prilaz svakoj kući do ograde. Toga nema u Varaždinskoj županiji, a zavide nam i diljem Hrvatske. Žao mi je da smo izgubili tri mjeseca jer oporbeni vijećnici nisu prepoznali ozbiljnost projekata i značajnih ušteda koje smo ostvarili. Podsjećam, od 20 milijuna kuna kredita, polovica novca ostala je u općinskom proračunu zahvaljujući izvođenju prometnica na način da su odmah nakon prolaska Aglomeracije izvedene u punom profilu. Ujedno skrećem pozornost mještanima Sračinca koji imaju obiteljske kuće ili parcele u ulicama u kojima se izvode radovi da se u što kraćem roku jave u tvrtku Termoplin za slijepi priključak plina. Naime, ulice će biti završene i nema smisla da se netko sjeti da ih zbog izvođenja priključka ponovno prekopava kroz tri mjeseca jer želi plinsku instalaciju u kući – ukazuje općinski načelnik Božidar Novoselec.

Iz tog razloga je Općina s Termoplinom dogovorila suradnju i dobila popis svih kućnih brojeva s uređenim plinskim instalacijama u stambenim objektima.

– Sve mještane koji nemaju plinski priključak posjetit će općinski komunalni djelatnik i svaka kuća dobit će informativni letak kojim će biti zamoljeni da u Termoplinu potpišu ugovor o tzv. slijepom priključku. Treba znati da njegovo izvođenje u blizini kuće stoji 1200 kuna, dok onaj koji je preko ceste stoji oko 1900 kuna. Riječ je samo o izvodu u dvorište iz profila ceste, bez postavljanja plinskog ormarića s brojilom. Stoga još jednom molimo mještane iz ulica koje su u fazi uređenja da što prije potpišu spomenuti ugovor jer će zaposlenici Termoplina izaći na teren čim dobiju prvih pet naloga za izvođenje slijepih priključaka. To im je dnevni limit, a srećom, vremenski uvjeti im trenutno idu na ruku i može se raditi – rekao je Novoselec.

Dobra vijest za mještane je da njihove parcele uopće ne moraju biti izgrađene te da ugovaranjem izvođenja slijepih priključaka na njima značajno podižu kupoprodajnu vrijednost svojih nekretnina.

– Mudro je tako komunalno opremiti parcele koje u perspektivi mogu postati gradilišta jer ih je puno lakše prodati. Svima preporučam da uz plinske povuku i vodovodne priključke, što mogu ugovoriti u Varkomu. Tako smo radili s parcelama u Ulici braće Radić, u kojoj će brojne parcele kroz godinu ili dvije biti stambeno izgrađene. To ne čudi jer smo u Varaždinskoj županiji trenutno lideri po interesu za novogradnju, s oko 30 stambenih objekata u završnoj fazi izgradnje. Sve su to rezultati predanog rada dobro uhodanog tima odgovornih ljudi koji su odgovorni za uspješno funkcioniranje Općine i na koje se uvijek mogu osloniti u provedbi zacrtanih projekata – govori načelnik.

Ako pak mještani imaju bilo kakvih problema ili nedoumica oko priključaka, zaposlenici Općine pružit će im punu podršku.

– Svi potrebni dogovori s Varkomom i Termoplinom su zaključeni na jednak način i u obje tvrtke mještani Općine Sračinec mogu u kratkom roku ishoditi potrebnu dokumentaciju za slijepe priključke. Kada je riječ o vodovodnoj mreži, bitno je da svaka fizička osoba sama kupi ili uredi betonski šaht za smještaj vodomjera i postavi ga na svojoj parceli – objasnio je Novoselec.

Kratki rokovi

Pritom je važno je naglasiti da su rokovi kratki jer je, primjerice, tvrtka PZC nakon potpisivanja ugovora pristupila radovima u ulicama Vrtna (A), G. Krkleca, A. Šenoe i Dravska 360 (ZK) i završit će ih do 30. travnja ove godine. Nešto duži rok, do 31. svibnja, ima tvrtka Colas, koja je angažirana na radovima u Ulici M. Melinčeka (bez odvojka), potom u Vukovarskoj (MIN), A. Mihanovića i M. Stančića. Ova tvrtka do 31. svibnja treba završiti i radove u Ribnjaku.

– Već 17. veljače završava i natječaj za izvođače radova koje namjeravamo angažirati za uređenje cesta u ulicama I. G. Kovačića, kralja Tomislava (II. dio), Cvjetna i M. Gupca (II. dio), potom u ulicama Ljudevita Gaja, A. G. Matoša i Nikole Tesle te na Trgu slobode. Planirani rok za završetak ovih radova je 30. lipnja 2021. godine – rekao je Novoselec.

Napomenuo je da je u tijeku nadmetanje za izvođače radova u Vrtnoj ulici (B), a poznato je da će PZC do svibnja obaviti potrebne radove u Dravskoj ulici (120).

– Riječ je o ulicama u kojima je kanalizacijska infrastruktura postavljena, a već ovog tjedna počinju radovi u sklopu Aglomeracije na njezinu uređenju u Svibovcu Podravskom. Glavna županijska cesta na tom području uređena je 80 % i uz nju je za uređenje kanalizacije preostalo obaviti radove u dužini od 500 do 800 metara. Općina je u proračunu rezervirala i 25 % sredstava za njezino uređenje. Ostalo su nerazvrstane ceste koje se račvaju oko nje. Ovih dana u Varkomu sam za neke od njih dogovorio produžetak sustava na lokacijama koje nisu obuhvaćene Aglomeracijom a mogu se urediti jer su na istoj čestici. To je nužno jer je riječ o aktivnoj zoni stambene izgradnje. Stoga zahvaljujem Željku Buniću, direktoru Varkoma, i tehničkom direktoru Marijanu Cesarcu na susretljivosti. Naime, oni su prepoznali ozbiljnost ovakvih projekata koji istovremeno rješavaju dugoročne potrebe za uređenom komunalnom infrastrukturom koju će na raspolaganju imati budući korisnici – naglasio je Novoselec.

U Općinu pristižu brojni upiti vezani za priključak na kanalizacijski sustav i svi mještani koji s tim imaju bilo kakav problem pozvani su da se jave komunalnom djelatniku ili osobno načelniku.

Zajednički interes

– Moj telefon je svima dostupan i za svaki takav problem pronaći ćemo rješenje ako to dopuštaju tehnički uvjeti na terenu. Podsjećam, rokovi za uređenje nerazvrstanih prometnica su kratki i potrebno je brzo djelovati. U većini njih je već napravljen iskop i postavljaju se rubnici. Mještani moraju znati da se „na cesti“ ništa neće moći dogovoriti, pogotovo kad nastupi završna faza uređenja s nabijenom podlogom. Svako naknadno prekapanje može izazvati kasnije ulegnuće asfaltnog sloja ili nastanak udarnih rupa. Takvo ruglo zasigurno nitko ne želi vidjeti ispred svoje kuće – zaključio je Božidar Novoselec.

Dodajmo da jedino stoji odavno pripremljen projekt uređenja Zelendvorske ulice, koja je pod izravnom ingerencijom Varaždinske županije i ŽUC-a. Naime, Općina je u proračunu rezervirala i 25 % sredstava za njezino uređenje, ali odobrenja Županije za početak radova – nema pa nema.

U fokusu

Zdenko Đuras najavio kandidaturu za ivanečkog gradonačelnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice Grada Ivanca jednoglasno podržao kandidaturu Zdenka Đurasa za novog ivanečkog gradonačelnika, u subotu je u Ivancu ispred OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog održano i službeno predstavljanje njegove kandidature.

– Osluškujući moje sugrađane, zaključio sam da je krajnje vrijeme za promjene i da je potrebno Ivanec pokrenuti s konkretnim programima u suradnji sa županijom i državom – rekao je Đuras, dodajući da je za najavu kandidature s ciljem odabrao prostor ispred Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog u ulici Akademika Ladislava Šabana.

– Riječ je o povijesnim osobama koje su ulagale u gospodarski napredak Ivanca, a nisu ni zanemarivali kulturu i tradiciju ivanečkog kraja. Moja želja je da naš grad krene putem jačanja gospodarstva uz održavanje duha tradicije i kulturnog bogatstva koje grad pruža, što nažalost još uvijek nije dovoljno prepoznato i iskorišteno u cijelosti. Također smatram da se budućnost grada temelji na našim najmlađim građanima i iz tog razloga zalagat ću se za da se riješi dugogodišnji problem škole u Ivancu te da se osigura produženi boravak učenicima u svim školama na području grada Ivanca – najavio je Đuras, a kao važno istaknuo je i dogradnju vrtića.

Što se tiče poduzetništva, ističe da je samo zdravo i snažno gospodarstvo na području grada Ivanca osnovni preduvjet za ostanak mladih i za razvoj cijelog gradskog područja. Najavio je i konkretne aktivnosti.

– Poslovnu zonu Ivanec potrebno je upotpuniti s nekoliko novih gospodarstvenika što bi osiguralo zaposlenje stanovnika grada Ivanca i okolice, dok ću u razgovoru s poduzetnicima te suradnjom sa središnjom vlašću, iznaći način kako pomoći prebroditi njihove nedaće uzrokovane korona krizom – jasan je bio Đuras.

Najavio je i oživljavanje poljoprivrede, provođenje aktivne demografske politike putem poticane stanogradnje.

Zaključio je da se uz brigu za mlade te mlade obitelji neće zaboraviti ni na predstavnike treće životne dobi. Najavio je brigu i suradnju sa svim udrugama, posebice vatrogascima, posvećivanje velike pažnje kulturi, sportu i rekreaciji.

– Krenut ćemo snažno u daljnji razvoj gospodarstva, još jače privlačiti sredstva iz EU te nacionalnih fondova. Iskoristit ćemo svaku, pa i najmanju mogućnost da u naš Ivanec dovedemo što više projekata i investicija – završio je Đuras.

Inače, Đuras je diplomirani ekonomist i poduzetnik koji je nakon rukovodećih funkcija u velikim tvrtkama krenuo u privatne vode, gdje uspješno vodi vlastitu tvrtku.

U zajednici je prije svega poznat kao aktivan član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Margečan s vatrogasnim zvanjem „vatrogasni časnik“ na funkciji tajnika DVD-a.

Nastavite čitati

U fokusu

Sastanak na Banfici: raspravljalo se o parkingu kod zgrada, no drveće se neće rušiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Na varaždinskoj Banfici u petak, 5. ožujka, raspravljalo se o gorućim temama za građane.

Održan je sastanak na koji je stigao i gradonačelnik Ivan Čehok, a građani su ga sazvali zbog nedavnih sastanaka na temu parkinga u Boškovićevoj i Koprivničkoj ulici, na koje, kako tvrde, dio zgrada uopće nije bio pozvan.

Naime, na isti sastanak nisu pozvani predstavnici stanara iz Boškovićeve 18 i 12 te Koprivničke 9, 7 i 3.

– Kakav je točno plan i prijedlog. Ako nam se već radi parking, želimo znati što je točno istina, jer smo čuli svakakve informacije – istaknula je Karmen Pavišić, predstavnica zgrade Boškovićeva 18.

Građane je zanimalo također zašto se njih zaobišlo na sastanku.

– Što se tiče nas, mi smo jedino dogovorili da se pretvori jedna ulica u jednosmjernu i ljudi su se s tim složili. Uz to su oni dali neku mapu, gdje su ucrtana mjesta, na kojima se već sada ljudi parkiraju, a mi smo to uzeli i rekli da ćemo pogledati. Nitko vas nije zaobilazio, nego se mi javimo tko nas zove – rekao je Čehok.

Pitali su i stanari što je nacrtima za parking, gdje je navodno veliki dio zelenih površina zamijenjen parkinzima.

– Mi smo to dobili, obišli smo ta mjesta, pregledali sve lokacije. Vidjeli smo da je desetak-petnaestak lokacija koje su oni predložili, i da to nije bilo moguće. Ta priča njihova iziskuje rušenje drveća, a mi to nećemo raditi – istaknuo je Roberto Krajcer, pročelnik Odjela za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša.

Demantirali su priču i oko uvođenja naplate parkiranja na tim parkinzima.

Dotaknuli su se stanari i problema parkiranja ‘vanjskih’ automobila, na njihovom parkingu, no Gradonačelnik je objasnio da je to nemoguće regulirati. Dogovoreno je da će se barem postavljanje signalizacije ograničiti parkiranje većih vozila, teretnih i autobuseva.

Nastavite čitati