Povežite se s nama

Međimurje

Načelnik Goričana Emanuel Sinković: ‘Radimo na tome da budemo mjesto u koje će mladi dolaziti!’

FOTO: Vox Media

Objavljeno:

- dana

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Općina Goričan u petak, 24. lipnja, proslavila je svoj dan. Bila je to prilika za osvrt na sve što je u proteklih godinu dana učinjeno, kao i za najavu budućih planova, kojih ne nedostaje.

Naime, kako naglašava načelnik Goričana Emanuel Sinković, u svega godinu dana mandata postignuto je mnogo. Svečanu sjednicu otvorio je Petar Baksa, predsjednik Općinskog vijeća, naglasivši da je suradnja u vijeću na zavidnoj razini.

– Sve odluke bitne za Goričan donosimo jednoglasno. Sa zadovoljstvom mogu ustvrditi da se nalazimo pred razdobljem u kojem će do punog izražaja doći nastojanje Općine Goričan da svojim rješenjima pridonese razvoju gospodarskih aktivnosti te otvaranju novih radnih mjesta. Naš Goričan temeljem donesenih planova doživljava velike promjene – rekao je Baksa.

Ugodnije mjesto za život

Načelnik Sinković poručio je da su zasukali su rukave i krenuli raditi kako bi Goričan bio ugodnije mjesto za život.

– Želimo da Goričan bude mjesto iz kojeg mladi neće odlaziti, nego mjesto u koje će dolaziti, u kojem će se razvijati poduzetništvo i u kojem će ljudi moći stvarati budućnost – rekao je.

Naglasio je da su povećana ulaganja u mještane:

– Prioritet je pomoći mladima da u Goričanu grade svoje domove, zbog čega smo povećali potpore za kupnju prve nekretnine za 50 posto, kao i naknade za novorođene čak 100 posto.

Sinković je istaknuo i da Općina Goričan u svoje najmlađe ulaže od najmanjih nogu, no ne zaboravljaju ni najstarije mještane, kao ni osobe slabijeg imovinskog stanja kojima uz podjelu prigodnih poklon paketa nastoje olakšati blagdane i svakodnevni život.

– Intenzivno smo krenuli s apliciranjem na natječaje, kako bi u Općinu Goričan privukli što više europskih sredstava, a danas mogu reći kako smo na dobrom putu da u tome postanemo lider među hrvatskim općinama. U našu Općinu stižu bespovratna sredstva od gotovo 15 milijuna kuna za dva kapitalna projekta – dogradnju Vatrogasnog doma i rekonstrukciju sportskog parka na igralištu NK-a “Trnava” – naglasio je općinski načelnik.

Aktivno rade i na dokumentaciji za prijavu dogradnje vrtića na natječaj EU-a, projekt vrijedan gotovo četiri milijuna kuna prijavljen na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja.

– Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine prijavljen je projekt nabave komunalne opreme u vrijednosti 300.000 kuna. Ministarstvu turizma i sporta aplicirali smo projekt izgradnje višenamjenskog sportskog igrališta s tribinama, u iznosu od 1,25 milijuna kuna – istaknuo je Sinković.

Načelnik je dodao da će za nekoliko dana prijaviti i projekt opremanja Doma kulture Goričan, a do kraja godine planiran je završetak promjene ograde na groblju u vrijednosti od gotovo pola milijuna kuna. Prema Sinkovićevim riječima, najveća želja vlasti Općine Goričan je da do kraja mandata polože i kamen temeljac za dugo željenu kanalizaciju, odnosno sustav odvodnje otpadnih voda za koji je Općina pripremila dokumentaciju.

Sinković je naglasio da je iznimno bitna stvar za daljnji razvoj Goričana privlačenje novih investitora koji će ponuditi nova, kvalitetna i dobro plaćena radna mjesta. Svim je mještanima uputio čestitku povodom Dana Općine Goričan.

Nagrada za životno djelu Zlatku Matiću Lakiju

Kao izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, svečanoj sjednici Općine Goričan prisustvovala je europarlamentarka Sunčana Glavak. Izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića i preloški gradonačelnik Ljubomir Kolarek istaknuo je odličnu suradnju Općine Goričan i Grada Preloga s donjemeđimurskim općinama.

Zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec pozdravio je sve prisutne uime međimurskog župana Matije Posavca i predsjednika Skupštine Međimurske županije Dragutina Glavine.

Nagradu za životno djelo primio je Zlatko Matić Laki, dugogodišnji član Limene glazbe Goričan.

Zahvalnice Općine Goričan dodijeljene su Ivici Cviji, Katici Gosarić, Ivanu Gudlinu, Nikolini Krznar, Mariji Purgar, stolnoteniskoj ekipi Osnovne škole Goričan, Roku Tisaju i Dragici Zlatar.

Dobitnici godišnjih nagrada Općine Goričan su Jelena Ribić, Caritas “Betanija”, Smiljana Plakalović, ambulanta Goričan, Puhački orkestar Goričan i volonteri u Tranzitno-prihvatnom centru “Stara Mura”.

Međimurje

Anna Piotrowska iz Aerokluba Međimurje kao jedina žena na natjecanju u jedriličarstvu osvojila broncu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na sinjskom aerodromu završena su natjecanja u zrakoplovnom jedriličarstvu, 13. prvenstvo Republike Hrvatske i 2. otvoreni međunarodni kup, piše ferata.hr.

Natjecanja su provedena tijekom šest dana u zračnom prostoru iznad Like, Dalmacije te pograničnog dijela Bosne i Hercegovine. Polijetanja s aerodroma Sinj provodila su četiri motorna zrakoplova koja su vukli jedrilice do radne visine a onda bi iste krenule na rute koje bi im bile zadane u sklopu letačkog zadatka u zonama za taj dan.

Zbog nepovoljne meteo situacije kroz dio tjedna ali i ograničenja uzrokovanih letovima protupožarnih zrakoplova, natjecatelji su letjeli četiri dana od kojih je jedan dan poništen zbog neispunjavanja propozicija.

Među najboljima

Nakon svega, prvo mjesto i naslov državnog prvaka osvojio je Frane Franić iz Aerokluba Vitar iz Splita, drugoplasirani je Đani Zaninović iz Aerokluba Split, a treće mjesto pripalo je jedinoj ženi natjecateljici, Anni Piotrowskoj iz Aerokluba Međimurje iz Čakovca. Natjecatelj Aerokluba Sinj, Damir Cvetnić plasirao se na sedmo mjesto.

Što se tiče 2. otvorenog međunarodnog kupa, Frane Franić je potvrdio kvalitetu i formu osvojivši prvo mjesto. Drugo mjesto pripalo je Gregi Urbaniču iz aerokluba Ptuj (Slovenija) a treće mjesto Sebastianu Bauderu iz FLG Blaubeuren (Njemačka). Damir Cvetnić završio je na dvanaestom mjestu.

– Zadovoljni smo što smo ova natjecanja doveli do kraja unatoč neplaniranim otežavajućim situacijama. Nakon svega napravit ćemo raščlambu u cilju identifikacije i otklanjanja svih ometača za buduće programe kojih će sigurno biti.

Pozitivni komentari kolega zrakoplovaca iz stranih zemalja kao i njihove iskazane impresije vezane za naše prirodne ljepote, a naročito viđeno i doživljeno u našem gradu povodom alkarskih svečanosti, dodatno nas obvezuju na planiranje ovakvih programa – rekli su iz aerokluba Sinj.

Nastavite čitati

Međimurje

Biciklistkinja Mia Radotić kod čakovečke gradonačelnice o planovima za odlazak na Olimpijske igre

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Niz godina najbolja hrvatska biciklistkinja, sportašica koja je u svom sportu ostvarila većinu onoga što je zamislila i zacrtala, rodom je iz Ivanovca. Radi se o Miji Radotić koja je tijekom ljetne sezone odlučila nekoliko utrka i treninga odraditi u svom rodnom kraju i okolici.

Kako bi joj tom prigodom čestitala na impresivnoj karijeri, nedavno osvojenom drugom mjestu na nacionalnom prvenstvu koje je održano u Varaždinu i Čakovcu te saznala hoće li se iz Zagreba ponovo vratiti u čakovečki biciklizam, u Gradskoj vijećnici prijam je za nju upriličila gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Da je velika ljubav veže za Međimurje i biciklizam, potvrdila je i sama Mia koja dolazi iz obitelji biciklista, no prisjetila se da je prvo u Čakovcu trenirala košarku. Danas dnevno biciklom prođe i do 150 kilometara te se ne može zamisliti u drugom sportu.

– Pješice ili trčeći krećemo se sporo, motorom ili automobilom prebrzo, pa je bicikl po meni idealna mjera za kretanje koju bi preporučila svakome – jasna je Ivanovčarka, koja ipak biciklom neće na more, kako joj je cilj efektivan trening i napredak, a ne izričito kilometraža.

Uza sve trke koje je odvozila, računajući i one najveće poput utrka Tour de France i Vuelta a Espana, priznala je kako joj je kao i svakom profesionalnom sportašu glavni cilj, a ujedno i neostvarena želja, odlazak na Olimpijske igre. Godine 2016. bila je nadomak odlaska na olimpijadu, kada se ozlijedila prije ključne pobjede na utrci u Francuskoj.

Iako je pri samom kraju karijere, najavila je kako od 2023. kreće skupljanje bodova za Olimpijske igre te se nada da će moći držati korak sa sve zahtjevnijim normama.

Gradonačelnica joj je na tom putu dala punu potporu te su porazgovarale o onome što slijedi na kraju njezina profesionalnog bavljenja biciklizmom i mogućnosti da se Mia kao pravi primjer u svijetu ženskog biciklizma vrati u svoj rodni kraj. Tako je naglasila da razmišlja o trenerskim vodama i radu s djecom, posebice u Međimurju i Čakovcu, gdje je biciklizam u svim oblicima i dobnim kategorijama itekako prihvaćen.

Uspješna čakovečka sportašica ljeto će provesti većinom radno, na utrkama i uz treninge, dok joj sezona biciklizma omogućuje stanku tijekom listopada i studenoga.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje