Povežite se s nama

Život i društvo

Načelnik Marković: Dokapitalizacija Bukotermala je investicija u budućnost Općine Mali Bukovec

Objavljeno:

- dana

Općinsko vijeće Općine Mali Bukovec u petak je, 17. prosinca, prihvatilo proračun za 2022. godinu u kojem su planirani prihodi i primici te rashodi i izdaci u iznosu od 17,9 milijuna kuna.

Projekcije proračuna za 2023. godinu su 16,1 milijun kuna, a za 2024. godinu 14,7 milijuna kuna.

Među najvećim projektima načelnik Darko Marković naglasio je dokapitalizaciju tvrtke Bukotermal d.o.o. za što se planira u 2022. godini izdvojiti 2,25 milijuna kuna, putem dugoročnog kredita.

– Ovo je investicija u budućnost Općine Mali Bukovec budući da će ovaj projekt korištenje geotermalne energije usmjeriti u mnogobrojne benefite u godinama koje dolaze, ne samo u gospodarske i razvojne, već i u financijske čime će ova investicija svakako opravdati svoje sadašnje troškove – rekao je načelnik.

U proračunu za 2022. godinu za rekonstrukciju nerazvrstanih cesta planira se utrošiti 1,6 milijuna kuna, te u 2023. i u 2024. godini također 1,6 milijuna kuna, ukoliko se raspiše EU natječaj. Za izgradnju i rekonstrukciju cesta, trgova i parkova u 2022. godini planirano je 600.000 kuna, u 2023. godini 550.000 kuna, te u 2024. godini 500.000 kuna. Dio je za održavanje, dok se većina odnosi na sufinanciranje projekata koji će se prijavljivati na nacionalne programe. Za izgradnju Društvenog doma Mali Bukovec u 2022. godini planirano je izdvojiti 5 milijuna kuna, u 2023. godini 4,1 milijun kuna te u 2024. godini još 1 milijun kuna za završetak gradnje, ukoliko se u tom razdoblju raspiše EU natječaj.

– U proračunu imamo i izgradnju biciklističke staze za koju je u 2022. godini planirano izdvojiti 200.000 kuna, u 2023. godini 300.000 kuna te u 2024. godini 300.000 kuna, čime bismo mogli u našoj općini konačno otvoriti, pokrenuti te ponuditi i turistički sadržaj – dodao je Marković.

Također, u proračunu je i izgradnja javne rasvjete za što se u 2022. godini planira utrošiti 350.000 kuna, u 2023. godini 650.000 kuna, a u 2024. godini 450.000 kuna ukoliko se raspiše EU natječaj ili natječaj nadležnih nacionalnih institucija, a čime bi se u potpunosti modernizirala javna rasvjeta.

Općinsko vijeće Malog Bukovca donijelo je i rebalans ovogodišnjeg proračuna koji je s 13,4 milijuna smanjen na 10,4 milijuna kuna, a sva smanjenja odnose se na smanjenje kapitalnih investicija koje nije bilo moguće provesti jer nije bilo raspisanih natječaja na koje bi smo planirane investicije prijavili. Osim toga, u ovoj godini porezni prihodi Općini Mali Bukovec smanjeni su za skoro 350.000 kuna.

Donijeta je i odluka o izradi ciljanih 2. izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Mali Bukovec radi utvrđivanja lokacije za smještaj geotermalne elektrane kao i svih budućih sadržaja kojima žele dodatno iskoristiti geotermalnu energiju u toplinarske svrhe.

Vijeće Malog Bukovca donijelo je i dvije odluke kojima se olakšava poslovanje. Djelomično su oslobođeni plaćanja komunalne naknade cvjećari s područja Općine Mali Bukovec.

– Oslobođeni su u iznosu od 65 % komunalne naknade za njihove poslovne objekte. Djelomično oslobođenje se određuje radi poticanja bavljenja i razvoja cvjećarstva na području Općine Mali Bukovec – istaknuo je Marković.

Druga je odluka ukidanje poreza na potrošnju koji plaćaju obveznici po stopi od 2,5 %. Ovakva je odluka bila usvojena na sjednici prošlog sastava Općinskog vijeća, a primjenjivala se tijekom 2021. godine u svrhu rasterećenja svih ugostitelja s područja Općine Mali Bukovec koji su bili najpogođeniji pandemijom korona virusa.

– Budući da je zabrana rada ostavila posljedice na poslovanju ugostitelja koje se vide još i sad, prihvaćeno je da ih se oslobodi od naplate poreza na potrošnju i u 2022. godini – naglasio je načelnik.

Na sjednici Općinskog vijeća Malog Bukovca iznijeta je i informacija o zaprimljenih ukupno 37 zahtjeva studenata za jednokratnom potporom povodom Božićnih blagdana. Vođeni iznosima potpore koji su dodijeljeni u 2020. godini, studentima je ove godine dodijeljena pojedinačna potpora u iznosu od 1.200 kuna, ukupno 44.400 kuna.

Zaprimljeno je i deset zahtjeva roditelja novorođene djece te su isplaćene potpore u iznosu od 2500 kuna po djetetu, odnosno ukupno 25.000 kuna.

U 2020. godini podijeljena je potpora za 196 umirovljenika koji imaju ukupan iznos mirovine, domaće i inozemne, do 1700 kuna. Potpora je iznosila 200 kuna po umirovljeniku. Ovogodišnja podjela se planira provesti od 20. do 23. prosinca, po istom modelu kao i u 2020. godini, te se predviđa da će biti podijeljeno oko 40.000 kuna.

Život i društvo

U Varaždinskoj županiji je 70 aktivnih slučajeva koronavirusa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

koronavirus, korona, test, covid

U Varaždinskoj županiji jučer su potvrđena četiri nova slučaja zaraze koronavirusom nakon što su testirane 124 osobe, javio je 24. svibnja županijski Stožer.

U Općoj bolnici Varaždin na liječenju je 19 osoba.

Oporavilo se 12 osoba i broj aktivnih slučajeva je 70.

Svi zainteresirani građani cijepiti se mogu u Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije, u prostorima Epidemiološke djelatnosti u Ulici F. Galinca 3 u Varaždinu – zgrada Zavoda za hitnu medicinu, 3. kat, utorkom, srijedom i četvrtkom od 8 do 12 sati.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinska županija donirala Caritasovoj pučkoj kuhinji pedeset litara bučinog ulja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska je županija i ove godine donirala Pučkoj kuhinji Caritasa Varaždinske biskupije pedeset litara kvalitetnog bučinog ulja različitih proizvođača.

Radi se o ulju koje su dali proizvođači za nedavno održanu Međunarodnu izložbu bučinih ulja Alpe Adria.

Bučina ulja je ravnatelju biskupijskog Caritasa Anti Šoli predao pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije Dragutin Vincek.

Zahvalivši se na donaciji, ravnatelj Šola je naznačio kako je ovo već tradicionalna gesta Varaždinske županije kojom se potvrđuje izuzetno dobra suradnja Županije i biskupijskog Caritasa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje