Povežite se s nama

Život i društvo

Nagrađeni najčitači svih dobi – umirovljenik iz Ludbrega Krešimir Kovačić je pročitao 191 knjigu

Objavljeno:

- dana

Već tradicionalno, Varaždinska županija je prigodnom svečanošću obilježila Dan hrvatskih knjižnica pa su tako knjigama nagrađeni učenici osnovnih i srednjih škola koji su u prošloj školskoj godini pročitali najviše knjiga iz fundusa školske knjižnice.

Njih je ukupno ove godine bilo 77, a pročitali su više od 2000 knjiga.

Jedna od njih je i učenica četvrtog razreda Srednje škole Novi Marof Sara Plantić koja je u prošloj školskoj godini pročitala 70 knjiga.

– Čitanje za mene predstavlja bijeg iz stvarnosti. Knjiga mi nudi mnoštvo informacija, vodi me na neka daleka mjesta, čitanjem knjiga hranim svoju dušu – rekla je Sara Planić te otkrila kako je vrlo emotivna i osjećajna pa najviše voli čitati ljubavne romane, a posebno mjesto zauzimaju i kriminalistički romani.

Anamarija Mežnarić učenica je drugog razreda Osnovne škole „Vladimir Nazor“ Sveti Ilija i samo u prošloj školskoj godini pročitala je 57 knjiga.

– Najviše volim priču o Pepeljugi, a knjige sam počela čitati u prvom razredu i nije mi teško. Prije su mi knjige čitali mama i tata – rekla je Anamarija.

Knjižničarka u Osnovnoj školi Trnovec Violeta Lukač pohvalila je dugogodišnju tradiciju Varaždinske županije o nagrađivanju čitatelja.

– Djeca čitanjem razvijaju dikciju, svoj izričaj, razvija im se mašta, pričanje, govor i mislim da današnje generacije imaju bogatstvo rječnika. Najviše vole čitati Gregov dnevnik, Harrya Pottera, Gospodare prstenova, kriminalističke romane, stranu literaturu. U našoj knjižnici složili smo im kutak za što ugodnije čitanje, razgovore s vršnjacima jer želimo pokazati kako knjižnica nije samo zgrada, već je cijeli svijet uključen u knjižnicu – rekla je knjižničarka Lukač.

Nagrade najčitateljima uručio je pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturi i sport dr. sc. Miroslav Huđek.

– Više od 2000 knjiga pročitalo je 77 učenika naših osnovnih i srednjih škola. To je brojka koja zaslužuje poštovanje i potrebno je nagraditi učenike za njihov trud i što svoje slobodno vrijeme upotpunjuju i čitanjem. Sve naše škole, osim Srednje škole Ludbreg i Glazbene škole u Varaždinu imaju knjižnice, knjižničare, tako da je i taj pedagoški segment ispunjen. Spomenute dvije škole, zbog svojih prostorno-organizacijskih uvjeta suradnju imaju uspostavljenu s gradskim knjižnicama. Ujedno prigoda je ovo da odamo priznanje i svim knjižničarima. Bez njih Varaždinska županija prije nekoliko godina ne bi mogla provesti projekt razmjene besplatnih udžbenika. Nabavili smo opremu, instalirali ju u našim knjižnicama i taj projekt je bio itekako uspješan. A samo zato jer smo ga realizirali tamo gdje je to moguće – u knjižnicama i uz pomoć knjižničara – istaknuo je pročelnik Huđek.

Uz nagrađivanje najčitatelja osnovnih i srednjih škola, Varaždinska županija dodijelila je nagrade i najčitateljima koje su predložile gradske knjižnice, a rekorder među njima je umirovljenik iz Ludbrega Krešimir Kovačić koji je pročitao 191 knjigu.

Svečanost obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica svojim nastupom uveličali su i polaznici Centra izvrsnosti za hrvatski jezik.

Podsjetimo kako se Dan hrvatskih knjižnica obilježava 11. studenog u spomen na dan kada je 1960. godine sabor NRH donio prvi hrvatski zakon o knjižnicama, čime su se stekli preduvjeti za sustavan razvoj hrvatskih knjižnica i nacionalne knjižničarske mreže.

Život i društvo

U subotu u Varaždin dolazi Hajduk pa je policija izdala niz uputa i upozorenja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu igraju NK Varaždin i HNK Hajduk pa je policija izdala niz upozorenja.

U subotu, 24. veljače, s početkom u 15 sati u Varaždinu, na gradskom stadionu odigrat će se nogometna utakmica 24. kola SuperSport HNL, između NK Varaždina i HNK Hajduka.

Policija poziva sve navijače i gledatelje da se prije utakmice, na samom stadionu za vrijeme odigravanja i nakon utakmice ponašaju fer, korektno i sportski kako bi se utakmica odigrala u primjerenom sportskom duhu.

Također, pozivaju sve posjetitelje da se detaljno upoznaju s uputama i preporukama koje navodimo u nastavku priopćenja.

Obavijest za sve navijače, posjetitelje/gledatelje

•  Ulaz u stadion „Anđelko Herjavec“ biti će otvoreni od 13 sati

•  Radi izbjegavanja gužvi, pozivaju posjetitelje da na vrijeme krenu prema stadionu te da poštuju upute i pravila organizatora te upozorenja i naredbe policijskih službenika u prometu i na stadionu.

•  Sve ulaznice su personalizirane i prilikom ulaska provjeravaju se barkod čitačima.

• U vremenu od 13 do 18 sati bit će zatvorena Zagrebačka ulica od novog rotora kod trgovačkog centra Kaufland do raskrižja s ulicom Frana Supila. Iz smjera grada bit će dozvoljen prolaz gledateljima koji dolaze na utakmicu, do skretanja za Tehnološki park, i to samo poradi parkiranja o okolnim parkiralištima. Mole ostale sudionike u prometu da koriste zaobilazne ceste.

• Preporučju posjetiteljima koji dolaze svojim vozilima na utakmicu, da koriste parkirališta kod gradskih bazena i Tehnološkog parka u Zagrebačkoj ulici, kod trgovačkih centara Bauhaus i Lidl te prostor Autokluba Varteks.

• Ulaz na parkiralište Autokluba Varteks iz smjera Gospodarske ulice, bit će za navijače gostujućeg kluba dok će za sve ostale biti ulaz iz Biškupečke ulice.

Poštivanje Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima

Na ulazima u stadion zaštitarska služba provodi sigurnosne provjere.

Sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, zabranjeno je:

• unošenje  ili pokušaj unošenja alkoholnih pića i droga te ulazak i boravak u prostor športskog objekta u alkoholiziranom stanju,

• unošenje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja,

• paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava, kao i paljenje drugih navijačkih rekvizita,

• maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način s ciljem prikrivanja identiteta,

• unošenje i isticanje transparenata, zastava ili drugih stvari s tekstom ili slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,

• pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,

• pokušaj nedopuštenog ulaska, odnosno nedopušteni ulazak u natjecateljski prostor ili u gledateljski prostor, prostor koji je namijenjen sucima ili drugim osobama koje sudjeluju u športskom natjecanju,

• bacanje predmeta u natjecateljski prostor,

• boravak i zadržavanje na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava izdana od strane organizatora.

Sva uočena navedena protupravna ponašanja biti će sankcionirana sukladno Zakonom o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima i drugim zakonskim i podzakonskim aktima.

Ulazak u stadion odbit će se pored ostalog:

•  posjetiteljima pod utjecajem alkohola,

•  osobama koje ne posjeduju personaliziranu ulaznicu,

•  posjetitelju za kojeg se utvrdi da posjeduje zabranjene predmete i

• osobama za koje postoji vjerojatnost da će ugroziti sigurnost drugih na utakmici. 

Foto i video snimanje javnog okupljanja

Policija će, na dan odigravanja utakmice, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima – prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice – audio i video snimati te fotografirati javno okupljanje i javna mjesta na stadionu te prilaznim pravcima.

Pozivamo posjetitelje i gledatelje da poštuju upute i pravila organizatora te upozorenja i naredbe policijskih službenika u prometu i na stadionu.

Nastavite čitati

Život i društvo

“Medarica“ obišla mališane iz 9 vrtića i poklonila im 150 kilograma meda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Članovi udruge Medarica iz Mađareva kod Novog Marofa obišli su sve vrtiće grada Novog Marofa i okolice, njih ukupno 9, odnosno 4 novomarofska vrtića, vrtić Leptirić u Ljubešćici, Pčelica u Bisagu,Zagonetna šuma u Šćepanju kod Brezničkog Huma, te još dva dječja vrtića u Varaždinskim Toplicama.

Podijelili su ukupno 150 kg meda najmlađim ljubiteljima ove slatke i nadasve zdrave namirnice te su mališanima upriličili prezentaciju košnice i svega što se u njoj nalazi, kako bi djeca što zornije vizualizirala priču o pčelama i medu.

– Svake godine s dolaskom proljeća počinjemo obilaziti najmlađe – djecu vrtićkog uzrasta, potom i polaznike osnovnih škola kako bi od najranije dobi djeca stekla naviku uzimanja ove zdrave i potrebne namirnice – govore predstavnici Medarice Vlekoslav Andrašek i Vlado Toplovec.

– Vezano uz to djeci objašnjavamo značenje i ulogu pčela u prirodi, pčelinjeg proizvoda meda, svojstava i dobrobiti meda općenito. Ovo je peta godina  kako naša udruga provodi ovu korisnu akciju i tako ćemo nastaviti i ubuduće – naglasili su predstavnici udruge Medarica.

Polaznici vrtića i njihove tete zahvalili su udruzi Medarica te ih počastili izvedbom prigodnoga dječjeg programa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje