Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Nagrađeni najbolji učenici i njihovi mentori iz Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

ŽUPANOVA NAGRADA

Najboljim učenicima Varaždinske županije i njihovim školskim mentorima te mentorima varaždinskih Centara izvrsnosti, kao i državnim prvacima u natjecanjima u znanju i strukovnim disciplinama, danas su u dvorani Županije dodijeljene županove nagrade za školsku godinu 2016./2017.

Na školskim natjecanjima sudjelovalo je 7300 učenika, na županijskim i međužupanijskim natjecanjima sudjelovalo je 2571 učenika, a na državnim čak 178 učenika i 5 zborova.

Na kraju svih natjecanja, Varaždinska županija ove godine ima 15 državnih prvaka, 12 drugih i 17 trećih mjesta.

Ovom prijemu su, uz župana Radimira Čačića, prisustvovali i njegov zamjenik Tomislav Paljak, predsjednik Županijske skupštine Alen Runac i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport  Miroslav Huđek.

Ravnateljica Prve gimnazije Varaždin Janja Banić, osvrnula se na ovu školsku godinu i na učenike, koji su, kaže, bili izvrsni.

– Kao i uvijek, svake su godine učenici sve bolji i sve je više onih koji se uključuju u razne aktivnosti i postižu krasne rezultate. Mi smo tu da ih podržimo, usmjerimo i vodimo – rekla je ravnateljica Banić.

Navela je i neke od najznačajnijih rezultata koje su postigli učenici Prve gimnazije Varaždin: Ilija Srpak je hrvatski predstavnik na kemijskoj međunarodnoj Olimpijadi i na međunarodnoj Olimpijadi iz astronomije i astrofIzike, Josip Kelava je hrvatski predstavnik na srednjoeuropskoj informatičkoj i na međunarodnoj informatičkoj Olimpijadi te Aleksandra Saša Božović koja je hrvatska predstavnica na Srednjoeuropskoj matematičkoj Olimpijadi u Litvi.
 

Učenik Ilija Srpak zahvalio je županu Čačiću i svim mentorima u ime svih učenika koji su primili nagradu. Ljeto će provesti radno: 1. srpnja putuje na Tajland na Međunarodnu kemijsku olimpijadu, nakon toga čekaju ga izleti s izviđačima, a nakon toga počinju pripreme za međunarodnu Olimpijadu iz astronomije i astrofizike koja se održava u 11. mjesecu ove godine.

– Učitelji i mentori mi pomažu u smislu da mi daju neki dodatni sadržaj i kada ono što radim nije, jednostavno, dovoljno. Kako sada slijede Olimpijade, za njih se pripremam tako da učim oko sedam, osam sati dnevno: ili čitam knjige ili si ispisujem sadržaj – otkrio je Ilija Srpak.

Većina državnih prvaka polaznici su nekih od devet Centara izvrsnosti Varaždinske županije koji su krajem prošle godine dobili veliko međunarodno priznanje: postali su Europska točka za darovite i dio europske mreže za darovite.

Voditelj Centra izvrsnosti iz matematike Branko Topić, posebno je ponosan na rad svih Centara izvrsnosti. Naveo je kako se danas obilježava deset godina otvorenja prvog Centra izvrsnosti u Varaždinu, koji je tada otvorio sa županom Radimirom Čačićem.

– Centri izvrsnosti djeci pomažu jako puno, svakoj djeci daju jednaku šansu. Svi imaju priliku raditi s najboljima mentorima iz Županije, što u školama ne mora biti situacija jer je rad s djecom iznimno zahtjevan posao. U Centrima smo uspjeli skupiti jednu dobru ekipu ne samo iz naše Županije, nego i susjednih, tako da su rezultati Centra zaista na nivou Hrvatske – rekao je Topić te dodao kako je u Hrvatskoj otvoreno mnogo Centara izvrsnosti koji su se vodili modelom onih iz Varaždina.

Varaždinski župan Radimir Čačić rekao je kako Županija planira otvorenje desetog Centra izvrsnosti i povećanje broja područja koje dosad pokrivaju.

– Rezultati naših učenika pokazuju da smo odabrali dobra područja koja Centri pokrivaju. Imamo rezultate uglavnom iz stem područja, što je najtraženije, najkvalitetnije i najteže. A i takva su zanimanja, poput fizike, matematike, informatike i strojarstva, nešto što je budućnost svijeta. Ali i uz takva zanimanja, postoje i Centri iz njemačkog i likovnog. Proširit ćemo tu cijelu priču, a najvažnije je da postoji interes za njih koji je iznad svih naših očekivanja – rekao je župan Čačić.

 

Izvor: Foto: Marta Konjačić

Život i društvo

Jurjevo u Mađarevu uz izložbe, koncerte i predstave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župa sv. Vida i sv. Jurja mučenika u Mađarevu slavi svog nebeskog zaštitnika u utorak 23. travnja 2024. a ove godine ujedno i dvjestotu obljetnicu izgradnje sadašnje crkve.

Za tu prigodu pripremat će se trodnevnicom koju će predvoditi vlč. Ivica Puškadija st. župnik u Starigradu kraj Koprivnice, a nakon slavlja svete mise od 18 sati, svakodnevno će biti kulturni program.

Tako će u subotu 20. travnja na platou ispred crkve KUD Prigorje iz Križevaca održati koncert tradicijskih pjesama i napjeva.

U nedjelju 21. travnja u crkvi će biti koncert klasične glazbe „Častimo te Jurju sveti…“ na kojem će nastupiti mezzosopranistic Iva Krušić, tenor Mario Bokun, sopranist Marko Antolković, basbariton Boris Beus uz klavirsku pratnju i umjetničko vodstvo Helene Borović.

Dramska družina “Ozana” iz Visokog izvest će dramsko-scensko uprizorenje legendarnog životopisa svetog Jurja uz pedagoško-umjetničko vodstvo Tibora Martana u ponedjeljak 22. travnja, također u crkvi nakon svete mise.

Na samo Jurjevo u utorak 23. travnja mons. Bože Radoš predslavit će svečano euharistijsko slavlje s početkom u 18 sati. Sat vremena ranije prethodit će otvorenje etnografske izložbe „Kinč poveda jurjevsku pripovest“ u PŠ Madžarevo. Autor izložbe i postava je etnolog Tibor Martan, a nakon svete mise bit će koncert Klape sv. Mihovil.

Nastavite čitati

Život i društvo

Pridružite se velikom ekološkom projektu Rezolucija Zemlja i ove subote dođite na varaždinski Motičnjak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Projekt Večernjeg lista Rezolucija Zemlja pokrenut je u prosincu 2021. Od tada je postao najveći ekološki projekt u povijesti Hrvatske u kojem je do sada sudjelovalo više od 38.000 volontera, u 147 akcija čišćenja skupljeno je više od 380 tona smeća i 750 tona recikliranog papira.

Čistećim medvjedićima je pripala čast da u sklopu Rezolucije Zemlje 2022. organiziraju prvu akciju čišćenja. Varaždinski ogranak Čistećih medvjedića pridružio se prošle godine kad su počistili područje Cirkovečke i Belih kipa.

U subotu, 20. travnja, čistit će se područje oko jezera Motičnjak, a planirani početak akcije je u 10  sati. 

Okupit će se na plaži kod šume Motičnjak, a na točno mjesto parkinga dovest će vas google maps koordinate:https://maps.app.goo.gl/6ymbH4QoVgJKgXJV9

Sve sudionike podsjećaju da se adekvatno odjenu i ponesu vlastite bočice s vodom. 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta termin akcije se pomiče, a sve aktualne informacije o ovoj i ostalim akcijama čišćenja i druženjima volontera Čistećih medvjedića pratite u Facebook grupi Čisteći medvjedići – Kontinentalna Hrvatska – grupa za dogovore.

Uz grupu za dogovore Medvjediće možete lajkati i zapratiti na Facebooku, Instagramu, LinkedInu i njihovoj webstranici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje