Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Nagrađeni najbolji učenici i njihovi mentori iz Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

ŽUPANOVA NAGRADA

Najboljim učenicima Varaždinske županije i njihovim školskim mentorima te mentorima varaždinskih Centara izvrsnosti, kao i državnim prvacima u natjecanjima u znanju i strukovnim disciplinama, danas su u dvorani Županije dodijeljene županove nagrade za školsku godinu 2016./2017.

Na školskim natjecanjima sudjelovalo je 7300 učenika, na županijskim i međužupanijskim natjecanjima sudjelovalo je 2571 učenika, a na državnim čak 178 učenika i 5 zborova.

Na kraju svih natjecanja, Varaždinska županija ove godine ima 15 državnih prvaka, 12 drugih i 17 trećih mjesta.

Ovom prijemu su, uz župana Radimira Čačića, prisustvovali i njegov zamjenik Tomislav Paljak, predsjednik Županijske skupštine Alen Runac i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport  Miroslav Huđek.

Ravnateljica Prve gimnazije Varaždin Janja Banić, osvrnula se na ovu školsku godinu i na učenike, koji su, kaže, bili izvrsni.

– Kao i uvijek, svake su godine učenici sve bolji i sve je više onih koji se uključuju u razne aktivnosti i postižu krasne rezultate. Mi smo tu da ih podržimo, usmjerimo i vodimo – rekla je ravnateljica Banić.

Navela je i neke od najznačajnijih rezultata koje su postigli učenici Prve gimnazije Varaždin: Ilija Srpak je hrvatski predstavnik na kemijskoj međunarodnoj Olimpijadi i na međunarodnoj Olimpijadi iz astronomije i astrofIzike, Josip Kelava je hrvatski predstavnik na srednjoeuropskoj informatičkoj i na međunarodnoj informatičkoj Olimpijadi te Aleksandra Saša Božović koja je hrvatska predstavnica na Srednjoeuropskoj matematičkoj Olimpijadi u Litvi.
 

Učenik Ilija Srpak zahvalio je županu Čačiću i svim mentorima u ime svih učenika koji su primili nagradu. Ljeto će provesti radno: 1. srpnja putuje na Tajland na Međunarodnu kemijsku olimpijadu, nakon toga čekaju ga izleti s izviđačima, a nakon toga počinju pripreme za međunarodnu Olimpijadu iz astronomije i astrofizike koja se održava u 11. mjesecu ove godine.

– Učitelji i mentori mi pomažu u smislu da mi daju neki dodatni sadržaj i kada ono što radim nije, jednostavno, dovoljno. Kako sada slijede Olimpijade, za njih se pripremam tako da učim oko sedam, osam sati dnevno: ili čitam knjige ili si ispisujem sadržaj – otkrio je Ilija Srpak.

Većina državnih prvaka polaznici su nekih od devet Centara izvrsnosti Varaždinske županije koji su krajem prošle godine dobili veliko međunarodno priznanje: postali su Europska točka za darovite i dio europske mreže za darovite.

Voditelj Centra izvrsnosti iz matematike Branko Topić, posebno je ponosan na rad svih Centara izvrsnosti. Naveo je kako se danas obilježava deset godina otvorenja prvog Centra izvrsnosti u Varaždinu, koji je tada otvorio sa županom Radimirom Čačićem.

– Centri izvrsnosti djeci pomažu jako puno, svakoj djeci daju jednaku šansu. Svi imaju priliku raditi s najboljima mentorima iz Županije, što u školama ne mora biti situacija jer je rad s djecom iznimno zahtjevan posao. U Centrima smo uspjeli skupiti jednu dobru ekipu ne samo iz naše Županije, nego i susjednih, tako da su rezultati Centra zaista na nivou Hrvatske – rekao je Topić te dodao kako je u Hrvatskoj otvoreno mnogo Centara izvrsnosti koji su se vodili modelom onih iz Varaždina.

Varaždinski župan Radimir Čačić rekao je kako Županija planira otvorenje desetog Centra izvrsnosti i povećanje broja područja koje dosad pokrivaju.

– Rezultati naših učenika pokazuju da smo odabrali dobra područja koja Centri pokrivaju. Imamo rezultate uglavnom iz stem područja, što je najtraženije, najkvalitetnije i najteže. A i takva su zanimanja, poput fizike, matematike, informatike i strojarstva, nešto što je budućnost svijeta. Ali i uz takva zanimanja, postoje i Centri iz njemačkog i likovnog. Proširit ćemo tu cijelu priču, a najvažnije je da postoji interes za njih koji je iznad svih naših očekivanja – rekao je župan Čačić.

 

Izvor: Foto: Marta Konjačić

Život i društvo

FOTO Čak 250 konjara iz cijele Hrvatske i Slovenije na Konjičkim igrama u Zelendvoru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO Varaždinska županija

U organizaciji Općine Petrijanec i Udruge “Konj, moj prijatelj” te u suorganizaciji Varaždinske županije i općina Cestica, Vinica, Maruševec i Sračinec u Zelendvoru su u nedjelju, 23. lipnja održane Konjičke igre.

Cilj konjičkih igara bio je druženje vlasnika konja, držatelja i ljubitelja konja, kao i približavanje tih plemenitih životinja široj populaciji kroz različiti sadržaj. Uz organizatore manifestacije, predsjednika Udruge “Konj, moj prijatelj” Zdenka Marenčića i načelnika Općine Petrijanec Željka Posavca, pozdravne riječi uputili su u ime župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka županijski vijećnik Krunoslav Lukačić i saborski zastupnik Predrag Štromar.

Konjičke igre u Zelendvoru prerasle su tako u respektabilnu manifestaciju koja je okupila više od 250 konjara iz cijele Hrvatske, ali i susjedne Slovenije.

Nastavite čitati

Život i društvo

Dobrovoljno vatrogasno društvo Tuhovec proslavilo 90. rođendan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dobrovoljno vatrogasno društvo Tuhovec ove je subote proslavilo okruglih 90 godina postojanja, pa je tako nakon ranojutarnje budnice, uslijedio cjelodnevni program, dok je u večernjim satima obljetnica obilježena svečanom sjednicom.

Tom je prilikom predsjednik Društva, Bojan Zadravec, istaknuo kako su članovi u ovih 90 godina postojanja uložili mnogo truda, znoja i vremena u Društvo, a sve u cilju kako bi bili na ponos mještanima.

– Članovi su uvijek uspješno prelazili kroz sva teška razdoblja, a danas, nakon toliko godina, rezultati rada i zalaganja jasno su vidljivi. Stoga zahvaljujem svakom članu, od onog najmanjeg, do najstarijeg za svaki trenutak slobodnog vremena koji ste odvojili kako bi danas, nakon 90 godina, s ponosom mogli stajati uzdignute glave. Vatru gasi, brata spasi – je poziv koji je uvijek u podsvijesti svima nama, ali u vremenima koja su pred nama snažan motiv za izgradnjom još boljeg i još snažnijeg Društva.  Neka nas na svakom koraku prati zagovor svetog Florijana – poručio je Zadravec.

Zapovjednik Društva Marko Plišo istaknuo je kako Društvo kontinuirano ulaže u opremu, posebice posljednjih desetak godina, te da se kontinuirano razvijaju, ne samo u opremi, nego i u tehničkim i ljudskim resursima.

– Zbog navedenog staro vatrogasno spremište postalo nam je pretijesno te smo počeli sa radnjama preseljenja istoga u prostorije društvenog doma. Uz društveni dom izgradit će se vatrogasno vježbalište te će se sve potrebe našega društva, operativne, vježbovne i društvene biti objedinjene na jednom mjestu, u središtu Tuhovca – rekao je Plišo.

Svečanom obilježavanju prisustvovala je i predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždinske Toplice, Ljubica Nofta, koja je vatrogascima tom prilikom zahvalila na svemu što čine za zajednicu.

– Biti vatrogasac znači baviti se humanitarnim radom i brinuti se o sigurnosti svojega mjesta, a istovremeno obučavati mlade naraštaje. Društvo djeluje već dugih 90 godina, a osnovali su se kako bi pomogli svojim mještanima u nevolji. Veliko vam hvala na tome i hvala vam na svemu što činite za našu zajednicu. Želim vam puno sreće i uspjeha u budućim izazovima – poručila je Nofta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje