Povežite se s nama

Život i društvo

Aleksandru Sašu Božović, prvakinju iz matematike čekaju Olimpijada u Litvi i Oxford

Objavljeno:

- dana

GENIJALKA

Mlada Aleksandra Saša Božović odlična je učenica 3. razreda Prve gimnazije Varaždin i prava matematička genijalka.

Ovo će ljeto provesti na Matematičkoj olimpijadi u Litvi kao članica sastava hrvatske reprezentacije, a krajem srpnja putuje na jedan od najprestižnijih svjetskih fakulteta, Oxford, gdje će provesti mjesec dana u njihovom kampu na matematičkom PROMYS programu za mlade znanstvenike.

Radno ljeto

Kada je saznala da ide na Srednjoeuropsku matematičku olimpijadu MEMO u Litvu, čiji je poziv dobila nakon što je sudjelovala na Državnom natjecanju iz matematike koje se održalo u Primoštenu, kaže, bilo joj je jako drago. MEMO Olimpijada održava se od 2007. godine, a zadaci koji se rješavaju podijeljeni su u četiri kategorije. Aleksandri Saši najdraži dio je matematička analiza, te proučavanje funkcija i krivulja u koordinatnom sustavu. Dolazak na Olimpijadu u Litvi osigurala je pozivom na testiranje za Srednjoeuropsku matematičku olimpijadu MEMO i Međunarodnu matematičku olimpijadu IMO.

– Svi koji su išli na IMO test, a nisu prošli dalje, garantiran im je prolazak na MEMO i tako sam prošla – otkrila je Aleksandra, koja je ispite rješavala na Zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike.
Tamo su dobili, objašnjava, četiri tipa matematičkih zadataka vezanih uz algebru, kombinatoriku, geometriju i teoriju brojeva. Olimpijadi u Litvi, koja će se održati od 21. do 27. kolovoza, se veseli.

Osim matematike, Aleksandra Saša sudjelovala je na natjecanjima iz kemije, fizike i logike

– Nisam razmišljala da ću ići u Litvu, a i nisam nikad bila na Olimpijadi poput ove, tako da nemam neka očekivanja. Nisam nikad tamo bila i ne znam previše o toj zemlji, pa se veselim – rekla je Aleksandra Saša, koja je ove školske godine sudjelovala i na državnim natjecanjima iz fizike, logike, kemije i matematike. Na Državnome natjecanju iz fizike osvojila je peto mjesto, na Državnome natjecanju iz kemije petnaesto mjesto, a iz Državnoga iz logike osvojila je šesto mjesto. Državna je prvakinja iz matematike u šestom i sedmom razredu, a ove je godine na Državnome iz matematike osvojila peto mjesto.

Prije same Olimpijade u Litvi, ova mlada i uspješna učenica provest će nekoliko tjedana na fakultetu u Oxfordu. Tamo se prijavila na PROMYS matematički program za mlade znanstvenike iz cijele Europe. Riječ je o programu koji je osmišljen kako bi potaknuo matematički ambiciozne učenike na istraživanje kreativnog svijeta matematike.
– Moja mama je prvo vidjela obavijest na stranici škole prijašnje školske godine, no tada smo odlučile da ću čekati do slijedeće godine. Zatim sam ove školske godine riješila zadatke, ispunila prijavu i zatražila preporuku profesora. Kada sam to sve poslala, tada su me primili – objasnila je Aleksandra Saša koja vjeruje da će tamo naučiti još više o matematici.

Najčitateljica

– Radit ćemo na teoriji brojeva i čini mi se zanimljivo što ćemo od početka raditi aksiome teorije brojeva. A i želim što bolje upoznati Englesku i vidjeti samo Sveučilište u Oxfordu – dodala je Aleksandra Saša, čija je ljubav prema znanosti počela još u djetinjstvu.

– Kada sam bila mala, čitala sam enciklopedije o znanosti i zanimala me sama znanost – rekla je i dodala kako je njezin matematički talent otkrila učiteljica u drugom razredu VI. osnovne škole, kada se prijavila na natjecanje Klokan bez granica. Već u četvrtom razredu osnovne škole prijavila se na testiranje u Centar izvrsnosti iz matematike, koji i danas pohađa.

Dvije godine zaredom dobitnica je nagrade za najčitateljicu srednjih škola

Osim sjajnih matematičkih uspjeha, mlada Aleksandra Saša dvije je godine zaredom dobila nagradu knjižnice “Metel Ožegović” za najčitateljicu srednjih škola. Bilo je to 2015. i 2016. godine, a skromna Aleksandra Saša odgovara kako jednostavno – voli čitati.

– Najviše volim čitati klasike, ali i poeziju. Mogu se naći i filozofske i vjerske knjige, a čitam i knjige o matematici – objašnjava mlada Aleksandra Saša. Ne voli čitati ljubavne romane i najdražeg pisca nema, a školsku lektiru voli čitati i savladava je s lakoćom. Osim čitanjem, svoje slobodno vrijeme krati igranjem šaha, koji ju je naučio igrati djed.
Krajem ljeta očekuje ju i maturalno putovanje u Prag i Beč, na koje još nije sigurna hoće li ići zbog Olimpijade u Litvi. Kako će sljedeće školske godine biti završni, četvrti razred, vjeruje kako će svoje daljnje školovanje nastaviti u Hrvatskoj na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Zagrebu.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Rekreirajte se i družite 30. svibnja na 17. Kneginečkoj biciklijadi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske, u organizaciji općinske Športske zajednice, u utorak, 30. svibnja s početkom u 9,30 sati održat će se 17. Kneginečka biciklijada.

Start i cilj bit će na ribnjacima ŠRD „Ostriž Kneginec“ u Gornjem Knegincu.

Ruta biciklijade je ukupne duljine 20 kilometara i rekreativnog je karaktera. Bit će organizirana i postaja za osvježenje te odmor u šumi Krč, a istu će pripremiti Udruga vinogradara i voćara Varaždinbreg. Na cilju će svi sudionici biti počašćeni hranom i pićem.

Cilj biciklijade je potaknuti širu društvenu zajednicu na korištenje bicikla kao alternativnog prijevoznog sredstva, te potaknuti svijest o važnosti kretanja i zdravog načina života.

Nastavite čitati

Život i društvo

“Ni jedan narod u Europi to nije preživio, komunistički režim ubio je 600 svećenika i redovnika”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kod spomen-obilježja na Kipišću u Možđencu u subotu je održana komemorativna svečanost za sve žrtve komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata.

Nakon svete mise koju je predvodio pater Michael Pavić, delegacija Grada Novog Marofa predvođena gradonačelnikom Sinišom Jenkačem te predstavnici udruga branitelja i policije položili su vijence i zapalili svijeće u spomen na žrtve komunističkog režima.

Gradonačelnik Jenkač podsjetio je kako se Grad Novi Marof svake godine prisjeća žrtava ubijenih od ruke komunističkog režima.

-Ovo je važan dan koji Grad Novi Marof svake godine obilježava kako bi se prisjetio svih žrtava koje je iza sebe ostvario nedemokratski režim. Prisjećamo se svih onih koji su ubijeni na novomarofskom području, ali ne samo njih, već i između 250 i 500 tisuća ljudi koji su pobijeni prve tri godine nakon rata. Ovo nije politički skup nego svjedočenje i poziv na pomirbu, ali i upozorenje i čuvanje sjećanja te povijesti hrvatskog naroda, jer narod koji nema i ne pamti svoju povijest, nema ni budućnosti – rekao je Jenkač.

Naglasio je i kako ovaj dan nije značajan samo zbog sjećanja na žrtve, nego i zbog podsjećanja javnosti na to koliko je važna kontinuirana borba za demokraciju.

– Želimo osvijestiti sve nas i osuditi sve one “izme” – fašizme, nacizme, komunizme, kao i sve one koji su na temelju zločina i ubojstava zadržavali vlast. Iako demokracija ima svojih mana, najvažnije je to što ona, za razliku od totalitarnih režima, iza sebe ne ostavlja ljudske živote i žrtve onih koji drugačije misle. Danas, u jeku rata u Ukrajini, postalo je važnije no ikad upozoriti kako borba za demokraciju nikada ne prestaje budući da je vidljivo kako ova ideologija, nažalost, još uvijek živi – poručio je Jenkač.

Zdravko Maltar, predsjednik Udruge ratnih veterana “Hrvatski domobran” Novi Marof napomenuo je kako ovakva mjesta nisu mjesta na kojima bi trebalo nešto govoriti, no naglasio je i da ako neće oni govoriti, tko će onda.

– Jedino na istini možemo graditi budućnost, a istina je da postoji više od tisuću ovakvih mjesta gdje su naši sugrađani izgubili živote i to poslije završetka Drugog svjetskog rata. Nema nijednog naroda u Europi koji je preživio ovakvu tragediju, a kao dokaz tome govori podatak da je u hrvatskom narodu, koji ima četiri milijuna stanovnika, poubijano oko 600 katoličkih svećenika i redovnika. Takvog primjera sasvim sigurno nema nigdje u Europi i to govori dovoljno o tome kakvu smo tragediju proživjeli – poručio je Maltar.    

Inače, komunistički režim doveo je do smrti otprilike 500 do 600 tadašnjih civila i vojnika koji su ubijeni u jamama u okolici Novog Marofa, a Grad im prigodnom komemorativnom svečanošću svake godine odaje počast.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje