Povežite se s nama

Život i društvo

Aleksandru Sašu Božović, prvakinju iz matematike čekaju Olimpijada u Litvi i Oxford

Objavljeno:

- dana

GENIJALKA

Mlada Aleksandra Saša Božović odlična je učenica 3. razreda Prve gimnazije Varaždin i prava matematička genijalka.

Ovo će ljeto provesti na Matematičkoj olimpijadi u Litvi kao članica sastava hrvatske reprezentacije, a krajem srpnja putuje na jedan od najprestižnijih svjetskih fakulteta, Oxford, gdje će provesti mjesec dana u njihovom kampu na matematičkom PROMYS programu za mlade znanstvenike.

Radno ljeto

Kada je saznala da ide na Srednjoeuropsku matematičku olimpijadu MEMO u Litvu, čiji je poziv dobila nakon što je sudjelovala na Državnom natjecanju iz matematike koje se održalo u Primoštenu, kaže, bilo joj je jako drago. MEMO Olimpijada održava se od 2007. godine, a zadaci koji se rješavaju podijeljeni su u četiri kategorije. Aleksandri Saši najdraži dio je matematička analiza, te proučavanje funkcija i krivulja u koordinatnom sustavu. Dolazak na Olimpijadu u Litvi osigurala je pozivom na testiranje za Srednjoeuropsku matematičku olimpijadu MEMO i Međunarodnu matematičku olimpijadu IMO.

– Svi koji su išli na IMO test, a nisu prošli dalje, garantiran im je prolazak na MEMO i tako sam prošla – otkrila je Aleksandra, koja je ispite rješavala na Zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike.
Tamo su dobili, objašnjava, četiri tipa matematičkih zadataka vezanih uz algebru, kombinatoriku, geometriju i teoriju brojeva. Olimpijadi u Litvi, koja će se održati od 21. do 27. kolovoza, se veseli.

Osim matematike, Aleksandra Saša sudjelovala je na natjecanjima iz kemije, fizike i logike

– Nisam razmišljala da ću ići u Litvu, a i nisam nikad bila na Olimpijadi poput ove, tako da nemam neka očekivanja. Nisam nikad tamo bila i ne znam previše o toj zemlji, pa se veselim – rekla je Aleksandra Saša, koja je ove školske godine sudjelovala i na državnim natjecanjima iz fizike, logike, kemije i matematike. Na Državnome natjecanju iz fizike osvojila je peto mjesto, na Državnome natjecanju iz kemije petnaesto mjesto, a iz Državnoga iz logike osvojila je šesto mjesto. Državna je prvakinja iz matematike u šestom i sedmom razredu, a ove je godine na Državnome iz matematike osvojila peto mjesto.

Prije same Olimpijade u Litvi, ova mlada i uspješna učenica provest će nekoliko tjedana na fakultetu u Oxfordu. Tamo se prijavila na PROMYS matematički program za mlade znanstvenike iz cijele Europe. Riječ je o programu koji je osmišljen kako bi potaknuo matematički ambiciozne učenike na istraživanje kreativnog svijeta matematike.
– Moja mama je prvo vidjela obavijest na stranici škole prijašnje školske godine, no tada smo odlučile da ću čekati do slijedeće godine. Zatim sam ove školske godine riješila zadatke, ispunila prijavu i zatražila preporuku profesora. Kada sam to sve poslala, tada su me primili – objasnila je Aleksandra Saša koja vjeruje da će tamo naučiti još više o matematici.

Najčitateljica

– Radit ćemo na teoriji brojeva i čini mi se zanimljivo što ćemo od početka raditi aksiome teorije brojeva. A i želim što bolje upoznati Englesku i vidjeti samo Sveučilište u Oxfordu – dodala je Aleksandra Saša, čija je ljubav prema znanosti počela još u djetinjstvu.

– Kada sam bila mala, čitala sam enciklopedije o znanosti i zanimala me sama znanost – rekla je i dodala kako je njezin matematički talent otkrila učiteljica u drugom razredu VI. osnovne škole, kada se prijavila na natjecanje Klokan bez granica. Već u četvrtom razredu osnovne škole prijavila se na testiranje u Centar izvrsnosti iz matematike, koji i danas pohađa.

Dvije godine zaredom dobitnica je nagrade za najčitateljicu srednjih škola

Osim sjajnih matematičkih uspjeha, mlada Aleksandra Saša dvije je godine zaredom dobila nagradu knjižnice “Metel Ožegović” za najčitateljicu srednjih škola. Bilo je to 2015. i 2016. godine, a skromna Aleksandra Saša odgovara kako jednostavno – voli čitati.

– Najviše volim čitati klasike, ali i poeziju. Mogu se naći i filozofske i vjerske knjige, a čitam i knjige o matematici – objašnjava mlada Aleksandra Saša. Ne voli čitati ljubavne romane i najdražeg pisca nema, a školsku lektiru voli čitati i savladava je s lakoćom. Osim čitanjem, svoje slobodno vrijeme krati igranjem šaha, koji ju je naučio igrati djed.
Krajem ljeta očekuje ju i maturalno putovanje u Prag i Beč, na koje još nije sigurna hoće li ići zbog Olimpijade u Litvi. Kako će sljedeće školske godine biti završni, četvrti razred, vjeruje kako će svoje daljnje školovanje nastaviti u Hrvatskoj na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Zagrebu.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Uginuo Jazzy, potražni pas HGSS-a Čakovec: Sigurno nas i sad čuvaš. Spavaj mirno

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uginuo je belgijski ovčar Jazzy, potražni pas HGSS-a Čakovec. Od Jazzyja su se HGSS-ovci oprostili i putem Facebooka.

-Nakon skoro 12 godina prijateljstva, danas nas je napustio naš Jazzy. Sa svojim je vodičem Nevenom Putarom život posvetio traganju i spašavanju unesrećenih. Nakon nebrojeno domaćih i međunarodnih treninga te uspješnih potraga, bolest je odlučila da je vrijeme da se odmori – stoji u objavi HGSS-a Čakovec.

Jazzy je, između ostalog, uz svog vodiča i HGSS, 2019. godine primio “Certificate of Commendation”, visoko priznanje Velike Britanije za izniman trud i zahvalu za iscrpljujuću petodnevnu uspješnu akciju traganja i spašavanja nestalog britanskog državljana na Mljetu.

-Dragi Jazzy, iako tužni, zahvalni smo što si odabrao baš nas. Naš je gubitak velik, ali smo sigurni da nas i sad čuvaš veselo trčkarajući nekim novim prostranstvima. Spavaj mirno Jazzy! – napisali su HGSS-ovci.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sve nedjelje, praznike i blagdane do kraja 2024. gradonačelnik Varaždina proglasio javnim manifestacijama i sajamskim danima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Svih 50 nedjelja, praznika i blagdana do kraja 2024. godine u Varaždinu se Zaključkom gradonačelnika Nevena Bosilja proglašavaju danima javnih manifestacija i sajamskim danima, objavio je Grad Varaždin na svojoj službenoj internetskoj stranici.

Grad Varaždin je u suradnji s Turističkom zajednicom u zaključku koji će se početi primjenjivati od 1. travnja 2024. detaljno razložio da će  u cilju povećanja  kulturno-turističku ponude organizirati  niz javnih manifestacija koje će trajati punih devet mjeseci.

Tako je u zaključku detaljno  navedeno: od 1.4. do 31.5. će biti održana manifestacija Proljeće u Varaždinu, u sklopu koje će biti održano 90 programa, nakon toga, od 1.6. do 22.8.2024.godine bit će održana manifestacija Ljeto u Varaždinu, u sklopu koje će biti održano oko 80 programa, 15.08.2024.godine, blagdan Velike gospe, od 23.8. do 1.9.2024. godine bit će organizirana  manifestacija Špancirfest u sklopu koje će biti održano 500 programa, od 2.9. do 28.11.2024. godine bit će organizirana manifestacija Jesen u Varaždinu s planiranih 50 događanja, a od 29.11.2024. godine do 31.12.2024. godine manifestacija Advent u Varaždinu s planiranih 100 različitih programa.

Pored nedjelja u vrijeme navedenih manifestacija, navedeno je i 11 neradnih dana do kraja godine:

01.04.2024.      Uskršnji ponedjeljak – Ponedjeljak

17.04.2024.      Dan izbora – Srijeda

01.05.2024.      Praznik rada – Srijeda

30.05.2024.      Dan državnosti i Tijelovo – Četvrtak

22.06.2024.      Dan antifašističke borbe – Subota

05.08.2024.      Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja – Ponedjeljak

15.08.2024.      Velika Gospa – Četvrtak

01.11.2024.      Dan svih svetih – Petak

18.11.2024.       Dan sjećanja na žrtve Dom.  rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje –  Ponedjeljak

25.12.2024.      Božić – Srijeda

26.12.2024.      Sveti Stjepan – Četvrtak

Navedenim zaključkom tih dana u vremenu od 6:00 do 22:00 sata omogućuje  se prigodna prodaja na kioscima i štandovima koji su dio javnih  i sajamskih manifestacija,  a u vrijeme blagdana Velike Gospe te manifestacija Špancirfest i Advent  vrijeme prigodne prodaje produžuje se do  24:00 sata.

U zaključku se obrazlaže kako u  cilju produženja turističke sezone i povećanja obujma turističke ponude Grad Varaždin i Turistička zajednica grada Varaždina provode različite aktivnosti na proširenju njegove kulturno-turističke ponude. Na temelju dosadašnjih vrlo uspješnih manifestacija Špancirfest  i  Advent u Varaždinu, koje su u bitnome doprinijele rastu dolazaka turista cijele 2023. godine od čak 21% u odnosu na 2022.godinu,  finaliziraju se pripreme  programa i projekta koji će ove godine  još više povećati kulturno-turističku ponudu grada, a time i broj gostiju te ukupnu potrošnju u trgovini i ugostiteljstvu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje