Povežite se s nama

Život i društvo

Aleksandru Sašu Božović, prvakinju iz matematike čekaju Olimpijada u Litvi i Oxford

Objavljeno:

- dana

GENIJALKA

Mlada Aleksandra Saša Božović odlična je učenica 3. razreda Prve gimnazije Varaždin i prava matematička genijalka.

Ovo će ljeto provesti na Matematičkoj olimpijadi u Litvi kao članica sastava hrvatske reprezentacije, a krajem srpnja putuje na jedan od najprestižnijih svjetskih fakulteta, Oxford, gdje će provesti mjesec dana u njihovom kampu na matematičkom PROMYS programu za mlade znanstvenike.

Radno ljeto

Kada je saznala da ide na Srednjoeuropsku matematičku olimpijadu MEMO u Litvu, čiji je poziv dobila nakon što je sudjelovala na Državnom natjecanju iz matematike koje se održalo u Primoštenu, kaže, bilo joj je jako drago. MEMO Olimpijada održava se od 2007. godine, a zadaci koji se rješavaju podijeljeni su u četiri kategorije. Aleksandri Saši najdraži dio je matematička analiza, te proučavanje funkcija i krivulja u koordinatnom sustavu. Dolazak na Olimpijadu u Litvi osigurala je pozivom na testiranje za Srednjoeuropsku matematičku olimpijadu MEMO i Međunarodnu matematičku olimpijadu IMO.

– Svi koji su išli na IMO test, a nisu prošli dalje, garantiran im je prolazak na MEMO i tako sam prošla – otkrila je Aleksandra, koja je ispite rješavala na Zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike.
Tamo su dobili, objašnjava, četiri tipa matematičkih zadataka vezanih uz algebru, kombinatoriku, geometriju i teoriju brojeva. Olimpijadi u Litvi, koja će se održati od 21. do 27. kolovoza, se veseli.

Osim matematike, Aleksandra Saša sudjelovala je na natjecanjima iz kemije, fizike i logike

– Nisam razmišljala da ću ići u Litvu, a i nisam nikad bila na Olimpijadi poput ove, tako da nemam neka očekivanja. Nisam nikad tamo bila i ne znam previše o toj zemlji, pa se veselim – rekla je Aleksandra Saša, koja je ove školske godine sudjelovala i na državnim natjecanjima iz fizike, logike, kemije i matematike. Na Državnome natjecanju iz fizike osvojila je peto mjesto, na Državnome natjecanju iz kemije petnaesto mjesto, a iz Državnoga iz logike osvojila je šesto mjesto. Državna je prvakinja iz matematike u šestom i sedmom razredu, a ove je godine na Državnome iz matematike osvojila peto mjesto.

Prije same Olimpijade u Litvi, ova mlada i uspješna učenica provest će nekoliko tjedana na fakultetu u Oxfordu. Tamo se prijavila na PROMYS matematički program za mlade znanstvenike iz cijele Europe. Riječ je o programu koji je osmišljen kako bi potaknuo matematički ambiciozne učenike na istraživanje kreativnog svijeta matematike.
– Moja mama je prvo vidjela obavijest na stranici škole prijašnje školske godine, no tada smo odlučile da ću čekati do slijedeće godine. Zatim sam ove školske godine riješila zadatke, ispunila prijavu i zatražila preporuku profesora. Kada sam to sve poslala, tada su me primili – objasnila je Aleksandra Saša koja vjeruje da će tamo naučiti još više o matematici.

Najčitateljica

– Radit ćemo na teoriji brojeva i čini mi se zanimljivo što ćemo od početka raditi aksiome teorije brojeva. A i želim što bolje upoznati Englesku i vidjeti samo Sveučilište u Oxfordu – dodala je Aleksandra Saša, čija je ljubav prema znanosti počela još u djetinjstvu.

– Kada sam bila mala, čitala sam enciklopedije o znanosti i zanimala me sama znanost – rekla je i dodala kako je njezin matematički talent otkrila učiteljica u drugom razredu VI. osnovne škole, kada se prijavila na natjecanje Klokan bez granica. Već u četvrtom razredu osnovne škole prijavila se na testiranje u Centar izvrsnosti iz matematike, koji i danas pohađa.

Dvije godine zaredom dobitnica je nagrade za najčitateljicu srednjih škola

Osim sjajnih matematičkih uspjeha, mlada Aleksandra Saša dvije je godine zaredom dobila nagradu knjižnice “Metel Ožegović” za najčitateljicu srednjih škola. Bilo je to 2015. i 2016. godine, a skromna Aleksandra Saša odgovara kako jednostavno – voli čitati.

– Najviše volim čitati klasike, ali i poeziju. Mogu se naći i filozofske i vjerske knjige, a čitam i knjige o matematici – objašnjava mlada Aleksandra Saša. Ne voli čitati ljubavne romane i najdražeg pisca nema, a školsku lektiru voli čitati i savladava je s lakoćom. Osim čitanjem, svoje slobodno vrijeme krati igranjem šaha, koji ju je naučio igrati djed.
Krajem ljeta očekuje ju i maturalno putovanje u Prag i Beč, na koje još nije sigurna hoće li ići zbog Olimpijade u Litvi. Kako će sljedeće školske godine biti završni, četvrti razred, vjeruje kako će svoje daljnje školovanje nastaviti u Hrvatskoj na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Zagrebu.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Na šest škola u Varaždinu instalirane fotonaponske elektrane

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na šest osnovnih škola Grada Varaždina instalirane su fotonaponske elektrane čime je školama osigurana proizvodnja električne energije za vlastitu potrošnju.

Projekt su na konferenciji za novinare, koja se održala na V. osnovnoj školi, predstavili gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika i saborski zastupnik Miroslav Marković, zajedno sa suradnicima te ravnateljicom škole Nikolinom Kovačić.

Na I., II., III., IV. i V. osnovnoj školi Varaždin, fotonaponske elektrane su puštene u pogon 6. svibnja, a na VII. osnovnoj školi Varaždin elektrana kreće s radom nakon skorašnjeg dovršetka izgradnje nove trafostanice. U pripremi je također izrada projektne dokumentacije za instalaciju fotonaponske elektrane na VI. osnovnoj školi Varaždin.

-Sukladno zelenoj agendi modernog europskog grada koji teži što više energije dobivati iz obnovljivih izvora, Grad Varaždin je proveo projekt ugradnje solarnih elektrana na naše osnovne škole. Obuhvaćene su sve škole osim trenutno 6. osnovne i Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar za koje je u tijeku projektiranje. Njih nismo mogli prijaviti za sufinanciranje jer nije protekao određeni period od kada su korištena prethodna sredstva – rekao je gradonačelnik te istaknuo kako će projekt rezultirati značajnim uštedama.

-Ukupna snaga svih elektrana iznosi 182 kW vršne snage, što će dati godišnju proizvodnju od oko 220.000 kWh električne energije uz uštede CO2 od oko 43 t godišnje. Novčane uštede na električnoj energiji su godišnje oko 30.000 €. Ovim projektom nastavljamo ono što smo započeli na sportskim objektima, na Graberju i Srednjoškolcu, a zatim ćemo obuhvatiti i naše ostale javne ustanove – kazao je gradonačelnik Neven Bosilj.

-Grad Varaždin radi sve na tome da bude energetski neovisan. Već smo u potrazi za zemljištem gdje bi se pokrenuo novi projekt svojevrsne komunalne elektrane čime bi se i naši sugrađani kroz energetsku zadrugu mogli uključiti u proizvodnju besplatne električne energije – najavio je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Ravnateljica V. osnovne škole Nikolina Kovačić kazala je kako se od puštanja u pogon elektrane već sad bilježe prvi rezultati koji izgledaju obećavajuće

– Vjerujemo da ćemo u sljedećim sunčanim mjesecima bilježiti velike uštede. Ravnatelji škola imaju mogućnost praćenja proizvodnje i rezultata kroz specijalizirane programe, odnosno web portal i mobilnu aplikaciju – rekla je ravnateljica.

Regionalna energetska agencija Sjever, kao središnje tijelo za nabavu, provela je objedinjenu javnu nabavu za sve škole kroz jedan postupak te je tako dobivena znatno niža cijena od procijenjene vrijednosti. Procijenjena vrijednost nabave bila je 150.000 €, dok je kroz ovakav postupak ostvarena cijena od oko 119.000 €. Izvođač radova je tvrtka Solektra d.o.o., a nadzor građevinskih radova provodi tvrtka Tesla d.o.o.

Sufinanciranje projekta osigurano je od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s učešćem od 40% ukupno prihvatljivih troškova postavljanja fotonaponskih elektrana na temelju prijave Grada Varaždina na Javni poziv za poticanje obnovljivih izvora energije.

Nastavite čitati

Život i društvo

LAG-a Mura – Drava uložio u tri projekta u Draškovcu i Prelogu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U proteklom programskom razdoblju Grad Prelog je bespovratna sredstva koja je dobio na natječajima Lokalne akcijske grupe Mura – Drava za provedbu Tipa operacije 7.4.1. – Razvoj i modernizacija društvene infrastrukture, uložio u obnovu prostorija Nogometnog kluba Draškovec, u uređenje dječje igrališta u Draškovcu te u postavljanje ljetne pozornice u Prelogu.  
Grad Prelog je član LAG-a Izvor od samog osnivanja, pa je i sjedište ove lokalne akcijske grupe neko vrijeme bilo upravo u Prelogu.

– Naša suradnja je jako dobra i vrlo korektna, jer imamo i zajednički cilj – dobrobit i zadovoljstvo naših građana. Omjer financiranja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i jedinica lokalne samouprave definiran je na zajedničkim sastancima na kojima dogovaramo i princip korištenja sredstava za ciljane projekte općina i gradova na području LAG-a. To nisu velika sredstva, jer Grad Ludbreg provodi i višemilijunske projekte, no, ta bespovratna sredstva za razvoj i modernizaciju društvene infrastrukture su sigurno dobrodošla. Ona jedinicama lokalne samouprave omogućuju da primjerice, urede više dječjih igrališta, više sportskih objekata i terena, groblja i zelenih površina. To su redom sadržaji koje koriste svi mještani, pa je i vidljivost takvih projekata financiranih od LAG-a jako važna. Bilo bi naravno, bolje kada bi LAG na raspolaganju imao više novaca za poticanje ruralnog razvoja, no, mislim da možemo biti zadovoljni s društvenom funkcijom ove lokalne akcijske grupe, kao što su, vjerujem, zadovoljni i nositelji obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, koji su na natječaju LAG-a Izvor dobili bespovratna sredstva za razvoj, unapređenje poljoprivredne proizvodnje i povećanje konkurentnosti. Taj je novac od velike pomoći svakom poljoprivredniku, jer u konačnici utječe i na pojeftinjenje njihovog finalnog proizvoda. Mislim da bi u novom programskom razdoblju trebalo više raditi na njihovom kvalitetnom udruživanjujer bi tako puno lakše svoje proizvode distribuirali na tržište, pri čemu bi postigli i veću cijenu. No, siguran sam da će vrijeme donijeti svoje i da će naši OPG-ovi sve više prihvaćati tu ideju o ciljanom udruživanju kako bi ostvarili bolje uvjete prodaje – istaknuo je dr. Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga.

Dobrodošla sredstva LAG-a Mura – Drava

U proteklom programskom razdoblju sredstvima LAG-a Mura – Drava na području Grada Preloga završena su tri projekta takozvane male komunalne infrastrukture.

– Završili smo projekt rekonstrukcije prostorija nogometnog kluba u Draškovcu, za koji smo dobili 38 tisuća i 561 euro. Taj je objekt bio dotrajao i vapio je za obnovom, pa smo iskoristili priliku da ga obnovimo sredstvima LAG-a. Kako u Draškovcu nije postojala nikakva infrastruktura za djecu, odlučili smo da u proteklom programskom razdoblju, kroz natječaj LAG-a u Draškovcu uredimo i dječje igralište. Za taj projekt nije bio otvoren ni jedan drugi natječaj na koji bi se prijavili, tako da nam je tih 20 tisuća i 618 eura, koliko smo dobili na natječaju LAG-a Mura – Drava stvarno dobrodošla. Sredstvima LAG-a ostvarili smo još jedan od tih malih projekata, uredili smo ljetnu pozornicu u Prelogu, za što smo dobili gotovo 16 tisuća eura. Ta nam je pozornica bila važna za sva društvena događanja na otvorenom u gradu Prelogu. Ti ostvareni projekti pokazuju koliko je važno da se provedba LAG projekata spuste na nižu razinu, jer tako možemo brže i lakše komunicirati i doći do informacija koje su nam potrebne, osobito za projekte manjeg obima, kakvi su ovi u segmentu takozvane male društvene infrastrukture. U novom programskom razdoblju planiramo ostvariti nove projekte koje ćemo prijaviti na natječaj LAG-a čim budu raspisani – rekao je gradonačelnik Preloga.  

Novi natječaji za ruralni razvoj

U novom programskom razdoblju LAG Mura – Drava će raspisati nove projekte za obiteljska poljoprivredna gospodarstva te za jedinice lokalne samouprave, no sada će po prvi puta kroz natječaje financirati i razvoj nepoljoprivredne djelatnosti, ponajprije novih turističkih sadržaja.

– Mislim da je ovaj dio Međimurja, pogotovo od autoceste prema Kotoribi, zapostavljen u segmentu turističkog razvoja od županijske turističke zajednice, tako da, prije svih, sami moramo raditi na razvoju turizma i novih, održivih turističkih sadržaja. Siguran sam da imamo potencijal za snažniji turistički razvoj, pa će i ta nova intervencija sigurno biti vrlo korisna. Upravo radimo na turističkom udruživanju Donje Dubrave, Donjeg Vidovca, Svete Marije i Preloga, a otvoreni smo i za daljnja udruživanja drugih jedinica lokalne samouprave. Za to ciljano udruživanje nedavno smo od Hrvatske turističke zajednice dobili dodatnih 15,5 tisuća eura, što su za nas solidna sredstva za daljnji razvoj i napredak turizma u ovom dijelu Međimurja. Drago mi je da nas je prepoznala Hrvatska turistička zajednica, jer smo ovih dana od HTZ-a dobili i omotnicu od 37 tisuća i 200 eura za Festival balona, te još gotovo 10 tisuća eura za razvoj sportova na vodi. To će omogućiti da jedinice lokalne samouprave nastave razvijati svoje specifične turističke sadržaje i manifestacije. Udruživanjem sigurno možemo napraviti velike iskorake, prije svega u dijelu turističke promidžbe, koju moramo podići na višu razinu. Sredstva koja će biti dodijeljena provedbom te nove intevencije, sigurno će pomoći boljem i bržem turističkom razvoju na području LAG-a Mura – Drava – poručio je Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga.  

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje