Povežite se s nama

U fokusu

Najniže plaće bit će više svega 40 kuna

Objavljeno:

- dana

Porezne izmjene 1. siječnja

S prvim danom siječnja na snagu stupaju i nove porezne promjene, pa tako građani mogu očekivati nešto veće plaće, ali će plaćati i porez na dohodak koji ostvare od kamata na štednju. Od 1. siječnja iduće godine iznos osnovnog osobnog odbitka povećava se s 2.200 na 2.600 kuna, a za umirovljenike osobni odbitak povećava se s 3.400 kuna na 3.800 kuna mjesečno.

Ovom izmjenom Zakona o porezu na dohodak povećat će se neoporezivi dio plaće odnosno osobni odbitak, što znači da će osnovica za porez biti manja i da će po novom izračunu za istu plaću biti obračunat manji porez. Navedenim izmjenama minimalne plaće u Hrvatskoj (3.017,61 kuna bruto za 2014. godinu) ne bi bile oporezivane.

Porezni razredi

Prema najavljenim izmjenama Zakona o porezu na dohodak, porezne stope ostaju iste, ali će se mijenjati porezni razredi. Stopa poreza od 12 posto rezervirana je za osnovice plaća od 2.200 kuna, do 25 posto za osnovicu od 10.600 do 13.200 kuna, dok se prag za oporezivanje dohotka s najvišom stopom od 40 posto podiže s dosadašnjih 8.800 na 13.200 kuna. Prema tim izmjenama, nešto više od milijun zaposlenih Hrvata trebalo bi dobiti veće plaće u siječnju.
Prema izračunima, za one koji primaju najniže neto plaće od oko 3.000 kuna, povećanje bi iznosilo oko 40 kuna, a za one s najvišim prosječnim neto plaćama koje su oko 10 tisuća kuna, povećanje bi bilo oko 300 kuna. Najviše bi, prema tom izračunu, za više od 950 kuna, trebale rasti neto plaće veće od 11 tisuća kuna.

Građani koji imaju štednju u bankama, plaćat će porez na kamate na štednju

Izmjene poreza na dohodak već su izazvale burne reakcije općina, gradova i županija, koje ostaju bez dobrog dijela prihoda. Udruga gradova stoga je zatražila ocjenu ustavnosti tih izmjena te zatražila privremenu suspenziju zakona do okončanja postupka konzultiranja s lokalnom samoupravom i iznalaženja obostrano prihvatljivog rješenja.
– Što se tiče naše županije, tu će, s ovim izmjenama,  biti više štete nego koristi, jer su naše plaće među najnižima u zemlji, pa će i povećanje plaće biti malo. S druge strane, općine i gradovi izgubit će dosta novca, pa će to pokušati nadoknaditi i to uglavnom poskupljenjem komunalnih usluga, što je opet udar na građane – smatra sindikalist Siniša Miličić. 
Novost od iduće godine je naplata poreza na kamate, pa će tako građani koji imaju štednju u bankama plaćati porez na kamate na štednju od 12 posto, a taj bi se novac trebao uplaćivati u lokalne proračune.
I za obrtnike ima novosti, pa tako izmjenama Zakona o porezu na dobit za obrtnike najvažnija je novost da se mijenja trenutak kada poduzetnik, fizička osoba koja ostvaruje dohodak od obrta i s obrtom izjednačenih djelatnosti, obvezno prelazi na sustav plaćanja poreza na dobit i vođenja dvojnog knjigovodstva.

Tri kriterija

Tako fizička osoba koja ostvaruje dohodak od obrta i s obrtom izjednačenih djelatnosti obvezno prelazi na sustav plaćanja poreza na dobit ako je u prethodnom poreznom razdoblju ostvarila ukupni primitak veći od tri milijuna kuna, a ne dva milijuna, kao što je to bilo dosad. 
– To je dobra stvar za velike obrtnike, no za nas male obrtnike, ovim se izmjenama ne mijenja ništa. Nas stalno muči nelikvidnost – kaže novomarofski obrtnik Mario Milak. 
Pored spomenutog kriterija, fizička osoba koja ostvaruje dohodak od obrta i s obrtom izjednačenih djelatnosti obvezno prelazi na sustav plaćanja poreza na dobit ako ispuni još neka dva od tri kriterija, a to su da mu je vrijednost dugotrajne imovine veća od dva milijuna kuna, da u prethodnom poreznom razdoblju prosječno zapošljava više od 15 radnika ili da je u prethodnom poreznom razdoblju ostvarila dohodak veći od 400 tisuća kuna. 

Izmjene

Povećat će se neoporezivi dio plaće odnosno osobni odbitak, što znači da će osnovica za porez biti manja i da će, po novom izračunu, za istu plaću biti obračunat manji porez. Minimalne plaće u Hrvatskoj (3.017,16 kn bruto za prošlu godinu) ne bi bile oporezivane.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje