Povežite se s nama

Međimurje

“Najvažnija je stvar biti u trenutku i fokusirati se na ono što radiš ovdje i sada”

Objavljeno:

- dana

VJEŠTINA

 Nakon razgovora u sklopu radionice “Umjetnost okusa” uslijedila je degustacija kolačića koje su okupljeni članovi Udruge slijepih pokušali povezati s glavnim temama Kulturoša.

Pomalo se zabavljajući ubrzo su svi sa zadovoljstvom otkrili da se čokoladni kolačić s malo papra odnosi na prvu temu teških metala, a da se lagani kremasti kolačić s narančinom glazurom odnosi na temu lakih metala. Temu color splasha mogli su doživjeti kroz šarenilo okusa desertića ukrašenog bobičastim voćem, dok je temu Velike Grčke ili spoja klasike i tradicije vrsna majstorica slastica gospođa Nedeljko utjelovila u kolačiću inspiriranom starim međimurskim okusima.

U degustaciji je sudjelovala i predsjednica Udruge slijepih Marija Ciglar koja je vid izgubila s 24 godine, ali se svi dive ukusnim kolačima i jelima koje redovito priprema za svoje goste. Iskoristili smo priliku kako bismo je upitali u čemu je tajna njezinog kulinarskog umijeća.

– Sve ono što sam naučila do svoje 24. godine kasnije sam nadogradila drugim tj. drukčijim vještinama koje sam naučila tijekom prekvalifikacije iz ugostitelja za kuhara. Također sam naučila neke svakodnevne vještine važne u životu slijepih, npr. kako primiti lonac ili promiješati hranu. Ali najvažnija stvar zbog koje je moja hrana tako fina je u tome što se u tom trenutku fokusiram samo na kuhanje. Ja ne mogu drukčije nego da se usmjerim na ono što radim ovdje i sada, jednostavno treba biti u tom trenutku – otkriva nam Marija Ciglar svoju malu tajnu dodajući kako hranu uvijek isprobava viljuškom, više puta probava dok nešto kuha ili peče ili isprobava prstima, a puno toga i jednostavno “namiriše”.

– Pitale su me jednom naše članice kako znam kad je luk zdinstan. Po mirisu – odgovara ona spremno.

Izvor:
Foto: RT

Međimurje

KUU „Lipa“ iz Gornjeg Mihaljevca gostuje povodom proštenja u Hlapičini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 26. srpnja, u sklopu manifestacije „Ljeto uz Muru 2024“ u Hlapičini, u Društvenom domu, nastupa Kulturno umjetnička udruga „Lipa“ iz Gornjeg Mihaljevca.

Vikend proštenja u Hlapičini slavi se povodom blagdana svete Ane i Joakima, a čiji imendan je u katoličkom kalendaru 26. srpnja, a sveta Ana jest zaštitnica filijalne crkve u Hlapičini.

Program započinje nagrađivanom predstavom u tri čina „Ljubav s dva lica“ u režiji Franje Halabarec. Izvedba započinje u 20 sati, a ulaz je slobodan.

Nastavite čitati

Međimurje

Čakovec dobio novi kružni tok vrijedan više od milijun eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 24. srpnja, je u poslijepodnevnim satima za promet otvoreno novo kružno raskrižje na križanju Ulice Stjepana Radića, Sajmišne, Ulice Vjekoslava Špinčića i Ulice 34. inženjerijske bojne.

Riječ je o projektu vrijednom više od milijun eura čijom je realizacijom napravljen važan korak prema poboljšanju protoka vozila i sigurnosti u tom dijelu grada. Samo kružno raskrižje je jednotračno, a okvirna propusna moć je 20.000 vozila na dan.

U sklopu projekta rekonstrukcije prometnice i izgradnje novog kružnog raskrižja dovršavaju se i radovi na rekonstrukciji podvožnjaka, a postavljen je i bukobran, oslikan bojama Grada Čakovca i detaljima vezanim uz njegove simbole i povijest.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje