Povežite se s nama

Međimurje

“Najvažnija je stvar biti u trenutku i fokusirati se na ono što radiš ovdje i sada”

Objavljeno:

- dana

VJEŠTINA

 Nakon razgovora u sklopu radionice “Umjetnost okusa” uslijedila je degustacija kolačića koje su okupljeni članovi Udruge slijepih pokušali povezati s glavnim temama Kulturoša.

Pomalo se zabavljajući ubrzo su svi sa zadovoljstvom otkrili da se čokoladni kolačić s malo papra odnosi na prvu temu teških metala, a da se lagani kremasti kolačić s narančinom glazurom odnosi na temu lakih metala. Temu color splasha mogli su doživjeti kroz šarenilo okusa desertića ukrašenog bobičastim voćem, dok je temu Velike Grčke ili spoja klasike i tradicije vrsna majstorica slastica gospođa Nedeljko utjelovila u kolačiću inspiriranom starim međimurskim okusima.

U degustaciji je sudjelovala i predsjednica Udruge slijepih Marija Ciglar koja je vid izgubila s 24 godine, ali se svi dive ukusnim kolačima i jelima koje redovito priprema za svoje goste. Iskoristili smo priliku kako bismo je upitali u čemu je tajna njezinog kulinarskog umijeća.

– Sve ono što sam naučila do svoje 24. godine kasnije sam nadogradila drugim tj. drukčijim vještinama koje sam naučila tijekom prekvalifikacije iz ugostitelja za kuhara. Također sam naučila neke svakodnevne vještine važne u životu slijepih, npr. kako primiti lonac ili promiješati hranu. Ali najvažnija stvar zbog koje je moja hrana tako fina je u tome što se u tom trenutku fokusiram samo na kuhanje. Ja ne mogu drukčije nego da se usmjerim na ono što radim ovdje i sada, jednostavno treba biti u tom trenutku – otkriva nam Marija Ciglar svoju malu tajnu dodajući kako hranu uvijek isprobava viljuškom, više puta probava dok nešto kuha ili peče ili isprobava prstima, a puno toga i jednostavno “namiriše”.

– Pitale su me jednom naše članice kako znam kad je luk zdinstan. Po mirisu – odgovara ona spremno.

Izvor:
Foto: RT

Međimurje

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” 24. travnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” u Društvenom domu u Palovcu.

Predstava će se odigrati u srijedu, 24. travnja, s početkom u 17:30 sati.

Predaja o zmaju Pozoju zaintrigirala je i članove teatra.002 i tako je, u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec, nastala predstava o strašnom biću koje spava, ali se povremeno i budi, ispod Staroga grada. Međutim, to nije samo priča o Pozoju. To je i priča o hrabrom učeniku, Đaku, Grabancijašu koji se usudio suprotstaviti strašnoj zvijeri. Bi li uopće grad, naše Međimurje, postojalo i danas da nije bilo Matije? Spava li Pozoj još uvijek ispod Staroga grada? Pitanje je to koje si postavljamo još i dan danas, a jedan od odgovora svakako ćete saznati pogledate li ovu zanimljivu i neobičnu predstavu.

Legenda o Pozoju teatra002. ispričana je kao pričopredstava s pop-up scenografijom. Predstava kombinira igrano-lutkarsko-glazbenu tehniku i vjerovali ili ne, u njoj se može naći i nešto kemije. Tekst i režiju potpisuje Bruno Kontrec, glazbu Stjepan Horvat i 2cooleles, autor pop-up knjige je Bruno Kontrec, za vizualni identitet zaslužni su Bruno Kontrec i Mario Jakšić koji također i glume u predstavi.

Ulaz je besplatan, a predstava traje 30 minuta i namijenjena je za djecu od 5 godina na dalje.

Nastavite čitati

Međimurje

Grad Mursko Središće dodijelio mladima nove poticaje za uređenje nekretnina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mlade obitelji do 40 godina starosti imaju pravo na poticaje za uređenje nekretnina nepogodnih za stanovanje te mogu ostvariti do 3000 eura poticaja, a uz to Grad Mursko Središće daje i poticaje za rušenje starih kuća u visini 2000 eura u skladu s uvjetima iz javnog poziva.

Početkom siječnja ove godine Grad je raspisao Javni natječaj za dodjelu poticaja za uređenje nekretnina, a pravo na ostvarivanje poticaja imali su vlasnici nekretnina uz uvjet da je vlasnik ili supružnik vlasnika stalno zaposlena osoba neprekinuto najmanje dvije godine do dana isteka roka za dostavu prijava na natječaj te da u slučaju da se na nekretnini u kojoj je izgrađen stambeni objekt nepogodan za stanovanje kojeg namjeravaju urediti za stanovanje vlasnik ima prebivalište na području grada Mursko Središće te nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje i/ili bez obzira na prebivalište vlasnika ili činjenicu da korisnik poticaja ima ili nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje u slučaju da se radi o nekretnini na kojoj se nalazi stambeni objekt u ruševnom stanju kojeg namjeravaju ukloniti i na istoj parceli izgraditi novi stambeni objekt.

U zadanom roku zaprimljeno je 13 pravodobnih prijava. Povjerenstvo za dodjelu poticaja je iste razmotrilo te predložilo gradonačelniku na usvajanje. Gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, u utorak, 16. travnja, u Gradskoj vijećnici s prijaviteljima je potpisao Ugovore o dodjeli poticaja za uređenje nekretnina na području grada za stambene objekte u ruševnom stanju ili za stambene objekte koji će se obnoviti.

Prilikom potpisivanja ugovora gradonačelnik Dražen Srpak istaknuo je da svake godine dolazi sve više prijava što je pokazatelj da se veliki broj mladih obitelji odlučuje na život upravo u najsjevernijem hrvatskom gradu.

Tako je ukupno dodjeljeno 13 poticaja i to u iznosu od 24.000 eura za obnovu nekretnina i 10.000 eura za rušenje to jest sveukupno 34.000 eura.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje