Povežite se s nama

U fokusu

Nakon ekološkog incidenta u Piškornici traži se obustava svih aktivnosti Uprave

Objavljeno:

- dana

Nekontrolirano ispuštanje otpadnih voda iz kompleksa odlagališta otpada Piškornica, bila je tema jučerašnje konferencije za medije održane u prostorima Općine Koprivnički Ivanec.

Naime, zadnji ekološki incident mještani su uočili i prijavili još 10. prosinca 2020. godine, nakon istjecanja procjednih voda izvan ograde odlagališta otpada.

– Nadali smo se da ta voda nije iz laguna koja je puna teških metala i svega kancerogenoga, ali sumnje su se potvrdile nakon dobivenih rezultata kemijske analize izuzete tamne tekućine – izjavio je općinski načelnik Mario Švegović.

Dodao je da je „nezadovoljan činjenicom da institucije nisu reagirale ni za prijašnjih incidenata, već su tvrdile da je sve u redu“.

Podsjećamo, tvrtka Piškornica – sanacijsko odlagalište, donijela je sredinom siječnja ove godine odluku o izvanrednim mjerama s ciljem da se spriječi nekontrolirano izlijevanje procjednih voda iz laguna u okoliš.

No, sa svim dosad poduzetim nisu zadovoljni članovi Građanske inicijative „Koprivnica kakvu zaslužujemo“. Stoga su poslali priopćenje u kojem navode kako zbog nedavnog ekološkog incidenta na odlagalištu otpada Piškornica, odnosno izlijevanja visoko toksičnih procjednih voda u okoliš, zahtijevaju obustavu svih daljnjih aktivnosti Uprave istoimene tvrtke kao i hitnu sjednicu Skupštine i Nadzornog odbora.

-Zahtijevamo i smjenu direktora Piškornice i Piškornice sanacijskog odlagališta, hitnu sanaciju stanja na terenu, utvrđivanje odgovornosti svih koji su svojim činjenjem ili propuštanjem činjenja doveli do ove ugroze, prije svega Koprivničko-križevačkog župana, te svih članova skupštine Piškornice i članova nadzornog odbora – ističu u priopćenju.

Ujedno traže da se organizacijama civilnog društva i građanskim inicijativama omogući „nadzor rada Piškornice, da se postave dodatni uređaji za monitoring vode, tla i zraka, da se preispita projekt izgradnje Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica…

U fokusu

Plenković potvrdio: umirovljenici će uskoro dobiti COVID dodatak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Brojne su odluke aktualne Vlade RH koje poboljšavaju položaj umirovljenika, a jedna od njih bit će i COVID dodatak koji će uskoro dobiti, potvrdio je premijer Andrej Plenković zastupnicima u Hrvatskom saboru.

Premijer je podsjetio da je u listopadu 2016. prosječna mirovina bila 2434 kune, a danas ona iznosi 2786 kuna.

– Dignuta je za 12 %, puno više nego što smo obećali još tada, kada smo rekli da će povećanje biti za 5 %. Najniže mirovine su mirovinskom reformom podignute za još 3 % – rekao je Plenković.

Za COVID dodatak umirovljenicima je rekao da se razgovara s HSU-om, Maticom umirovljenika Hrvatske i sa Sindikatom umirovljenika Hrvatske.

– Svjesni teškog i zahtjevnog položaja naših najstarijih sugrađana, ministar Aladrović će u dogovoru i sa mnom i s ministrom financija iznaći sredstva za COVID dodatak, osobito onima koji imaju najniže mirovine. Taj će dodatak biti isplaćen u sljedećih nekoliko tjedana – najavio je premijer Plenković.

Zadovoljna ovom najavom je i Jadranka Bahlen, potpredsjednica stranke i predsjednica ŽO HSU-a Varaždinske županije, članica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

– Hrvatska stranka umirovljenika je bila prva koja je s premijerom dogovarala COVID dodatak, još kada je početkom godine najavio da će ga biti. Čvrsto vjerujemo da će se to dogoditi tijekom ovog mjeseca. Svi znamo u kakvoj smo situaciji, kakav je položaj umirovljenika, pogotovo onih s najnižim mirovinama. A pandemija je još i više pogodila upravo najstarije, i zdravstveno i socijalno. Briga o umirovljenicima bit će iskazana i putem ovog COVID dodatka i mogu samo ponoviti da smo zadovoljni dogovorom i skorom realizacijom dogovorenog – rekla je Bahlen.

Nastavite čitati

U fokusu

Pomama za obveznicama Grada Varaždina: tranša iznosi 67 milijuna kuna, a traži se 233!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izdavanje municipalnih obveznica Grada Varaždina u iznosu od 67 milijuna kuna za kapitalne projekte pokazalo se kao pun pogodak. Naime, spomenuta – alocirana svota obveznica pokazala se apsolutno nedostatnom.

>>Varaždin: objavljen Javni poziv na upis obveznica vrijednih 67 milijuna kuna

Štoviše, samo banke i mirovinski fondovi u ovom trenutku iskazali su interes za upis više od 230 milijuna kuna! Ovakav interes iskazan nakon objave javnog poziva na upis Obveznica Grada Varaždina zapravo je dokaz da se Gradom iznimno kvalitetno upravlja, ali ima i „loših vijesti“.

Podsjećamo, gradska komunalna tvrtka Varkom d.d. iskazala je interes za kupnju obveznica u iznosu od čak 20 milijuna kuna. No, kako sada stvari stoje, izgleda da će svoj portfelj moći podebljati tek za nekih 5 milijuna kuna.

Dodajmo da je Grad Varaždin na svojim službenim internetskim stranicama objavio sve dokumente vezane uz plasman ovog financijskog instrumenta bez presedana, a u jednom od njih stoji da je dosad ukupno upisan minimalni iznos obveznica u vrijednosti od 233.278.200,00 kuna.

Nastavite čitati