Povežite se s nama

Život i društvo

Nakon malonogometnog turnira 25. lipnja natjecanje vatrogasaca

Objavljeno:

- dana

OPĆINA VISOKO

Povodom blagdana Presvetog Trojstva, zaštitnika Župe i Općine Visoko, u nedjelju, 22. svibnja, na igralištu Osnovne škole u Visokom je održan 18. Memorijalni malonogometni turnir “Zvonko Simon” u spomen na poginuloga hrvatskog branitelja Zvonka Simona.

– Riječ je o tradicionalnome malonogometnom turniru koji održavamo svake godine u znak sjećanja na našega poginulog mještanina u vojno-redarstvenoj akciji “Oluja”. Turnir se održava pod pokroviteljstvom Općine Visoko i Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Visoko – rekao je Dragutin Mateković, načelnik Općine Visoko.
Prije početka turnira, delegacija predvođena saborskim zastupnikom i čelnikom županijskog HDZ-a Anđelkom Stričakom, načelnikom Općine Visoko Dragutinom Matekovićem, predstavnicima Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Visoko i članovima obitelji Simon položili su vijenac i zapalili svijeće na mjesnom groblju u Visokom u spomen Zvonku Simonu. 

 

Prvo mjesto na turniru osvojila je ekipa CB Lea Junajted

Na malonogometnom turniru sudjelovalo je 12 ekipa, a prvo mjesto osvojila je ekipa CB Lea Junajted, drugo mjesto Oštrek Gradnja, a treće MNK Visoko. Luka Hadrović proglašen je najboljim golmanom ovogodišnjega malonogometnog turnira, dok je Nikola Šivak najbolji strijelac. Malonogometni turnir jedno je od događanja kojima Općina Visoko obilježava Dan Općine.

– Općina Visoko nema središnji događaj obilježavanja Dana Općine, već to radimo kroz organizaciju nekoliko manifestacija, a jedna od njih je i 19. KUP natjecanje za djecu i odrasle, koje će biti održano 25. lipnja u Presečnu Visočkom, koje organizira DVD Presečno Visočko, a na kojem će sudjelovati vatrogasne ekipe iz Varaždinske, Koprivničko-križevačke i Zagrebačke županije te Slovenije – najavio je načelnik Mateković. Općina Visoko poznata je po vatrogastvu. Na visočkom području djeluju četiri dobrovoljna vatrogasna društva, a DVD Visoko, koje egzistira još od 1893. godine, jedno je od najstarijih dobrovoljnih vatrogasnih društava na području Varaždinske županije.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Jedinstveni kolač iz Vidovca dobio svoju monografiju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vidovečki gibanik jedan je od 15-ak zaštićenih tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda u Varaždinskoj županiji, a najpoznatiji je i najvredniji „težački kolač“ jedinstven po jednostavnosti i „tajnovitosti“ recepture.

Sada je dobio i svoju monografiju koju su u etnokući KITEC u Domitrovcu javnosti predstavili zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec, načelnik općine Bruno Hranić i predsjednica Udruge žena Općine Vidovec Ivanka Lonjak, a u ime autora i nakladnika govorio je Kristijan Skočibušić.

Nakon monografija Varaždinsko zelje, Zagorski puran, Varaždinski klipič i Varaždinsko bučino ulje, knjiga Vidovečki gibanik peta je u nizu koja sveobuhvatno obrađuje temu zaštićenih poljoprivrednih proizvoda Varaždinske županije. Riječ je o dvojezičnom (hrvatsko-engleskom) izdanju kojeg autorski potpisuju Kristijan Skočibušić i dr. sc. Dragutin Vincek sa suradnicima, a knjiga je, uz pomoć Općine Vidovec i Varaždinske županije, objavljena u nakladi Udruge Terra vox.

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić nije skrivao zadovoljstvo zbog još jednog izdanja koje vidovečku tradiciju predstavlja i promovira na kvalitetan i dobro osmišljen način, a gastronomija je jedan od prepoznatljivih identiteta Općine Vidovec.

– Na tome polju u Varaždinskoj županiji nitko nama Vidovčanima nije ravan. Mi smo jedina općina koja ima tri zaštićena poljoprivredna proizvoda, Varaždinsko zelje, Varaždinsko bučino ulje i Vidovečki gibanik. Na to smo jako ponosni jer smo zahvaljujući tim proizvodima prepoznati diljem Hrvatske pa i inozemstva. Gibanik je ponos vidovečke gastronomije. On je spoj gastronomske kreativnosti, jednostavnosti, ljubavi i htijenja da se pokaže kako možemo isključivo od lokalnih namirnica, proizvedenih na našim njivama, napraviti kolač. Biti drugačiji i kad je riječ o tako, neki će reći, jednostavnom kolaču. Čestitam Udruzi žena na ustrajnosti, ljubavi, želji i radu na tome da se sačuva i promiče vidovečki gastronomski identitet – rekao je načelnik Hranić.

Priče o Vidovečkom gibaniku ne bi bilo da nije Udurge žena Općine Vidovec. Zahvaljujući članicama te udruge 2014. godine Vidovečki gibanik je zaštićen kao izvorno jelo vidovečkog kraja. Udruga je nositelj Isprave (jamstvenog) žiga i neumorno u kontinuitetu radi na istraživanju, zaštiti i promociji Vidovečkog gibanika.

– Vidovečki gibanik je gastronomska priča o iskustvu generacija, o zavičaju i obiteljskim tradicijama. Gibanik je vidovečki i varaždinski! Tko ga želi upoznati mora ga kušati, doći u Vidovec i Varaždinsku županiju, gdje će osjetiti dobrodošlicu otvorenih vrata, bogatstvo duha i nezaboravne okuse stola tradicionalnih proizvoda, na kojemu će sigurno prepoznati naš Vidovečki gibanik. Udruga žena s velikim je zadovoljstvom sudjelovala u izradi monografije o Vidovečkom gibaniku, tim više što je on jedan od središnjih stupova vidovečke tradicije prema kojoj se Udruga od samoga početka svoga djelovanja odnosi brižno, u stalnoj potrazi za rješenjima kako je očuvati i zaštiti – naglasila je Ivanka Lonjak, predsjednica Udruge.

U završnom dijelu svečanosti predstavljanja knjige priređena je degustacija Vidovečkog gibanika i drugih tradicionalnih jela koje su pripremile vrijedne članice Udruge žena Općine Vidovec.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Varaždinu postavljeni uređaji za mjerenje razine buke i kvalitetu zraka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu Projekta „Implementacija sustava za praćenje jačine buke i kvalitete zraka u Gradu Varaždinu“, a uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nabavljen je sustav za praćenje jačine buke i kvalitete zraka koji je u četvrtak, 24. studenog, postavljen na dvije lokacije u Varaždinu.

Mjerna stanica sa senzorom buke s LED displejom postavljena je na stup javne rasvjete na Trg Petra Svačića kod željezničkog kolodvora te prati razinu buke i podatak o istoj prikazuje putem LED zaslona.

Mjerna stanica sa senzorom kvalitete zraka s LED displejom postavljena je na stup javne rasvjete na Kapucinskom trgu. Ona u realnom vremenu prati kvalitetu zraka kroz mjerenje sljedećih parametara: CO, NO, NO2, O3, SO2, PM1, PM2.5, PM10, s dodatnim modulima za praćenje meteoroloških parametara (temperatura, vlaga, tlak zraka) i razinu buke te uključuje i LED zaslon za prikaz razine buke.

Obje stanice su montirane i nakon implementacije će izmjerene vrijednosti i prikaz podataka biti dostupni na web sučelju i mobilnim aplikacijama.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje