Povežite se s nama

Život i društvo

Nakon promatranja Sunca i sunčevih pjega, učenici OŠ Martijanec gledat će Mjesec, Saturn i Jupiter

Objavljeno:

- dana

SVJETSKI TJEDAN SVEMIRA

OŠ Marijanec ove je školske godine od 4. do 10. listopada sudjelovala u obilježavanju Svjetskog tjedna svemira.

Učenici su kroz različite aktivnosti otkrivali tajne svemira. Pod vodstvom učiteljice likovne kulture Sonje Đurkin slikali su i crtali planete sunčevog sustava te uredili panoe u školi, a učitelj fizike Boris Tonc održao je predavanje za učenike od 1. do 4. razreda na temu “Upoznajmo nebeske planete” gdje ih je upoznao s nebeskim objektima. 
Osim predavanja učenici svih razreda imali su priliku promatrati Sunce i sunčeve pjege kroz teleskop koji je donio učitelj fizike.

Kako im vremenska prognoza nije bila naklonjena, a interes učenika je bio velik, odlučili su tijekom školske godine promatrati Mjesec i njegove kratere, Saturn i njegove prstene i najveći planet Sunčevog sustava – Jupiter. 

Izvor:
Foto: OŠ Martijaenec

Život i društvo

Vina iz Varaždinske županije i ove se godine natječu na londonskom Decanteru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva RT/Varaždinska županija

Vina iz Varaždinske županije su prošle godine bila vrlo uspješna na najvećem i najutjecajnijem svjetskom vinskom natjecanju, 17. Decanteru u Londonu.

Od ukupno 35 poslanih uzoraka, dobivene su 22 medalje i 11 preporuka, dakle 33 priznanja, što čini 95 postotnu uspješnost na najvećem vinskom natjecanju na svijetu s više od 17.000 prijava iz gotovo 50 zemalja svijeta.

Potaknuta ovim iznimno uspješnim rezultatima svojih vinara, Varaždinska županija i ove je godine angažirala hrvatskog sommelijerskog prvaka i Decanter suca Sinišu Lasana koji će i ove godine biti „vinski izbornik“ za Decanter. Sukladno interesima, Lasan će obići 15 prijavljenih vinarija i u suradnji sa samim vinarijama odabrati/preporučiti vina za ovogodišnju izložbu u Londonu.

Jednom takvom obilasku pridružio se i župan Varaždinske županije Radimir Čačić u vinariji Stručić u Ludbregu.

– Prošlogodišnji rezultat potvrda je koliko je važno bilo uspostaviti sustav, angažirati najbolje svjetske stručnjake te odabrati i promovirati najvišu razinu kvalitete. Upravo zbog toga ne sumnjam da će ovogodišnji rezultati biti još bolji. Varaždinska županija i ove će godine dati podršku te stati iza naših vinara tako što ćemo pokriti troškove kotizacije za sva odabrana vina. Svim našim vinarima želim puno uspjeha na ovogodišnjem Decanteru – rekao je župan Čačić, kojemu se u obilasku vinarije Stručić pridružio i predsjednik Udruge vinogradara „Trsek“ i županijski vijećnik Krešimir Horvat.

Ovim projektom želi se postići povećanje kvalitete varaždinskih vina po najboljim standardima struke, promocija vinske kulture i afirmacija vina u Županiji i šire; predstavljanje vinara u svijetu te također upoznavanje s posljednjim trendovima i mogućnostima u proizvodnji i promociji vina.

Podsjetimo, Decanter World Wine Awards, najveće je i najutjecajnije svjetsko vinsko natjecanje koje se svake godine održava u Londonu.

Prvi ocjenjivački tjedan održat će se od 14. do 23. lipnja kada će suci iz čitavog svijeta, uključujući Masters of Wine i Master Sommeliere, kušati vina ovisno o zemlji iz koje dolaze, regiji, boji, sorti grožđa, stilu, berbi, ali i cijeni.

Suci ih degustiraju pojedinačno pri čemu znaju o kojoj je regiji riječ, stilu i cjenovnom razredu, no ne znaju proizvođača niti naziv brenda. Nakon toga se uspoređuju bilješke te se postiže konsenzus oko medalje.

One, pak, odgovaraju sistemu bodovanja do 100 bodova. Vina se ocjenjuju individualno, a to znači da u jednom ocjenjivanju može dobiti brončanu, srebrnu ili zlatnu. U drugom tjednu, od 25. do 30. lipnja, nakon posebnog ocjenjivanja, dodjeljuju se platinaste medalje, a njihov broj nije ograničen. Rezultati će biti objavljeni 7. srpnja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Objavio Zavod: alergija na antibiotike nije kontraindikacija za cijepljenje protiv COVID-a 19

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Preosjetljivost na sastojke cjepiva jedina je kontraindikacija za cijepljenje protiv bolesti COVID-19, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo, bolje pojasnivši atopijske i alergijske kontraindikacije za cijepljenje protiv bolesti COVID-19.

Od sastojaka cjepiva naglašava se polietilenglikol, koji pokazuje križnu preosjetljivost s polisorbatom. Drugim riječima, ako osoba nije alergična na polietilenglikol i/ili polisorbat, može se cijepiti. Prema preporukama CDC-a, koje i HZJZ prihvaća, alergija na antibiotike i druge lijekove nije kontraindikacija za cijepljenje.

Kod osoba koje su imale neposrednu alergijsku reakciju na bilo koje drugo cjepivo ili injekcijsku terapiju (tj. intramuskularna, intravenska ili potkožna cjepiva ili terapije koje nisu povezane s mRNA COVID-19 cjepivom ili polisorbatima) potreban je oprez pri primjeni cjepiva, no to ne predstavlja kontraindikaciju za cijepljenje za trenutno dostupna cjepiva u Hrvatskoj.

Te se osobe trebaju informirati o rizicima i koristima kako bi se donijela konačna odluka o cijepljenju. Može se razmotriti odgoda cijepljenja i/ili savjetovati se s alergologom-imunologom dok ne budu dostupne opsežnije informacije o riziku od anafilaksije.

Alergijske reakcije (uključujući ozbiljne alergijske reakcije) koje nisu povezane s cjepivima, injekcijskim terapijama, komponentama mRNA cjepiva protiv bolesti COVID-19 (uključujući polietilenglikol) ili polisorbatima, poput alergija na hranu, kućne ljubimce, otrove kukaca ili okolišne alergene ili alergije na lijekove koji se primjenjuju na usta (uključujući oralne ekvivalente lijekova za injekciju) nisu kontraindikacija ni mjera opreza za cijepljenje mRNA cjepivom protiv bolesti COVID-19.

Nakon cijepljenja preporučuje se sve osobe promatrati 15 minuta, a osobe s poviješću neposredne alergijske reakcije bilo koje ozbiljnosti na cjepivo ili injekcijsku terapiju i osobe s anafilaksijom bilo kojeg uzroka u anamnezi 30 minuta.

– Dosadašnje iskustvo cijepljenja s tri vrste cjepiva protiv bolesti COVID-19 u Hrvatskoj pokazuje da su alergijske reakcije rijetke i da vrlo rijetko zahtijevaju hitnu aplikaciju antialergijskih lijekova, a kako pri svakom cijepljenju takva terapija sukladno našim preporukama ionako treba biti dostupna (na mjestu cijepljenja), preporučujemo da se osobe s atopijskom i alergijskom anamnezom ne upućuju u bolnice na cijepljenje jer se time preopterećuju objedinjeni hitni bolnički prijemi i dnevne bolnice, osim uz prethodno savjetovanje (izabranog liječnika) s alergologom – ističu iz Zavoda.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!