Povežite se s nama

Život i društvo

Mali zadrugari VI. OŠ na državnoj smotri učeničkih zadruga predstavili purgare i oduševili

Objavljeno:

- dana

USPJEH U ZADRU

Od 3. do 6. listopada u Zadru je održana 29. smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske.

Posebno ponosni na svoj izložbeni prostor

Među sudionicima je bila Učenička zadruga  “Šestica” iz VI. OŠ Varaždin koja je u svibnju ostvarila zapažen uspjeh na županijskoj smotri.

Glavna misao državne smotre bila je “Čuda stvara mašta mladih zadrugara”. 

Na državnoj smotri  “Šesticu” su predstavile četiri keramičarske sekcije sa suvenirima inspiriranima likom Purgara – pripadnika Varaždinske građanske garde. Mali zadrugari-keramičari Vanesa Remar, Dora Kelemenić, Nika Kauzler i Jan Drenovački s učiteljicama Ružicom Trogrlić i Ružicom Martinec posebno su bili ponosni na svoj izložbeni prostor.

Inače, “Šestica” je jedina zadruga koja je dobila dozvolu Varaždinske građanske garde da mogu lik purgara koristiti za izradu suvenira

On je bio odraz suradnje s izvannastavnom aktivnosti, Domaćinstvom, koje vodi Gordana Lešnjak. Učenici na Domaćinstvu šiju platnene vrećice, a Mali tehničari s učiteljicom Petrom Lončarić Časar izrađuju papirnate kutije za suvenire.  Suvenire izrađuju i keramičarske sekcije voditelja Ivana Duića i Irene Čerpinko. Osim figurica Purgara izrađuju se i zdjele, satovi, stalci za olovke, a poseban motiv na vazama i keramičkim kutijicama je ukras “Medvedova capa” koji se nalazi na rukavu purgarske odore.

Inače, “Šestica” je jedina zadruga koja je dobila dozvolu Varaždinske građanske garde da mogu lik purgara koristiti za izradu suvenira, a  takve suvenire purgari otkupljuju od zadruge i prezentiraju po cijelom svijetu prilikom službenih posjeta.

Na 29. smotri učeničkih zadruga  varaždinski suveniri bili su zaista jedinstveni među 70 zadruga iz cijele Hrvatske, a učenici su ostvarili lijepa prijateljstva i zabavili se.

Izvor:
Foto: VI. OŠ Varaždin

Život i društvo

Na policama dućana uskoro će se prodavati pileće i pureće meso s oznakom “Dokazana kvaliteta”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon uspješno provedenog postupka koji uključuje stručnu provjeru Specifikacije proizvoda, postupak nacionalnog prigovora te postupak notifikacije na EU razini, Ministarstvo poljoprivrede je u ponedjeljak, 3. listopada, donijelo Rješenje o priznavanju oznake „Dokazana kvaliteta“ za meso peradi.

Potvrda je to potrošaču da kupuje pileće i pureće meso domaćeg podrijetla i više kvalitete iz kontrolirane proizvodnje. Četvrti Zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“, za sektor proizvodnje mesa peradi, podnijela je Hrvatska poljoprivredna komora.

Podsjetimo, Ministarstvo poljoprivrede uspostavilo je nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – „Dokazana kvaliteta“ radi postizanja još veće prepoznatljivosti i promidžbe domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a naglasak sustava je na označavanju proizvoda s dodanom vrijednosti temeljenoj na dodanoj kvaliteti proizvoda koja proizlazi iz različitih čimbenika koji se odnose na način proizvodnje, kvalitetu sirovine ili konačnog proizvoda, a temelje se na objektivnim i mjerljivim kriterijima.

Prvi sektor koji je prepoznao prednost ovog sustava je sektor proizvodnje voća te se od rujna prošle godine mogu kupiti jabuke označene ovim znakom, a od nedavno i kruške. Zatim je uslijedio zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“ za konzumna jaja te naposlijetku i zahtjev iz sektora proizvodnje povrća.

Kako je početkom prošlog tjedna priznata i četvrta oznaka „Dokazana kvaliteta“ za meso peradi, potrošači će uskoro na tržištu moći birati pileće i pureće meso sa znakom „Dokazana kvaliteta-Hrvatska“.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinski plac 15. listopada mirisat će po pečenim kestenima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dan kestena na varaždinskom placu održat će se u subotu, 15. listopada.

U vremenu od 9 do 11 sati prodavat će porcija pečenih kestena po 10 kuna. Ali to nije sve. Moći će se pogledati izložba radova varaždinskih vrtićara na temu “Plodovi jeseni”. Gostovat će ženske udruge koje će pripremati slatke zalogajčeke.

Za dobar štimug pobrinut će se tamburaški sastav Špancir.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje