Povežite se s nama

Život i društvo

Gospodarska škola Varaždin na Hvaru predstavila glinene cimplete, protvane i bidre

Objavljeno:

- dana

ZAPAŽEN NASTUP

Na 10. Nacionalnoj smotri turističke kulture na Hvaru “Okusi i mirisi mog zavičaja”, koja se održavala od 13. do 15. listopada varaždinski kraj predstavila je Gospodarska škola Varaždin prezentacijom “Okusi i mirisi varaždinskog kraja”.

U predstavljanju su sudjelovale učenice Ana Horvatić i Lucija Hrg, ravnateljica Katica Kalogjera Novak, profesorica Nevenka Vukašinović te mentorica Nadica Kolarić.

Predstavili glineno posuđe koje su napravili u školskog radionici

Učenice su prezentirale enološku i gastro baštinu te glazbenu baštinu Varaždinske županije. Važan dio prezentacije gastro baštine bilo je predstavljanje izvornog posuđa sjeverozapadne Hrvatske – cimpleta, protvana i bidra, posuda za čuvanje hrane te bočice za bučino ulje. Posuđe je nastalo u Učeničkoj zadruzi Sunce Gospodarske škole Varaždin, a izrađeno je od gline. Mali zadrugari posuđe su napravili u školskoj radionici koja je opremljena lončarskim kolima i keramičkom peći.

Stekli smo nova znanja i iskustva za budući posao – rekle su učenice Ana i Lucija

– Sudjelovanje na manifestaciji turističke kulture veliko je iskustvo u promicanju kreativnosti i inovativnom radu na području istraživanja i očuvanja baštine u kontekstu promišljanja turističkog zavičaja – rekla je mentorica Nadica Kolarić, a svojo prezentacijom zadovoljne su i učenice, Ana i Lucija.   

– Stekli smo nova znanja i iskustva koja su nam, s obzirom da smo učenice turističke gimnazije i buduće djelatnice u turizmu, potrebna za očuvanje kulturne baštine – dodale su učenice. 

Inače, Gospodarska škola Varaždin ima bogat program izvannastavnih aktivnosti. Tako su 4. i 5. listopada ove godine osvojili treću nagradu na 29. državnoj smotri učeničkih zadruga u kategoriji istraživačkih radova. Nagradu im je donijela prezentacija pod nazivom “Cinkuš – novi suvenir utemeljen na tradiciji varaždinskog kraja”.

Izvor:
Foto: Gospodarska škola

Život i društvo

Grad Varaždin časti umirovljenike jednodnevnim izletom na more

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin, na prijedlog Povjerenstva za umirovljenike i osobe starije dobi Grada Varaždina, objavio je Javni poziv za iskazivanje interesa za jednodnevni izlet na more – Kvarner koji će za zainteresirane umirovljenike biti organiziran uz financijsku pomoć Grada Varaždina.

Pravo prijave na Javni poziv imaju umirovljenici s prebivalištem na području Grada Varaždina i mjesečnim mirovinskim primanjima do 2.500,00 kuna.

Javni poziv objavljen je na službenoj internetskoj stranici Grada Varaždina:

Javni poziv za iskazivanje interesa za jednodnevni izlet na more – Kvarner za zainteresirane umirovljenike uz financijsku pomoć Grada Varaždina (varazdin.hr).

Prijave za Javni poziv prijavitelji podnose od 1. do 25. srpnja 2022. godine do 10 sati.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinski vrtić “Dječji svijet“ uspješno završio još jedan Erasmus+ projekt

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Portugalu su održane aktivnosti posljednje mobilnosti u sklopu Erasmus+ projekta „COLINC – Collaborating for Inclusion“, ukupne vrijednosti 99.164,00€. Posljednji susret partnera na projektu koji je nepoznate ljude zbližio u odlične suradnike i prijatelje, odisao je ozračjem profesionalnog ponosa.

Sam projekt za ciljanu skupinu djelovanja imao je djecu s posebnim potrebama – djecu s teškoćama, darovitu djecu, djecu koja privremeno imaju neke posebne potrebe. Partnerstvo vrtića i osnovnih škola iz Hrvatske, Grčke, Italije, Portugala (koordinator) i Slovenije baziralo se na entuzijazmu, stručnom znanju i vodstvu, te na volji za timskim radom i spremnosti za promjenom.

Mobilnost je održana u Gradu Vila Nova de Gaia koji je prepoznao obrazovanje i inkluziju kao ključan faktor razvoja nekog kraja. „Dječji svijet“ su predstavljale Sanja Hajdin, Magdalena Erdelja i Nataša Gotal.

Ponosni na proces i uspjehe tijekom projekta, partneri su odlučili primjere dobre prakse i načine korištenja stimulativnih materijala prezentirati na međunarodnom online seminaru u vlastitoj organizaciji, a koji je održan početkom studenog prošle godine.

Primjere dobrih praksi prezentirali su praktičari koji svakodnevno rade s djecom, odnosno oni koji se prvi suočavaju s izazovima u radu s djecom s posebnim potrebama – odgajatelji, učitelji i stručni suradnici.

Izazovi s kojima su svi bili suočeni, pogotovo tijekom rada u pandemijskim uvjetima, polučili su među partnerima povećano razumijevanje, strpljenje, toleranciju i timski rad, te su rezultirali promjenom pristupa, načina rada, ponude materijala i hrabrosti da se usude raditi na drugačiji i za neke, novi način.

Tijekom projekta:

– Prepoznate su kvalitetne prakse u radu s djecom s posebnim potrebama

– Osviještena je upotreba ciljanih materijala i prilagodba okruženja kako bi se formiralo stimulativno okruženje i materijali

– Refleksijom praktičara produbile su se i ojačale kompetencije i znanja

– Stvoreni su materijali za diseminaciju i slobodnu distribuciju

Partnerstvo, suradnja, hrabrost, elan, motivacija, razumijevanje, poštenje, iskrenost, radišnost, trud, vrijeme, orijentiranost, pozitivan stav, podrška, učinkovitost, spremnost na promjene – samo su neki od stupova zajedništva, rada i rezultata na ovom projektu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje