Povežite se s nama

Život i društvo

Gospodarska škola Varaždin na Hvaru predstavila glinene cimplete, protvane i bidre

Objavljeno:

- dana

ZAPAŽEN NASTUP

Na 10. Nacionalnoj smotri turističke kulture na Hvaru “Okusi i mirisi mog zavičaja”, koja se održavala od 13. do 15. listopada varaždinski kraj predstavila je Gospodarska škola Varaždin prezentacijom “Okusi i mirisi varaždinskog kraja”.

U predstavljanju su sudjelovale učenice Ana Horvatić i Lucija Hrg, ravnateljica Katica Kalogjera Novak, profesorica Nevenka Vukašinović te mentorica Nadica Kolarić.

Predstavili glineno posuđe koje su napravili u školskog radionici

Učenice su prezentirale enološku i gastro baštinu te glazbenu baštinu Varaždinske županije. Važan dio prezentacije gastro baštine bilo je predstavljanje izvornog posuđa sjeverozapadne Hrvatske – cimpleta, protvana i bidra, posuda za čuvanje hrane te bočice za bučino ulje. Posuđe je nastalo u Učeničkoj zadruzi Sunce Gospodarske škole Varaždin, a izrađeno je od gline. Mali zadrugari posuđe su napravili u školskoj radionici koja je opremljena lončarskim kolima i keramičkom peći.

Stekli smo nova znanja i iskustva za budući posao – rekle su učenice Ana i Lucija

– Sudjelovanje na manifestaciji turističke kulture veliko je iskustvo u promicanju kreativnosti i inovativnom radu na području istraživanja i očuvanja baštine u kontekstu promišljanja turističkog zavičaja – rekla je mentorica Nadica Kolarić, a svojo prezentacijom zadovoljne su i učenice, Ana i Lucija.   

– Stekli smo nova znanja i iskustva koja su nam, s obzirom da smo učenice turističke gimnazije i buduće djelatnice u turizmu, potrebna za očuvanje kulturne baštine – dodale su učenice. 

Inače, Gospodarska škola Varaždin ima bogat program izvannastavnih aktivnosti. Tako su 4. i 5. listopada ove godine osvojili treću nagradu na 29. državnoj smotri učeničkih zadruga u kategoriji istraživačkih radova. Nagradu im je donijela prezentacija pod nazivom “Cinkuš – novi suvenir utemeljen na tradiciji varaždinskog kraja”.

Izvor:
Foto: Gospodarska škola

Život i društvo

FOTO U općini Cestica mraz “obrao“ vinograde, spas se traži s prihranom mladica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Niske temperature i mraz koji je posljednjeg vikenda, u noći sa subote na nedjelju i s nedjelje na ponedjeljak, 21. i 22. travnja, zahvatio područje općine Cestica učinio je velike štete u voćnjacima i vinogradima te povrtlarskim kulturama.

>>FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Prema riječima Marijana Županića, predsjednika Udruge vinogradara i podrumara Sveti Martin Cestica, podaci o nastalim štetama su još uvijek prikupljaju, a  najviše su stradali vinogradi na nižim nadmorskim visinama.

Nažalost, na pojedinim lokacijama cestičkog vinogradarskog područja od mraza stradali su kompletni vinogradi. Preporuka je prihraniti mladice koje su djelomično zahvaćene mrazom aminokiselinama, a osušene maknuti da se formiraju novi izbojci.

Kako to izgleda na terenu pšogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

Slobodno počnite pripremati roštilj za Praznik rada, ali izgleda da kiša ipak neće izostati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sljedećeg tjedna u srijedu obilježavamo 1. svibnja, odnosno Praznik rada.

Već tradicionalno to je dan za druženje u prirodi, na otvorenom, a često i za pečenje roštilja ili kuhanje graha. Jedan od ključnih uvjeta za to je lijepo vrijeme.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a 1. svibnja bi na sjeveru Hrvatske uglavnom trebao biti sunčan i topao.

Proteklih dana bilo je hladno i kišovito, ali već od petka, 26. travnja, stiže sunčano vrijeme i temperatura raste. Početkom sljedećeg tjedna danju će biti i 24 °C.

Prema trenutnoj prognozi DHMZ-a na varaždinskom području na sam Praznik rada prijepodne će biti sunčano i toplo s temperaturom do 22 °C. Poslijepodne stižu oblaci, moguće je malo kiše, a nešto više kiše trebalo bi pasti poslije 20 sati.

I ostatak sljedećeg trebao bi biti pravi proljetni.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje