Povežite se s nama

Glazba

Nakon seminara odaberu svoj put – jazz

Objavljeno:

- dana

LEPOGLAVA JE KOLIJEVKA JAZZA

Osim koncerata, u Lepoglavi se u sklopu jazz festivala održavaju i seminari. Mnogi polaznici nakon njih i sami odlaze u jazz vode te osnivaju svoje bendove

Raj za džezere – tako se ovih dana mogao nazvati Centar za kulturu u Lepoglavi. Mladi su se primili instrumenata te u ugodnoj atmosferi naučili nešto novo i upoznali se s tom glazbom.

Tamo su se, naime, održavali seminari u sklopu još jednog jazz festivala koji se već tradicionalno održava u ovom gradu. – Kroz dan imamo jazz radionice koje obuhvaćaju grupne satove, ali i individualne. Na njima se polaznici upoznaju s jazz glazbom, kako sa slušanjem jazza tako i sviranjem i pjevanjem – rekao je Jurica Rukljić iz udruge Glazbene mladeži Lepoglave koja već godinama organizira ovaj festival. U odličnoj atmosferi seminari su prošli i ove godine, u što smo se uvjerili provevši s mladim nadama poslijepodne.

Svi vole gitaru

Saksofon, klarinet, truba, trombon, gitara, kontrabas… neke su od opcija za koje su se mladi polaznici mogli odlučiti. Ipak, najviše je interesa za gitaru, ističu organizatori. – Za gitaru su uvijek svi najviše zainteresirani, a onda i za limene puhače, bubnjeve… – istaknuo je Jurica. No osim svirača, među polaznicima se našla i jedna pjevačica. – Bavim se već dugo pjevanjem pa sam odlučila doći i ovdje. Jako me zanima jazz i ovo je idealan način da se bolje upoznam s njim – rekla je trinaestogodišnja Marija. Ovo iskustvo zasigurno bi i ponovila dogodine, no pitanje je hoće li za to biti prilike budući da udruga dogodine možda više neće postojati te je pitanje tko će preuzeti organizaciju.

Uigrani tim

Već osam godina u Lepoglavi se održava ovaj festival i seminari iz kojih su mnogi otišli s puno većim znanjem te osnovali nakon toga i svoje bendove. Cijela je priča krenula iz te udruge koja okuplja vrhunske glazbenike. Iako je u početku obuhvaćena bila klasika, s vremenom su se preusmjerili. – Inače smo svi klasičari i sviramo u orkestrima. Tako smo i krenuli prije deset godina kada smo radili seminare vezane uz klasičnu glazbu. Ipak, jazz je naša ljubav i iz nje je sve ovo proizašlo – rekao je Jura.

Danas je festival rijetka prilika da ljubitelji jazza nađu svoje mjesto pod suncem te se nakon tog iskustva mnogi u tom glazbenom pravcu usmjeravaju i dalje. – Možemo se pohvaliti da su nakon susreta s našim festivalom mnogi krenuli u jazz vode. Tako danas imamo mnoge lokalne jazz bendove, a čak su i u Sv. Križu Začretju osnovali jazz kvartet nakon što su vidjeli naš festival – rekao je Jura.

No Lepoglava je i prije očito bila Meka za džezere. Naime, još prije nekoliko desetaka godina u Lepoglavi se oformio prvi dixieland bend u Hrvatskoj – Apolo 5. Danas ova skupina entuzijasta i dalje njeguje tu ljubav prema jazz melodijama i imenima, a može se pohvaliti da je u tome itekako uspjela te je u jazzu postala mjerilo drugima.

 

Svi ga vole iako ga je teško shvatiti
Iako ga svi na kraju zavole, jazz je jedan od glazbenih smjerova koje je teško shvatiti. Ne može se odmah slušati Coltraine ako se ne upoznaš s osnovama – poručio je Jura. Ipak, ovaj festival koncertima približava ovaj glazbeni pravac širokoj masi – uspješno. Tako su i ove godine mnogi uživali u koncertima koji su se održavali u večernjim satima. – Naučili smo građane da dolaze. Koncerti interesiraju sve više mladih, a dolaze i starije generacije – rekao je Jura. Osim već uigranih bendova, zadnji dan festivala (u nedjelju) koncertom su se predstavili i polaznici seminara te pokazali što su naučili u prethodnih nekoliko dana.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Glazba

Jazz/fusion kvintet Buzzers na Maloj sceni “Vinko Lisjak” u Čakovcu 28. veljače

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

buzzers

U sklopu jazz srijede na Maloj sceni “Vinko Lisjak” u Čakovcu će 28. veljače s početkom u 20 sati nastupiti jazz kvintet Buzzers.

Sastav je osnovan 2017. godine kako bi promovirao autorske skladbe u izvedbi svojih članova. Stilski, radi se o fusionu, grooveu, odnosno jazzu. Osim autorskih stvari, bend izvodi i fusion/jazz standarde i covere skladatelja i jazz izvođača kao što su Chick Corea, Herbie Hancock, Grover Washington, Roy Hargrove i drugi. Dosad su snimili tri promotivna video spota za svoje pjesme.

Članovi su Gordan Perši (saksofon), Marko Prepelić (truba, gitara), Petar Prepelić (bas), Miodrag Paravinja (klavijature) te Goran Vidović (bubnjevi). Cijena ulaznica je 30 kuna.

Nastavite čitati

Glazba

Čakovečki Big Band: Stvaramo gustu muzikalnu atmosferu i tjeramo na pokret!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Big Band

Priča čakovečkog Big Banda počinje sad već daleke 1995. godine. Veoma brzo su se afirmirali kvalitetom te su postali jedan od vodećih orkestara te vrste u Međimurju i okolici.

Prvi voditelj Big Banda bio je Ladislav Varga, inače ravnatelj Centra za kulturu Čakovec, na čiji poticaj je orkestar i formiran. Osim njega, dirigentskom palicom upravljali su i Antun Horvat, Filip Horvat te Mario Jagec koji ovaj glazbeni sastav vodi i danas.

Nastupali su na mnogim prominentnim festivalima na domaćem i inozemnom terenu. Neki od njih su Proljetni jazz-fair u Zagrebu, Tradicionalni jazz u Varaždinu, Expo-Virovitica i Lent-Maribor. Surađivali su s Boškom Petrovićem, Vlatkom Stefanovskim, Sašom Nestorovićem, Zdenkom Kovačiček, Primožom Grašičem, Stjepanom Jimmyjem Stanićom, Ratkom Divjakom i drugima. Orkestar se sastoji od profesionalnih glazbenika, ali i amatera drugih struka, studenata i učenika.

Dosad su snimili 3 nosača zvuka, a o sastavu je snimljeno i nekoliko emisija, odnosno priloga HRT-a. Neki od sadašnjih i bivših članova već su se potvrdili kao vrhunski glazbenici, dok su neki na dobrom putu da to učine. Spomenimo Roberta Polgara, Roberta Jambrošića te Abela i Maaseja Kovačevića, imena dobro poznata ljubiteljima jazza na ovim prostorima.

Članica i tajnica Big Banda, Melani Počekaj, na slici sa bratom Markom

Članica i tajnica orkestra Melani Počekaj u njemu svira bass gitaru i odnedavno kontrabas.

-Konačno se ostvarujem kao glazbenik u žanru koji sam dugo žudjela svirati ozbiljnije i javno. Izrazito sam sretna, jer se u Big Bandu okuplja ekipa koja se stalno međusobno podučava, tako da nema razloga za „strah“ od dolaska zainteresiranih koji možda osjećaju da nisu „na razini“.

Na pitanje o omiljenoj skladbi koju izvodi Big Band, Melani spremno odgovara.

-Omiljena stvar mi je „Midnight Walk“ našeg gitarista Vedrana Peharde u aranžmanu voditelja orkestra Marija Jageca.

Big Band

Orkestar probe održava u čakovečkom Pastoralnom centru (Srednja škola Čakovec)

Big Band probe održava svakog utorka u Pastoralnom centru u Čakovcu (Srednja škola Čakovec) od 20 sati. Pozivaju zainteresirane da se im pridruže i daju svoj doprinos tkanju glazbenih niti. Možete im se javiti osobno u navedenom terminu proba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje