Povežite se s nama

Kultura

Općini Bednja stiže 200.000 eura za polivalentni kulturni centar

Objavljeno:

- dana

U Općinu Bednja ovih su dana stigle lijepe vijesti. Naime, Ministarstvo kulture i medija objavilo je rezultate Javnog poziva za programe gradnje, rekonstrukcije i opremanja kulturne infrastrukture u 2024. godini, a među odobrenim programima je i onaj Općine Bednja.

U Općinu tako stiže 200.000 eura za program Rekonstrukcije i prenamjene postojeće kinodvorane u polivalentni kulturni centar. Riječ je o vrijednom objektu u samom centru, čija se rekonstrukcija, obnova i opremanje provode kroz nekoliko faza. Trenutno je u tijeku završno uređenje, opremanje i priprema za otvorenje centra.

U obnovu je Ministarstvo dosad već uložilo značajna sredstva, pa je tako za četvrtu fazu radova na uređenju prostora, odrađenu prošle godine, bilo osigurano više od 211 tisuća eura, a u prethodne tri faze obnove i sanacije objekta utrošeno je bilo više od 238 tisuća eura, što svjedoči o vrijednosti samog projekta, odnosno značaju kulturnog centra za općinu i njezine mještane.

Kako je rekao općinski načelnik Damir Poljak, novi objekt omogućit će ponovno oživljavanje bogatog kulturnog života i duge tradicije ovoga kraja.

– Naš kraj poznat je po svojoj bogatoj kulturi i posebnom govoru koji se smatra jednim od najkompliciranijih i najinteresantnijih dijalekata u Hrvatskoj, a uskoro ćemo dobiti novi i prijeko potreban prostor za njegovanje našega govora, događanja, manifestacije i druženje. Riječ je o objektu koji je važan dio naše povijesti, ali i budućnosti te će sada biti u potpunosti obnovljen, opremljen i na korist cijeloj zajednici – naglasio je Poljak i zahvalio Ministarstvu na odličnoj suradnji i kontinuiranom sufinanciranju ovog važnog projekta.

Podsjetimo, u suterenu novog objekta smješteni su prostori za udruge, u prizemlju će biti kinodvorana u kojoj će svake subote biti organizirane projekcije filmova i predstave, a zgrada ima i lift koji će omogućiti pristup osobama s invaliditetom.

Kultura

U subotu obljetnički koncert varaždinskog zbora “Chorus angelicus”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u subotu, 24. veljače, u 19 sati održat će se koncert u 25. obljetničkoj sezoni zbora “Chorus angelicus” iz Varaždina.

Na programu je praizvedba djela varaždinskog skladatelja i zborovođe Anđelka Igreca: Quam dilecta te Requiem Johna Ruttera.

Uz Mješoviti pjevački zbor “Chorus angelicus” nastupit će i sopranistica Tia Pikija, te instrumentalni sastav: Melanija Gradečak, flauta Petra Labazan, oboa Ivan Urli, udaraljke Vedran Vujec, udaraljke Diana Grubišić-Ćiković, harfa Filip Igrec, violončelo i Bertalan Ablonczy, orgulje

Izvedbom će ravnati mo. Anđelko Igrec.

Ulaz na koncert je slobodan.

Nastavite čitati

Kultura

Teatar Gavran sutra u Ludbregu izvodi svjetsku hit-komediju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Centru za kulturu i informiranje u Ludbregu je 23. veljače na programu predstava Teatra Gavran pod nazivom “Sve o muškarcima”.

Muški svijet u ovoj se priči razotkriva s puno humora i neočekivanih sukoba, dok svaki od glumaca igra po nekoliko različitih uloga.

Radnja je smještena u današnji Zagreb, a pred publikom prolaze prepoznatljivi suvremeni likovi s kojima se svaki gledatelj može lako poistovjetiti. U ovoj dinamičnoj predstavi, glumci su odlučili pružiti istinsko teatarsko zadovoljstvo propitujući krajnje granice glumačkog umijeća.

Ovaj tekst Mire Gavrana do sada je imao 18 kazališnih premijera diljem svijeta, od Rio de Jeneira pa do Moskve.

Do sada je “Sve o muškarcima” vidjelo više od pola milijuna ljudi diljem svijeta.

Predstava počinje u 20 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje