Povežite se s nama

Život i društvo

Natalija Martinčević kod pape Franje: “Ima posebnu pozitivnu enegiju”

Foto: Natalija Martinčević/Facebook

Objavljeno:

- dana

Članovi Izaslanstva Hrvatskog sabora pri Interparlamentarnoj uniji Ivan Ćelić i varaždinska Refomistica Natalija Martinčević sudjelovali su 8. i 9. listopada na Parlamentarnom sastanku ususret COP-u 26 (Konferencija o klimatskim promjenama UN-a) koji se održao u Rimu u suorganizaciji IPU-a, talijanskog parlamenta i Britanske grupe pri IPU-u.

Na sastanku su razmatrana pitanja klimatskih promjena te su parlamentarci iz više od 70 zemalja svijeta iznosili svoja iskustva u borbi protiv ovog velikog izazova za današnji svijet. Sastanak je priprema za glavni parlamentarni sastanak u sklopu COP-a 26 koji će se održati u Glasgowu početkom studenoga, objavio je Sabor.

Parlamentarci su upozorili da za smanjivanje emisija stakleničkih plinova i za borbu protiv globalnog zagrijavanja nije preostalo puno vremena. Pozvali su i vlade da učine dodatni napor u tom smjeru da bi se količina emisija i zagađenja svela na parametre zacrtane u Pariškom sporazumu. Posebno su u tom smislu pozvane djelovati vlade razvijenih zemalja svijeta s obzirom na to da na njih otpada najveći dio emisija.

Član hrvatskoga izaslanstva dr. Ivan Ćelić u svom je obraćanju naglasio da gospodarski napredak ne mora nužno značiti uništavanje okoliša te da pandemija može biti i prilika za novi početak kada su u pitanju zelene tehnologije.

Sudionike parlamentarnog sastanka primio je u audijenciju i papa Franjo te pozvao parlamentarce da za zaštitu planeta, našeg zajedničkog doma, učine dodatne napore za istinsku promjenu smjera. Papa Franjo je posebno naglasio da čovječanstvo ima načina kako učiniti promjenu.

– Audijencija kod pape Franje… zajedno sa predstavnicima parlamenata iz 70 država… inspirativan govor i posebna pozitivna energija pape… i svakako velika osobna čast i zadovoljstvo – napisala je Natalija Martičević na svom Facebooku.

Život i društvo

Stablo načeo dabar, vjetar ga srušio na cestu pa intervenirao DVD Maruševec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: DVD Maruševec/Facebook

DVD Maruševec na svom je Facebooku izvjestio o intervenciji koju su imali 30. studenoga oko 20 sati.

Pozvani su na uklanjanje stabla s prometnice Korenjak-Brodarovec te je poslano navalno vozilo s pet vatrogasaca.

– Dolaskom na mjesto intervencije zatičemo stablo srušeno preko ceste, stablo je načeo dabar, a srušio vjetar. Preko dijela srušenog stabla je prešao i automobil te je vlasnik istog pozvao policiju zbog mogućnosti štete na vozilu. Do završetka uviđaja cesta je zatvorena za sav promet te oko 21 sat stablo pilimo upotrebom motorne pile i rašćišćavamo prometnicu – objavili su vatrogasci.

Pokušali su se i našaliti napravivši simpatičnu fotografiju dabra s motornom pilom.

Nastavite čitati

Život i društvo

“Nadamo se da dodatni kapaciteti za smještaj teže oboljelih od COVID-a neće biti potrebni”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sigurnost svih sudionika u cestovnom prometu, a posebno djece i mladih, te aktualna epidemiološka situacija, bile su glavne teme trećeg radnog sastanka župana Anđelka Stričaka s gradonačelnicima i načelnicima iz Varaždinske županije održanog u srijedu, 1. prosinca, u Županijskoj palači.

Župan je izvijestio da je u Varaždinskoj županiji protiv Covida-19 s obje doze dosad cijepljeno 49,5 posto ukupnog stanovništva, odnosno 59,3 posto starijih od 18 godina.

– U županiji smo prošli tjedan imali 1819 novooboljelih osoba od koronavirusa, što je povećanje u odnosu na prethodni tjedan kada je bilo 300 oboljelih manje. Gleda li se razdoblje od dva tjedna, 14-dnevna incidencija se malo smanjila, na jučerašnji dan je iznosila 1981 novooboljelih na 100.000 stanovnika. Prije dva tjedna nabavljeno je još pet respiratora, a s ravnateljem Opće bolnice Varaždin smo dogovorili da, čim bude izdana uporabna dozvola, pripremi novoizgrađenu zgradu dnevne bolnice za smještaj pacijenata oboljelih od Covida-19. Naravno, nadamo se da dodatni kapaciteti za smještaj teže oboljelih neće biti potrebni. U tijeku je ishođenje uporabne dozvole za novu zgradu, za koju smatram da je daleko bolje rješenje od dvorana i šatora. Pozivam vas sve da se uključite kako bi potaknuli što veći broj vaših sugrađana na cijepljenje – rekao je Stričak.

Kako povećati sigurnost svih sudionika u cestovnom prometu, a posebno djece i mladih, bila je druga tema radnog sastanka.

– Na cestama Varaždinske županije je, nažalost, zabilježen veći broj smrtno stradalih i zbog toga je Županijski savjet za sigurnost prometa na cestama zajedno s članovima Zaklade sveti Mihael uputio inicijativu da se nabave prsluci ili reflektirajuće trake koje bi se podijelile učenicima osnovnih škola. Zatražit ćemo mišljenje policije, HAK-a, kao i ravnatelja škola što bi bilo najprimjerenije i što bi djeca najviše koristila. Vas pozivam da se uključite i sufinancirate ovu inicijativu – pozvao je župan.

Načelnici i gradonačelnici su dali podršku, a uz to su predložili i da se organiziraju akcije tijekom kojih bi se prsluci ili reflektirajuće trake dijelile i biciklistima, a da se za djecu organiziraju edukacije.

Na radnom sastanku razgovaralo se i o zajedničkim projektima, kao što su rashladni uređaji u sklopu lovačkih društava, kao i o sufinanciranju promocije kuća za odmor na području Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje