Povežite se s nama

Život i društvo

Ne izlazite ako ne morate: temperatura nije niska ali ledeni sjeverac probija do kostiju – čuvajte se ozeblina

Objavljeno:

- dana

Zima hladne zube ima

– Hladnoća probija do kostiju – rekla nam je gospođa koja je danas ujutro, na blagdan Sveta tri kralja morala ići na posao.

Iako u Varaždinu temperatura nije bila u velikom minusu – u 7 sati je izmjereno -5 – osjećaj hladnoće je bio izniman. Za to je kriv sjeverni i sjeveroistočni vjetar koji je doslovno oduzimao dah.

Ipak, izgleda da su Varaždinci poslušali preporuke pa nisu izlazili ili su, ako su baš morali izaći, dobro se utoplili.

Jer, služba 112 danas, 6. siječnja,  do podneva nije zabilježila niti jedan hitan poziv vezan uz vremenske uvjete.

S obzirom da se sutra i prekosutra očekuje dodatno zahladnjenje – subota -12, nedjelja – 14 stupnjeva – iz Zavoda za hitnu medicinu preporučuju kako izbjeći neželjene posljedice hladnog vala.

Ne izlazite bez potrebe, a ukoliko vam je u kući hladno, legnite pod tople pokrivače i dobro se zamotajte i utoplite. Preporuka je piti tople napitke.

Ako ste, pak, jedan od onih koji baš moraju izaći  obucite višeslojnu odjeću. Nipošto ne izlazite bez kape, šala i rukavica.  Obavezno je staviti nešto preko usta kako ne biste udisali ledeni zrak.  Nipošto ne stojte na jednom mjestu nego se krećite. Ozebline se vrlo lako dobiju. Bilo bi dobro sa sobom imate termosicu s toplim napitkom.

Ovako zabundani i oprezni nećete morati biti dugo. Zatopljenje se očekuje već s ponedjeljkom ujutro. Temperatura zraka će i dalje ostati niska, ali više neće biti ledenog vjetra zbog kojega imamo ovaj izniman osjećaj hladnoće.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Danas se slavi Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Varaždinska biskupija

Papa Franjo proglasio je krajem siječnja Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba koji će se u sveopćoj Crkvi slaviti četvrte nedjelje u srpnju, najbliže spomendanu svetih Joakima i Ane, Isusovih „djeda i bake”, u ovoj Godini obitelji Amoris Laetitia 25. srpnja.

U povodu prve proslave uputio poruku naslovljenu „Ja sam s vama u sve dane“ (Mt 28, 20).

Upozoravajući da su bake i djedovi često zaboravljeni, Papa je krenuo od blagdana Prikazanja Gospodinova u hramu, 2. veljače, kada upravo dvije starije osobe, starac Šimun i proročica Ana, prosvijetljeni Duhom Svetim, u Isusu prepoznaju Mesiju.

Oni nas podsjećaju da je starost dar, a bake i djedovi spona koja povezuje naraštaje da bi se mladima prenijelo iskustvo života i vjere. Veza djedova i baka s mladima vrlo je uska te stoga i dijalog među njima treba biti stalan. Vrlo je važno da se bake i djedovi susreću s unucima.

Izvor: Varaždinska biskupija

Nastavite čitati

Život i društvo

DVD Šćepanje uskoro slavi 70. rođendan, pa stiglo novo vatrogasno vozilo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U zagrebačkom Vatroprometu jučer je DVD-u Šćepanje obavljena predaja vatrogasnog vozila Nissan Navara pick up, u kojeg je ugrađen Vallfirest visokotlačni modul.

Svečanosti predstavljanja novoga navalnog vozila u Šćepanju nazočio je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak u pratnji načelnika Općine Breznički Hum Zorana Hegedića, predsjednika Općinskog vijeća Marka Fištera, tajnika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Zvonka Videca, predsjednika VZO Breznički Hum Marija Šargača i zapovjednika VZO Breznički Hum Alenka Vnučeca. Predsjednik DVD-a Šćepanje Vjekoslav Rusek tom je prilikom zahvalio svim vatrogascima, a posebice županu, načelniku na realizaciji ovog projekta kao i gostima koji su posjetili Šćepanje i uveličali ovaj događaj.

Načelnik Zoran  Hegedić tom je prilikom rekao kako je ovo dio ostvarenja vatrogasnog sna jer se članovi DVD-a godinama trude da svojim aktivnostima, radom i odvajanjem slobodnog vremena budu što spremniji, pa je ovo vrijedno vatrogasno vozilo ubuduće zasigurno uvelike pomoći u slučajevima potrebe. Zahvala je upućena i svima koji su DVD Šćepanje podržali u nabavi i opremanju vozila, bilo financijski, logistikom ili na drugi način. Blagoslov vozila upriličit će se povodom proslave 70. obljetnice DVD-a Šćepanje planirane posljednje subote mjeseca kolovoza.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!