Povežite se s nama

Sport

Ne obnovi li se atletska staza na Slobodi, gubimo domaćinstvo ekipnog atletskog prvenstva Europe?

Objavljeno:

- dana

Bez temeljite obnove atletske staze i drugih borilišta na stadionu Sloboda u Varaždinu, 10. i 11. kolovoza 2019. godine neće se moći održati natjecanja ekipnog atletskog prvenstva Europe u kojem sudjeluju reprezentacije 12 europskih zemalja s oko 720 natjecatelja među kojima je i više desetaka olimpijskih pobjednika, te svjetskih i europskih prvaka.

Takav je zaključak proizašao nakon detaljnog pregleda stanja atletskih borilišta i drugih objekata na stadionu Sloboda u Varaždinu kojeg je ove subote, 13. listopada, obavio predsjednik Hrvatskog atletskog saveza Ivan Veštić sa suradnicima.

Hrvatski atletski savez već je ranije donio odluku da se tog veliko i ugledno natjecanje održi u Varaždinu, uz suorganizaciju atletskog kluba Sloboda i Grada Varaždina, čime će se na dostojan način obilježiti i 30 godina od održavanja najveće atletske manifestacije u našem gradu – Juniorskog prvenstva Europe u atletici 1989. godine kojom prilikom je i izgrađen sportski park Sloboda.

Održavanjem, pak, Europskog atletskog prvenstva – skupine 2 u kojoj se, uz Hrvatsku, nalaze i atletske reprezentacije Slovenije, Izraela, Litve, Islanda i drugih zemalja, varaždinskim bi atletičarima ostala vrijedna oprema i uređena borilišta koja bi jamčila kvalitetan razvoj atletike u sljedećih 20-ak godina.

Vrijedi istaknuti da najveći dio sredstava za organizaciju ovog velikog natjecanja subvencionira Europska atletska federacija, dok bi Grad Varaždin trebao u proračunu osigurati sredstva za uređenje infrastrukture na stadionu Sloboda, pa se očekuje da će gradski vijećnici dići ruke za takvu odluku, jer ona donosi višestruku korist našoj sredini.

– Mogu reći da smo prije osam godina u Splitu organizirali atletski kup kontinenata, što je po obimu vrlo slično natjecanje i ono nam je donijelo niz pozitivnih rezultata. Osim sportskih, nesporni su oni turistički, gospodarski i društveni, pa sam uvjeren da će i Grad Varaždin iskoristiti priliku koja mu se pruža domaćinstvom jedne tako velike sportske manifestacije. Uostalom, već ste se dokazali vrhunskom organizacijom mnogih priredaba, od JUPEA do svjetskih i europskih prvenstava u drugim sportovima – istaknuo je nakon subotnjeg sastanka s čelnicima atletskog kluba Sloboda predsjednik HAS-a Ivan Veštić.

Europsko atletsko prvenstvo skupine 2 okupit će više od 1000 sudionika (natjecatelja, trenera, sudaca i drugih sportskih djelatnika) koji će, kad se govori o turističkim rezultatima, ostvariti oko 5000 noćenja. Među sudionicima će biti i najveće hrvatske atletske zvijezde poput Sandre Perković, Sare Kolak, Andree Ivančević, Stipe Žunića, Filipa Mihaljevića, a moguće je da nastupi i Blanka Vlašić.

Sport

Filip Ude u finalu, Varaždinac Mateo Žugec završio kao 21. na Svjetskom prvenstvu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Član Gimnastičkog kluba Vindija Mateo Žugec nastupio je na svojem prvome Svjetskom prvenstvu u seniorskoj konkurenciji.

U kvalifikacijama konja s hvataljkama na svjetskoj smotri u Japanu Mateo je završio kao 21. (13.866).

– Ovo je za mene bilo predivno i nezaboravno iskustvo. Jako sam zadovoljan svojom izvedbom. Bilo je sitnih greškica, mogao sam preko 14.000, ali nema veze, nećemo se žaliti – rekao je Žugec.

Obraz hrvatske gimnastike ponovno je osvjetlao Međimurac Filip Ude.

Srebrni olimpijac iz Pekinga 2008. na svom čak 11. svjetskom prvenstvu u karijeri još jednom je zablistao na istoku zemlje, budući da iz kineskog Nanninga ima svjetsko srebro iz 2014. godine i ušao u svoje 4. svjetsko finale.

U kvalifikacijama konja s hvataljkama u Kitakyushuu zauzeo je 8. mjesto s ocjenom 14.866 i ušao u borbu za medalje koja ga čeka u subotu, a prijenos možete pratiti na HRT 2. Finale konja starta od 10:50 po hrvatskom vremenu.

–Proslaviti ćemo Filipov ulazak u finale, a onda idemo doma. Već sljedećeg tjedan u Osijeku nas čeka Državno prvenstvo – kratko je rekao Žugec.

Nastavite čitati

Sport

Prava berba medalja plesačica i plesača Valcera na Trofeju grada Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Sportskoj dvorani Graberje u subotu, 16. listopada, održan je 7. Trofej grada Varaždina 2021.

Turnir je održan u organizaciji Sportskoga plesnoga kluba Valcer te u suorganizaciji Plesnoga kluba Takt i Hrvatskoga sportskoga plesnog saveza. Pokrovitelj natjecanja bio je Grad Varaždin uz potporu Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina i Turističke zajednice Grada Varaždina.

Trofej grada Varaždina okupio je više od 200 sudionika u različitim disciplinama sportskog dijela natjecanja te u večernjem dijelu show programa. Natjecanja su započela već u ranojutarnjim satima u disciplini breakdancea, a zatim su u ranijim prijepodnevnim satima snage odmjerili pojedinci, grupe i formacije u standardnim i latinskoameričkim plesovima, dok su natjecanja plesnih parova na rasporedu bila u poslijepodnevnim satima. Natjecatelji su se varaždinskoj publici predstavili u dvjema disciplinama sportskog plesa, disciplini latinskoameričkih plesova (samba, cha-cha, rumba, pasodoble i jive) i disciplini standardnih plesova (engleski valcer, tango, bečki valcer, slowfox i quickstep).

Pojedinci

Sportski plesni klub Valcer u natjecateljskom dijelu programa predstavljalo je sedam plesnih parova i deset pojedinaca.

Tin Žmuk je u kategoriji osnovci D2 osvojio srebrnu medalju u standardnim i latinskoameričkim plesovima, dok je Dorja Pernar, također u kategoriji osnovci D2, osvojila zlatnu medalju u standardnim plesovima i srebrnu u latinskoameričkim plesovima.

Elena Sekovanić je u kategoriji mlađih osnovaca D3 osvojila srebrnu medalju u standardnim i u latinskoameričkim plesovima.

Debitantica na turniru Vanessa Cafuk u kategoriji mlađe mladeži D1 osvojila je srebrnu medalju u standardnim i zlatnu medalju u latinskoameričkim plesovima. Njezin klupski kolega Adriano Žmuk u kategoriji mlađe mladeži D1 u standardnim plesovima osvojio je zlatnu medalju te zlatnu medalju u kategoriji mlađe mladeži D2 u latinskoameričkim plesovima, Leona Mičuda u kategoriji mlađe mladeži D3 u standardnim plesovima zauzela je 4. mjesto, dok je u kategoriji mlađe mladeži C u latinskoameričkim plesovima bila treća.

Kiara Črnila je u kategoriji mlađe mladeži C osvojila zlatnu medalju u latinskoameričkim plesovima, Vida Jurak također je bila prva u kategoriji mlađe mladeži B u standardnim i u latinskoameričkim plesovima, dok se Lana Režek u kategoriji mladeži C plasirala na 5. mjesto u standardnim i na 8. mjesto u latinskoameričkim plesovima.

Zlatnu medalju osvojio je i Eugen Sekovanić u kategoriji mladeži C u standardnim plesovima.

Pregršt medalja osvojili su i varaždinski plesači u parovima. U osnovcima D2 brončanu medalju u standardnim plesovima i srebrnu u latinskoameričkim plesovima odnijeli su Ivan Biškup i Uma Mašić, da bi njihovi kolege Tin Žmuk i Elena Sekovanić u istoj kategoriji zauzeli 4. mjesto u standardnim plesovima te 3. mjesto u latinskoameričkim plesovima.

28 medalja

Adriano Žmuk i Dorja Pernar u kategoriji mlađe mladeži D1 osvojili su srebrnu medalju u standardnim i u kategoriji mlađa mladež D2 zlatnu medalju u latinskoameričkim plesovima. Rok Podsečki i Eni Tuđan su u kategoriji mlađe mladeži D2 osvojili zlatnu medalju u standardnim i srebrnu medalju u latinskoameričkim plesovima.

Zlatne medalje u standardnim i latinskoameričkim plesovima odnijeli su i Andrej Gregurinčić i Lorena Garojević u kategoriji osnovci C, kao i Andrej Detelj i Elena Weiser kategoriji mlađe mladeži C u standardnim i latinskoameričkim plesovima.

Dodajmo da su Eugen Sekovanić i Kiara Črnila u iznimno jakoj kategoriji mladeži C osvojili brončanu medalju u standardnim i latinskoameričkim plesovima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje