Povežite se s nama

U fokusu

Ne radi vam doktor? Tu je sada – liječnički tim!

Objavljeno:

- dana

VARAŽDINSKA ŽUPANIJA KAO POKUSNI KUNIĆ

Bolesni ste, a ne radi vam izabrani doktor? Na godišnjem je ili na edukaciji? Pacijenti iz Varaždinske županije u tom bi slučaju pomoć trebali potražiti kod liječničkog tima koji će im biti na raspolaganju od 7 sati ujutro, pa sve do 21 sata.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) je, naime, u Varaždinskoj županiji prvi put ugovorio grupnu praksu u djelatnosti opće medicine. Riječ je o pilot-projektu kojem je cilj veća mogućnost pružanja zdravstvene zaštite i pojačane skrbi pacijentima, izvijestili su iz HZZO-a, a odluku o tome donijelo je Upravno vijeće te ustanove na svojoj zadnjoj sjednici održanoj u srijedu.

Tri liječnička tima

Kako doznajemo, u Varaždinskoj županiji trebala bi biti organizirana tri liječnička tima, a grupna praksa omogućit će 14-satnu dostupnost zdravstvene zaštite za pacijenta organizirana od 7 do 21 sata, 14-satnu dostupnost stručne podrške pacijentu telefonom, 14-satnu dostupnost doktora za kućne posjete te 14-satnu dostupnost skrbi pacijenta u vrijeme godišnjih odmora i odsutnosti izabranog doktora zbog edukacije ili bolovanja.

U HZZO-u tvrde kako će grupna praksa rasteretiti i medicinske sestre koje će se na taj način više moći posvetiti medicinskim, a manje administrativnim aktivnostima u ordinaciji. No na koji način će to biti organizirano i kada bi se trebalo krenuti s tim projektom, još nije poznato, odnosno, iz HZZO-a nisu izvijestili.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

FOTO Požar uništio stogodišnju tradiciju obrta preloške obitelji Zimprich, otvoren račun za pomoć

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 16. rujna, u ranim jutarnjim satima, došlo je do požara na gospodarskim i stambenim objektima obitelji Zimprich u Prelogu.

Vatrena stihija progutala je veliki dio obrta obitelji Zimprich čija je povijest duža od stotinu godina. Također, u požaru je stradao i veći dio stambenih prostorija. Grad Prelog, kao i mnogo puta u sličnim situacijama, otvorio je humanitarni žiro račun na koji se mogu uplatiti sredstva koja će pomoći u obnovi i sanaciji štete.

Račun je otvoren kod Hrvatske poštanske banke, a broj računa je HR3523900011500284661. Račun će biti otvoren 30 dana, do 16. listopada. Svima koji će se uključiti u ovu akciju, Grad Prelog unaprijed zahvaljuje.

Foto: Studio Vipro/Grad Prelog

studio VIPRO
studio VIPRO
studio VIPRO

Nastavite čitati

U fokusu

Poražavajući rezultati mature, na jednom predmetu palo je preko 90 posto učenika!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ukupno 38 posto maturanata (2052) strukovnih škola s pretenzijom upisa studija palo je državnu maturu na jesenskom roku zbog ocjene nedovoljan iz barem jednog obaveznog predmeta – matematike, hrvatskog i stranog jezika.

Kada je riječ o učenicima gimnazija koji postižu znatno bolji uspjeh na maturi od učenika strukovnih škola (zbog koncepta mature prilagođenog kurikulumu gimnazija), maturu je u drugom pokušaju palo njih 123, odnosno 12 posto. Za gimnazijalce to znači da nemaju ispunjen uvjet o završnosti obrazovanja pa će svoju šansu trebati potražiti na maturi 2025., piše Jutarnji list.

Nakon što je na ljetnom roku maturu pao svaki drugi učenik strukovne škole, na jesenskom roku ispite je pisalo njih čak 5387, odnosno zajedno s gimnazijalcima, tom su roku pristupila 7344 maturanta. Kada je riječ o strukovnjacima, hrvatski je palo njih 28 posto, matematiku na osnovnoj razini 15 posto, dok ih je 53 posto palo matematiku na prijavljenoj višoj razini. Iznenađuje podatak da osnovnu razinu engleskog jezika nije položilo 44 posto strukovnjaka (višu razinu 11 posto).

Katastrofalan rezultat zabilježen je na izbornom predmetu fizika, budući da je nedovoljan iz tog ispita dobilo čak 93 posto maturanata strukovnih škola. Loš prolaz su imali i iz kemije (59 posto negativnih ocjena), pak i informatike koju je palo 58 posto strukovnjaka. Porazno je bilo i s biologijom – 61 posto ih je palo taj ispit, a pristupnici se ne mogu pohvaliti niti s dobrim rezultatima iz predmeta politika i gospodarstvo – palo ih je 43 posto.

Fizika je bila najteži izborni predmet i za gimnazijalce, pa taj ispit nije uspjelo proći njih 57 posto. Informatiku je pao svaki treći gimnazijalac, slično kao i kemiju (32 posto), odnosno matematiku na višoj razini (31 posto). Iznenađuje i da je engleski jezik na osnovnoj razini bio eliminacijski za 25 posto gimnazijalaca, kao i to da je negativnu ocjenu iz politike i gospodarstva dobilo 30 posto gimnazijalaca.

Po podacima NCVVO-a, rezultati jesenske mature značajno su lošiji od lanjskih iz fizike kada je palo 78,5 strukovnjaka i 46 gimnazijalaca, a rezultati iz kemije su gotovo isti. U odnosu na lanjskih 20 posto gimnazijalaca koji su pali matematiku na osnovnoj razini, dva posto ovogodišnjih je značajan napredak. Druga je priča s matematikom na višoj razini koju je lani palo 18,6 posto gimnazijalaca, a sada 31 posto.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje