Povežite se s nama

Međimurje

Nedelišće: “Zdravlje mještana nam je na prvome mjestu i tražimo izmještanje odašiljača izvan naselja”

Objavljeno:

- dana

U moru informacija o postavljanju novih antenskih sustava, baznih stanica i repetitora mobilnih operatera za koje vlasnicima zgrada plaćaju više ili manje izdašne naknade, iznenađujuće je odjeknula sasvim suprotna inicijativa Općine Nedelišće.

Naime, po završetku 12. sjednice Općinskog vijeća Općine Nedelišće, načelnik Darko Dania se obratio vijećnicima s informacijom o pokretanju inicijative za izmještanje repetitora i antena telekomunikacijskih operatera izvan naselja.

Nova lokacija

– Temeljem pritužbi naših mještana pokrenuli smo ovu inicijativu za koju vjerujem da će imati ogroman odjek u javnosti. Zdravlje naših mještana nam je na prvome mjestu i zato ćemo biti ustrajni u inicijativi – rekao je tom prilikom načelnik Darko Dania.

Prvi koraci već su napravljeni. Iz Općine su odaslani pozivi svim operaterima na radni sastanak, ali i vlasnicima objekata na kojima se nalaze bazne stanice, antene i repetitore.

500 metara najmanja je udaljenost od naseljenog prostora na koju se moraju postavljati nove antene i repetitori. Oni koji su već postavljeni u naselju, tamo mogu i ostati, ali s time se ne mirimo – rekao je načelnik Dania.

– Uputili smo zahtjev Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Nedelišće da raskine ugovor sa svim operaterima čije su antene ili repetitori na zgradi Vatrogasnoga doma. Namjera nam je da sve bazne stanice, antene i repetitore maknemo iz naselja i da budu postavljene izvan naseljenog područja. Novi zakon određuje da repetitori i antene moraju biti najmanje 500 metara izvan naselja, ali oni koji su već postavljeni u naselja, tamo mogu i ostati. No, to je nešto s čime se ne mirimo i zato smo pokrenuli ovu inicijativu – dodaje načelnik Dania.
Želja je da se proces izmještanja okonča do kraja sljedeće godine. Zato su već sada upućeni zahtjevi vlasnicima objekata da pokrenu postupak raskidanja ugovora. S druge strane, i Općina Nedelišće je odradila pripremne radnje sa svoje strane.

U susjednom Varaždinu građani sami poduzimaju korake u borbi protiv antena u svojoj blizini

– Svjesni smo da to nije postupak koji je moguće odraditi u nekoliko tjedana ili mjeseci. Isto tako, ukoliko se antene razmještaju, ne može se dogoditi da neko područje ostane nepokriveno signalom. Dužni smo operaterima osigurati zamjenski prostor na koji mogu smjestiti svoju opremu i staviti je u funkciju. Već smo pronašli zemljište na koje mogu postaviti stupove ili tornjeve i na njih instalirati antene i odašiljače. Vjerujem da će i oni sa svoje strane učiniti sve korake da zajedno uspješno realiziramo općinsku inicijativu – optimističan je načelnik Općine Nedelišće.

Postoji li zakonska osnova za raskidanje postojećih ugovora?

Problemi

– Svaki ugovor se može raskinuti pa tako i ugovori s operaterima. Ono što im vlasnici objekata moraju osigurati je nova lokacija za postavljanje antena. U našem slučaju taj je dio odradila Općina osiguravši općinsko zemljište izvan naselja.

To je postupak koji traje: ne mislim pritom samo na postupak raskidanja ugovora, već i na ostale tehničke, pa i građevinske radove koje je potrebno izvesti. U svakom slučaju, mi ćemo ustrajati na inicijativi jer nam se javlja sve veći broj mještana koji ističu da imaju probleme sa zdravljem koje pripisuju upravo telekomunikacijskim sustavima u svom okruženju – zaključio je načelnik Darko Dania.

Općina Nedelišće osigurala je zemljište na koje se mogu izmjestiti antene i odašiljači

I dok u Nedelišću rade sve da osiguraju što kvalitetnije i zdravije životne uvjete svojim mještanima, u susjednome Varaždinu građani su primorani sami poduzimati korake i pozivati inspekcije da se zaštite od postavljanja novih odašiljača na stambene zgrade.

– Već mjesec dana kamioni dolaze i radnici rade na postavljanju antenskog sustava, mimo našeg znanja. Samo pogledajte koja je to hrabrost! Već sedam godina Stanoing ne radi ništa kako bi zaštitio te zgrade koje propadaju, ali su se zato jako potrudili da se postavi odašiljač na krovu nedovršene zgrade koja nema uporabnu dozvolu. U ovih sedam godina ljudima koji su kupili stanove nisu učinili ništa, a sada su omogućili da se na nedovršenu zgradu postavi antena. Neke mlade obitelji najavile su da će napustiti ovaj kvart jer se boje štetnosti zračenja koje će uzrokovati postavljeni odašiljač! – ogorčen je Mitko Balov, predstavnik suvlasnika stanova u zgradi u Jalkovečkoj ulici 102, koji je sve početkom prosinca prijavio Građevinskoj inspekciji.

Naime, dvije godine nakon prosvjeda stanara toga kvarta zbog namjere Vipneta da u njemu postavi baznu stanicu na jednu od zgrada, od čega se na kraju odustalo, stanari Grabanica ponovno su suočeni s postavljanjem antenskog sustava u svome susjedstvu. No, ovoga puta u igri je drugi teleoperater – Tele 2.

Primjerom Nedelišća trebale bi se voditi ostale općine i gradovi.

Međimurje

Noć muzeja 28. siječnja i u Muzeju Međimurja, donosimo detaljan program

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Muzej Međimurja i u 2022. sudjeluje u manifestaciji Noć muzeja, koja svake godine privuće veći broj znatiželjnika i predstavlja jednu od glavnih muzejskih propagatorica. U ovogodišnjem izdanju Noći muzeja moći ćete uživati 28. siječnja, odnosno posljednjeg petka u siječnju kako je i uobičajeno, od 9 sati ujutro do ponoći. Ulaz za sve građane pritom je slobodan od 18 sati.

U Muzeju Međimurja tako će se Noć odvijati među stalnim postavima “Riznice Međimurja” i palače Staroga grada Zrinskih, u izložbenom salonu, multimedijalnoj dvorani te Muzejsko-informativnom centru. Tema je manifestacije “Muzeji između stvarnog i digitalnog/Muzeji u uvjetima globalne krize”.

– Muzej Međimurja Čakovec uključuje se svojim programima na 17. Noć muzeja. Iako se pandemijska situacija od prošle godine nije mnogo promijenila, za razliku od 2021. u kojoj smo Noć muzeja obilježili isključivo online programima, cijepljenje građana i uvođenje COVID-potvrda omogućit će nam u ovoj godini kontrolirano provođenje manifestacije u realnom vremenu i prostoru – kažu iz Muzeja.

Radionice i promocija

S programom za ciljane skupine školske djece kreću već od jutarnjih sati. Održat će se dvije radionice u dva termina u jutarnjim i poslijepodnevnim satima na kojima će učenici dobiti priliku isprobati i upoznati tehnologiju virtualnih naočala (VR) i naočala za hologramske projekcije (HoloLens). Radionicu “Upoznaj Stari grad kroz VR i HoloLens naočale” vodit će muzejska pedagoginja Ines Virč, a radionicu “Mini hologram i digitalno u muzeju” vodit će profesorica čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog Melita Sambolek.

– Na službenom otvorenju Noći muzeja održat ćemo promociju Knjige legendi i turističkoga proizvoda projekta “Living castles” u Multimedijalnoj dvorani “Riznice Međimurja” s početkom u 18 sati. Od 18 sati građani mogu krenuti s besplatnim razgledom svih stalnih i izložbenih postava, a to su: palača, “Riznica Međimurja” i Izložbeni salon s tematskom izložbom “Tibeti u Međimurju i Podravini”. U Multimedijalnoj dvorani “Riznice Međimurja” bit će postavljen punkt mješovite i virtualne stvarnosti s virtualnim (VR) naočalama i naočalama za hologramske projekcije (HoloLens) na kojem će svi posjetitelji moći upoznati najnoviju tehnologiju virtualne i mješovite stvarnosti.

Svi posjetitelji koji dosad nisu bili u mogućnosti upoznati tehnologiju virtualne i mješovite stvarnosti uz upotrebu virtualnih (VR) i naočala za hologramske projekcije (HoloLens) neka ovu Noć muzeja iskoriste i uživaju u nekoj drugoj stvarnosti – dodaju iz Muzeja Međimurja.

Napominju da su navedene naočale namijenjene korisnicima starijim od 13 godina, kao i da je za ulaz među muzejske postave potrebno predočiti valjanu COVID-potvrdu.

Detaljan program

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Zimsko prebrojavanje ptica vodarica: „Brojanjem pataka, gusaka i ostalog društva, čuvamo ptice i njihova staništa“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Goran Čižmešija

Sredina siječnja tradicionalno je rezervirana za akciju Zimskog prebrojavanja ptica vodarica (International Waterbird Census, IWC) na cijelom nizu lokacija u Hrvatskoj. Riječ je o najvećem i najstarijem monitoring programu na svijetu, koji je ove godine održan 56. puta zaredom. Zimsko prebrojavanje ptica vodarica organizira svjetska organizacija za zaštitu močvarnih područja, Wetlands International, a cilj ovog dugogodišnjeg projekta je bolje razumijevanje ugroženosti vrsta i staništa putem monitoringa brojnosti ptica na vodenim površinama.

Za organizaciju i provođenje akcije na području Hrvatske već dugi niz godina su zaduženi Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode, Udruga Biom i Zaštitarsko ekološka udruga Senjar iz Donje Dubrave.

– Siječanj je vrijeme kad se ptice selice nalaze na svojim zimovalištima. Vodarice zauzimaju nezaleđene vodene površine da bi ondje provele zimu. Upravo tada, kad je najmanja vjerojatnost da će se nekamo kretati, najbolje je vrijeme za njihovo brojanje. I da, brojanje pataka, gusaka i ostalog društva opsežan je posao, no zahvaljujući volonterima diljem svijeta, pa tako i Hrvatske, skupljaju se vrijedni podaci o stanju ptičjih populacija već dugi niz godina. Otkad je Wetlands International 1967. godine pokrenuo ovu međunarodnu inicijativu, podaci o brojnosti vodarica na pojedinim područjima pomažu identificirati međunarodno važna vlažna staništa te se na temelju tih podataka donose brojne odluke o zaštiti ptica, kako na međunarodnim, tako i na nacionalnim i lokalnim razinama. Vodarice, koje podrazumijevaju razne ptice vezane uz vodena staništa, posebno su osjetljiva skupina te su izravno ugrožene nestajanjem odgovarajućeg staništa – poručuju iz Udruge Biom.

U Hrvatskoj se vodarice redovito broje još od 80-ih godina prošlog stoljeća, a dosad je u akciju uključeno više od 500 lokaliteta te se svake godine u IWC pridruži više od 100 sudionika. O opsežnosti akcije najbolje govore podaci iz 2020. godine kad je u Hrvatskoj prebrojano gotovo 180.000 ptica na 329 lokaliteta. Riječ je o velikom pothvatu, kako za vrijedne volontere na terenu, tako i za koordinatore koji brinu da sve teče glatko te da podaci budu poslani ispravno i na vrijeme.

Akcija zimskog prebrojavanja ptica se dugi niz godina provodi i na sjeveru Hrvatske čemu zasigurno doprinosi i izravna uključenost Udruge Senjar i njihovog vrijednog koordinatora Gorana Čižmešije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje