Povežite se s nama

Međimurje

Nedelišće: “Zdravlje mještana nam je na prvome mjestu i tražimo izmještanje odašiljača izvan naselja”

Objavljeno:

- dana

U moru informacija o postavljanju novih antenskih sustava, baznih stanica i repetitora mobilnih operatera za koje vlasnicima zgrada plaćaju više ili manje izdašne naknade, iznenađujuće je odjeknula sasvim suprotna inicijativa Općine Nedelišće.

Naime, po završetku 12. sjednice Općinskog vijeća Općine Nedelišće, načelnik Darko Dania se obratio vijećnicima s informacijom o pokretanju inicijative za izmještanje repetitora i antena telekomunikacijskih operatera izvan naselja.

Nova lokacija

– Temeljem pritužbi naših mještana pokrenuli smo ovu inicijativu za koju vjerujem da će imati ogroman odjek u javnosti. Zdravlje naših mještana nam je na prvome mjestu i zato ćemo biti ustrajni u inicijativi – rekao je tom prilikom načelnik Darko Dania.

Prvi koraci već su napravljeni. Iz Općine su odaslani pozivi svim operaterima na radni sastanak, ali i vlasnicima objekata na kojima se nalaze bazne stanice, antene i repetitore.

500 metara najmanja je udaljenost od naseljenog prostora na koju se moraju postavljati nove antene i repetitori. Oni koji su već postavljeni u naselju, tamo mogu i ostati, ali s time se ne mirimo – rekao je načelnik Dania.

– Uputili smo zahtjev Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Nedelišće da raskine ugovor sa svim operaterima čije su antene ili repetitori na zgradi Vatrogasnoga doma. Namjera nam je da sve bazne stanice, antene i repetitore maknemo iz naselja i da budu postavljene izvan naseljenog područja. Novi zakon određuje da repetitori i antene moraju biti najmanje 500 metara izvan naselja, ali oni koji su već postavljeni u naselja, tamo mogu i ostati. No, to je nešto s čime se ne mirimo i zato smo pokrenuli ovu inicijativu – dodaje načelnik Dania.
Želja je da se proces izmještanja okonča do kraja sljedeće godine. Zato su već sada upućeni zahtjevi vlasnicima objekata da pokrenu postupak raskidanja ugovora. S druge strane, i Općina Nedelišće je odradila pripremne radnje sa svoje strane.

U susjednom Varaždinu građani sami poduzimaju korake u borbi protiv antena u svojoj blizini

– Svjesni smo da to nije postupak koji je moguće odraditi u nekoliko tjedana ili mjeseci. Isto tako, ukoliko se antene razmještaju, ne može se dogoditi da neko područje ostane nepokriveno signalom. Dužni smo operaterima osigurati zamjenski prostor na koji mogu smjestiti svoju opremu i staviti je u funkciju. Već smo pronašli zemljište na koje mogu postaviti stupove ili tornjeve i na njih instalirati antene i odašiljače. Vjerujem da će i oni sa svoje strane učiniti sve korake da zajedno uspješno realiziramo općinsku inicijativu – optimističan je načelnik Općine Nedelišće.

Postoji li zakonska osnova za raskidanje postojećih ugovora?

Problemi

– Svaki ugovor se može raskinuti pa tako i ugovori s operaterima. Ono što im vlasnici objekata moraju osigurati je nova lokacija za postavljanje antena. U našem slučaju taj je dio odradila Općina osiguravši općinsko zemljište izvan naselja.

To je postupak koji traje: ne mislim pritom samo na postupak raskidanja ugovora, već i na ostale tehničke, pa i građevinske radove koje je potrebno izvesti. U svakom slučaju, mi ćemo ustrajati na inicijativi jer nam se javlja sve veći broj mještana koji ističu da imaju probleme sa zdravljem koje pripisuju upravo telekomunikacijskim sustavima u svom okruženju – zaključio je načelnik Darko Dania.

Općina Nedelišće osigurala je zemljište na koje se mogu izmjestiti antene i odašiljači

I dok u Nedelišću rade sve da osiguraju što kvalitetnije i zdravije životne uvjete svojim mještanima, u susjednome Varaždinu građani su primorani sami poduzimati korake i pozivati inspekcije da se zaštite od postavljanja novih odašiljača na stambene zgrade.

– Već mjesec dana kamioni dolaze i radnici rade na postavljanju antenskog sustava, mimo našeg znanja. Samo pogledajte koja je to hrabrost! Već sedam godina Stanoing ne radi ništa kako bi zaštitio te zgrade koje propadaju, ali su se zato jako potrudili da se postavi odašiljač na krovu nedovršene zgrade koja nema uporabnu dozvolu. U ovih sedam godina ljudima koji su kupili stanove nisu učinili ništa, a sada su omogućili da se na nedovršenu zgradu postavi antena. Neke mlade obitelji najavile su da će napustiti ovaj kvart jer se boje štetnosti zračenja koje će uzrokovati postavljeni odašiljač! – ogorčen je Mitko Balov, predstavnik suvlasnika stanova u zgradi u Jalkovečkoj ulici 102, koji je sve početkom prosinca prijavio Građevinskoj inspekciji.

Naime, dvije godine nakon prosvjeda stanara toga kvarta zbog namjere Vipneta da u njemu postavi baznu stanicu na jednu od zgrada, od čega se na kraju odustalo, stanari Grabanica ponovno su suočeni s postavljanjem antenskog sustava u svome susjedstvu. No, ovoga puta u igri je drugi teleoperater – Tele 2.

Primjerom Nedelišća trebale bi se voditi ostale općine i gradovi.

Međimurje

Međimursko izaslanstvo u Austriji: gradić Güssing primjer je kako postići energetsku neovisnost

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Postići energetsku neovisnost i osigurati lokalnoj zajednici dovoljne količine toplinske i električne energije po prihvatljivim cijenama, misao je kojoj se društvo danas okreće više nego ikada. Izuzetno turbulentno stanje na energetskom tržištu natjeralo je nacionalne vlade diljem Europe da sve više pažnje posvete detaljnijem planiranju budućnosti. Također, Europska komisija zatražila je od članica EU-a da ulože dodatne napore u ostvarivanje Europskog zelenog plana i njegovih ciljeva puno prije zacrtanog roka od 2050. godine.

Osim nacionalnih vlada i lokalne vlasti traže energetska rješenja kojima bi se olakšao život stanovnicima i njihovom području. Upravo s tim ciljem su izaslanstva Međimurske županije i Grada Čakovca predvođeni županom Matijom Posavcem i gradonačelnicom Ljerkom Cividini, boravili u službenom posjetu austrijskom gradiću Güssingu. Smješten u južnom dijelu Gradišća, u blizini austrijsko-mađarske granice, grad Güssing je već više d četvrt stoljeća dom Europskog centra za obnovljive izvore energije u kojem se za potrebe tamošnjih kućanstava i industrijskih pogona iz biomase proizvode toplinsku i električnu energiju te etanol i prirodni plin.

O projektu su govorili njegovi voditelji Joachim Hacker i Reinhard Koch, istaknuvši da je Centar pokrenut sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća s ciljem stvaranja novih mogućnosti za gospodarski izoliran i osiromašen dio austrijskog Gradišća. S obzirom da je riječ o poljoprivrednom kraju, s velikim šumskim površinama, nastala je ideja da se raspoloživa biomasa iskoristi za proizvodnju zelene energije. Prvi korak učinjen je 1996. godine gradnjom centrale za proizvodnju toplinske energije na biomasu, koja je u to vrijeme bila najveća u Europi. Danas pogon ima više od 30 postrojenja za proizvodnju toplinske energije, biogoriva i bioplina.

– Tvrtka je u vlasništvu tamošnjih jedinica lokalne samouprave koje na taj način izravno utječu na cijenu energije i energenata za svoje korisnike, što se pokazalo izuzetno korisnim upravo u vrijeme aktualne energetske krize – istaknuto je tijekom prezentacije projekta.

Lokalna zajednica sama upravlja cijenama energije

Sustav se i dalje razvija s novim energetskim postrojenjima, poput sunčanih elektrana, pa se u ovom gradu i njegovoj okolici proizvodi dovoljno električne energije za potrebe lokalnog stanovništva. Ništa manje važno za istaknuti je da je sva dobivena energije iz obnovljivih izvora.

Izaslanstvu iz Međimurja posebno je zanimljiv model proizvodnje energije i energenata iz obnovljivih izvora energije koji su osmislili i implementirali u Güssingu, a koji pak lokalnoj zajednici omogućuje upravljanje cijenama energije.

– Međimurje u cjelini je u hrvatskim okvirima prepoznatljivo kao sredina koja je među „najzelenijima“. Veća energetska neovisnost putem proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, logični je korak naprijed, te su iskustva sredina koje su taj put već prošle, izuzetno vrijedna – poručila je međimurska delegacija.

Nastavite čitati

Međimurje

U Čakovcu i ove godine Zimski kamp tehničke kulture: besplatne radionice za osnovnoškolce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Društvo pedagoga tehničke kulture Međimurske županije s partnerima Radioklubom „Međimurje“, Aeroklubom „Međimurje“ i Foto-kino klubom Ivanovec, organizira 7. zimski kamp tehničke kulture pod nazivom „Učenje tehnike kroz igru“.

Kamp će se održati od ponedjeljka, 20. veljače, do petak, 24. veljače, u prostorima III. osnovne škole Čakovec. Učenike očekuju 11 radionica, a da bi se moglo sudjelovati na njima potrebna je prethodna prijava putem obrasca dostupnih na internetskim stranicama Grada Čakovca.

Za sve učenike od 1. do 8. razreda predviđene su radionice: „Radiokomunikacije“, „Kreativna radionica suradnja s Gospodarskom školom“ i „Zrakoplovno i raketno modelarstvo“. Za učenike nižih razreda održat će se radionica „Modelarstvo kreativna tehnička tvorevina 1.“. Dvije radionice predviđene su za učenike od 3. do 8. razreda: „Strojarstvo i strojarske konstrukcije“ i „Foto video radionica“, dok je preostalih pet radionica predviđeno za učenike viših razreda: „Modelarstvo kreativna tehnička tvorevina 2.“, „Code Club – programiranje robota za početnike“, „3D modeliranje“, „Robotika“ i „Elektronika“.

Svoje radove s radionica učenici mogu ponijeti kući, a sudjelovanje na Zimskom kampu je besplatno.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje