Povežite se s nama

Međimurje

Nedelišće: “Zdravlje mještana nam je na prvome mjestu i tražimo izmještanje odašiljača izvan naselja”

Objavljeno:

- dana

U moru informacija o postavljanju novih antenskih sustava, baznih stanica i repetitora mobilnih operatera za koje vlasnicima zgrada plaćaju više ili manje izdašne naknade, iznenađujuće je odjeknula sasvim suprotna inicijativa Općine Nedelišće.

Naime, po završetku 12. sjednice Općinskog vijeća Općine Nedelišće, načelnik Darko Dania se obratio vijećnicima s informacijom o pokretanju inicijative za izmještanje repetitora i antena telekomunikacijskih operatera izvan naselja.

Nova lokacija

– Temeljem pritužbi naših mještana pokrenuli smo ovu inicijativu za koju vjerujem da će imati ogroman odjek u javnosti. Zdravlje naših mještana nam je na prvome mjestu i zato ćemo biti ustrajni u inicijativi – rekao je tom prilikom načelnik Darko Dania.

Prvi koraci već su napravljeni. Iz Općine su odaslani pozivi svim operaterima na radni sastanak, ali i vlasnicima objekata na kojima se nalaze bazne stanice, antene i repetitore.

500 metara najmanja je udaljenost od naseljenog prostora na koju se moraju postavljati nove antene i repetitori. Oni koji su već postavljeni u naselju, tamo mogu i ostati, ali s time se ne mirimo – rekao je načelnik Dania.

– Uputili smo zahtjev Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Nedelišće da raskine ugovor sa svim operaterima čije su antene ili repetitori na zgradi Vatrogasnoga doma. Namjera nam je da sve bazne stanice, antene i repetitore maknemo iz naselja i da budu postavljene izvan naseljenog područja. Novi zakon određuje da repetitori i antene moraju biti najmanje 500 metara izvan naselja, ali oni koji su već postavljeni u naselja, tamo mogu i ostati. No, to je nešto s čime se ne mirimo i zato smo pokrenuli ovu inicijativu – dodaje načelnik Dania.
Želja je da se proces izmještanja okonča do kraja sljedeće godine. Zato su već sada upućeni zahtjevi vlasnicima objekata da pokrenu postupak raskidanja ugovora. S druge strane, i Općina Nedelišće je odradila pripremne radnje sa svoje strane.

U susjednom Varaždinu građani sami poduzimaju korake u borbi protiv antena u svojoj blizini

– Svjesni smo da to nije postupak koji je moguće odraditi u nekoliko tjedana ili mjeseci. Isto tako, ukoliko se antene razmještaju, ne može se dogoditi da neko područje ostane nepokriveno signalom. Dužni smo operaterima osigurati zamjenski prostor na koji mogu smjestiti svoju opremu i staviti je u funkciju. Već smo pronašli zemljište na koje mogu postaviti stupove ili tornjeve i na njih instalirati antene i odašiljače. Vjerujem da će i oni sa svoje strane učiniti sve korake da zajedno uspješno realiziramo općinsku inicijativu – optimističan je načelnik Općine Nedelišće.

Postoji li zakonska osnova za raskidanje postojećih ugovora?

Problemi

– Svaki ugovor se može raskinuti pa tako i ugovori s operaterima. Ono što im vlasnici objekata moraju osigurati je nova lokacija za postavljanje antena. U našem slučaju taj je dio odradila Općina osiguravši općinsko zemljište izvan naselja.

To je postupak koji traje: ne mislim pritom samo na postupak raskidanja ugovora, već i na ostale tehničke, pa i građevinske radove koje je potrebno izvesti. U svakom slučaju, mi ćemo ustrajati na inicijativi jer nam se javlja sve veći broj mještana koji ističu da imaju probleme sa zdravljem koje pripisuju upravo telekomunikacijskim sustavima u svom okruženju – zaključio je načelnik Darko Dania.

Općina Nedelišće osigurala je zemljište na koje se mogu izmjestiti antene i odašiljači

I dok u Nedelišću rade sve da osiguraju što kvalitetnije i zdravije životne uvjete svojim mještanima, u susjednome Varaždinu građani su primorani sami poduzimati korake i pozivati inspekcije da se zaštite od postavljanja novih odašiljača na stambene zgrade.

– Već mjesec dana kamioni dolaze i radnici rade na postavljanju antenskog sustava, mimo našeg znanja. Samo pogledajte koja je to hrabrost! Već sedam godina Stanoing ne radi ništa kako bi zaštitio te zgrade koje propadaju, ali su se zato jako potrudili da se postavi odašiljač na krovu nedovršene zgrade koja nema uporabnu dozvolu. U ovih sedam godina ljudima koji su kupili stanove nisu učinili ništa, a sada su omogućili da se na nedovršenu zgradu postavi antena. Neke mlade obitelji najavile su da će napustiti ovaj kvart jer se boje štetnosti zračenja koje će uzrokovati postavljeni odašiljač! – ogorčen je Mitko Balov, predstavnik suvlasnika stanova u zgradi u Jalkovečkoj ulici 102, koji je sve početkom prosinca prijavio Građevinskoj inspekciji.

Naime, dvije godine nakon prosvjeda stanara toga kvarta zbog namjere Vipneta da u njemu postavi baznu stanicu na jednu od zgrada, od čega se na kraju odustalo, stanari Grabanica ponovno su suočeni s postavljanjem antenskog sustava u svome susjedstvu. No, ovoga puta u igri je drugi teleoperater – Tele 2.

Primjerom Nedelišća trebale bi se voditi ostale općine i gradovi.

Međimurje

Prelog: Gradska kavana Lovac nositelj standarda Okusi hrvatske tradicije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vrijedno priznanje primila je u utorak, 18. lipnja, Gradska kavana Lovac iz Preloga.

Naime, Gradska kavana Lovac primila je certifikat te postala dio priče Okusi hrvatske tradicije. Okusi Hrvatske tradicije je zajednički projekt koji se realizira u partnerskom odnosu županijskih te lokalnih turističkih zajednica i tvrtke DMK Vall 042 s ciljem obogaćivanja turističke ponude i razvoja novih turističkih proizvoda.

Okusi i mirisi lokalnih kuhinja, vrhunskih vina, pića i domaćih poljoprivrednih proizvoda danas su nezaobilazna sastavnica koja određuje vrijednost i kvalitetu turističke ponude određenog prostora. I upravo razvoj turističke ponude utemeljene na tim pretpostavkama sadržaj je ovog projekta. Pri tome se ponuda u sferi enogastronomskog turizma sagledava kao širi pojam koji ujedinjuje poljoprivredu, gastronomiju, enologiju i kulturu i čini je izuzetno važnom sastavnicom održivog razvoja sredine.

Osnovni cilj je unapređenje ponude tradicijskih lokalnih jela, pića i proizvoda u dnevnoj ponudi ugostiteljskih objekata te na toj osnovi sadržajniji razvoj eno-gastronomskog turizma te označavanje (labeling) i izgradnja jake tržišne prepoznatljivosti ugostiteljskih objekata nosioca standarda Okusi i njihovog identiteta kao mjesta koja garantiraju i pružaju istinski doživljaj lokalnih jela, pića i domaćih tradicijskih proizvoda.

Predajom ovog certifikata, Gradska kavana Lovac postala je nosioc standarda Okusi a certifikat je predao direktor tvrtke DMK Vall 042 Borislav Šimenc, Suzani Dominić i Martinu Dominiću, predstavnicima i vlasnicima Gradske kavane Lovac. Gradska kavana Lovac smještena je u središtu suvremenog Preloga, kao središte društvenog života i vrhunac ugostiteljske ponude grada.

U prizemlju zgrade rustikalno je uređena Gradska Kavana – restoran te ljetna terasa, dok se na katu nalazi velika konferencijska i banket dvorana, te prenoćište s četiri visokokomforne sobe. Gradska Kavana »Lovac« u svom širem okruženju pola je stoljeća poznata i kao mjesto na kojem se u svako doba godine za svaku priliku može odabrati kako jelovnik obojen lokalnim koloritom okusa, tako i jelovnik internacionalnog tipa, uz posebnu ponudu kulinarskih specijaliteta iz Međimurja susjedne Mađarske kuhinje. Predaji ovog vrijednog priznanja prisustvovali su i direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula, savjetnica za turizam gradonačelnika Grada Preloga Ljubomira Kolareka, Sandra Herman te Željko Sokač, predstavnik Grada Preloga. Veliko je ovo priznanje za Gradsku kavanu Lovac te dokaz kvalitete njihovog rada i ponude.

Prilikom same dodjele ovog priznanja, gostima je prezentiran dio zaista sjajne gastronomske ponude Gradske kavane Lovac.

Nastavite čitati

Međimurje

Počela adaptacija i opremanje Macanovog doma u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Čakovec

Počeo je projekt adaptacije i opremanja “Macanovog doma”.

Naime, Grad Čakovec izradio je projektnu dokumentaciju te istu prijavio za sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske i ostvario pravo na sufinanciranje u iznosu od 48.454,56 eura. Podsjećamo kako je riječ o projektu koji je prošao Gradu Čakovcu u okviru Natječaja i Odluke o raspodjeli financijskih sredstava za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2023. Ukupna vrijednost radova procijenjena je na 157.950,39 eura.

Bez većih ulaganja

Zgrada “Macanovog doma” spomenik je arhitekture unutar zaštićene spomeničke cjeline centra grada Čakovca. U funkciji je od izgradnje 1938. godine, a od tada čak 50-ak godina nije bilo većih ulaganja, dok je 1988. godine odrađena rekonstrukcija grijanja i elektroinstalacija, zamijenjena stolarija, izvršena sanacija zidova od vlage, a dio prostora preuređen je tad u poslovno – ugostiteljski dio.

Novim projektom najavljena je rekonstrukcija zgrade, uz kvalitetno i suvremeno opremanje sportske dvorane

Pomoćne prostorije nisu funkcionalne i već su dotrajale, kao i dvorana, tako da će se postaviti novi prozori, podne keramičke obloge, rekonstruirati i opremiti svlačionice i sanitarni čvorovi te dobaviti i postaviti nova sportska oprema.

U cilju promicanja pristupačnosti građevine osobama s invaliditetom već je postavljena pristupna rampa za osobe s invaliditetom uz ulično pročelje građevine. U svrhu povećanja energetske učinkovitosti sustave rasvjete, provest će se i zamjena postojeće rasvjete s energetski učinkovitim rješenjima (LED).

– Sve su to dobre vijesti i za više od 400 članova Gimnastičkog kluba “Marijan Zadravec Macan” Čakovec koji u najvećoj mjeri koriste prostore, a među njima je čak 240 djece predškolske dobi. “Macanov dom” koristi i velik broj udruga, skupina građana i sportskih klubova, za svoja okupljanja, treninge i pripreme za sve razine natjecanja. Grad Čakovec se zalaže za promicanje, razvoj i unapređenje rekreativnog i vrhunskog sporta na području grada, županije i šire. Obnova “Macanovog doma” je značajan korak u tom smjeru – istaknula je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje