Povežite se s nama

Život i društvo

Nema gdje nije bio: pokloni svetog Nikole stigli u Ludbreg, Vinicu, Cesticu, Maruševec, Jalžabet, Martijanec…

Objavljeno:

- dana

Blagdan svetog Nikole obilježava se 6. prosinca, pa je djeci omiljeni svetac posjetio razna mjesta ili samo poslao poklone.

Vinica

Tako je vreće pune darova ostavio je učenicima nižih razreda Osnovne škole Vinica, mališanima iz Dječjeg vrtića Vinica, a nekoliko vreća s darovima je ostavio za preostalu djecu u dvorani Općine Vinica.

Cestica

Na spomendan svetog Nikole, u dvorani Područne škole u Lovrečanu održana je tradicionalna priredba, u ponedjeljak 6. prosinca s početkom u 10 sati, a nakon priredbe svako dijete dobilo je prigodni poklon.

Uz ravnateljicu škole Nevenku Turščak, priredbi je bio prisutan i načelnik Mirko Korotaj koji je Svetom Nikoli pomogao u podjeli poklona, a na završetku programa djeci i učiteljima čestitao je Božić i Novu godinu.

Nakon priredbe u Lovrečanu načelnik Mirko Korotaj posjetio je Područnu školu u Natkrižovljanu gdje su također djeci uručeni pokloni, a u jutarnjem terminu poklone su primila i djeca nižih razreda Osnovne škole Cestica.

Maruševec

Općina Maruševec osigurala je za najmlađe stanovnike poklone u povodu blagdana sv. Nikole pa će tako ove godine razveseliti preko 500-tinjak mališana do 10 godina u predškoli, vrtiću te nižim razredima osnovnih škola.

Kao i prošle godine, iz epidemioloških razloga škole nije posjetio sveti Nikola, no u njegovo ime učiteljice i učitelji podijelili su poklone u matičnoj školi u Čalincu te područnim školama u Druškovcu i Gredi, a u tome su im pomogli načelnik Općine Maruševec Mario Klapša te ravnatelj škole Tomislav Vincek.

U razgovoru s učenicama i učenicima te njihovim nastavnicima, načelnik Klapša i ravnatelj Vincek poručili su im da i dalje budu dobri prema svojim roditeljima, bakama i djedovima te da budu poslušni i vrijedni ali i da marljivo uče. Djecu su pokloni razveselili te su poručili načelniku da se zahvali svetom Nikoli na poklonima i da ih dogodine posjeti u njihovim školama.
U dječjim vrtićima Maja Pčelica i Čarolija podjela poklona započela je danas i nastavlja se narednim danima, dok su poklone za djecu koja ne pohađaju predškolu i dječje vrtiće njihovi roditelji preuzeli u prostorijama Općine Maruševec.

Višegodišnju tradiciju darivanja najmlađih stanovnika Općina Maruševec nastavlja i ove godine, te su za tu namjenu u općinskom Proračunu osigurana sredstva u visini od 25.000 kuna.

Jalžabet

I Općina Jalžabet osigurala je pokolne za djecu povodom blagdana svetog Nikole. Jučer je svetac posjetio i poklonima razveselio mališane Dječjeg vrtića Potočić, školarce u OŠ Petar Zrinski u Jalžabetu i Područnoj školi u Kelemenu.

A svoj poklon će dobiti i djeca koja ne pohađaju vrtić.

Ludbreg

Sveti Nikola je na poziv Turističke zajednice grada Ludbrega i Grada Ludbreg odlučio doći u Centra svijeta i osobno uručiti malo slatkiša mališanima.

Kako bi mogao obići svu djecu, stigao je na kočiji koja mu je omogućila da juri od mjesta do mjesta. Zajedno sa svojim malim pomoćnikom vilenjakom vozio se gradskim ulicama, svima mahao, posjetio škole i vrtiće te se na kraju zaustavio na Trgu Svetog Trojstva gdje se još malo družio s najmlađima.

Djeca su bila oduševljena kako svetim Nikolom i darovima, tako i s njegovim neobičnim prijevoznim sredstvom.

Martijanec

U Martijancu je organizirana podjela poklona za najmlađe mještane.

Općina Martijanec osigurala je vesele poklone za djecu s područja Općine.
Za svu vrtićku djecu s područja općine, koja pohađaju dječji vrtić ”Vlakić” ili dječji vrtić ”DuDa” pripremljeni su poklon paketi, koje su 6. prosinca podijelile vrijedne odgajateljice, a neke je posjetio i sam sveti Nikola. Naravno, nisu zaboravljeni ni mališani koji ne pohađaju vrtić, a oni svoj poklon mogu preuzeti u prostorijama Općine Martijanec od 6. do 8. prosinca u vremenu od 7,30 do 15 sati.

Svoje poklone dobili su i učenici OŠ Martijanec od 1.do 4. razreda, a djeca s područja Općine u ovoj dobnoj skupini koja osnovnu školu pohađaju u drugim sredinama, također svoj poklon mogu preuzeti u navedenom vremenu u prostorijama Općine Martijanec.

– Briga za naše najmlađe uvijek će biti prioritet u Martijancu i drago mi je da smo prigodnim poklonima razveselili naše najmlađe. Ravnateljicama dječjih vrtića i Osnovne škole zahvaljujem na pomoći prilikom organizacije podjele poklona u ovo vrijeme koje nažalost ne dopušta veća obilježavanja. Sve to ćemo nadoknaditi kad nam okolnosti dopuste – rekao je načelnik Branimir Nađ.

Donja Voća

Sveti Nikola posjetio je na Nikolinje i razveselio djecu u Donjoj Voći.

Osnovnoškolci u Donjoj Voći, ali i u područnoj školi u Gornjoj Voći bili su oduševljeni šarenim paketićima koji su ih danas dočekali u njihovim školama.

Nisu zaboravljeni ni predškolci, kao ni mališani koji vrtić polaze u susjednim općinama, kojima su darovi dostavljeni u njihove vrtiće. Sva ostala djeca u dobi 0 do 7 godina s područja Donje Voće koja ne pohađaju vrtić, svoje darove mogli su podići danas u prostorijama Općine.

Načelnica Sanja Kočet naglasila je kako su sva djeca s područja općine bila dobra, pa potrebe za dolaskom krampusa nije bilo: ”Radi zaštite zdravlja djece, Sveti Nikola ovog puta nije osobno posjetio naše mališane. Ipak, pozdravlja svu djecu i poručuje da i dalje ostanu tako dobri, paze jedni na druge i slušaju roditelje kako bi ih i sljedeće godine posjetio s darovima.”

Općina Trnovec Bartolovečki

U Općini Trnovec Bartolovečki 6. prosinca bio je uzbudljiv dan za najmlađe.

Općina je osigurala poklone za sve mališane koji pohađaju Dječji vrtić “Zeko” Trnovec, Dječji vrtić ”Mala Oaza” Bartolovec, OŠ Trnovec i OŠ Šemovec.

Naravno, zaboravljena nisu ni djeca vrtićke dobi koja ne pohađaju dječji vrtić, ali su s područja općine, te su i za njih pripremljeni pokloni koji su ih dočekali u prostorijama Općine.

Djeca dječjeg vrtića ”Zeko” iz Trnovca uz pomoć svojih vrijednih odgajateljica pripremila su kratki program koji su za Svetog Nikolu prikazali na podjeli darova. Vesele pjesmice i recitacije došla je pogledati i načelnica, Verica Vitković.

– Predivno je vidjeti kako su djeca radosna i kako se vesele Svetom Nikoli. Za naše najmlađe općina je od srca osigurala ove darove jer znamo da u ova vremena koja nas sad već jedno vrijeme drže u ograničenjima, najteže je upravo najmlađima. Zahvaljujem ravnateljicama, učiteljicama i odgajateljicama na pomoći oko organizacije i podjele poklona – rekla je Vitković.

Lepoglava

Grad Lepoglava i ove je godine, na blagdan svetog Nikole, razveselio svoje najmlađe sugrađane. Prigodnim slatkim paketićima Grad je darivao vrtićke mališane iz dječjih vrtića u Lepoglavi, Višnjici i Žarovnici te osnovnoškolce iz lepoglavske, kameničke i višnjičke škole. Uz darove za vrtićke mališane i osnovnoškolce, Grad Lepoglava osigurao je i darove za djecu iz obitelji slabog socijalno-ekonomskog statusa.

– I ove smo se godine pobrinuli da gotovo sva djeca s gradskog područja, u ovo blagdansko vrijeme darivanja, dobe prigodan gradski dar. Uz blagdan svetog Nikole, povod za darivanje je i proslava rođendana našeg Grada koja bi bila nezamisliva bez dječjeg smijeha i veselja kakvo je vladalo prigodom podjele darova – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Gradonačelnik je ovom prigodom obišao dječje vrtiće i zajedno sa svetim Nikolom uručio slatke darove radosnim vrtićkim mališanima. Vrtiće su obišli i članovi Pčelarske udruge Čmalico iz Bednje koji su vrtićkim mališanima poklonili med kojim će sladiti čaj.

– Ako na gradskom području postoje djeca koja nisu primila prigodan dar, a čiji roditelji im ga ne mogu osigurati, neka nam se jave i Grad Lepoglava će se pobrinuti da i ona ne ostanu bez prigodnog dara – poručio je gradonačelnik Škvarić.

Sračinec

Jučerašnji dan bio je ispunjen srećom za djecu iz Sračinca i Svibovca Podravskog.

Sveti Nikola posjetio je Dječji vrtić Bambi, Osnovnu školu Sračinec, ali provozao se i dijelio poklone i u Svibovcu Podravskom, gdje tradicionalnu proslavu Svibovskog Mikulova organizira Udruga Črepičar.

U Sračincu su u ulogama svetog Nikole i Krampusa bili članovi Udruge maškara Črna sraka, koji su nakon darivanja djece u vrtiću, prošli glavnom ulicom sa slatkišima i pokojom šibom.

– Ponovno smo, kao i svake godine do sad, odlučili financirati poklone za djecu povodom blagdana svetog Nikole. Gotovo 1.000 darova uručeno im je u vrtiću, školi i općinskoj zgradi gdje su ih preuzimali roditelji djece koja ne idu u vrtić. Mala je ovo gesta kojom želimo razveseliti naše najmlađe mještane. Hvala svima koji su bili uključeni u ovu akciju – poručio je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Život i društvo

Donja Voća: održana završna konferencija projekta “(ZA)najljepše životno doba – vrtićko doba”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ako je vjerovati onoj staroj narodnoj poslovici “Od kolijevke pa do groba, najljepše je đačko doba” onda su zasigurno prvi koraci na tom putu oni koji su najznačajniji.

Upravo kroz provedbu 376.282,11 eura, odnosno 2.835.090,05 kuna vrijednog projekta “(ZA)najljepše životno doba – vrtićko doba” čiji je nositelj Općina Donja Voća s partnerom Dječjim vrtićem “Dječji svijet” iz Varaždina, mnoštvu mališana pružena je mogućnost pohađanja vrtićkog i predškolskog programa. Europski socijalni fond podržao je ovaj projekt ukupnim iznosom bespovratnih sredstava od 376.282,11 eura odnosno 2.835.090,05 kuna. No, isto tako, valja napomenuti kako je kroz provedbu projekta omogućeno zapošljavanje većeg broja radnika kojima je ovo također bio prvi susret s radom u vrtićkom okruženju. Stoga je 25. siječnja 2022. godine potpisan je Ugovor od dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „(ZA) najljepše životno doba – vrtićko doba”.

Uspješno odrađeno

Nakon što su se na proljeće mališani iz Donje Voće oprostili od predškolskih klupa i nakon što je ljetos održana završna priredba polaznika Dječjeg vrtića “Dječji svijet”, na istoj lokaciji u Gornjoj Voći, održana je i završna konferencija na kojoj su se okupili upravo oni koji su iznjedrili program projekta u cijelosti.

Tom prilikom koordinatorica Sanja Hajdin napravila je osvrt na proteklo razdoblje od 20 mjeseci u kojem su se mnogi po prvi puta susreli s projektom.

– Nama je taj projekt bio prvi takve vrste pa je samim time bio i izazovan, ali nam je iznimno drago što smo se na njega odlučili. Prvo bih zato izrazila zahvalu roditeljima bez čijeg povjerenja ne bi bilo ove priče te njihove djece zbog kojih stremimo boljoj kvaliteti i uvijek gledamo kako učiniti nešto novo. Drugi iznimno bitan kotačić cijelog projekta, jeste vi dragi djelatnici. Sretna sam i žalosna što smo došli do kraja projekta. Sretna jer mogu biti ponosna na vaš rad u koji ste dali svoj puni trud, a nekima od vas ovo je bilo i prvo radno mjesto. Nadam se kako ćemo se družiti opet u bliskoj budućnosti, ponovno na nekom novom projektu – kazala je Hajdin uz zahvale Europskom socijalnom fondu te svim ostalim dionicima bitnima za ostvarenje takvih projekata, a posebice načelnicima koji znaju prepoznati nešto kvalitetno za svoje mještane, kao što to čini načelnica Donje Voće Sanja Kočet.

Koliko je projekt donio dobroga u općini Donja Voća svjesna je i načelnica Kočet.

Kvaliteta

– Ovim programima kroz predškolu koja se održavala na području naše općine postigli smo da naši najmlađi od svoje najranije dobi dobiju što bolje i raznovrsnije sadržaje koji omogućuju kvalitetno, zdravo i sretno odrastanje s naprednijom obrazovnom podlogom za kasniji obrazovni i edukacijski razvoj. Ovakvi projekti zasigurno su najbolji ulozi za bolju budućnost naše djece, ali i svih nas jer da bismo danas zadržali mlade u ruralnim sredinama najvažnije je ulagati u dobar pedagoški odgoj i obrazovanje, od kvalitetnih sadržaja do kvalitetnih objekata. Primarno je da djeca naše općine i njihovi roditelji imaju isto što i djeca i roditelji u velikim gradovima, te da osnažimo naše mlade kroz kvalitetne obrazovne programe da u svojoj općini stvaraju vrijednosti koje će doprinijeti daljnjem razvoju. Njihov osmijeh i sreća donose radost našoj zajednici – kazala je načelnica Kočet te se nadovezala na riječi koordinatorice Hajdin: “I nadalje kao načelnica zalagat ću se za još veći opseg kvalitetnih programskih sadržaja od najranije dobi, te omogućiti najmlađima kvalitetan razvoj i napredak”.

Ravnateljica vrtića “Dječji svijet” Ljubimka Hajdin na ovom svojevrsnom rastanku bila je puna emocija što samo govori o tome kakva je suradnja ostvarena na projektu.

– Vi ste saživjeli s djecom i roditeljima, a mi smo saživjeli s vama. Jako mi je žao da tako dobra stvar završava. Mi ćemo se i dalje truditi nastaviti s provedbom europskih projekta, tako da je ovo samo poluvrijeme, odnosno četvrtina. Nije bilo lako za 16-ero ljudi doći jedan dan u novi kolektiv i još k tome vas je došlo više nego je u tom času bilo nas. Jedino mi preostaje gajiti nadu kako ćemo nastaviti suradnju u bilo kojem obliku i kroz bilo koji sadržaj – rekla je ravnateljica Hajdin čestitavši djelatnicama na projektu koje su postigle svoj profesionalni i osobni razvoj.

Iskustva

Završno druženje kod “Etno kuće” na Gornjoj Voći iskoristili smo kako bi razgovarali upravo s djelatnicama kako bi iz prve ruke saznali dojmove koje je projekt ostavio na njih. Do prve sugovornice nije bilo teško doći s obzirom na to kako je Marija Bosilj tu domaća te je ovom prilikom i educirala kolegice o ‘Etno kući’. Naime, Marija je poznavala posljednjeg stanovnika kuće pa je zabavljala anegdotama, a mi smo stekli dojam da s njom nikad nije bilo dosadno raditi.

– Iz početka je bilo teško, jer svaki ulazak u novu sredinu je izazov sam za sebe, a sada kada smo proveli toliko prekrasnog vremena zajedno jako sam se dobro uklopila. Nedostajat će mi sve to jer su djeca naš život – kazala nam je Marija izrazivši nadu kako će, kada bude išla u Varaždin, moći i posjetiti Vrtić. Uz to, dodala je kako joj je posebno emotivan rastanak od ekipe predvođene Ljubimkom i Sanjom Hajdin koje su uvijek bile na raspolaganju.

Vrlo sličnog mišljenja je i pedagoginja na projektu Magdalena Erdelja kojoj je ovo bilo prvo zaposlenje.

– U početku je bilo naporno, puno novih ljudi, ali mislim da kroz ovih godinu i nešto sitno smo stvarno radili i na poboljšanju kvalitete, najviše zbog djece i roditelja. Usko sam surađivala i s odgajateljima i s drugom stručnom suradnicom logopedinjom – rekla nam je Magdalena koja nam je također ispričala koje su se to aktivnosti provodile u radu s djecom:

– Kod nas se kroz ovaj projekt djeci pružila mogućnost da sudjeluju u osam kraćih programa i produljenom boravku. To su bile tradicionalne igre, djeca su imala mogućnost različitih folklornih plesova, različitih tradicionalnih igara koje bi zamrle da nema takvih programa. Imali smo zatim i razvoj kreativnosti, informatički program, a svi znamo da je to jedan od glavnih pravaca kojim se ide u našem današnjem svijetu tako da su djeca već od malih nogu imala mogućnost sudjelovanja u informatičkom programu, ali ne samo kroz tehnologiju, nego i kroz poticanje logičkog mišljenja, zaključivanja. Tu su onda i strani jezici, ekološki program i sportski program na otvorenom – kazala je pedagoginja Magdalena.

Odgajateljica Lara Beli izvorno nije završila obrazovanje za odgajateljicu već za razrednu nastavu, no ovaj projekt joj je omogućio širenje horizonta znanja stjecanjem novih iskustva blisko povezanih uz stručno polje.

– Ovo je bila izuzetna prilika za okružiti se pozitivnim i mladim ljudima. Djeca su super, ponajviše zahvaljujući tome na koji način vrtić funkcionira. Uspješno su razvijala nova znanja i vještine. U sklopu vrtića i projekta je bio omogućen produljeni boravak što je i roditeljima uvelike olakšalo, a posebno onima koji rade poslijepodnevne smjene ili subotom jer je i tada radio vrtić – zaključila je Lara otkrivši nam kako uz posao u struci planira graditi karijeru i u predškolskom obrazovanju nakon pozitivnog iskustva rada na upravo ovom projektu.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Oblaci, kiša i blato nisu spriječili gotovo 250 trkača i trkačica da uživaju u ljepotama bukovečkog kraja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kiša koja je neumorno padala nije spriječila gotovo 250 trkača, trkačica i rekreativaca da uspješno završe utrke na drugom izdanju utrke Cener Tri Rijeke u Velikom Bukovcu.

Utrka se održala u nedjelju, a inicijatori ove sve popularnije utrke su mladi iz Velikog Bukovca, koji su uz pomoć NK Bukovčana, Općine Veliki Bukovec, bukovečkih ribiča te svih udruga koje djeluju na području Općine i ove godine više nego uspješno organizirali ovu sportsku manifestaciju. Na utrci su sudjelovali trkači iz svih dijelova Hrvatske, a stigli su i zaljubljenici u trčanje iz inozemstva.

Foto Novak Ludbreg

Počeli trčati u vrijeme korone, a sad organiziraju sve popularniju utrku: Želimo pokazati ljepote bukovečkog kraja

Kružne utrke, od tri i deset kilometara, krenule su od ribičkog doma Sportskog ribolovnog društva Linjak, a trkači su imali prilike uživati u ljepotama dravske šume i upoznati sve prirodne blagodati bukovečkog kraja.

U utrci na deset kilometara nastupilo je 97 natjecatelja, a u muškoj kategoriji prvi je bio Andrej Hladnik Andrej Hladnik (AK Varaždin), drugo mjesto osvojio je Božidar Vujić (AK Marathon Brčko), dok je treći stigao na cilj Jurica Tomac (AK Međimurje).

Foto Novak Ludbreg

Od žena prva je na cilj stigla Ivana Zeljko (AK Međimurje), druga je bila Nada Siladi (AK Međimurje), Lucija Sačer (AK FIT).

U utrci građana na tri kilometra nastupila su 133 natjecatelja, a u muškoj kategoriji prvo mjesto osvojio je Zoran Križanić (AK Varaždin), drugi je bio Ino Šepec (AK Varaždin), a treće mjesto osvojio je Dario Posavec (Advance running team).

Foto Novak Ludbreg

Kod žena prva je u cilj utrčala Mateja Golenja (AK FIT), druga je bila Maja Golec (Perspektiva), a treća Ivana Novak (Maraton klub Velika Gorica).

Organizatori utrke rekli su nam da su i više nego zadovoljni.

-Vrijeme nam baš nije išlo u prilog i ugodno nas je iznenadio broj trkača koji su završili utrke koje nisu bile ni malo lagane. Cijelo vrijeme padala je kiša, a teren je bio blatnjav. Ovo nam je samo još jedan poticaj da već sad planiramo organizaciju trećeg izdanja utrke – rekli su nam organizatori. Dodaju da im je cilj promovirati ljepote bukovečkog kraja, a sumještane poticati da se rekreativno bave trčanjem.

Foto Novak Ludbreg

Bogat program za Dan općine Veliki Bukovec

Utrka je bila uvertira u bogat program koji je ove godine pripremljen u povodu Dana općine Veliki Bukovec.

U subotu 30. rujna bukovečki umirovljenici organiziraju veliko druženje u društvenom domu u Velikom Bukovcu. Dan kasnije, u nedjelju 1. listopada u Dubovici će se pripremati vol, lepinje, riblji specijaliteti i vrući kesteni.

U srijedu 4. listopada održat će se svečana sjednica, a prije toga u planu je otvorenje novog fitness igrališta u Kapeli.

Druge nedjelje, 8. listopada, na rasporedu je biciklijada, koja će ove godine krenuti od Lovačkog doma.

Foto Novak Ludbreg

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje