Povežite se s nama

Život i društvo

Nema gdje nije bio: pokloni svetog Nikole stigli u Ludbreg, Vinicu, Cesticu, Maruševec, Jalžabet, Martijanec…

Objavljeno:

- dana

Blagdan svetog Nikole obilježava se 6. prosinca, pa je djeci omiljeni svetac posjetio razna mjesta ili samo poslao poklone.

Vinica

Tako je vreće pune darova ostavio je učenicima nižih razreda Osnovne škole Vinica, mališanima iz Dječjeg vrtića Vinica, a nekoliko vreća s darovima je ostavio za preostalu djecu u dvorani Općine Vinica.

Cestica

Na spomendan svetog Nikole, u dvorani Područne škole u Lovrečanu održana je tradicionalna priredba, u ponedjeljak 6. prosinca s početkom u 10 sati, a nakon priredbe svako dijete dobilo je prigodni poklon.

Uz ravnateljicu škole Nevenku Turščak, priredbi je bio prisutan i načelnik Mirko Korotaj koji je Svetom Nikoli pomogao u podjeli poklona, a na završetku programa djeci i učiteljima čestitao je Božić i Novu godinu.

Nakon priredbe u Lovrečanu načelnik Mirko Korotaj posjetio je Područnu školu u Natkrižovljanu gdje su također djeci uručeni pokloni, a u jutarnjem terminu poklone su primila i djeca nižih razreda Osnovne škole Cestica.

Maruševec

Općina Maruševec osigurala je za najmlađe stanovnike poklone u povodu blagdana sv. Nikole pa će tako ove godine razveseliti preko 500-tinjak mališana do 10 godina u predškoli, vrtiću te nižim razredima osnovnih škola.

Kao i prošle godine, iz epidemioloških razloga škole nije posjetio sveti Nikola, no u njegovo ime učiteljice i učitelji podijelili su poklone u matičnoj školi u Čalincu te područnim školama u Druškovcu i Gredi, a u tome su im pomogli načelnik Općine Maruševec Mario Klapša te ravnatelj škole Tomislav Vincek.

U razgovoru s učenicama i učenicima te njihovim nastavnicima, načelnik Klapša i ravnatelj Vincek poručili su im da i dalje budu dobri prema svojim roditeljima, bakama i djedovima te da budu poslušni i vrijedni ali i da marljivo uče. Djecu su pokloni razveselili te su poručili načelniku da se zahvali svetom Nikoli na poklonima i da ih dogodine posjeti u njihovim školama.
U dječjim vrtićima Maja Pčelica i Čarolija podjela poklona započela je danas i nastavlja se narednim danima, dok su poklone za djecu koja ne pohađaju predškolu i dječje vrtiće njihovi roditelji preuzeli u prostorijama Općine Maruševec.

Višegodišnju tradiciju darivanja najmlađih stanovnika Općina Maruševec nastavlja i ove godine, te su za tu namjenu u općinskom Proračunu osigurana sredstva u visini od 25.000 kuna.

Jalžabet

I Općina Jalžabet osigurala je pokolne za djecu povodom blagdana svetog Nikole. Jučer je svetac posjetio i poklonima razveselio mališane Dječjeg vrtića Potočić, školarce u OŠ Petar Zrinski u Jalžabetu i Područnoj školi u Kelemenu.

A svoj poklon će dobiti i djeca koja ne pohađaju vrtić.

Ludbreg

Sveti Nikola je na poziv Turističke zajednice grada Ludbrega i Grada Ludbreg odlučio doći u Centra svijeta i osobno uručiti malo slatkiša mališanima.

Kako bi mogao obići svu djecu, stigao je na kočiji koja mu je omogućila da juri od mjesta do mjesta. Zajedno sa svojim malim pomoćnikom vilenjakom vozio se gradskim ulicama, svima mahao, posjetio škole i vrtiće te se na kraju zaustavio na Trgu Svetog Trojstva gdje se još malo družio s najmlađima.

Djeca su bila oduševljena kako svetim Nikolom i darovima, tako i s njegovim neobičnim prijevoznim sredstvom.

Martijanec

U Martijancu je organizirana podjela poklona za najmlađe mještane.

Općina Martijanec osigurala je vesele poklone za djecu s područja Općine.
Za svu vrtićku djecu s područja općine, koja pohađaju dječji vrtić ”Vlakić” ili dječji vrtić ”DuDa” pripremljeni su poklon paketi, koje su 6. prosinca podijelile vrijedne odgajateljice, a neke je posjetio i sam sveti Nikola. Naravno, nisu zaboravljeni ni mališani koji ne pohađaju vrtić, a oni svoj poklon mogu preuzeti u prostorijama Općine Martijanec od 6. do 8. prosinca u vremenu od 7,30 do 15 sati.

Svoje poklone dobili su i učenici OŠ Martijanec od 1.do 4. razreda, a djeca s područja Općine u ovoj dobnoj skupini koja osnovnu školu pohađaju u drugim sredinama, također svoj poklon mogu preuzeti u navedenom vremenu u prostorijama Općine Martijanec.

– Briga za naše najmlađe uvijek će biti prioritet u Martijancu i drago mi je da smo prigodnim poklonima razveselili naše najmlađe. Ravnateljicama dječjih vrtića i Osnovne škole zahvaljujem na pomoći prilikom organizacije podjele poklona u ovo vrijeme koje nažalost ne dopušta veća obilježavanja. Sve to ćemo nadoknaditi kad nam okolnosti dopuste – rekao je načelnik Branimir Nađ.

Donja Voća

Sveti Nikola posjetio je na Nikolinje i razveselio djecu u Donjoj Voći.

Osnovnoškolci u Donjoj Voći, ali i u područnoj školi u Gornjoj Voći bili su oduševljeni šarenim paketićima koji su ih danas dočekali u njihovim školama.

Nisu zaboravljeni ni predškolci, kao ni mališani koji vrtić polaze u susjednim općinama, kojima su darovi dostavljeni u njihove vrtiće. Sva ostala djeca u dobi 0 do 7 godina s područja Donje Voće koja ne pohađaju vrtić, svoje darove mogli su podići danas u prostorijama Općine.

Načelnica Sanja Kočet naglasila je kako su sva djeca s područja općine bila dobra, pa potrebe za dolaskom krampusa nije bilo: ”Radi zaštite zdravlja djece, Sveti Nikola ovog puta nije osobno posjetio naše mališane. Ipak, pozdravlja svu djecu i poručuje da i dalje ostanu tako dobri, paze jedni na druge i slušaju roditelje kako bi ih i sljedeće godine posjetio s darovima.”

Općina Trnovec Bartolovečki

U Općini Trnovec Bartolovečki 6. prosinca bio je uzbudljiv dan za najmlađe.

Općina je osigurala poklone za sve mališane koji pohađaju Dječji vrtić “Zeko” Trnovec, Dječji vrtić ”Mala Oaza” Bartolovec, OŠ Trnovec i OŠ Šemovec.

Naravno, zaboravljena nisu ni djeca vrtićke dobi koja ne pohađaju dječji vrtić, ali su s područja općine, te su i za njih pripremljeni pokloni koji su ih dočekali u prostorijama Općine.

Djeca dječjeg vrtića ”Zeko” iz Trnovca uz pomoć svojih vrijednih odgajateljica pripremila su kratki program koji su za Svetog Nikolu prikazali na podjeli darova. Vesele pjesmice i recitacije došla je pogledati i načelnica, Verica Vitković.

– Predivno je vidjeti kako su djeca radosna i kako se vesele Svetom Nikoli. Za naše najmlađe općina je od srca osigurala ove darove jer znamo da u ova vremena koja nas sad već jedno vrijeme drže u ograničenjima, najteže je upravo najmlađima. Zahvaljujem ravnateljicama, učiteljicama i odgajateljicama na pomoći oko organizacije i podjele poklona – rekla je Vitković.

Lepoglava

Grad Lepoglava i ove je godine, na blagdan svetog Nikole, razveselio svoje najmlađe sugrađane. Prigodnim slatkim paketićima Grad je darivao vrtićke mališane iz dječjih vrtića u Lepoglavi, Višnjici i Žarovnici te osnovnoškolce iz lepoglavske, kameničke i višnjičke škole. Uz darove za vrtićke mališane i osnovnoškolce, Grad Lepoglava osigurao je i darove za djecu iz obitelji slabog socijalno-ekonomskog statusa.

– I ove smo se godine pobrinuli da gotovo sva djeca s gradskog područja, u ovo blagdansko vrijeme darivanja, dobe prigodan gradski dar. Uz blagdan svetog Nikole, povod za darivanje je i proslava rođendana našeg Grada koja bi bila nezamisliva bez dječjeg smijeha i veselja kakvo je vladalo prigodom podjele darova – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Gradonačelnik je ovom prigodom obišao dječje vrtiće i zajedno sa svetim Nikolom uručio slatke darove radosnim vrtićkim mališanima. Vrtiće su obišli i članovi Pčelarske udruge Čmalico iz Bednje koji su vrtićkim mališanima poklonili med kojim će sladiti čaj.

– Ako na gradskom području postoje djeca koja nisu primila prigodan dar, a čiji roditelji im ga ne mogu osigurati, neka nam se jave i Grad Lepoglava će se pobrinuti da i ona ne ostanu bez prigodnog dara – poručio je gradonačelnik Škvarić.

Sračinec

Jučerašnji dan bio je ispunjen srećom za djecu iz Sračinca i Svibovca Podravskog.

Sveti Nikola posjetio je Dječji vrtić Bambi, Osnovnu školu Sračinec, ali provozao se i dijelio poklone i u Svibovcu Podravskom, gdje tradicionalnu proslavu Svibovskog Mikulova organizira Udruga Črepičar.

U Sračincu su u ulogama svetog Nikole i Krampusa bili članovi Udruge maškara Črna sraka, koji su nakon darivanja djece u vrtiću, prošli glavnom ulicom sa slatkišima i pokojom šibom.

– Ponovno smo, kao i svake godine do sad, odlučili financirati poklone za djecu povodom blagdana svetog Nikole. Gotovo 1.000 darova uručeno im je u vrtiću, školi i općinskoj zgradi gdje su ih preuzimali roditelji djece koja ne idu u vrtić. Mala je ovo gesta kojom želimo razveseliti naše najmlađe mještane. Hvala svima koji su bili uključeni u ovu akciju – poručio je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Život i društvo

Besplatno klizanje za lepoglavske školarce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zahvaljujući odličnom odazivu građana odlučeno je da klizalište u Lepoglavi ostane raditi sve do kraja mjeseca siječnja, što će zasigurno razveseliti one najmlađe.

Radno vrijeme klizališta je od 16 do 21 sat.

Posebno raduje i vijest kako školarci imaju mogućnost besplatnog klizanja.

– Početkom tjedna uputili smo dopis ravnateljima u kojem nudimo besplatno klizanje svim osnovnim školama na području grada Lepoglave u jutarnjim satima u sklopu nastave. Škole su s oduševljenjem prihvatile prijedlog i od sada školarci mogu pokazati svoje vještine klizanja u sklopu nastave. Veseli nas puno klizalište i pozivam sve ljubitelje klizanja da iskoriste svaku minutu i uživaju do kraja siječnja – izjavio je direktor TKIC-a Damjan Županić.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ravnatelji varaždinskih srednjih škola posjetili Međimursko veleučilište u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimursko veleučilište u Čakovcu u četvrtak, 20. siječnja, posjetili su ravnatelji srednjih škola s područja Varaždinske županije.

Riječ je o još jednom dokazu da MEV nastoji unaprjeđivati suradnju s drugim odgojno-obrazovnim ustanovama i znanstvenim institucijama s ciljem zajedničkog razvoja znanosti i STEM područja, ali i promocije Međimurskog veleučilišta među budućim studentima.

Dekan doc.dr.sc. Igor Klopotan je uz ravnatelje varaždinskih srednjih škola ugostio i Miroslava Huđeka, pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije, a u pratnji suradnika pokazao im je i nedavno otvoreni Centar održivog razvoja.

Kako je naglasio Klopotan, smjer suradnje će definitivno biti robotika i STEM, no otvoreni su i za sve ostale oblike.

– Pročelnik je isto tako predložio da zajedno pokrenemo jedan vid cjeloživotnog obrazovanja i o tome ćemo naravno nastaviti razgovarati – poručio je dekan Klopotan.

Istaknuvši važnost suradnje, pročelnik Huđek pohvalio je programe koje Međimursko veleučilište provodi i dodao kako se više od 20 % srednjoškolaca u Varaždinskoj županiji obrazuje u sektorima strojarstva i elektrotehnike.

– Svaki oblik suradnje u STEM području podržavamo i zato smo danas ovdje s ravnateljima srednjih škola – rekao je Huđek naglasivši kako Varaždina županija završava još dva strukovna centra izvrsnosti, a stručnjaci u strojarstvu s MEV-a mogli bi biti podrška u stvaranju domaćeg proizvoda.

Pročelnica Odjela Održivog razvoja Magdalena Zeko pojasnila je kako su prije dvije godine u potpunosti revidirali i modernizirali ovaj smjer, a u pripremi je otvaranje i specijalističkog studija.

– Nastavu već održavamo u laboratorijima koje smo nedavno otvorili te tako pružamo studentima mogućnost da odmah dobe i praktična znanja – rekla je Zeko.

Pročelnik Jurica Trstenjak rekao je kako njihov Odjel Računarstva obrazuje dva profila, klasične programere i buduće sistem administratore.

– Zasad imamo preddiplomski, trogodišnji studij i nadamo se da najesen krećemo i s diplomskim studijem, odnosno 4. i 5. godinom – istaknuo je Trstenjak.

Pročelnik Odjela Menadžmenta turizma i sporta Tibor Rodiger naglasio je kako je to najveći odjel jer se osim preddiplomskog izvodi i specijalistički studij. Njihovi bivši studenti, istaknuo je Rodiger, vrlo su uspješni, a velik broj ih je i u poduzetničkim vodama.

Na kraju sastanka dekan Klopotan pozvao je sve ravnatelje u uredništvo časopisa Međimurskog veleučilišta u Čakovcu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje