Povežite se s nama

Život i društvo

S Hrvatskim cestama potpisani ugovori za rotor kod Optujske ulice i uređenje raskrižja u V. Toplicama

Objavljeno:

- dana

U Županijskoj palači u Varaždinu potpisani su ugovori o izvođenju radova na rekonstrukciji raskrižja državne ceste DC2 s Optujskom ulicom u Varaždinu te na izgradnji priključka novom autobusnom kolodvoru s državne ceste oznake DC526, izgradnja pješačkih staza i uređenje raskrižja državne ceste oznake DC526 i Cvjetne ulice u Varaždinskim Toplicama, objavila je Varaždinska županija.

Ugovore su potpisali član Uprave Hrvatskih cesta Alen Leverić, u ime investitora te Goran Tuđan, član Uprave tvrtke Colas Hrvatska u ime izvođača radova, a potpisivanju su nazočili i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, saborski zastupnik Predrag Štromar, predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždinskih Toplica Ljubica Nofta, Mario Sambolec, pročelnik županijskog Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo, Krunoslav Lukačić, pomoćnik ravnatelja ŽUC-a, kao i predstavnici Hrvatskih cesta Davor Bobičanec, rukovoditelj Poslovne jedinice HC -a Varaždin Davor Bobičanec i njegov kolega Josip Habunek.

Župan Anđelko Stričak je istaknuo kako se u Županijskoj palači prije godinu i pol dana održao radni sastanak s vodstvom Hrvatskih cesta na kojem su definirani planovi za naredno razdoblje.

– Sve o čemu smo tada razgovarali, sve te projekte i investicije koje smo tada naglasili, su u tijeku realizacije. Od tada do danas otvorena je istočna obilaznica Novog Marofa, a potpisan je ugovor za izvođenje radova na prvoj fazi izgradnje brze ceste od Varaždina prema Ivancu. Također su završeni rotori u Knegincu i Bednji te su potpisani ugovori za izvođenje radova u Gojancu i Hrašćici. Bilo je riječi i o sigurnosti prometa na jugu Varaždinske županije. Kao što mogu primijetiti svi koji putuju starom magistralom prema Zagrebu, gradi se nogostup od Brezničkog Huma prema Breznici, te se projektiraju još dvije trake istočne obilaznice grada Varaždina, što smatram iznimno potrebnim. Sve one investicije koje su građani čekali deset, dvadeset pa i više godina sada se realiziraju, zahvaljujući dobrom dijalogu između lokalne i državne razine. Sve što smo planirali je u dobrom tijeku izvedbe, a u sljedeće dvije ili tri godine ovo će područje biti vjerojatno najaktivnije na području cijele Republike Hrvatske što se tiče radova – rekao je župan Stričak.

Član Uprave HC-a Alen Leverić je istaknuo kako se na prošlogodišnjem održanom sastanku razgovaralo o pokretanju projekta za brzu cestu.

– Jedan od prvih projekata bila je brza cesta za koju je potpisan ugovor i ove godine se očekuje potpisivanje nastavka ugovora od Cerja do Ivanca, a kasnije do Lepoglave i završetka u Đurmancu. Drugi projekt koji je potpisan bio je rotor u Gojancu jer je tamo jedna od najprometnijih državnih cesta, D35, koja ide prema gradu Varaždinu. Sami ste svjedoci da je ono raskrižje crna točka, dosta je opasno, i Hrvatske ceste su kao projekt istaknule izgradnju turbo rotora. Drugi projekt i drugo prometno raskrižje koje je frekventno u Varaždinskoj županiji je državna cesta DC2 koja ide prema ulazu u grad od strane Sračinca, Petrijanca i Hrašćice i danas smo potpisali upravo ugovor za rotor na tom području. Vrijednost investicije je nešto više od milijun eura bez PDV-a i očekuje se da će od početka radova za pet do šest mjeseci biti izgrađeni rotor. Isto tako, prioritet Hrvatskih cesta za područje grada Varaždina je istočna obilaznica te se očekuje raspisivanje natječaja do kraja godine. U pripremi smo dokumentacije i za most preko rijeke Drave, most bana Jelačića s dodatne dvije trake sve do rotora u Kuršancu. Drugi projekt koji nam je vrlo bitan su Varaždinske Toplice koje su posljednjih nekoliko godina postale prometno vrlo atraktivne zbog svih investicija koje su Vlada RH na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem imale u Varaždinskim Toplicama i upravo je to dovelo do toga da se definira projekt rekonstrukcije državne ceste D526 do ulaza na autocestu. To je investicija vrijedna preko milijun i pol eura, a s PDV-om negdje milijun i 800.000 eura. Ova investicija je vrlo bitna jer će se podignuti razina sigurnosti ne samo za vozače automobila, nego i za pješake i bicikliste na tom području. Ukupna ulaganja u 2024. će biti, ako zbrojite brzu cestu koja je vrijednosti 25 milijuna eura i sve ove rotore plus druga održavanja, više od 30-ak milijuna eura, a cijeli investicijski ciklus iznosi preko 100 milijuna eura. Brza cesta sve do Đurmanca je vrijednosti oko 145 milijuna eura, a o sredstvima za projekte o kojima govorimo nisu prazne priče, nego su definirana u Proračunu RH, u investicijskom kreditu koje su uzele Hrvatske ceste, i na kraju investicijskom potencijalu koji Hrvatske ceste imaju do 2030. godine, a to je milijardu i 400 milijuna eura. Već sada imamo investicijski boom, a još dodatni investicijski ciklus je u planu – rekao je Leverić te dodao kako će ovih dana početi radovi u Gojancu.

– Čekali smo da građevinska dozvola postane pravomoćna, papirologija je spremna, uvođenje u radove može biti i sutra i procijenili smo da bi mogli zbog brzine i vremenskih uvjeta krenuti u realizaciju tijekom sedam dana. To se raskrižje na početku investicije neće zatvoriti, ali vidjet ćemo kako će teći radovi kroz veliki promet. Velika je frekvencija vozila, opasnost je tamo i za radnike i procijenimo li da treba zatvoriti, zatvorit ćemo, ali napravit ćemo obilazne putove i sigurno neće doći do nikakvih gužvi – zaključio je Leverić.

Život i društvo

FOTO Vatrogasci uspješno evakuirali učenike područne škole u Druškovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U cilju prezentacije zajedničkog djelovanja dobrovoljnih vatrogasaca s područja Općine Maruševec te nove vatrogasne opremu i vozila kojom raspolažu vatrogasne postrojbe ovog je vikenda održana pokazna vatrogasna vježba članova Vatrogasne zajednice Općine Maruševec u Druškovcu.

Vježbu su organizirali Vatrogasna zajednica Općine Maruševec u suradnji s Osnovnom školom Gustav Krklec Maruševec. Kroz vježbu, prikazane su mogućnosti i spremnost vatrogasaca u zajedničkom djelovanju gašenja većih požara gospodarskih objekata, mogućnosti snabdijevanja vodom iz hidrantske mreže više vozila u dužem vremenskom periodu, gašenje požara u obrazovnoj ustanovi te uzbunjivanje i provjera sustava radio i telefonskih veza.

Vježbu su koordinirali zapovjednik Vatrogasne zajednice Općine Maruševec, vatrogasni časnik prve klase Filip Vrbanec i ravnatelj škole Tomislav Vincek.

Operativne snage pokazale visoku razinu spremnosti i uvježbanosti

–Vježba je tekla prema planu, kao i sama evakuacija djece koja su u vrlo kratkom vremenu izašla iz područne škole u Druškovcu, gdje su naši vatrogasci pokazali visoku razinu, kako u spremnosti tako i uvježbanosti. Za njih takve situacije nasreću nisu česte, no u slučaju da do njih dođe, pripadnici DVD-a Maruševec i Donje Ladanje su spremni – naglasio je Mario Klapša, načelnik Općine Maruševec koji je s predsjednikom Općinskog vijeća Damirom Špremom te počasnim predsjednikom Vatrogasne zajednice Općine Maruševec Zdravkom Kukecom pozorno pratio vježbu.

Za vrijeme vježbe građani su mogli u radu vidjeti i novo vatrogasno tehničko vozilo kojeg je DVD Maruševec uz pomoć Općine Maruševec nabavio prošle godine za takve ali i druge zahtjevne intervencije.

– Ovakve su vježbe dobre i potrebne kako bi se uz vatrogasce i djelatnici škole, ali i učenici pripremili za neželjene situacije, te da bi na ispravan način i pravovremeno mogli reagirati – dodao je Klapša, ističući pritom da je u vježbi sudjelovalo gotovo 30 pripadnika operativnih vatrogasnih službi koji su pokazali kako je sigurnost u Općini Maruševec na vrlo visokoj razini, kao i njihova spremnost u potencijalnim situacijama ugroza.

Nastavite čitati

Nekategorizirano

Varaždinski gimnazijalci proslavili 50. godišnjicu mature

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nekad učenici varaždinske Gimnazije, danas iskusni profesionalci različitih struka, proslavili su 50. godišnjicu mature u školskim klupama.

Proslava je upriličena u subotu, 11. svibnja, a bivši maturanti na druženje s vršnjacima pristigli su i iz inozemstva, gdje žive i rade.

Međutim, većina ih je u mirovini, a mnogi od njih uspješno su završili studije ostvarivši potom profesionalne karijere. Na poziv za proslavu maturanata iz daleke 1974. godine, odazvalo se 116 bivših maturanata varaždinske Gimnazije.

Tada ih je maturiralo  215 u 7 razreda i nikad dosad prilikom proslava godišnjica mature nije se odazvalo toliko slavljenika. Nažalost, 27 ondašnjih maturanata je preminulo.

Dodajmo da su nakon okupljanja pred zgradom Prve Gimnazije i fotografiranja, ušli u gimnazijsku zgradu i boravili nakratko po razredima. Bila je to prigoda da se svi prisjete srednjoškolskih dana i svojih snova.

Druženje je nastavljeno uz svečanu večeru, glazbu i ples u Park Boutique hotelu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje