Povežite se s nama

Život i društvo

Osigurano 30.000 eura za izradu novog prostornog plana uređenja Općine Maruševec

Objavljeno:

- dana

Općina Maruševec je 11. travnja zaprimila Odluku o financiranju projekta Izrada Prostornog plana uređenja Općine Maruševec od strane Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Riječ je o projektu kojega je Općina Maruševec počela pripremati početkom ove godine kako bi se olakšale, osuvremenile, unificirale i digitalizirale procedure kod izrade prostornih planova, ali i omogućila uspostava platformi i digitalnih infrastrukturnih servisa za unapređenje pružanja elektroničkih javnih usluga i ono najvažnije – smanjila opterećenja građanima, poslovnim subjektima i investitorima.

Uzimajući u obzir da je najveći iznos bespovratnih sredstva po ovom Pozivu za prostorne planove lokalne razine 30.000 eura za prostorni plan uređenja i generalni urbanistički plan, Općina Maruševec je među prvih 10 jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj koje su odmah po prijavi projektnog prijedloga udovoljile uvjetima i kriterijima kroz poziv te osigurale maksimalan iznos bespovratnih sredstava iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost, dok će eventualnu razliku vrijednosti projekta osigurati iz vlastitih proračunskih sredstava.

– Uspostavom ePlanova nastoji se odgovoriti na izazove u cjelokupnom sustavu prostornog uređenja i graditeljstva i sustavu upravljanja državnom imovinom te ubrzati izdavanje akata za gradnju i realizaciju investicija na svim razinama upravljanja, pa tako i na lokalnoj razini Općine Maruševec – ističe načelnik Mario Klapša.

Klapša dodaje i kako će se kroz izradu novog Prostornog plana uređenja Općine Maruševec investitorima koji ulaze u proces gradnje omogućiti da za svaku lokaciju vrlo jednostavno dobiju odgovor na pitanja poput: što se smije (ili ne smije) graditi, kako građevina treba izgledati, koje tijelo izdaje posebne uvjete i uvjete priključenja u postupcima izdavanja dozvola i slično, a podaci će se besplatno moći pogledati na Geoportalu nacionalnog Informacijskog sustava prostornog uređenja.

Osim standardizacije sadržaja prostornih planova i procedure izrade i donošenja, krajnji cilj razvoja sustava je lakše „čitanje“ prostornih planova uz pomoć alata koji prikazuje grafiku i pripadajuće odredbe iz prostornih planova od značaja za bilo koju odabranu lokaciju.

Rok završetka projekta je predviđen najkasnije u prosincu 2025. godine.

Život i društvo

Nakon samo tri mjeseca u PU međimurskoj ponovo sakupljeno oko 200 kg plastičnih čepova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: PU međimurska

U ponedjeljak, 27. svibnja, ispred zgrade Policijske uprave međimurske, predsjedniku Udruge oboljelih od leukemije i limfoma Emilu Viboviću nakon tri mjeseca ponovo je predana zavidna količina sakupljenih čepova, odnosno oko 200 kilograma.

U ovu hvale vrijednu akciju tradicionalno se već desetak godina uključuju zaposleni i umirovljeni djelatnici Policijske uprave međimurske, ali i mnogi građani.

Čepove su predali Ivan Sokač, načelnik Policijske uprave međimurske i Silvija Špicar koja koordinira napore u skupljanju čepova u humanitarne svrhe.

Sakupljajući plastične čepove činimo dobro za okoliš, a ujedno i humanitarno djelo za članove Udruge oboljelih od leukemije i limfoma, kojima pomažemo da nabave skupocjene lijekove. U ovu akciju uistinu se mogu svi uključiti, jer sve što treba učiniti, jeste prikupiti što više plastičnih čepova s boca. Mogu se sakupljati različiti ambalažni čepovi kao što su čepovi od boca vode, sokova, jogurta, ulja, omekšivača i slično.

Važno je istaknuti da je Vidović donio i istrošene baterije koje se potom neškodljivo zbrinjavaju uz naknadu koja se uplaćuje u Zakladu policijske solidarnosti.

U slučaju da tko želi više informacija o akciji ili samoj Udruzi ili se želi još aktivnije uključiti u rad Udruge, može slobodno u svako doba kontaktirati predsjednika Vibovića na broj 091/5088 486 ili posjetiti internetske stranice na društvenoj mreži Facebook.

I nadalje iz Policijske uprave međimurske pozivaju sve građane i zaposlenike da vrijedno rade na zaštiti prirode, a time ujedno pomažu i najpotrebitijima.

Nastavite čitati

Život i društvo

Otkrijte povijest Varaždina i crtice iz gradskog života uz besplatne tematske ture pod vodstvom vodiča

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U program Ljeta u Varaždinu tradicionalno su se uključili članovi Društva turističkih vodiča i pratitelja Varaždin.

Subotama od 10 do 11 sati varaždinski vodiči organiziraju besplatna tematska vođenja koja svim zainteresiranim građanima i turistima omogućuju da bolje upoznaju bogato varaždinsko kulturno-povijesno nasljeđe, ali i zanimljivosti i crtice iz gradskog života. Kroz 12 subota bit će obrađene različite teme poput baroka u Varaždinu, varaždinskih muzeja, gradskih pjesnika, poznatih stanara i to pod vodstvom licenciranih vodiča koji su odlični poznavatelji prošlosti, ali i upućeni u sve aspekte i specifičnosti gradskog života, vješti su u pripovijedanju i kreativni u prezentaciji.

Prva tematska tura na rasporedu je u subotu, 1. lipnja, a okupljanje će svih 12 subota sve do 17. kolovoza biti u isto vrijeme i na istom mjestu – u 10 sati ispred Gradske vijećnice.

Raspored tematskih tura u organizaciji Društva turističkih vodiča i pratitelja Varaždina:

1.6. Ivanu Padovcu s ljubavlju

8.6. Barok u Varaždinu

15.6. Tragom Habsburgovaca

22.6. I to je Varaždin voilà!

29.6. Susjedi

6.7. Grad anđela

13.7. Krug oko parka

20.7. Poznati stanari Varaždina

27.7. Varaždin u zagrljaju glazbe

3.8. Varaždinski muzeji od 1925. do danas

10.8. Šetnja s Vatroslavom Jagićem

17.8. Varaždinski pjesnici

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje