Povežite se s nama

Život i društvo

Evo koliko mjesta ima u vrtićima u Gornjem Knegincu i Lužanu Biškupečkom u pedagoškoj godini 2024./2025.

Objavljeno:

- dana

Općinski vijećnici Općine Gornji Kneginec održali su u srijedu, 10. travnja, 30. sjednicu Općinskog vijeća. Na dnevnom je redu bilo 11 točaka.

Vijećnici su donijeli Odluku o prodaji nekretnina kojom se odobrava prodaja 17.152 m2 neizgrađenog građevinskog zemljišta na području Poduzetničke zone Kneginec. Predviđena namjena čestica je za gospodarsku namjenu, točnije proizvodno-poslovnu zonu.

Također, prihvaćena je i Odluka o donošenju VII. izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Gornji Kneginec. Nakon provedene javne rasprave usvojeni su svi prijedlozi mještana Općine Gornji Kneginec i isti su uvršteni u konačni prijedlog Prostornog plana. Ujedno, donijeta je i Odluka o dopuni Odluke o proglašenju statusa nerazvrstane ceste – javnog dobra u općoj uporabi kojom odvojak Dubrava s Vukovarske ulice u Turčinu postaje nerazvrstanom cestom.

Što se tiče predškolskog odgoja i obrazovanja vijećnici su donijeli tri odluke. Odlukom o davanju suglasnosti Dječjem vrtiću „Bubamara“ za iznajmljivanjem prostora dvorana daje se vrtiću mogućnost da iznajmljuje prostor dvorane u centralnom objektu u Gornjem Knegincu i u podružnici Lužan Biškupečki. Donijeta je i Odluka o davanju prethodne suglasnosti na Prijedlog Plana i mjerila upisa u Dječji vrtić „Bubamara“ za pedagošku godinu 2024./2025. Prema planu u matičnom objektu u Gornjem Knegincu predviđa se 38 slobodnih mjesta, a u područnom odjelu Lužan Biškupečki 24 slobodna mjesta. Natječaj za upis trajao bi od 9. do 17. svibnja 2024. godine. Odlukom o raspodjeli rezultata poslovanja Dječjeg vrtića „Bubamara“ za 2023. godinu utvrđen je višak poslovanja u iznosu od 27.705,48 eura koji će se u ovoj godini iskoristiti za plaće za zaposlene i za nabavku didaktičko-pedagoške opreme.

Život i društvo

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Donja Dubrava u završnoj fazi pokusnog rada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Donjoj Dubravi je prilikom terenskog obilaska Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava predstavljen rad uređaja.

Uređaj je sastavni dio jednog od najvećih i najvažnijih infrastrukturnih projekata u Međimurskoj županiji – projekta izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava. Međimurske vode potpisale su Sporazum o izgradnji uređaja u siječnju 2021. godine, a u pokusni rad je pušten 23. listopada 2023. godine.

Projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava  sufinancira se iz Kohezijskog fonda Europske unije i nacionalnih sredstava, a vrijedan je 33.054.461,80 EUR bez PDV-a. Bespovratna sredstva iznose oko 72 posto, dok se preostali dio pokriva iz Državnog proračuna, proračuna Hrvatskih voda i proračuna jedinica lokalne samouprave.

-Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda  Donja Dubrava kapaciteta je 13 000 ekvivalent stanovnika s uključenim III. stupnjem pročišćavanja i kompletnim postrojenjem za obradu mulja. Uređaj će pročišćavati sanitarne otpadne vode sa područja Grada Preloga (naselja Oporovec, Cirkovljan, Draškovec, Hemuševec i Čukovec), te Općine Sveta Marija (Donji Mihaljevec i Sveta Marija), Općine Donji Vidovec (naselje Donji Vidovec), Općine Donja Dubrava (naselje Donja Dubrava) i Općine Kotoriba (naselje Kotoriba) – izjavio je voditelj projekta u Međimurskim vodama, Marin Leskovar.

Projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda se provodi s početkom u veljači 2020. godine kroz realizaciju 6 komponenti. Predviđena je izgradnja sustava odvodnje sanitarnih otpadnih voda na području Grada Preloga (naselja Oporovec, Cirkovljan, Draškovec, Hemuševec i Čukovec), te Općine Sveta Marija (Donji Mihaljevec i Sveta Marija), Općine Donji Vidovec (naselje Donji Vidovec), Općine Donja Dubrava (naselje Donja Dubrava) i Općine Kotoriba (naselje Kotoriba).

Nastavite čitati

Život i društvo

U Visokom odigran 24. Memorijalni malonogometni turnir “Zvonko Simon” u čast poginulom branitelju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju je u Visokom proslavljen blagdan Presvetog Trojstva, zaštitnika Župe i Općine Visoko, te je tim povodom tradicionalno održan i 24. Memorijalni malonogometni turnir „Zvonko Simon” u čast poginulom branitelju.

Visočki branitelj Zvonko Simon, pripadnik 7. gardijske brigade Pume, poginuo je u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja s 26 godina. Kao i svake godine dosad, delegacija udruga branitelja, načelnik Dragutin Mateković i varaždinski župan Anđelko Stričak, zajedno s obitelji pokojnog hrvatskog branitelja, i ove su godine odali počast poginulom Zvonku Simonu polaganjem vijenca na mjesnom groblju u Visokom.

Nakon svete mise koju je predvodio Denis Barić, otvoren je 24. Memorijalni malonogometni turnir „Zvonko Simon” na kojem su sudjelovale ekipe iz Varaždinske, Zagrebačke i Koprivničko-križevačke županije. Prvo mjesto pritom je osvojila ekipa Magoi Drašković, drugo mjesto pripalo je ekipi MNK Visoko, a treće ekipi Junajted. Najboljim igračem proglašen je Jan Jež, a najboljim golmanom Miroslav Plantić.

Općinski načelnik Dragutin Mateković zahvalio je svima koji su se i ove godine uključili u organizaciju ovoga turnira.

– Drago mi je da na ovaj način i u ovolikom broju možemo odati počast našemu branitelju, našemu Zvonku Simonu, ali i svim drugim poginulim braniteljima. Njihov doprinos u Domovinskom ratu je neizreciv, stoga im velika hvala, zauvijek će biti u našim mislima i srcima – rekao je načelnik Mateković.

Nagrade pobjednicima dodijelio je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, rekavši kako je lijepo vidjeti mladost i na sportskim terenima i kao pripomoć organizatoru UDVDR Klub Visoko, da poštuju one koji su ugradili sebe kod stvaranja domovine.

– 24. Memorijalni turnir „Zvonko Simon” je jedan od najstarijih takvih turnira u našoj domovini. Održava se u spomen na sve poginule branitelja, nazvan je po Zvonku koji je rođen i pokopan na Visokom, a poginuo je prvog dana VRO-a Oluja kao pripadnik 7. gbr Puma. O doprinosu Visočkih branitelja obrani i oslobađanju domovine najbolje govori podatak da je rijetka kuća iz koje nije bilo branitelja – poručio je župan Anđelko Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje