Povežite se s nama

Novosti

Ni u Jerovcu ne žele čuti za varaždinsko smeće!

Objavljeno:

- dana

KAMO ĆE VARAŽDINSKI KOMUNALNI OTPAD?

S obzirom na to da Jerovec i Vratno, jedina dva legalna odlagališta u Varaždinskoj županiji, nemaju prostorne mogućnosti, a još manje želje za prihvat tuđeg otpada, varaždinskoj gradskoj vlasti, ustraje li kod odluke da neće otpad isporučivati  u MBO postrojenje, jedino preostaje da, nakon propasti dogovora s Općinom Davor, pokuša pronaći novo izvozno odredište, što je krajnje upitna opcija s ekonomskog stajališta kod kojeg svakako treba uzeti u obzir i pravne aspekte.

– Smeće iz Varaždina moglo bi na odlagalište u Jerovec, ali samo jedan dan dok to ne primijetimo. Dovoz tuđeg smeća mještani sasvim sigurno neće dopustiti jer nam je dosta i našeg na čiju smo sanaciju čekali desetak godina – veli Mario Canjuga, predsjednik Mjesnog odbora Jerovec Gornji na čijem se području nalazi odlagalište za područje bivše ivanečke općine.

U sklopu uređivanja odlagališta Jerovec, posla vrijednog 8,5 milijuna kuna, zamišljeno je da se na nepropusne folije premjesti te zatrpa zemljom 80.000 tona starog otpada, kao i novonastali. Međutim, nakon što je lani izgrađena jedna od tri predviđene kazete, radovi su prekinuti zbog raskida ugovora s Meteor Grupom koja je nedavno otišla u stečaj.

– Još tražimo novog izvođača. Sreća je da na zasada jedinoj kazeti još imamo toliko mjesta da možemo odložiti otpad koji će nastati do raskida ugovora pa do trenutka završetka izbora novog izvođača, odnosno natječaja. Dakle, nemamo mjesta za otpad iz drugih jedinica lokalne samouprave niti na postojećoj kazeti, a niti ćemo imati na dvije nove kazete jer takvo što nije ni predviđeno projektom – doznajemo od Mladena Stanka, direktora Ivkoma.

Budući da i u Općini Cestica isto upozoravaju kako njihovo odlagalište u Vratnom nema prostornih mogućnosti za prihvat varaždinskog komunalnog otpada, varaždinskoj gradskoj vlasti, ustraje li kod odluke da neće otpad isporučivati u MBO postrojenje, jedino preostaje da pokuša pronaći novo izvozno odredište nakon propasti dogovora s Općinom Davor. No gleda li se racionalno i trezveno, to je krajnje upitna opcija, neovisno o tome postoji li sredina koja želi prihvatiti tuđi otpad, i to manje od godinu dana prije lokalnih izbora. Na takav zaključak upućuje ekonomska računica kod koje svakako treba u obzir uzeti i pravne aspekte.

U gradu Varaždinu već danas se plaća 570 kn/t za zbrinjavanje, obradu i odlaganje otpada na ilegalni deponij u Brezju. Dodaju li se tome troškovi prijevoza i sakupljanja od 28,5 kuna po svakom od 15.841 domaćinstava, to je još 750 kuna po toni, odnosno ukupno 1.320 kuna po toni ili više od 60 kn/mj po domaćinstvu.

Odlaganje na legalne i uređene deponije uglavnom je još skuplje od Brezja. U Totovcu, gdje postoji djelomična obrada otpada, cijena je 700 kn/toni. Na odlagalištu Baćanska, koje nema baš nikakvu obradu otpada koji prihvaća, cijena odlaganja iznosi 450 kn/toni ili 560 kn/t s PDV-om, baš kao i u Brezju. Budući da se potonje odlagalište nalazi u općini Davor koja je od Varaždina udaljena oko 250 kilometara, troškovi prijevoza nisu zanemarivi jer iznose kamionom oko 200 kuna po toni. Dakle, ukupno blizu 800 kuna za prijevoz i odlaganje tone otpada.

Premda već mjesecima ističe kako se protivi isporuci otpada u tvornicu za MBO jer ne želi da građani dobiju veće račune, gradonačelnik Goran Habuš nije ovih dana ni riječ rekao o tome da bi računi svakako morali porasti i slučaju dogovora s Općinom Davor. Naime, netko bi morao platiti, očigledno, nemale troškove prijevoza otpada do odlagališta u Brodsko-posavsku županiju ili slično odredište. Habuševa šutnja o tome, međutim, ne čudi jer je prijevoz toliki da se ukupni trošak gotovo izjednačuje s cijenom iz prijedloga dodatka ugovora sklopljenog između Varkoma i T7 VIS-a koji je Gradskom vijeću predložilo petnaestero vijećnika: 95 eura po toni (bez PDV-a)!

Premda je razlika između ove cijene i troškova odlaganja u Baćanskoj manja od stotinu kuna, Habuš je naglasio da je za njega prijedlog dodatka ugovora – neprihvatljiv. Zašto točno, podrobnije nije pojasnio. No zato je to ovih dana učinio Miljenko Ernoić, predsjednik varaždinskog HSLS-a.

– Niža cijena nije zapravo kompromisno rješenje jer bi se za razliku od ugovorene vodio sudski spor. A tko može jamčiti da bi takav spor dobila jedna ili druga strana? Vjerujem da je Grad Varaždinu u pravu, ali sud će odlučiti. A izgubi li Grad Varaždin spor, kako ćete unatrag fakturirati razliku građanima? Onda bi je morao platiti Grad – pojasnio je Ernoić.

Predsjednik varaždinskog HSLS-a, međutim, potpuno je prešutio puno veći rizik: što ako Grad Varaždin sklopi ugovor o odlaganju ili izvozu otpada s nekim drugim, a sud utvrdi da su postojeći ugovori valjani i da ih treba poštovati? U tom slučaju Grad Varaždin platio bi zbrinjavanje dvostruko: i ugovorenu cijenu T7 VIS-u i cijenu odlaganja ili spaljivanja, ukoliko bi mu uopće uspjelo poći za rukom da otpad negdje odveze!

Očigledno, neki se itekako kockaju, ali to ih previše ne brine jer to ne čine svojim, nego tuđim novcem.

Izvor:
Foto: Branko Težak

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje