Povežite se s nama

Život i društvo

Nije dovoljna diploma, posao nose dobre ideje i motivacija

Objavljeno:

- dana

DAN KARIJERA

Za stjecanje posla danas više nije dovoljna samo diploma. Otvorenost, motiviranost, komunikativnost i rad na projektima upravo su neke od ključnih stvari koje mogu presuditi kod dobivanja zaposlenja. Za stjecanje posla danas više nije dovoljna samo diploma. Otvorenost, motiviranost, komunikativnost i rad na projektima upravo su neke od ključnih stvari koje mogu presuditi kod dobivanja zaposlenja.

Kako se zaposliti i započeti uspješnu karijeru imali su priliku doznati studenti Fakulteta organizacije i informatike (FOI) na 4. Danu karijera, koji je u četvrtak održan u toj visokoškolskoj ustanovi pod nazivom “Tips & Tricks 4 IT Business Geeks”.

Poznati stručnjaci

Što poslodavci traže od svojih budućih zaposlenika studenti su imali priliku doznati iz prve ruke: od vodećih ljudi iz poznatih hrvatskih IT tvrtki i stručnjaka odmah na početku Dana karijera, na kojem je sve pozdravio dekan varaždinskog FOI-a prof. dr. sc. Vjeran Strahonja.

– Tradicionalno vjerovanje, dobre ocjene i dobar učenik, kod poslodavaca više ne “pale”. Cijeni se i otvorenost, komunikativnost, dobro ponašanje, lojalnost… Svaki poslodavac ima svoju formulu, no u konačnici sve se svode na to da danas više nije dovoljno položiti sve ispite ili imati papir – rekao je prof. dr. sc. Strahonja.
Potvrdili su to i poslodavci. Tomislav Car, direktor i suosnivač tvrtke Infinum, koju je osnovao sa samo 19 godina, danas vodeće hrvatske tvrtke za razvoj mobilnih i web aplikacija, koja je dobitnik Zlatne kune za 2014. u kategoriji malih tvrtki, rekao je da su upravo te “dodatne stvari” ponekad ključne kod odabira budućih zaposlenika.

– Kod odabira naših budućih zaposlenika najvažnija nam je njihova motivacija, volja za rad, ali i dodatni rad izvan fakulteta, poput rada na određenim projektima. Upravo je to ono ključno što najviše pomaže kod selekcije – rekao je Car, koji je ujedno bio i moderator ovogodišnje panel diskusije “Innovation & Growth”, kojom je započeo ovogodišnji Dan karijera, a u kojem su sudjelovali direktori uspješnih i inovativnih tehnoloških tvrtki.

Studenti su imali priliku doznati i tajnu uspjeha tvrtke koja je stvorila prvi hrvatski električni automobil

Svoj put do uspjeha ispričali su Davor Debrecin, direktor i CEO digitalne agencije svinaweb, Monika Mikac, COO tvrtke Rimac automobili, koja je stvorila prvi hrvatski električni automobil Concept One, Tanja Pušelj Ostroški, članica Uprave softverske tvrtke IN 2 koja je jedna od vodećih softverskih grupacija u jugoistočnoj Europi, Blerim Sela, suosnivač i CEO tvrtke Perpetuum Mobile, i Marko Kovač, osnivač i CEO tvrtke Repsly. Panelisti su se dotaknuli tema vezanih uz inovacije, rast i razvoj svojih poduzeća, kao i savjeta koje su dali sadašnjim studentima, vezanih uz razvoj njihovih ideja, planiranje vlastite karijere, poticanje kreativnosti i poduzetnosti pri pronalasku prvog zaposlenja te o načinima i iskustvima prilikom zapošljavanja.

Nakon panel diskusije, program je nastavljen predstavljanjem studentskih projekata u dijelu programa Student2Business. Studenti FOI-ja prezentirali su svoje studentske projekte nastale u okviru kolegija ili kroz različite izvannastavne aktivnosti ispred sastava stručnjaka iz prakse, koji su ih potom svojim komentarima i savjetima iz poslovnog svijeta usmjerili dalje u razvoju i realizaciji njihovih ideja.

Treći dio vezan je uz poznate i uspješne bivše studente FOI-ja, koji su studentima otkrili kako se nose s izazovima, radnim zadacima i tehnologijama, a ovogodišnji Dan karijera završen je opuštenim, ali za studente vrlo važnim druženjem “Tech Showcase & Employer Hangout” u fakultetskom kafiću “Rupa”.

– Studenti su predstavili projekte koje su radili s poslodavcima, uz prikaz raznih tehnologija i uređaja poput 3Dprintera, 3D scanera, bespilotnih letjelica, FOI planta, odnosno biljke koja twita, i brojnih drugih. Ovo neformalno druženje je zapravo jako važno jer su studenti, bivši studenti i poslodavci mogli popričati o raznim mogućnostima suradnje, zaposlenja i uključivanja u projekte – rekla je izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, prodekanica za financijsko i materijalno poslovanje i voditeljica stručne prakse na FOI-ju.

Cilj – ispunjen!

I ovogodišnji, 4. Dan karijera bio je više nego uspješan. Iza ovog projekta, kojem je cilj okupiti poslodavce i stručnjake na jednom mjestu, stoji Centar za podršku studentima i razvoj karijera FOI-ja, prvi takav centar koji djeluje na jednom od fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Riječ je o najvažnijem projektu Centra koji je danas prepoznat od strane poslodavaca i studenata i za koji vlada sve veći interes.

– Poslodavci zapravo traže da bude još više takvih događanja jer je to zapravo direktni odnos našeg fakulteta s poslodavcima. FOI ima vrlo dobru suradnju s poslodavcima i po pitanjima stručne prakse, koja je važan dio našeg diplomskog studija, jer svaki student FOI-ja mora obaviti praksu kod poslodavaca – rekla je izv. prof. dr. sc. Begičević Ređep. Ipak, najvažnije je da gotovo na svakom Danu karijera studenti pronalaze posao.

Poslodavci do zaposlenika, a studenti do posla

Dosadašnja iskustva, ali i interes poslodavaca i studenata, koji je svake godine sve veći, pokazuje da je Dan karijera prava stvar. – Inicijativu za ovaj događaj je pokrenuo Centar za podršku i razvoj karijere, odnosno moji kolege Katarina Pažur Aničić i Danijel Dadović. Uprava FOI-ja je uvidjela da je vrlo važno još jače potaknuti suradnju s tržištem rada i potencijalnim poslodavcima, a slijedom toga oformili smo Centar za podršku studentima i razvoj karijere. Gotovo svi eventi, događaji, suradnja s poslodavcima, praksa, natjecanja, suradnja studenata s poslodavcima na projektima, idu preko našeg Centra.

Uz Dan karijera, Centar organizira niz aktivnosti koje se odvijaju na svakodnevnoj bazi i koje studente FOI-ja involviraju u različite aktivnosti s poslodavcima-poduzetnicima, te im omogućavaju planiranje karijere, direktno obavljanje aktivnosti kod poslodavaca i, u konačnici, zapošljavanje ukoliko se pokažu kao vrijedan i kvalitetan kadar – rekla je izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

FOTO U općini Cestica mraz “obrao“ vinograde, spas se traži s prihranom mladica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Niske temperature i mraz koji je posljednjeg vikenda, u noći sa subote na nedjelju i s nedjelje na ponedjeljak, 21. i 22. travnja, zahvatio područje općine Cestica učinio je velike štete u voćnjacima i vinogradima te povrtlarskim kulturama.

>>FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Prema riječima Marijana Županića, predsjednika Udruge vinogradara i podrumara Sveti Martin Cestica, podaci o nastalim štetama su još uvijek prikupljaju, a  najviše su stradali vinogradi na nižim nadmorskim visinama.

Nažalost, na pojedinim lokacijama cestičkog vinogradarskog područja od mraza stradali su kompletni vinogradi. Preporuka je prihraniti mladice koje su djelomično zahvaćene mrazom aminokiselinama, a osušene maknuti da se formiraju novi izbojci.

Kako to izgleda na terenu pšogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

Slobodno počnite pripremati roštilj za Praznik rada, ali izgleda da kiša ipak neće izostati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sljedećeg tjedna u srijedu obilježavamo 1. svibnja, odnosno Praznik rada.

Već tradicionalno to je dan za druženje u prirodi, na otvorenom, a često i za pečenje roštilja ili kuhanje graha. Jedan od ključnih uvjeta za to je lijepo vrijeme.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a 1. svibnja bi na sjeveru Hrvatske uglavnom trebao biti sunčan i topao.

Proteklih dana bilo je hladno i kišovito, ali već od petka, 26. travnja, stiže sunčano vrijeme i temperatura raste. Početkom sljedećeg tjedna danju će biti i 24 °C.

Prema trenutnoj prognozi DHMZ-a na varaždinskom području na sam Praznik rada prijepodne će biti sunčano i toplo s temperaturom do 22 °C. Poslijepodne stižu oblaci, moguće je malo kiše, a nešto više kiše trebalo bi pasti poslije 20 sati.

I ostatak sljedećeg trebao bi biti pravi proljetni.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje