Povežite se s nama

U fokusu

Nije vozio, a platio je više od 15 tisuća kuna kazne!

Objavljeno:

- dana

Kako zbog nesmoterne usluge prijatelju možete ostati praznih džepova i sa suds

Koliko vas može koštati kad prodajete automobil, a ne napravite prijenos vlasništva, zorno se uvjerio Zvonko Kolačko. Njega je ova nesmotrenost ili kako bi ju on nazvao “usluga prijatelju”, koštala 15 tisuća kuna. Neumoljivi carinski službenici nisu uzeli u obzir niti dokument ovjeren kod javnog bilježnika da je Kolačko dao punomoć o upravljanju i raspolaganju vozilom drugoj osobi, Martinu Kukecu.

Naime, niti mjesec dana nakon primopredaje vozila, 26. kolovoza 2010. carinska je uprava zatekla Kukeca kako umjesto predviđenog dizela kao pogonsko gorivo koristi loživo ulje. U ovom se dijelu priče slažu i Carinarnica i Zvonko Kolačko.
No ovdje se Carinarnica i Kolačić “razilaze”. Prema Kolačkovim tvrdnjama, on je dobio poziv od Carine da se očituje o slučaju, što je i učinio.Odazvo se na poziv, što potkrepljuje i prijemnim žigom Carine na punomoći. No iz Carinarnice to ignoriraju te u roku od dva mjeseca dobiva rješenje kojim se proglašava krivim. Niti on niti Martin Kukec nisu ispitani.

Zbog nesmotrene usluge prijatelju platio carinarnici kaznu preko 15.000 kuna

Carinarnica, očigledno, ima svoje razloge zašto nije uzela u obzir privatan dogovor sklopljen u javnobilježničkom Uredu te je Odjel za nadzor Carinarnice Varaždin podnio prijedlog za naknadni obračun trošarine. Tako je u prosincu 2011. godine doneseno rješenje po kojem je Zvonko Kolačko dužan platiti 12.100 kuna. Kolačko ulaže prigovor te osobno s Kukecom i ovjerenom punomoći odlazi u Varaždin. – Tom je prilikom Martin Kukec pred službenicom kojoj sam uručio prigovor izjavio kako je uistinu on vlasnik vozila te da je počinio spomenuti prekršaj. Vjerovao sam da je slučaj time gotov – kaže Kolačko. No nakon godinu dana se pokazalo da je radost bila preuranjena – stiže novo rješenje u kojemu ne samo da se odbija žalba već mu se obračunava i zatezna kamata veća od tri tisuće kuna, uz prijetnju ovrhom. I ovo je rješenje doneseno bez saslušanja aktera priče.

Zvonku Kolačku nije preostalo drugo pa je, u strahu od novih zateznih kamata i ovrhe, platio kaznu. No istovremeno pred Upravnim sudom podiže tužbu protiv Carine i Martina Kukeca.
Iz Carinarnice ne negiraju sporni slučaj, ali kažu: – Gospodin Kolačko je pokrenuo upravni spor koji do danas nije okončan, a Carinska uprava ne može komentirati tijek sudskog postupka. U odgovoru se nigdje ne spominju Kolačkove tvrdnje o navodnom neodazivanju na pozive kao niti činjenicu da je javni bilježnik ovjerio punomoć o upravljanju i raspolaganju vozilom drugoj osobi.

U međuvremenu je održano i sudsko ročište, a odluku upravnih sudaca Kolačko i Carina očekuju 26. veljače.

Koliko god bio tanjeg novčanika i živaca te razočaran odlukom, koju će nada se, Upravni suci promijeniti, Kolačko je ipak imao sreću u nesreći. Naime, prema novom će Zakonu automobil na dieselski pogon,u koji je vozač ulio lož ulje,biti oduzeto na licu mjesta. Tek, potom bi, naravno, uslijedile kazne. Logićno, veće, budući da će biti uračunato i odvoženje automobila. Plus, “čuvanje” do podizanja istoga. No, možda je netko ipak pročitao spis od početka do kraja te Kolačku bude vraćen njegov novac.Ukoliko je ipak, unatoč, svim potvrdama o odazivu i činjenici da je automobilom raspolagala druga osoba, Sud donio odluku kakvu jest – nameće se logično pitanje – čemu onda služe javni bilježnici, ako Ugovori sklopljeni u njihovu uredu i ovjereni njihovim potpisom, nemaju zakonsku pravovaljanost?

Izvor:
Foto:

U fokusu

Nevjerojatno: zaratili veterani 104. brigade HV-a, podižu tužbe jer ne znaju tko su im bili zapovjednici!?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio Vipro

Udruga pripadnika 104. brigade ZNG Varaždin tužila je Grad Prelog i klub Varaždinskih branitelja 1991 1995 zbog neistinitog natpisa na spomen obilježju koje je 6. prosinca 2019. godine podignuto u čast poginulom pukovniku Ivanu Sokaču.

Podsjećamo, spomen-obilježje postavljeno je na tada novouređenom trgu u Oporovcu. Tužitelj tvrdi da je I. tuženik u suradnji, te na inicijativu II. Tuženika, postavio predmetno spomen obilježje, a na kojem je pok. pukovnik Sokač neistinito naslovljen titulom zapovjednika 104. brigade ZNG Varaždin.

Udruga pripadnika 104. brigade ZNG Varaždin u tužbi obrazlaže da je pok. pukovnik Sokač u predmetnom ratnom periodu obnašao funkciju – pomoćnika zapovjednika za logistiku, dok je zapovjednik 104. brigade svo to vrijeme bio pukovnik Ivan Rukljić.

– Potonje je razvidno iz izvadaka iz službene dokumentacije Oružanih snaga RH i 104. brigade iz odnosnog razdoblja koja je priložena tužbi – piše između ostaloga u tužbi.

Trgovački sud u Varaždinu pozvao je tuženike da se do prvih dana siječnja iduće godine o svemu očituju pisanim odgovorom na tužbu.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnicima DM-a božićnica od 11.000 kuna, a lijepu svotu dobit će i radnici jedne tvrtke za prodaju keramike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već smo dobro zakoračili u prosinac, mjesec kad se većina zaposlenika, ali i umirovljenici, raduje bonusima i božićnicama, piše Šibenski.

Usprkos krizi i neizvjesnosti što 2023. donosa, dojam je kao da se poslodavci natječu tko će više nagraditi radnike, naročito otkad je Vlada povećale limite na neoporezivi dio ovih naknada.

Ana Fostač-Krilčić, prokuristica i voditeljica resora Ljudskih resursa u dm-u nam je kazala kako će njihovih 1.857 djelatnica i djelatnika u povodu nadolazećih blagdana nagraditi za njihov trud i doprinos uspješnom poslovanju dm-a i to stimulacijom u visini prosječne mjesečne plaće svakog pojedinog djelatnika. A prosječna je plaća u dm-u veća od 11.000 kuna!

Pozamašnom božićnicom oduševila je i domaća tvrtka Fero-Term, koja se u proteklih 30 godina od male zagrebačke obiteljske tvrtke prometnula u tržišnog lidera u prodaji keramike, kupaonske i sanitarne opreme koja zapošljava 650 ljudi. Vlasnici tvrtke, obitelj Gudeljević, nagradit će sve svoje zaposlenike božićnicom od 5.000 kuna!

Trgovački lanac Lidl Hrvatska zaposlenicima je isplatio božićnicu u iznosu 2.500 kuna. Uz božićnicu, svi zaposlenici će primiti i Lidlov poklon paket te darove za djecu za Sv. Nikolu. Samo u ovoj godini Lidl je isplatio 7.500 kn dodatka na plaću kroz novčane nagrade, uskrsnicu i božićnicu, podsjetili su iz ovog trgovačkog lanca.

Isti iznos božićnice dobit će i u Kauflandu u Hrvatskoj, tvrtki koja ima preko 3.400 zaposlenika. Zanimljivo, kako su nam kazali, 2.500 kuna božićnice dobit će “svi zaposlenici na nerukovodećim pozicijama”.

Više pročitajte na Šibenskom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje