Povežite se s nama

Život i društvo

Nijemci dobili priliku virtualno prošetati varaždinskim Korzom i Špancirfestom

Turistička zajednica grada Varaždina predstavljanje Njemačka

Objavljeno:

- dana

Nakon nedavnih nastupa na turističkim sajmovima u švicarskom St. Gallenu te u Ljubljani, Turistička zajednica grada Varaždina predstavila je ponudu varaždinskog kraja i na jednom od najvažnijih turističkih sajmova u Njemačkoj, F.re.e., koji je proteklog tjedna održan u Münchenu.

TZGV je na sajmu prezentirala ponudu Varaždina kao bisera kontinentalnog turizma, a u promociji je korištena i suvremena tehnologija te je naš grad prvi put promoviran i kroz virtualnu stvarnost.

Tako su posjetitelji sajma imali prilike virtualno doživjeti šetnju varaždinskim Korzom, osjetiti atmosferu na Špancirfestu uz nastup štulaša i ostalih uličnih zabavljača, doživjeti zimsku vožnju rijekom Dravom na zimskom spustu ili pak božićnu atmosferu tijekom Adventa na Starom gradu.

Ovakav je inovativni oblik promocije destinacije putem virtualnih naočala koje omogućavaju virtualnu interaktivnu šetnju u 360 stupnjeva kroz destinaciju, izazvao velik interes posjetitelja, koji su tako mogli doživjeti atmosferu kao da se doista nalaze na lokacijama kojima su virtualno šetali.

Osim virtualne šetnje Varaždinom, posjetitelje su oduševili i proizvodi ponuđača uključenih u europski projekt Zeleno želimo, u kojem je TZGV jedan od partnera, a koji je također promoviran na Sajmu u Münchenu. Posjetitelji su tako mogli probati domaće kolače, bučino ulje, pržene bučine sjemenke, domaći heljdin kruh, medenjake, vino i druge proizvode našeg kraja.

Turistički sajam F.re.e. s više od 1300 izlagača iz 70 zemalja i preko 140 tisuća posjetitelja jedan je od najvažnijih i najposjećenijih turističkih sajmova u Njemačkoj, koja je jedno od najvažnijih tržišta za hrvatski turizam s kojeg se ostvaruje i najveći turistički promet.

I Varaždin najveći turistički promet ostvaruje upravo s njemačkog tržišta. Njemačka je unatrag pet godina na prvom mjestu po broju noćenju turista u Varaždinu. Prošle je godine, prema podacima iz eVisitora, zabilježen porast od 21 % u dolascima te 28 % u noćenjima gostiju iz Njemačke.

Hrvatsku je pak prošle godine posjetilo 2,9 milijuna gostiju iz Njemačke, od čega ih je iz Bavarske bilo 1,2 milijuna, a kontinent Hrvatske im je sve zanimljiviji. Stoga je i Hrvatska turistička zajednica, koja je imala najveći štand na ovogodišnjem sajmu u Münchenu, za razliku od prijašnjih godina kada je uglavnom promovirala morske destinacije, ove godine naglasak stavila na promociju kontinentalne turističke ponude.

Nekategorizirano

Općina Petrijanec: putem EU projekata zaposleno 10 žena koje su brinule o 79 korisnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Petrijanec uspješno je provela projekt „Zaželi – pomoć u zajednici za starije osobe“ te projekt „Zaželi za Petrijanec 2020.“ Sufinancirani su sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske i iz Europskog socijalnog fonda. Prve dvije godine nositelj projekta „Zaželi – pomoć u zajednici za starije osobe” vrijedan 2.179.443,20 kuna bila je Općina Petrijanec, a zatim je projekt nastavljen kao druga faza, ali u suradnji s Udrugom umirovljenika Općine Petirjanec ukupne vrijednosti  925.800,00 kuna.

Riječ je europskom projektu putem kojeg je omogućeno zapošljavanje nezaposlenih žena, koje su brinule za starije osobe i osobe u nepovoljnom položaju. Provodio se 15 mjeseci, putem kojeg je zaposleno je 10 žena koje su se brinule o 79 korisnika.

– Projekt “Zaželi” jako je dobro odjeknuo i bio prihvaćen u Općini Petrijanec i nismo imali nikakvih problema sa krajnjim korisnicima, a suradnja je bila na vrlo visokoj razini. Mislim da bi trebali nastaviti sa sličnim projektom u idućim godinama, no to ne ovisi o nama, jer trenutno javni poziv nije otvoreni te apeliram na Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i sva ostala upravljačka tijela da nastave u sljedećim godinama s tim projektom – rekao je na završnoj konferenciji projekta „Zaželi“ načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec. Žene su također prošle edukaciju za gerontodomaćice te za jednostavne poslove u zanimanju kuhar.

Obvezni partneri na projektu su također Centar za socijalnu skrb Varaždin te Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Varaždin.

– U evidenciji varaždinskog Zavoda za zapošljavanje uvijek je evidentirano više nezaposlenih žena, nego muškaraca, i zato ovaj projekt ima dvije važne komponente – socijalnu i humanitarnu, a Zavod za zapošljavanje tu se uključio sa svojom ulogom, a to je informiranje nezaposlenih žena o projektu, oglašavanje javnog poziva, posredovanje pri zapošljavanju. Ovim projektom utječe se na ukupnu nezaposlenost žena i samo je u protekloj godini na području Varaždinske županije kroz projekt „Zaželi“ 90-tak žena – zaključila je Branko Šaško, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Varaždin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Nastavlja se provedba programa gerontodomaćica na području Varaždina i Općine Jalžabet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin potpisalo je ugovore s Gradom Varaždinom i Općinom Jalžabet o financiranju programa gerontodomaćica, koje pružaju pomoć i podršku starijim i nemoćnim osobama.

Nastavak je to provedbe programa koji se do studenog 2021. godine financirao putem EU projekta „Nauči i pruži potporu u lokalnoj zajednici 2“.

Ugovorima su osigurana sredstva za financiranje plaća gerontodomaćica, i to za njih pet na području grada Varaždina i dvije na području Općine Jalžabet.

Svaka od gerontodomaćica brine se za sedam do osam korisnika koji su starije i nemoćne osobe te im je potrebna pomoć oko nabave namirnica, lijekova, održavanju higijene stambenog prostora kao i razgovora i druženja kao nezaobilaznog dijela pomoći osobama koje žive same.

Financiranje ovakvih programa od velike su važnosti za poboljšanje kvalitete života starijih sugrađana i GDCK Varaždin ovim putem zahvaljuje Gradu Varaždinu i Općini Jalžabet na potpori.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje