Povežite se s nama

U fokusu

Nikome nije do smijeha, Varaždin rapidno propada, no što će se tek dogoditi kada se raspletu sporovi?

Objavljeno:

- dana

OTVORENO

“Zaštitni znak“ Varaždina, tako je u hrvatskoj javnosti doživljavan dr. sc. Ivan Čehok, bivši varaždinski gradonačelnik. Usred svojega trećega gradonačelničkog mandata, u ljeto 2011. godine završio je u pritvoru.

Optužen je da je Grad Varaždin oštetio za višemilijunske iznose, pri čemu ga je „glave“ zapravo stajalo – smeće. Četiri godine su prošle, u Zagrebu traje i suđenje, no bale smeća ne samo da nisu prestale biti predmet javnih rasprava, nego je ta tema danas prerasla u najvažnije ekološko, zdravstveno, a i političko pitanje Varaždina.

Mjesecima je njegov nasljednik, gradonačelnik Goran Habuš, uvjeravao javnost da će riješiti problem, no prošli mjesec je stigla i konačna potvrda da je njegovo “rješenje“ doživjelo potpuni krah. I ne samo to, javno je “plakao“ da ga Ministarstvo zaštite okoliša i Fond žele vratiti tri godine unatrag, dakle na – Čehokovo rješenje.

Suprotno lažima

Bio je to povod za razgovor s Ivanom Čehokom. Pitali smo ga zašto je uopće donesena odluka da se otpad počne balirati u Brezju, a bez ishođenih dozvola, krije li se iza političkog sukoba s Habušem i osobni animozitet, a i što bi on danas učinio kada bi bio u poziciji donositi odluke. U razgovoru otkriva i podatke koji dosad nisu bili javno poznati.

Zašto je prije deset godina donesena odluka o baliranju otpada baš na lokaciji u Brezju? Sjećamo se da je Općina Gornji Kneginec zatvorila svoj deponij i da je bilo hitno potrebno rješenje. Međutim, nabavljena je balirka, ali za tu lokaciju nisu bile ishođene nikakve dozvole.

Grad je bio prisiljen balirati otpad, ali kratkoročno, te je stoga napravljena podloga za skladištenje. Godinu dana nakon toga, u svibnju 2006., mi smo sklopili Sporazum s Javnom ustanovom za zbrinjavanje otpada sjeverozapadne Hrvatske i oni su se obvezali preuzeti sav otpad i smjestiti ga u Piškornicu. Projekt Piškornice pozdravila je i država. Dakle, suprotno svim lažima, mi smo itekako brzo reagirali. Međutim, tada je došlo do svađa između Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije, do sudskih sporova, koji traju do danas. U međuvremenu smo pokušali pronaći još barem pet drugih lokacija, ali uzalud.

Dvije godine kasnije, 2007. godine, inspekcija zaštite okoliša je izdala rješenje da se balirani otpad hitno mora ukloniti. Zašto kao gradonačelnik o tome niste odmah izvijestili javnost? To smo saznali tek nekoliko godina kasnije.

Ne bih rekao da to javnost nije znala, odmah smo platili Piškornici da se izda lokacijska dozvola i da se konačno poštuje sporazum koji sam spomenuo. Dakle, pokušali smo ispuniti nalog inspekcije. Kada smo vidjeli da od Piškornice neće biti ništa, bili smo prisiljeni pronaći neki drugi način zbrinjavanja. Varkom je 2008. potpisao ugovor o interventnom zbrinjavanju baliranog otpada s T7 Visom.

Znamo da je nekoliko godina kasnije to postao predmet istrage, a danas se vama, Davoru Patafti i drugima sudi na Županijskom sudu u Zagrebu. Izjasnili ste se da niste krivi. Možete li govoriti o tijeku suđenja? 

O predmetu suđenja ne želim govoriti.

No suđenje je povezano s balama otpada koje se i dalje nalaze na ulazu u Varaždin. 

Kada je u pitanju smeće, reći ću samo da se nas optužuje da smo izmislili hitnost u rješavanju otpada, jer da tamo nije bilo opasnosti od onečišćenja. A sadašnja vlast je prema Fondu za zaštitu okoliša poslala dokument u kojem izričito tvrdi da je riječ o nesaniranoj nelegalnoj deponiji koja je prijetnja za okoliš. Ako oni to danas tvrde, zašto mi to nismo mogli prihvatiti, tim više što smo imali barem pet dokumenata u kojima se spominje hitnost?

Drugo, građanima nitko nikada nije objasnio da Varkom i Grad nisu sklopili samo ugovor za mehaničko-biološku obradu. Ne. Mi smo sklopili upravo ovo što danas u Planu zbrinjavanja baliranog otpada predlaže tvrtka Ecoina, dakle da T7 VIS kompletno zbrine otpad, što znači da odloži i odveze sve ono što ostane nakon mehaničko-biološke obrade! Zašto su uopće potrošene ove četiri godine kad je odmah bilo jasno da je to jedino moguće rješenje? Ovo sada prvi put uopće izlazi u javnost – pa ni nama ne bi Fond dao novac da se VIS nije obvezao sve zbrinuti trajno!

To je bilo presudno?

Da. Međutim, građani uopće ne znaju da smo mi novac od države dobili kada je istraga već počela. Zar mislite da bi USKOK dopustio da država odobri sredstva s obzirom na to da upravo oni zastupaju državu u ugovorima? Mi smo napravili ono što je Ministarstvo tražilo i to je napravljeno na tada dopušten način. Uostalom, Varkom je sklopio interventni ugovor s Vukovarom 2013., kada zakon to više nije dopuštao.

Uzrok zavrzlama

Mislite li da je 2012. gradska vlast slučajno ili namjerno raspisala koncesijski natječaj u kojem se predviđala samo mogućnost odlaganja bala ili spaljivanja, ali ne i prethodne obrade, čime je u startu onemogućeno da taj posao dobije T7 VIS? 

Pripreme za koncesiju su ozbiljno napravljene i vidi se da su gradski službenici vrijedno radili. Međutim, očito je da su samo izvršavali naum vlasti koja je, u svemu što je radila, isključivo zapela pokazati da je sve u moje vrijeme bilo pogrešno. Koncesija se ne raspisuje za takve poslove, to je Ministarstvo zaštite okoliša vrlo jasno reklo. Najgore je, međutim, što građanima nitko nije objasnio: prvo, da se na nepotrebno baliranje od 2011. potrošilo minimalno 3 milijuna eura; drugo, da je Grad izgubio gotovo 40 milijuna kuna; treće, da Grad ne može vratiti PDV i da je 25 milijuna puta pametnije da je Varkom raspisao natječaj; četvrto, da bi s našim modelom bilo zbrinuto svih 120.000 tona otpada; peto, da bi sve to bilo gotovo do 2014; te šesto, da ne bismo morali platiti Biotehnološkom parku gotovo milijun eura. Hoćete li još argumenata? No na kraju, najveća će šteta biti učinjena okolišu, to je nemjerljivo.

Kad je u pitanju Biotehnološki park, aktualni gradski čelnici su vas prozvali da ste sklopili nepovoljan ugovor i da se zato Grad mora izvući iz tog odnosa i platiti odštetu prilikom raskida ugovora.

Nisam htio reagirati, jer se više ne osvrćem na laži. Znate, nevjerojatno je da nitko gradskim vijećnicima nije rekao da je gradonačelnik tjedan dana prije toga potpisao dokument u kojem se izričito tvrdi da do raskida ugovora dolazi zbog zapreka s obje strane, dakle ne samo zbog Grada. Ako su obje strane krive, što onda Grad plaća?

Aktualni gradonačelnik Goran Habuš balirani otpad nije uspio riješiti. Pokazalo se da tri godine “gura“ koncesiju za premještanje bala iz Varaždina u Davor, za što nije moguće dobiti sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša. Pozorno pratite aktualnosti vezane uz bale. Što mislite, zašto uporno “gura“ koncesiju? 

Kad Habuš danas krivi ministra Zmajlovića da ih je navlačio za nos, želim reći svim građanima da je još 2009. Ministarstvo, i to tada HDZ-ov državni tajnik Ružinski, jasno napisalo da se taj otpad ne može odložiti bez predobrade. I to Habuš jako dobro zna, znači da je on zavlačio i navlačio građane za nos. Zmajlović je samo potvrdio ono što se od 2009. tvrdilo, dakle nitko ne može reći da Grad nije znao da taj otpad mora biti predobrađen.

Nadalje, vijećnici Gradskoga vijeća još nisu shvatili da je Habuš jednostrano i protuzakonito promijenio Plan gospodarenja otpadom iz 2009. i da tu leži korijen svih zavrzlama. Kao što je promjenio i plan izgradnje POS stanova iz 2011. zbog čega je i došlo do problema s plaćanjem izvođača i posljedično do obustave izgradnje stanova.

Graniči s glupošću

Ako se prisjetimo izjava iz 2012., otprilike pola godine nakon što je Habuš dobio izvanredne izbore za gradonačelnika, i to nakon vaše ostavke, vidimo da vam je aktualni gradonačelnik javno poručio da ste vi taj koji bi se trebao „ispričati za sve štete koje ste nanijeli Gradu u vrijeme svog mandata“. 

Meni je sve bilo jasno i 2012. godine, a mislim da je danas i građanima jasno da su izjave još uvijek aktualne gradske vlasti toliko prozirne da graniče s glupošću. Jer ova gradska vlast je srušila proračun na najnižu razinu, ali pritom građane nije oslobodila bilo kakvih naknada, dakle iste su razine kao u moje vrijeme, a državna vlast im nije nadoknadila povećanje neoporezivog dijela plaće. Razlika je samo u tome što su prije investicije u gradu bile visoke, raspolagalo se imovinom, pa su prihodi s te osnove podizali proračun. Sada nema investicija i to se odmah poznaje i na proračunu.

Novac za zbrinjavanje bala smo od države dobili kada je istraga već počela

A balirani otpad? Vidite li izlaz iz ove situacije? Što biste vi učinili, odnosno što mislite da će učiniti gradska vlast?

Oni će vjerojatno čekati rezultate izbora i onda pokušati s novim ministrom. Ne bih se iznenadio da zatraže od vijećnika da promijene odluku Gradskoga vijeća o dodjeli koncesije i da tri godine nakon prve odluke o koncesiji donesu sasvim novu odluku na isti natječaj. Naravno, vjerujem da vijećnici drže do sebe i da takvo nešto neće dopustiti. S druge strane, Fond za zaštitu okoliša je raskinuo ugovor koji sam potpisao na 40 milijuna kuna, ali nikada nije poništio svoju odluku o dodjeli tih 40 milijuna. Dakle, kada bi Gradsko vijeće poštivalo ugovor između Varkoma i VIS-a, koji je još uvijek na snazi, i to po cijeni od 800 kuna po toni otpada, Fond bi mogao dati novac, jer je riječ o obradi otpada.

Ništa novo
 

Aktualna gradska vlast je stvorila i niz novih problema te ušla u niz sporova. U posljednje vrijeme se često mogu čuti komentari da se „Čehok smije od uha do uha“. Jeste li se pomirili s tim što treći gradonačelnički mandat niste odradili do kraja?

Mislim da nikome nije do smijeha, Grad rapidno propada, od gradskih tvrtki preko infrastrukture do kulture i sporta. A što će se sve tek događati kad se raspletu svi ti sporovi! Što se tiče mojeg trećeg mandata, ionako su samo dovršili moje projekte – podzemnu garažu i Kapucinski trg, Centar Tomislav Špoljar i tako dalje. Novoga ništa, osim nekoliko rotora i prometnica.

Aktualna vlast je isključivo zapela pokazati da je sve u moje vrijeme bilo pogrešno

Čini se kao da nije u pitanju samo politički, nego i osobni sukob. Vaši su se projekti nastavili, ali se istodobno sve pokušava revidirati. Otkud toliki animozitet?

U pravu ste. Najgore je to što Grad uopće ne vode Habuš i najbliži suradnici nego odvjetnici, oni sugeriraju političke odluke i uvlače Grad u sporove. Kadrovska je politika razorila većinu sposobnih ljudi koje smo mi postavili, a da nikada nisu pripadali mojoj stranci. I onda bismo se trebali čuditi da nemamo jednu novu investiciju u gradu, da nam je centar sablasno prazan, da nam mladi ljudi bježe glavom bez obzira iz Varaždina? Mene se pokušava već četiri godine oblatiti ,i to iz stranke iz čijih je redova gradonačelnik Dubrovnika koji je osuđen pravomoćno, ali i dalje obavlja svoju dužnost. Toliko o moralu.

Kada bi Gradsko vijeće poštivalo ugovor između Varkoma i VIS-a, koji je još uvijek na snazi, Fond bi mogao dati novac

Protiv vas se vodi nekoliko sudskih postupaka. Neki kažu da ste to zaslužili, a drugi komentiraju da vam je sve bilo “smješteno“. Tko je u pravu?

Nažalost, u Hrvatskoj je dovoljno da DORH digne istragu i da vas mediji proglase krivim. Spomenut ću primjer gradonačelnika Ljubljane Jankovića, kojeg su teretili za međunarodni kriminal. Još i danas nesmetano obavlja svoju dužnost, jer sama istraga i suđenje ne znači da je čovjek kriv. U pozadini svih mojih slučajeva su procjene nekretnina, područje za koje sama država kaže da je neuređeno, subjektivno, arbitrarno. Pogledajte samo primjer Brezja, Grad je bio dužan u tri godine tamo dovesti investicije, da tamo nije izgrađen MBO ne bi bilo nijedne investicije. Sada će Grad, zatraži li država, morati to zemljište vratiti, zamislite kolika je to šteta. A kada je u pitanju cijena, imali smo sve procjene, čak i suglasnost DORH-a, na cijenu od oko 2,5 eura. Na sudu ću dokazati da je Gradsko poglavarstvo uvijek radilo sa stručnim podlogama i da nikakvih šteta nije bilo u našim projektima. To se, uostalom, već danas pokazuje i na primjeru smeća i Javne ustanove Gradski stanovi, kao i na drugim projektima.

Politike se danas treba kloniti

Čime se danas najviše bavite? Je li točno da pišete knjigu? Bilo je govora i da ćete se ponovno kandidirati na izborima.

Da, dosta pišem, to je i moj temeljni poziv. U ovakvom obliku, u državi u kojoj se dio represivnog aparata koristi za političke obračune, u kojoj je moguće da na vlasti budu ljudi koji nikada nisu ništa pošteno radili niti vodili bilo kakvu instituciju, mislim da se treba kloniti politike. Sada konačno imam vremena za svoje najbliže i sebe, trenutno pripremam jednu knjigu. Međutim, uvijek sam spreman pomoći svakome tko shvaća da smo premala sredina za podjele i da su znanje i sposobnosti svakoga od nas dobrodošli kad je u pitanju naš grad.

Davor Patafta je rekao da mu se Radimir Čačić ispričao, ali da vašu ispriku još uvijek čeka. Jeste li mu se ispričali i zašto?

Nisam baš shvatio što je gospodin Patafta rekao, mislim da nema nikakve potrebe za isprikama. Istina o svemu ovome mora se probiti do javnosti i, kada dođe vrijeme, građani će vidjeti zašto je uopće došlo do ovog postupka.

PRIJETNJA

Optužuje nas se da smo izmislili hitnost, a sadašnja vlast izričito tvrdi da su bale prijetnja za okoliš

BALE SMEĆA

Ivan Čehok procjenjuje:
1.  Na nepotrebno baliranje od 2011. potrošilo se minimalno 3 milijuna eura
2. Fond za zaštitu okoliša je s Gradom raskinuo ugovor o sufinanciranju zbrinjavanja bala, čime je izgubljeno gotovo 40 milijuna kuna
3. Grad je odlučio zbrinuti bale putem koncesije, zbog čega ne može vratiti PDV, i to u iznosu od 25 milijuna kuna, koliko bi se moglo vratiti da je natječaj raspisao Varkom
4. Da su bale zbrinute, Biotehnološkom parku se ne bi morala isplatiti odšteta od oko pet milijuna kuna

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje