Povežite se s nama

U fokusu

Ništa od dogradnje VI. osnovne škole ujesen, nastava će se opet odvijati u dvije smjene?

Objavljeno:

- dana

Unatoč obećanjima

Od najavljene dogradnje VI. osnovne škole u Varaždinu ove jeseni neće biti ništa, što znači da će se, po svemu sudeći, nastava u novoj školskoj godini morati organizirati u dvije smjene. Iz Grada Varaždina su to u petak neizravno potvrdili. Na pitanje je li za planirane radove, vrijedne 8,9 milijuna kuna, ishođena građevinska dozvola, nisu odgovorili, što govori da taj uvjet za početak radova izgleda nije ispunjen.

A to je samo jedan problem. Početkom svibnja na izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća u rebalans proračuna je uvrštena stavka za dogradnju VI. OŠ, ali se o rebalansu tri puta glasalo. Vijećnici Bunić i nezavisni Zlatan Avar su zbog toga zatražili nadzor Ministarstva uprave, koje još nije izvijestilo što su utvrdili.

– Do očitovanja Ministarstva uprave svaki je scenarij moguć, pa tako i poništenje odluke – naveli su iz Grada.

Treba li u dogradnju VI. OŠ uložiti 37 milijuna kuna ili je pametnije izgraditi novu školu?

Drugi problem je suglasnost Vlade. Naime, dio od potrebnih 8,9 milijuna kuna namaknuo bi se iz viška kreditnih sredstava iz 2013., a za prenamjenu je potrebna suglasnost Vlade. – S obzirom na činjenicu da je raspuštena Vlada, postavlja se i pitanje suglasnosti. Međutim, sve to ne priječi Grad Varaždin da poduzima radnje vezane za pripremu projekta. Pripreme se odvijaju dalje, a čim budu zadovoljeni svi potrebni uvjeti, ići će se s raspisivanjem postupka javne nabave – uvjeravaju iz Grada, iako je vjerojatno i njima jasno da su pripremom projekta „debelo“ zakasnili.

Međutim, treba li VI. osnovnu školu u Varaždinu doista dograditi ili bi se problem s manjkom učionica mogao riješiti i na drugi način? Za dogradnju i rekonstrukciju VI. OŠ varaždinska gradska vlast planira izdvojiti 37 milijuna kuna tijekom četiri etape, što je veliki broj gradskih vijećnika još lani ocijenio previsokim troškom. Treba li toliko ulagati u dogradnju škole koja bi uskoro mogla biti izvan propisanih pedagoških standarda – zapitao se vijećnik HSLS-a Željko Bunić.

– U situaciji kada broj prvoškolaca koji teritorijalno pripadaju Gradu Varaždinu iz godine u godinu pada, došli smo do apsurdne situacije da kapacitet osnovnih škola nije dovoljan. Nameće se pitanje je li u Varaždinu najmanje jedna škola viška – naveo je.

Izvan standarda?

Iz Grada su izvijestili da je ove godine u sedam OŠ „ukupno predano 509 zahtjeva“ za upis djece u prvi razred, pri čemu VI. OŠ ima 116 prvašića. Zbog toga će u novoj školskoj godini tamo biti čak pet prvih razreda. Prema Državnom pedagoškom standardu, naveo je Bunić, optimalna škola, koja radi u jednoj smjeni, ima 16 do 20 razrednih odjela.

“U situaciji kada broj prvoškolaca u Varaždinu iz godine u godinu pada, došli smo do apsurdne situacije da kapacitet osnovnih škola nije dovoljan.”, Željko Bunić, vijećnik HSLS-a

– Vijećnicima je prezentirano da se u dogradnju VI. OŠ ide zbog potrebe da se upiše i peti odjel prvog razreda. To znači da bi ta škola u budućnosti trebala imati 40 razrednih odjela s gotovo 1.000 učenika. Prema Državnom pedagoškom standardu, škola može imati najviše 32 razredna odjela, dakle po četiri razreda u jednoj generaciji. Po tome ispada da bi VI. OŠ bila škola mastodont, izvan važećih pedagoških standarda, dakle izvan zakona! – napomenuo je.

Ako će broj učenika koji teritorijalno spadaju u tu školu i dalje rasti, postavlja se pitanje nije li onda bolje krenuti u izgradnju nove škole.

– S obzirom na to da je projekt dogradnje i rekonstrukcije investicija od 37 milijuna kuna, zanima me postoji li investicijska studija, odnosno studija opravdanosti izgradnje škole. Ako postoji, molim da mi se dostavi, a ako je nema, onda molim da mi se odgovori koje su pravne i fiskalne osnove za ovaj projekt. Je li o navedenom obaviješteno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i je li ono dalo zeleno svjetlo za ovakvu viziju VI. osnovne škole? – upitao je vijećnik Željko Bunić na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća. Odgovori se očekuju.
Međutim, jasno je da bi o ovim pitanjima trebalo provesti ozbiljnu raspravu i na temelju argumenata donijeti odluku koja će biti optimalna i dugoročno riješiti probleme.

Izvor:
Foto: Ilustracija/Arhiva RT

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje