Povežite se s nama

U fokusu

Ništa od dogradnje VI. osnovne škole ujesen, nastava će se opet odvijati u dvije smjene?

Objavljeno:

- dana

Unatoč obećanjima

Od najavljene dogradnje VI. osnovne škole u Varaždinu ove jeseni neće biti ništa, što znači da će se, po svemu sudeći, nastava u novoj školskoj godini morati organizirati u dvije smjene. Iz Grada Varaždina su to u petak neizravno potvrdili. Na pitanje je li za planirane radove, vrijedne 8,9 milijuna kuna, ishođena građevinska dozvola, nisu odgovorili, što govori da taj uvjet za početak radova izgleda nije ispunjen.

A to je samo jedan problem. Početkom svibnja na izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća u rebalans proračuna je uvrštena stavka za dogradnju VI. OŠ, ali se o rebalansu tri puta glasalo. Vijećnici Bunić i nezavisni Zlatan Avar su zbog toga zatražili nadzor Ministarstva uprave, koje još nije izvijestilo što su utvrdili.

– Do očitovanja Ministarstva uprave svaki je scenarij moguć, pa tako i poništenje odluke – naveli su iz Grada.

Treba li u dogradnju VI. OŠ uložiti 37 milijuna kuna ili je pametnije izgraditi novu školu?

Drugi problem je suglasnost Vlade. Naime, dio od potrebnih 8,9 milijuna kuna namaknuo bi se iz viška kreditnih sredstava iz 2013., a za prenamjenu je potrebna suglasnost Vlade. – S obzirom na činjenicu da je raspuštena Vlada, postavlja se i pitanje suglasnosti. Međutim, sve to ne priječi Grad Varaždin da poduzima radnje vezane za pripremu projekta. Pripreme se odvijaju dalje, a čim budu zadovoljeni svi potrebni uvjeti, ići će se s raspisivanjem postupka javne nabave – uvjeravaju iz Grada, iako je vjerojatno i njima jasno da su pripremom projekta „debelo“ zakasnili.

Međutim, treba li VI. osnovnu školu u Varaždinu doista dograditi ili bi se problem s manjkom učionica mogao riješiti i na drugi način? Za dogradnju i rekonstrukciju VI. OŠ varaždinska gradska vlast planira izdvojiti 37 milijuna kuna tijekom četiri etape, što je veliki broj gradskih vijećnika još lani ocijenio previsokim troškom. Treba li toliko ulagati u dogradnju škole koja bi uskoro mogla biti izvan propisanih pedagoških standarda – zapitao se vijećnik HSLS-a Željko Bunić.

– U situaciji kada broj prvoškolaca koji teritorijalno pripadaju Gradu Varaždinu iz godine u godinu pada, došli smo do apsurdne situacije da kapacitet osnovnih škola nije dovoljan. Nameće se pitanje je li u Varaždinu najmanje jedna škola viška – naveo je.

Izvan standarda?

Iz Grada su izvijestili da je ove godine u sedam OŠ „ukupno predano 509 zahtjeva“ za upis djece u prvi razred, pri čemu VI. OŠ ima 116 prvašića. Zbog toga će u novoj školskoj godini tamo biti čak pet prvih razreda. Prema Državnom pedagoškom standardu, naveo je Bunić, optimalna škola, koja radi u jednoj smjeni, ima 16 do 20 razrednih odjela.

“U situaciji kada broj prvoškolaca u Varaždinu iz godine u godinu pada, došli smo do apsurdne situacije da kapacitet osnovnih škola nije dovoljan.”, Željko Bunić, vijećnik HSLS-a

– Vijećnicima je prezentirano da se u dogradnju VI. OŠ ide zbog potrebe da se upiše i peti odjel prvog razreda. To znači da bi ta škola u budućnosti trebala imati 40 razrednih odjela s gotovo 1.000 učenika. Prema Državnom pedagoškom standardu, škola može imati najviše 32 razredna odjela, dakle po četiri razreda u jednoj generaciji. Po tome ispada da bi VI. OŠ bila škola mastodont, izvan važećih pedagoških standarda, dakle izvan zakona! – napomenuo je.

Ako će broj učenika koji teritorijalno spadaju u tu školu i dalje rasti, postavlja se pitanje nije li onda bolje krenuti u izgradnju nove škole.

– S obzirom na to da je projekt dogradnje i rekonstrukcije investicija od 37 milijuna kuna, zanima me postoji li investicijska studija, odnosno studija opravdanosti izgradnje škole. Ako postoji, molim da mi se dostavi, a ako je nema, onda molim da mi se odgovori koje su pravne i fiskalne osnove za ovaj projekt. Je li o navedenom obaviješteno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i je li ono dalo zeleno svjetlo za ovakvu viziju VI. osnovne škole? – upitao je vijećnik Željko Bunić na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća. Odgovori se očekuju.
Međutim, jasno je da bi o ovim pitanjima trebalo provesti ozbiljnu raspravu i na temelju argumenata donijeti odluku koja će biti optimalna i dugoročno riješiti probleme.

Izvor:
Foto: Ilustracija/Arhiva RT

U fokusu

Načelnik Općine Sv. Ilija Marin Bosilj: “Brinemo se o društvenom životu svojih mještana”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

– Brinemo se o društvenom životu naših mještana. To nam je vrlo važno. Nadamo se da ćemo uskoro sve propušteno vrijeme nadoknaditi družeći se u novim ili obnovljenim društvenim domovima – rekao je Marin Bosilj, načelnik Općine Sv. Ilija.

Naime, dosad su obnovljeni društveni domovi u Beletincu i Seketinu, kao i Centar umirovljenika, vinogradara i gospodarstvenika u Sv. Iliji, dok je izgrađen novi dom u Doljanu.

Centar umirovljenika, vinogradara i gospodarstvenika u Sv. Iliji

Također, u planu je i gradnja još dvaju društvenih domova – u Križancu i Tomaševcu.

Ovako će izgledati Društveni dom u Tomaševcu

Radovi prve faze izgradnje Društvenog doma u Tomaševcu Biškupečkom trebali bi započeti u ožujku ove godine, a procijenjena vrijednost radova iznositiće 500.000 kuna. Nadalje, u planu su i radovi prve faze izgradnje Društvenog doma u Križancu, procijenjene vrijednosti 450.000 kuna.

– Svi domovi koji će se graditi na području Općine su kapaciteta do 50 ljudi. Sve je veća praksa da ljudi krštenja djeteta, krizme, pričesti ili rođendane ne slave u svom domu, već u restoranu ili društvenom domu. Osim za te proslave, domovi će biti mjesto okupljanja udruga i mladih, ali i adekvatno mjesto za održavanje izbora, jer smo prije izbore održavali u kontejnerima – naglasio je Bosilj.

Projekcija novog doma u Križancu

Zelena općina

Energetsku obnovu prije nekoliko godina doživjela je i općinska zgrada, a uskoro će na njoj osvanuti solarna elektrana. Projekt je vrijedan 81.519 kuna, a gotovo 30.000 kuna dodijelio im je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Isti Fond sa 70.000 kuna sufinancirati će Općini kupnju novog električnog automobila te gradnju punionice za cestovna vozila na električnu energiju i vodik (kod općinske zgrade) sa 41.247,84 kune. Procijenjena vrijednost gradnje predmetne punionice iznosi 114.000 kuna.

Općina bi do kraja travnja trebala imati gotove projekte za uvođenje brzog interneta na cijelom svom području.

– Nadam se da ćemo do jeseni imati građevinsku dozvolu za postavljanje optike. Tako će naši mještani dobiti na kvaliteti s brzinom interneta, a olakšat će se rad onima koji se od kuće bave IT industrijom – dodao je načelnik Sv. Ilije.

Mještani Općine uskoro će dobiti i žute kante u koje će odlagati plastiku, a dobit će i table s kućnim brojevima.

– Općina je u veljači krenula s projektom izrade kućnih brojeva za sve objekte na području Općine (1827 objekata) vrijednim 34.000 kuna. Table će sadržavati naziv ulice, kućni broj i grb. Tako će svi objekti u Općini biti jednako označeni. Olakšati će se funkcioniranje dostavnih službi, kao i hitnih službi jer je znalo biti problema oko pronalaženja nekog objekta, naročito kod vikend područja – dodao je Bosilj.
No, kapitalni projekti u Općini su izgradnja nove škole s dvoranom u naselju Sv. Ilija i izgradnja vrtića u Beletincu.

Škola i vrtić

Što se tiče škole u Sv. Iliji, građevinski radovi na dvorani su završili, dok se objekt škole još uvijek gradi.

– Uskoro se počinje s ugradnjom stolarije, izradom fasade te ostalim obrtničkim radovima. Početkom iduće, 2022. godine trebali bi završiti radovi, a prvi učenici trebali bi krenuti sa školskom godinom 2022./2023. – naglasio je Bosilj.

Građevinski radovi na školi u Sv. Iliji

Godinu dana prije toga mališani bi trebali krenuti u novi vrtić u Beletincu.

– Trenutno su u tijeku unutarnji radovi, a uskoro će se početi s uređenjem okoliša. Krajem svibnja predviđen je završetak radova. Slijedi tehnički pregled te ishođenje uporabne dozvole i registracije od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja – naglasio je Bosilj.

Radi se punom parom na gradnji vrtića u Beletincu

Početkom iduće godine svjetlo dana ugledat će nove, uređene gruntovne i katastarske karte čestica za katastarske općine Sv. Ilija i Beletinec.

– Time bi se podigla vrijednost nekretnina u Općini. Ujedno će biti uređene međe i imovinskopravni odnosi. Olakšao bi se i promet nekretninama i ulaganje u nekretnine te ulaganja u obnovu cesta i puteva koji prije nisu bili upisani u katastar i gruntovnicu – zaključio je Bosilj.

Modernizacija cesta

Tijekom ožujka započeti će radovi na modernizaciji i rekonstrukciji nerazvrstanih cesta vrijedni 550.000 kuna, a obuhvaćati će sljedeće dionice: Sveti Ilija (odvojak Vinogradske ulice te Ulice Vilima Cecelje), Križanec (odvojak ulice Ljudevita Gaja i odvojak Vinogradske ulice), Žigrovec (Ulica Kozlovec te odvojak Ulice Vladimira Nazora), Seketin (odvojak Ulice Vide Sokola).

Aglomeracija u Općini Sv. Ilija

Krajem studenoga prošle godine započeli su radovi na izgradnji sustava odvodnje u naselju Sv. Ilija. Radovi su vrijedni 8,7 milijuna kuna. Izrađen je glavni projekt sustava odvodnje naselja Beletinec – Krušljevec te je u tijeku ishođenje građevinske dozvole. U tijeku je izrada glavnog projekta sustava odvodnje naselja Seketin vrijedna 185.000 kuna.

Inače, Aglomeracijom Varaždin obuhvaćena su mjesta Tomaševec, Križanec, Doljan i Žigrovec. Radovi na sustavu odvodnje su u tijeku i trebali bi biti završeni do 2021. godine.

Izgradnja nogostupa

U tijeku su radovi na uređenju nogostupa u naselju Beletinec (Kružna ulica i Ulica Dražena Obrstara Caca) te naselju Krušljevec (Kalnička ulica).

– U suradnji sa županijskom upravom za ceste Varaždinske županije će se realizirati izgradnja nogostupa u Vinogradskoj ulici u naselju Sveti Ilija – rekao je Marin Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

Ivan Čehok kaže da je gradilište u Trakošćanskoj i dalje otvoreno

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Građevinska inspekcija zatvorila je gradilište u Trakošćanskoj ulici u Varaždinu, na temelju prijava koje je dobila.

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na parkiralištu u Trakošćanskoj

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok danas je rekao novinarima da gradilište danas ponovno otvoreno.

– Mi smo postupili prema onome što je inspekcija od nas tražila. Grad ima sve i glavne projekte i sve potrebne dokumente. Mi inače imamo i glavne projekte i za stvari koje ne trebamo imati. Ovdje je nedostajao jedan dokument, čini mi se prijava gradilišta ili tako nešto. Dakle jedan dokument je nedostajao i zbog toga je inspekcija to tražila da dostavimo, mi smo to dostavili, gradilište je dalje otvoreno – rekao je Čehok.

Dodao je da ljudi koji prijavljuju gradilišta mogu zakočiti radove, ali ne i zaustaviti radove.

Danas oko 12 sati snimljene ove su fotografije radova u Trakošćanskoj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!