Povežite se s nama

Kultura

Niti sam maštala niti željela biti umjetnicom

Objavljeno:

- dana

Izložba grafika Vide Meić u Galeriji Matice Hrvatske

Prije: uzbuđenje, strah, ispunjenost. Poslije: zbunjenost, tuga, veselje. Ovo su prve tri emocije koje padaju na pamet mladoj varaždinskoj umjetnici Vidi Meić kad odgovara na pitanje kako se osjećala prije i poslije otvorenja svoje prve samostalne izložbe prošloga tjedna u zagrebačkoj Galeriji Matice hrvatske. Jer, prva je izložba sama po sebi vjerojatno već stresna, pa kad se tomu pridoda mjesto njezina održavanja… Hrabar korak studentice završne godine diplomskog studija Akademije likovne umjetnosti u Zagrebu.

Izvan stereotipa

Izložene grafike završetak su dvogodišnjeg ciklusa, a kao najbitniji njihov segment Vida ističe istraživanje i proces

No, 53 grafike istog formata, 64×64, u kojima kombinira kartonski tisak s kolografijom,  tehnika lijepljenja materijala na matricu čime nastaje niz apstraknih formi, različitih tekstura oblika i boja koje je izložila na svom prvom samostalnom koraku na umjetničkoj sceni, Vidi Meić su donijele pohvalne kritike publike i struke. Tako je gužva na otvorenju, kojom je umjetnica i sama bila iznenađena, bila tek uvod u odličnu posjećenost izložbe, koja će za razgled ostati otvorena do 13. ožujka.
Dok će velik broj umjetnika uglavnom reći da su to oduvijek željeli biti, Vidin je slučaj suprotan. 

Smatram da je umjetnost  za mene najbolji put zato jer sam naučila biti kreativna, a u današnjem svijetu smatram da je krativnost bitna u svim aspektima života,  a ne samo u umjetnosti

Prva ljubav – fotografija

– Niti sam maštala niti željela biti umjetnicom. Štoviše, ja sam ta koja je razmišljala kako mi to može biti hobi i kako je bolje naći si neko sigurnije zanimanje – veli. I dodaje: – Tijekom osnovne škole jako me privlačila fotografija i zaista sam se njom i bavila. Tek tu i tamo bih doma nešto nacrtala. Tijekom gimnazije doslovno nisam taknula kist, a i fotoaparat sam koristila rijetko. Stoga mi upis na Akademiju nije bio na kraj pamet – govori Vida. I dok njoj to, dakle, nije padalo na pamet, roditelji su, kaže, ti koji su joj povremeno natuknuli tu opciju, ali nikad je ni na što nisu nagovarali. Tako je Akademiju upisala nizom (ne)sretnih okolnosti. 

Kreativnost

 

Gužva na otvorenju izložbe Vide Meić, kritike struke i publike – pohvalne

– Nikad to nisam požalila. Štoviše, smatram da je za mene to najbolji put zato jer sam naučila biti kreativna, a u današnjem svijetu smatram da je krativnost bitna u svim aspektima života a ne samo u umjetnosti – priča Vida, koja, suprotno stereotipu o umjetnicima-boemima, kaže da ne vidi sebe “zatvorenu u atelieru na tavanu”. Izložene grafike završetak su dvogodišnjeg ciklusa, a kao najbitniji njihov segment Vida ističe istraživanje i proces. Na pitanje mora li umjetnik danas podilaziti tržištu, odgovorit će kako umjetnik to niti ne mora. 

– Naravno da mora zaraditi za život, ali ako podilazi tržištu više nije umjetnik. Zato mora imati i neki posao – zaključuje Vida Meić nakon što se još uvijek nisu slegle one tri emocije poslije otvorenja: zbunjenost, tuga i veselje. – Čula sam šale da je postizložbena depresija sasvim normalna. Ako je suditi prema odazivu na njezinu prvu izložbu, takvih će depresija biti još mnogo.

Originalnost i  zrelost

“Vidine grafike, u koje je unijela didaktičku komponentu, progovaraju autentičnošću i originačnošću. Zrelost i ozbiljnost kojom je Vida pristupila ostvarenju izložbe odaju istinsku predanost i senzibilitet mlade umjetnice i najavljuju još mnogo zanimljivih i uspješnih projekata koje će ostvariti njezin prduktivan i kreativan um”, Iva Bagarić.

Izvor:
Foto:

Kultura

Prof. Tonči Matulić u Varaždinu: “Hiperprodukcija knjiga iznjedrila lošu literaturu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Biskupijskoj knjižnici Varaždin otvoren je Mjesec hrvatske knjige koji će se obilježiti prigodnim programom kroz ćetiri susreta petkom navečer. Uz otvorenje manifestacije gost večeri u Pastoralnom centru Varaždinske biskupije bio je prof.dr.sc. Tonči Matulić, svećenik, znanstvenik, dobitnik nagrade Hrvatske knjiga godine za knjigu Metamorfoze kulture.

Uvodeći u večer voditeljica Biskupijske knjižnice Irena Gotal podsjetila je okupljene kako se Mjesec hrvatske knjige održava od 15. listopada do 15. studenog pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te da se u tom se periodu kroz raznovrsne i mnogobrojne programe promiče kulturu čitanja i pisanja kao izrazito važnih društvenih vrijednosti.


Ovogodišnja manifestacija održava se u okviru Godine čitanja, tema glasi Hrvatski autori u Godini čitanja, a  moto je: Ajmo hrvati se s knjigom!

U jednosatnom razgovoru s profesorom Matulićem voditeljica Irena Gotal potaknula je okupljene sudionike na promišljanje o važnosti i ulozi knjige, a izabrani sugovornik učinio je taj poticaj opipljivim i vrlo aktualnim.


Središnja tema razgovora bile su teme, ali i sama knjiga profesora Matulića „Metamorfoze kulture. Razgovarajući nadalje o važnosti i ulozi knjige, kao i novim čitalačkim navikama, posebno mladih ljudi, profesor Matulić je istaknuo kako je tehnika sredstvo kojim se treba služiti, ali knjiga je ta koja je središnje mjesto znanja, nepresušni medij, neovisan o struji.


Knjiga je osovina ljudskosti. „Znanje je bolje od neznanja, čitanje je bolje od ne čitanja, čitanjem dolazimo do znanja“, ta sama Božja riječ se ukoričila u knjigu.

Na pitanje voditeljice Gotal o sve jasnijim glasovima o hiperprodukciji knjiga profesor Matulić je odgovorio kako je svjestan te problematike i da ona postoji, ali je važno znati da papir svašta podnosi te da bi on radije rekao da postoji hiperprodukcija loše literature.


Treba vrednovati što je vrijedno, obogaćujuće, što je kvalitetno, što izgrađuje, što izobražava, što prenosi znanje.  O osobnom iskustvu s čitanjem i knjigom prof. Matulić je rekao da se pravi susret s knjigom dogodio za vrijeme studiranja kada je studirajući ontologiju ostao zadivljen moću znanja, moću riječi i ostalo je do danas tako.

Večeri s autorom u Mjesecu hrvatske knjige u Biskupijskoj knjižnici Varaždin nastavljaju se idućeg petka, 22. listopada u 19 sati kada će zainteresirani moći upoznati don Damira Stojića, – svećenika, salezijanca koji se kao pastoralac popularnim temama, te je jedan od najčitanijih autora u Biskupijskoj knjižnici Varaždin.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Kultura

U Vinici održan koncert ENDeM kvarteta i Zagreb Brass Quinteta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert dva sastava – ENDeM kvartet i Zagreb Brass Quinteta održan je u petak 15. listopadap u dvorani Općine Vinica, na kojem su nastupili i domaći akademski glazbenici Mihael Hrgar, Marko Gerbus, te drugi izvođači.

Ideja o održavanju koncerta potekla je od dvoje diplomiranih glazbenika, koji osim što sviraju diljem Lijepe naše, šire glazbu i izvan njenih granica. Želja je bila da naprave koncert i mještane općine Vinica upoznaju s glazbom koju sviraju. 

Glazbena priča o Mihaelu Hrgaru i Marku Gerbusu započela je u puhačkom orkestru Vinica gdje je sve krenulo kao razonoda kojem su provodili slobodno vrijeme. Kroz obrazovanje su uložili mnogo truda u glazbu kako bi imali mogućnost svirati u različitim sastavima i orkestrima.

Međutim iz hobija se razvila i karijera, što potvrđuje izjava Mihaela Hrgara.

Pri samom početku učenja sviranja, sve je to bila moglo bi se reći nekakva zanimacija, koja možda i osobno s moje strane nije bila preozbiljno shvaćena, no na kraju nam postala je profesija. Čudo je kakvu moć glazba ima… – poručuje Hrgar.

U sastavu Zgreb Brass Quinteta. predvođeni Mihaelom Hrgarom, sudjeluju Alen Vađunec i Peter Firšt na trubama, Ante Medvidović na rogu te Mate Đuzel na trombonu. Sastav koji predstavljaju Marko Gerbus (sopran saksofon), Deni Pijanić (alt saksofon), Nereo Arbula (tenor saksofon) te Erna Čizmić Rebić (bariton saksofon), ujedno su i kolege s kojima je studirao i pokrenuo kvartet saksofona ENDeM.

Mještani i zaljubljenici u glazbu imali su prilike uživati u skladbama Albenza, Petita, Iturraldea, Offenbacha, Bernsteina, Morricona i drugih kompozitora.

Na kraju koncerta okupljenima se obratio načelnik Općine Vinica, dr.sc. Branimir Štimec, prof., zahvalivši gostujućim glazbenicima kojima je uručio prigodne poklone.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje