Povežite se s nama

U fokusu

NO za smjenu direktora Aquatehnike Novaka (SDP) , to podržao i Špirelja (HNS) iz Varkoma

Objavljeno:

- dana

DOŠLI K SEBI ILI POČINJE OBRAČUN

Nadzorni odbor Aquatehnike zatražio je smjenu SDP-ovog direktora Aquatehnike Gordana Novaka.

Neslužbeno doznajemo da je razrješenje predložio predsjednik NO-a Božidar Kolarić iz Laburista, koji je to tražio i prije dvije godine, ali bez uspjeha. Međutim, sad je njegov prijedlog podržao Ratko Špirelja, član HNS-a i financijski direktor Varkoma, ali i Milivoj Ladić iz HSLS-a, kao i predstavnik radnika.

Protiv prijedloga nije glasovao čak ni SDP-ov član NO-a Zoran Svetec, inače ravnatelj Gradskih stanova. On je ostao suzdržan.

Odluku o tome hoće li Gordan Novak biti smijenjen mora sada donijeti Skupština Varkoma, koju čini direktor te tvrtke Vlado Vlašić. Varkom je, naime, 100-postotni vlasnik Aquatehnike.

“Odluka je na Vlašiću”

Razlog za Novakovu smjenu je, neslužbeno doznajemo, novi manjak koja je Aquatehnika ostvarila u prvih devet mjeseci ove godine. Navodno se radi o oko četiri milijuna kuna manjka, koji bi do kraja godine mogao i porasti.

Predsjednik NO-a Božidar Kolarić izjave nije želio davati. – Nadzorni odbor je tijelo koje samo daje prijedlog, dok konačnu odluku donosi Vlado Vlašić koji čini Skupštinu Varkoma – kratko nam je rekao.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda od potresa za područja Lepoglave, V. Toplica i Bednje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić je jučer, 20. siječnja, proglasio prirodnu nepogodu od potresa na području gradova Lepoglava i Varaždinske Toplice te na području Općine Bednja.

Uzastopni potresi su krajem 2020. i početkom 2021. godine na navedenom području uzrokovali materijalne štete na stambenim, gospodarskim, sakralnim i kulturnim objektima. Prema preliminarnoj procjeni gradskih i općinskih povjerenstava, šteta iznosi 18,9 milijuna kuna.

Prirodna nepogoda proglašava se temeljem Zakona o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda ako je vrijednost ukupne izravne štete najmanje 20 posto vrijednosti izvornih prihoda jedinice lokalne samouprave za prethodnu godinu ili ako je prirod (rod) umanjen najmanje 30 posto prethodnog godišnjeg prosjeka na području jedinice lokalne samouprave ili ako je nepogoda umanjila vrijednost imovine na području jedinice lokalne samouprave najmanje 30 posto.

Gradska i općinska povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda sada imaju obavezu u zakonskom roku od 50 dana od dana proglašenja prirodne nepogodne upisati konačnu procjenu šteta u Registar šteta te je dostaviti Županijskom povjerenstvu. Županijsko povjerenstvo će konačne procjene dostaviti Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od prirodnih nepogoda sa zahtjevom za dodjelu pomoći ublažavanja i uklanjanja posljedica od potresa.

Nastavite čitati

U fokusu

Započeli radovi na izgradnji Spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U stručnim krugovima potreba za izgradnjom nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine (Spinalni centar) postoji već dugi niz godina.

U 2018. godini izrađen je glavni projekt i ishođena građevinska dozvola, a nakon čega su dovršeni postupci nabave te danas svjedočimo izgradnji potpuno novog zdravstvenog objekta u Varaždinskim Toplicama. Trenutna vrijednost projekta iznosi 112 milijuna kuna, od čega je iz ESI fondova povučeno 83 milijuna kuna, iz Ministarstva zdravstva 24 milijuna te je udio vlastitih sredstava 5 milijuna kuna.

Činjenica da se ovaj projekt skoro u potpunosti financira iz fondova Europske unije i Ministarstva zdravstva, dokaz je da je projekt kvalitetan i prijeko potreban za Republiku Hrvatsku.

Izgradnja ovog centra velika je i značajna investicija koja se odvija na području grada Varaždinskih Toplica i koja je u interesu građana Varaždinskih Toplica i Varaždinske županije.

Nastavite čitati