Povežite se s nama

Kultura

Noć muzeja: u Trakošćanu, Ludbregu, Ivancu i Lepoglavi pripremili nešto za svakoga

Objavljeno:

- dana

Do nas svakim danom dolaze novi programi Noći muzeja koja se održava u petak, 27. siječnja.

Trakošćan

Uz noćno razgledavanje dvorca Trakošćan posjetitelji će moći doživjeti i prikaz kulture življena minulih vremena kroz interpretativno-animacijsku kostimiranu Šetnju s groficom. U Viteškoj dvorani će se održati koncert klasične glazbe na kojem će polaznici studija Music Art Education izvesti klasična djela za trubu uz klavirsku pratnju te gostovanje soprana. U galeriji Dvora Trakošćan u podnožju dvorca moći će se razgledati skupna izložba članica i članova Društva likovnih umetnikov Maribor pod nazivom Tangenta. Koncert počinje u 20 sati, a Šetnja s groficom od 19 sati.

Ludbreg

Jeste li čuli za snoboke? Znate li kakvog su okusa bili svatovski prfkači? Što su radile sokačice na svadbi? Znate li plesati zelje?
Ako je vaš odgovor da iskoristite ovu priliku za prisjećanje, a ako je vaš odgovor ne dođite i saznajte!

Muzej grada Ludbrega i program “Ludbreg petkom” u sklopu Noći muzeja donose izložbu “Neseju robaču, nesu se spuntali” koja se temelji na tradicijskim svadbenim običajima ludbreške Podravine.
Ručno rađeni svadbeni ukrasi, odjevni predmeti poput spavaćice nošene prve bračne noći, vjenčanice, fotografije i dokumenti samo su neki od predmeta koji će biti izloženi.
Sama izložba nastala je kao produkt stručnog rada “Tradicijski svadbeni običaji ludbreškoga kraja” u autorstvu etnologa Roberta Kapeša, a za cilj ima sačuvati tradicijske svadbene običaje koji su već gotovo iskorijenjeni, a dio su bogate kulturne baštine ludbreškoga kraja.
Na dan otvorenja izložba će se moći razgledati od 18 do 21 sat. Ulaz je besplatan.

Lepoglava

Izložba „Svijet poludragog kamenja“ u Lepoglavi u TKIC-u jedinstvena je jer se temelji na zbirci uzoraka minerala iz Lepoglave, Hrvatske i šire regije, ali ima minerala, poludragog i dragog kamenja gotovo sa svih kontinenata. Kroz izložbu moći će se vidjeti – poludragi kamen ahat – najbolji primjerci iz dva lepoglavska nalazišta, kristali gipsa iz nalazišta Jerovec, jedinstvena zbirka karneola s planine Ivanščice, te zlato iz rijeke Drave. Jedinstvena je to prilika vidjeti dijamante, safire, rubine, smaragde i još preko 90 vrsta obrađenog poludragog kamenja, rijetku vrstu ahata u okamenjenom drvetu, rijetke primjerke kamenja s lokaliteta Long Island iz kojeg su indijanci izrađivali ratničke boje, te jedinstvenu kombinaciju minerala s Pohorja. Moći će se promatrati i minerali ispod UV lampe.
Tijekom Noći muzeja program počinje od 18 sati.

Ivanec

Muzej planinarstva u suradnji s Gradom Ivancem i ove se godine, šestu godinu za redom, uključuje u nacionalnu manifestaciju Noć muzeja.
Uz zanimljive i sadržajno raznolike programske sadržaje, muzej i ove godine produljuje tradiciju koja se ustalila kao zaštitni znak ivanečkih Noći muzeja – logorsku vatru u dvorištu, koju će naložiti članovi HPD-a Ivančica, a na kojoj možete ispeći komad jegera i provesti vrijeme u ugodnom druženju i čavrljanju.

Kultura

U subotu obljetnički koncert varaždinskog zbora “Chorus angelicus”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u subotu, 24. veljače, u 19 sati održat će se koncert u 25. obljetničkoj sezoni zbora “Chorus angelicus” iz Varaždina.

Na programu je praizvedba djela varaždinskog skladatelja i zborovođe Anđelka Igreca: Quam dilecta te Requiem Johna Ruttera.

Uz Mješoviti pjevački zbor “Chorus angelicus” nastupit će i sopranistica Tia Pikija, te instrumentalni sastav: Melanija Gradečak, flauta Petra Labazan, oboa Ivan Urli, udaraljke Vedran Vujec, udaraljke Diana Grubišić-Ćiković, harfa Filip Igrec, violončelo i Bertalan Ablonczy, orgulje

Izvedbom će ravnati mo. Anđelko Igrec.

Ulaz na koncert je slobodan.

Nastavite čitati

Kultura

Teatar Gavran sutra u Ludbregu izvodi svjetsku hit-komediju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Centru za kulturu i informiranje u Ludbregu je 23. veljače na programu predstava Teatra Gavran pod nazivom “Sve o muškarcima”.

Muški svijet u ovoj se priči razotkriva s puno humora i neočekivanih sukoba, dok svaki od glumaca igra po nekoliko različitih uloga.

Radnja je smještena u današnji Zagreb, a pred publikom prolaze prepoznatljivi suvremeni likovi s kojima se svaki gledatelj može lako poistovjetiti. U ovoj dinamičnoj predstavi, glumci su odlučili pružiti istinsko teatarsko zadovoljstvo propitujući krajnje granice glumačkog umijeća.

Ovaj tekst Mire Gavrana do sada je imao 18 kazališnih premijera diljem svijeta, od Rio de Jeneira pa do Moskve.

Do sada je “Sve o muškarcima” vidjelo više od pola milijuna ljudi diljem svijeta.

Predstava počinje u 20 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje