Povežite se s nama

Život i društvo

Novi Marof: povećanje broja kaznenih djela, a stižu i nove prometne kamere

Objavljeno:

- dana

Stanje sigurnosti na području Grada Novog Marofa te sigurnost prometa na području autobusnog kolodvora bile su teme sjednice gradskog Vijeća za prevenciju kriminaliteta, održane u utorak, 2. kolovoza.

O stanju sigurnosti na području Grada Novog Marofa govorio je Nikola Beštek, načelnik Policijske postaje Novi Marof. Istaknuo je zadovoljstvo rezultatima rada te izdvojio nekoliko brojki koje se odnose na prvu polovicu ove godine.

– Evidentirano je 60 prometnih nesreća, što je 9 % više u odnosu na prošlu godinu. Unatoč tome, to su zadovoljavajući rezultati jer nijedna nesreća nije s poginulim osobama, dok je prošle godine bila jedna, a tek dvije su s teže ozlijeđenim osobama. U 2021. godini ih je bilo četiri – naglasio je Beštek.

U 14 prometnih nesreća evidentiran je alkohol, što je smanjenje za 7 %, a udio u odnosu na cijelu Policijsku upravu iznosi 18,3 %. Utvrđeno je 1818 prekršaja, 20 % više nego prošle godine. Zbog alkohola je oduzeto 136 vozačkih dozvola, što je 43 % više nego prošle godine. Evidentiran je 381 prekršaj prekoračenja dozvoljene brzine, 4 % manje, zatim 431 prekršaj nepoštivanja prometnih znakova, 61 prekršaj korištenja mobitela u prometu.

– Za smirivanje prometa, kroz Nacionalni program sigurnosti prometa na cestama, očekuje se nabava dva kućišta i jedne fiksne kamere, a postavit će se u Zagorskoj i Varaždinskoj ulici – najavio je načelnik PP Novi Marof te pozdravio izgradnju istočne obilaznice s ciljem smanjenja transportnog i teškog prometa kroz naseljeno područje.

Što se tiče kriminaliteta, zabilježena su 103 kaznena djela, što je povećanje za 21 %. Beštek je naglasio da je važno opći kriminalitet, koji obuhvaća krađe i teške krađe, odnosno kaznena djela po kojima se postupa po prijavi, na 50-ak % dok se u preostalom djelu vidi samoinicijativnost policije u rješavanju kriminala. Radi se o gospodarskom kriminalitetu s četiri kaznena djela, organiziranom kriminalu s također četiri kaznena djela, zlouporabi droge s 11 kaznenih djela.

– To je čista aktivnost policije. Izlaskom na teren, prikupljanjem informacija se obrađuju ova kaznena djela. Ovim rezultatima možemo biti posebno zadovoljni jer je prosjek drugih policijskih postaja 65-70 % po prijavama, odnosno 35-40 % u samoinicijativi – dodao je načelnik.

Ove je godine zabilježeno 10 kaznenih djela krađe, a otkriveno 7, i 10 kaznenih djela teške krađe, a otkriveno samo jedno. U otkrivanju pomažu nadzorne kamere Grada Novog Marofa te zahvaljujući njima niti jedan slučaj krađa i teških krađa nije evidentiran na području užeg centra grada.

Zabilježeno je 31 kazneno djelo maloljetničke delinkvencije i u sferi prekršajne problematike ima evidentirano 15 kaznenih djela. Istaknuta je dobra suradnja s Centrom za socijalnu skrb. Na području Grada Novog Marofa nema slučajeva ubojstva, razbojništva ili ucjene. Evidentirano je 16 slučajeva kršenja javnog reda i mira, a Dani Grada i prijavljena javna događanja prošla su bez incidenata. Unatoč nedostatku određenog broja ljudi, rad Policijske postaje je na visokoj razini i može se reći da je Novi Marof siguran grad.

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač čestitao je policiji na rezultatima i izrazio zadovoljstvo što im je video nadzor od pomoći. Kazao je da se planira postavljanje dodatnih kamera kod skretanja prema Remetincu.

– Za unapređenje sigurnosti na cestama Grad na godišnjoj razini ulaže 3-4 milijuna kuna u asfaltiranja i sanacije nerazvrstanih cesta. Kontinuirano se zanavlja horizontalna signalizacija te se priprema projekt regulacije prometa u Zagorskoj ulici kako bi se smanjile gužve i nepropisna parkiranja. Kroz sistematizaciju radnih mjesta formirano je mjesto komunalno prometnog redara, jedan službenik Grada prošao je edukaciju na Policijskoj akademiji, nabavlja se potrebna oprema i uskoro će taj službenik provoditi i kontrolu prometa na području grada – rekao je Jenkač.

Istaknuta je problematika parkirališnih mjesta u samom centru grada. Uz 130 mjesta koja su u vlasništvu Grada, druge institucije ili nemaju mjesta ili imaju nedostatan broj pa nastaju problemi. Naglašeno je i da će se preseljenjem Novokoma na novu adresu, dio teškog prometa maknuti iz centra grada.

Bilo je riječi i o problematici sigurnosti prometa na području bivšeg autobusnog kolodvora.

Načelnik Beštek istaknuo je da je dugo vremena prostor autobusnog kolodvora bio zanemraivan od svih strana. Ove je godine na tom području evidentirano 109 prijava što je rezultiralo s 412 prekršaja. Dodao je da im nije cilj kažnjavati te se nada dogovoru koji će u dogledno vrijeme rezultirati rješavanjem problema.

Žaneta Žilić, viši inspektor u Inspekciji cesta, naglasila je tri koraka rješavanja problema prometa na tom području: imenovanje prinudnog upravitelja; izradu prometnog elaborata kojim će se utvrditi promet na toj površini, parkirališna mjesta i prometna signalizacija te predaju prometnog elaborata Policijskoj upravi Varaždinskoj na odobrenje.

U raspravu su se uključili i prisutni suvlasnici poslovnih prostora na bivšem autobusnom kolodvoru koji su suglasni s idejom imenovanja prinudnog upravitelja i rješavanja cjelokupne problematike.

Život i društvo

V. Toplicama širit će miris adventskih delicija, Grad se pretvara u božićnu bajku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždinske Toplice zakoračit će u najljepše doba u godini. Centrom grada širit će se mirisi kuhanog vina, kobasica, ukusnih domaćih kolača i ostalih nezaobilaznih adventskih delicija, a bezbroj lampica unijet će poseban božićni duh i toplinu u srca svih građana.

Trg Republike Hrvatske postaje mjesto Topličke božićne priče, a uz adventske delicije, svakog vikenda do Božića i mjesto dobre zabave. Topličku božićnu priču ove nedjelje otvaraju Mirta & Emerik, tjedan dana kasnije stižu Ex Fakini, u nedjelju, 11. prosinca na redu je mali sajam KUD-a Toplice, dok će pred sam Božić, u nedjelju, 18. prosinca Varaždinskim Toplicama već tradicionalno projuriti Moto mrazovi te i ove godine razveseliti one najmlađe.

Svake nedjelje Udruga vinogradara i voćara Sveti Martin Varaždinske Toplice za sve građane i posjetitelje priprema kuhano vino i kobasice, dok će se za domaće kolače pobrinuti topličke udruge „Svibovečki zvon”, „Naši cajti” i „Biserna dolina”.

Topličku božićnu priču upotpunit će i godišnji koncert KUD-a Toplice koji je na rasporedu 3. prosinca s početkom u 17 sati u Kongresnoj dvorani Minerve, tradicionalni božićni humanitarni koncert u školskoj dvorani Osnovne škole Svibovec 18. prosinca u 15 sati te božićni koncert Glazbene škole, Područnog odjela Varaždinske Toplice koji će se održati 20. prosinca s početkom u 17 sati u Kino dvorani.

Nastavite čitati

Život i društvo

Jedinstveni kolač iz Vidovca dobio svoju monografiju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vidovečki gibanik jedan je od 15-ak zaštićenih tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda u Varaždinskoj županiji, a najpoznatiji je i najvredniji „težački kolač“ jedinstven po jednostavnosti i „tajnovitosti“ recepture.

Sada je dobio i svoju monografiju koju su u etnokući KITEC u Domitrovcu javnosti predstavili zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec, načelnik općine Bruno Hranić i predsjednica Udruge žena Općine Vidovec Ivanka Lonjak, a u ime autora i nakladnika govorio je Kristijan Skočibušić.

Nakon monografija Varaždinsko zelje, Zagorski puran, Varaždinski klipič i Varaždinsko bučino ulje, knjiga Vidovečki gibanik peta je u nizu koja sveobuhvatno obrađuje temu zaštićenih poljoprivrednih proizvoda Varaždinske županije. Riječ je o dvojezičnom (hrvatsko-engleskom) izdanju kojeg autorski potpisuju Kristijan Skočibušić i dr. sc. Dragutin Vincek sa suradnicima, a knjiga je, uz pomoć Općine Vidovec i Varaždinske županije, objavljena u nakladi Udruge Terra vox.

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić nije skrivao zadovoljstvo zbog još jednog izdanja koje vidovečku tradiciju predstavlja i promovira na kvalitetan i dobro osmišljen način, a gastronomija je jedan od prepoznatljivih identiteta Općine Vidovec.

– Na tome polju u Varaždinskoj županiji nitko nama Vidovčanima nije ravan. Mi smo jedina općina koja ima tri zaštićena poljoprivredna proizvoda, Varaždinsko zelje, Varaždinsko bučino ulje i Vidovečki gibanik. Na to smo jako ponosni jer smo zahvaljujući tim proizvodima prepoznati diljem Hrvatske pa i inozemstva. Gibanik je ponos vidovečke gastronomije. On je spoj gastronomske kreativnosti, jednostavnosti, ljubavi i htijenja da se pokaže kako možemo isključivo od lokalnih namirnica, proizvedenih na našim njivama, napraviti kolač. Biti drugačiji i kad je riječ o tako, neki će reći, jednostavnom kolaču. Čestitam Udruzi žena na ustrajnosti, ljubavi, želji i radu na tome da se sačuva i promiče vidovečki gastronomski identitet – rekao je načelnik Hranić.

Priče o Vidovečkom gibaniku ne bi bilo da nije Udurge žena Općine Vidovec. Zahvaljujući članicama te udruge 2014. godine Vidovečki gibanik je zaštićen kao izvorno jelo vidovečkog kraja. Udruga je nositelj Isprave (jamstvenog) žiga i neumorno u kontinuitetu radi na istraživanju, zaštiti i promociji Vidovečkog gibanika.

– Vidovečki gibanik je gastronomska priča o iskustvu generacija, o zavičaju i obiteljskim tradicijama. Gibanik je vidovečki i varaždinski! Tko ga želi upoznati mora ga kušati, doći u Vidovec i Varaždinsku županiju, gdje će osjetiti dobrodošlicu otvorenih vrata, bogatstvo duha i nezaboravne okuse stola tradicionalnih proizvoda, na kojemu će sigurno prepoznati naš Vidovečki gibanik. Udruga žena s velikim je zadovoljstvom sudjelovala u izradi monografije o Vidovečkom gibaniku, tim više što je on jedan od središnjih stupova vidovečke tradicije prema kojoj se Udruga od samoga početka svoga djelovanja odnosi brižno, u stalnoj potrazi za rješenjima kako je očuvati i zaštiti – naglasila je Ivanka Lonjak, predsjednica Udruge.

U završnom dijelu svečanosti predstavljanja knjige priređena je degustacija Vidovečkog gibanika i drugih tradicionalnih jela koje su pripremile vrijedne članice Udruge žena Općine Vidovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje