Povežite se s nama

U fokusu

Novi rebalans: Varaždin vode neki koji nikada nisu stvarali novac, možda ga zato olako troše?

Objavljeno:

- dana

Varaždinski gradski vijećnici u ponedjeljak su prihvatili i četvrti rebalans proračuna Grada Varaždina, u kojeg se slilo puno više novca od poreza i prireza na dohodak te onog od poreza na imovinu nego što je to bilo očekivano, pa je ta prihodovna stavka povećana za gotovo 15 milijuna kuna.

Obrazlažući spomenute izmjene, gradska pročelnica Upravnog odjela za proračun i javnu nabavu, Mirela Ivanković, uvodno je pojasnila da je riječ o tehničkom rebalansu, kojim je plan usklađen s realizacijom. Dodala je da se i rashodi i izdaci povećavaju za nešto više od 15 milijuna kuna.

Na nju se nadovezao Mario Lešina, predsjednik gradskoga Odbora za financije i proračun naglasivši da se prihodi od financijske imovine smanjuju za 8,2 milijuna kuna, od čega najviše otpada na presudu u parničnom postupku između Grada Varaždina, Varkoma i T&H Investa.

Lešina je naglasio da je Grad tako ostao bez planiranih prihoda od zateznih kamata,  te navijestio da se nešto još ružnije može očekivati u budućnosti.

Građanima treba pomoći

Uslijedila je rasprava o proračunu tijekom koje je, potpredsjednik Gradskog vijeća Davor Patafta, istaknuo da su u ovogodišnjem proračunu planirani prihodi od građana veći, za čak 15 milijuna kuna.

–  Nevjerojatno je da se ne priča o tome da na prihodovnoj strani, imamo ne 120 milijuna kuna, već skoro 136 milijuna kuna. To znači da su građani ove godine u proračun dali 15 milijuna kuna više novaca nego je planirano. Izvršna vlast im na tome treba zahvaliti i čestitati. Treba znati i da se od komunalne naknade u proračun slilo 3 milijuna kuna više. Ispada da je to sveukupno 18 milijuna kuna više od planiranog, a s druge strane od građana očekujemo da će im se nametnuti još veća davanja za komunalnu naknadu. Tvrdim da će iduće godine biti još veći prihod od poreza na dohodak i prireza. Stoga se moramo pitati kako da građanima pomognemo, jer grad je u njihovom vlasništvu. Naime, Grad ima u svojem vlasništvu 2 milijarde kuna vrijednu imovinu, a s druge strane, mnogi  Varaždinci su siromašni i teško žive – naglasio je vijećnik Lige za Varaždin koja, inače, samo projektno podupire izvršnu vlast.

Zatražio je i da se oko toga pronađe neki balans, te ukazao da se „dugoročne investicije trebaju financirati kreditima“, a ne kao u slučaju bazena i drugima opterećivanjem građana i radnika.

– Iako mi nisu podastrijeti dodatni podaci o brojkama, koje sam tražio od gradskih službi, imam informaciju da Grad u prosjeku na računu ima od 20 do 25 milijuna kuna. Raduje me da se više govori o gospodarstvu, ali nemojte misliti da će nam Europa stalno pomagati. Treba se fokusirati na radnike i prihode koji dolaze od njih u gradski proračun – rekao je ovaj poznati varaždinski poduzetnik.

Potom je vijećnik Vjeran Strahonja istaknuo da nema dileme o tome da gradski prihodi rastu, te da ga, s druge strane, zabrinjava lakoća trošenja proračunskog novca.

– Malo me bode u oči lakoća trošenja novca na nekim stavkama. Špancirfest je s 500 tisuća kuna narastao za još toliko i izdatak sada ukupno iznosi milijun kuna. Slična situacija je s Adventom, čak 550 tisuća kuna evidentirano je kao tekuća donacija u novcu.  Ima tu i sitnijih troškova poput dočeka Vatrenih, i nije mi jasno kako su za to troškovi narasli na 95.000 kuna – ukazao je Strahonja dodavši kako bi trebalo imati više rezerve kod trošenja proračunskog novca.

Tko (ni)je socijalno osjetljiv?

Potom se za riječ javio SDP-ov vijećnik Neven Bosilj, koji je, između ostalog iznio svoj stav da se nije trebalo ulaziti u kredite za kupnju bivše Varteksove robne kuće, te za one vezane uz proširenje i obnovu varaždinske VI. osnovne škole.

Na to mu je replicirao vijećnik Davor Patafta, naglasivši kako je dosad mislio da je SDP socijalno daleko osjetljiviji.

– Jedna stvar mi uopće nije jasna. Vi, koji se predstavljate kako dolazite iz socijalno osjetljive stranke, trebali bi biti prvi protiv kratkoročnog opterećivanja građana. Zašto da se Grad ne zaduži kad nema kredita. I zašto da građanima uzimamo da bi išli nešto graditi? Grad nije prezadužen i financijski stručnjaci savjetuju takvo postupanje, ukoliko je u interesu građana. Budimo konstruktivni, Grad Varaždin je ekstremno potentan i građani, kojima je teško, vratit će novac u proračun i iduće godine. Dajmo građanima zraka, oni su dali više ove godine i nemojmo to sve odmah potrošiti – rezolutan je Patafta.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok na kraju je podržao raspravu o  makroekonomskom aspektu razvoja gradskog proračuna.

– Podržavam raspravu o tome hoćemo li se dodatno zaduživati ili ćemo projekte financirati iz proračuna. To je nešto o čemu Gradsko vijeće treba raspravljati jer vijećnici predstavljaju građane, a oni i utvrđuju prioritete. Grad je pak, pokazao svoje prioritete i nisam za pretjerano zaduživanje, ali o tome moramo razmisliti – zaključio je Čehok.

 

U fokusu

Unutarstranački izbori u HDZ-u: Stričak i dalje vodi stranku na razini županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 200.000 članova Hrvatske demokratske zajednice u nedjelju je, 17. listopada, biralo predsjednike i potpredsjednike u 428 općinskih, 127 gradskih i 20 županijskih organizacija stranke.

Redoviti unutarstranački izbori održani su po načelu jedan član – jedan glas, a članovi stranke mogli su birati između ukupno 658 kandidata.

U Varaždinskoj županiji HDZ je na ovim unutarstranačkim izborima imao ukupno 32 kandidata za predsjednike županijske te gradskih i općinskih organizacija stranke.

Županijsku organizaciju Hrvatske demokratske zajednice Varaždinske županije i dalje će voditi dosadašnji predsjednik, ujedno i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok su potpredsjednici Nadica Dreven Budinski, Željko Dvekar, Josip Križanić i Damir Poljak.

– Danas smo po model jedan član – jedan glas odradili prvi dio unutarstranačkih izbora, birali županijskog, gradske i općinske predsjednike i njihove potpredsjednike. Svima koji su se upustili u tu unutarstranačku izbornu utakmicu se zahvaljujem, a svima kojima je članstvo dalo povjerenje čestitam te im želim puno uspjeha u radu. Drugi dio izbora odraditi ćemo u narednih mjesec dana gdje na izbornim skupštinama biramo stranačka tijela – rekao je Stričak.

– Pred nama su veliki izazovi, kako što bolje odgovoriti na prijetnje današnjice – epidemiju koronavirusa, migrantsku krizu i slično, a isto tako kako što bolje iskoristiti financijska sredstva programa oporavka i otpornosti te redovne financijske omotnice Europske unije. Na svečanoj sjednici županijske skupštine premijer Plenković je naglasio da sjever Hrvatske može očekivati oko 15 milijardi kuna, odnosno svaka županija po milijardu i pol za svoje projekte, a ostalo će biti usmjereno na zajedničke kao što su izgradnja brzih cesta, željezničkih pruga, regionalnog centra za gospodarenje otpadom i slično. Maksimalno smo posvećeni tim investicija i siguran sam da će upravo trudom dužnosnika HDZ-a ovaj mandat biti bogat projektima. Hvala vam na povjerenju – dodao je predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije.

Gradske organizacije HDZ-a u narednom će mandatu voditi Damir Habijan u Varaždinu, Zdenko Đuras u Ivancu, Robert Dukarić u Lepoglavi, Goran Križanić u Ludbregu, Siniša Jenkač u Novom Marofu te Josip Hajduk u Varaždinskim Toplicama.

Kad je riječ o općinskim organizacijama HDZ-a Varaždinske županije, predsjednici u narednom mandatu bit će Vladimir Kramarić u Bednji, Silvija Mekota u Beretincu, Tomislav Ledinski u Breznici te Marko Fišter u Brezničkom Humu.

Tomislav Lazar vodit će općinsku organizacija HDZ-a u Cestici, Zlatko Kanjir u Donjoj Voći, Goran Kaniški u Gornjem Knegincu, a Josip Križanić u Jalžabetu, dok će u Klenovniku predsjednik biti Martin Pintarić, a u Ljubešćici Nenad Horvatić.

Općinsku organizaciju HDZ-a u Malom Bukovcu vodit će Ivana Šafarek, u Martijancu Dubravko Besek, u Maruševcu Snježana Cerjan te u Petrijancu Mario Kiđemet, dok će predsjednik HDZ-a u Sračincu biti Ivica Rojc, u Svetom Đurđu Ivana Bedeković te u Svetom Iliji Marin Bosilj.

Željko Racanović bit će na čelu HDZ- a u općini Trnovec Bartolovečki, Dražen Đurašin u Velikom Bukovcu, Silvija Zagorec u Vidovcu, Mirjana Jambriško u Vinici te Dragutin Mateković u Visokom.

Nastavite čitati

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje