Povežite se s nama

Događanja

Novim programima do lakšeg zapošljavanja u Varaždinu, ali i u Europi?

Objavljeno:

- dana

UPISNA GROZNICA: POČINJU UPISI U SREDNJE ŠKOLE

Počinje upisna groznica! Kao i u cijeloj Hrvatskoj, i u Varaždinskoj županiji budući srednjoškolci, njih 1.629, moći će sutra i prekosutra od 8 do 16 sati predati prijavu za upise u prve razrede srednjih škola, a nakon toga čekati objavu rezultata s nadom da su među onima koji su uspjeli upisati ono što su i htjeli.

Glavna novost ovogodišnjih upisa u srednje škole na području Varaždinske županije su novi programi koji su se pojavili u nekim srednjim školama, ali i tri eksperimentalne gimnazije za što je zeleno svjetlo još u proljeće dalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Riječ je o programima Tehničke gimnazije koja kreće u Elektrostrojarskoj školi te Turističkoj i Ekonomskoj gimnaziji u Gospodarskoj školi.

Iz škole u banku ili na fakultet

– Program tehničke gimnazije baziran je na gimnazijskom programu, ali izborni predmeti su u području struke. Takve tehničke gimnazije postoje u Europi i odlično su prihvaćene, pa ne vidim razloga da tako ne bude i kod nas. Mislim da takvo nešto Varaždinu treba – rekao je Igor Kos, ravnatelj varaždinske Elektrostrojarske škole koja upisuje jedan razred tehničkih gimnazijalaca.

Prilikom kreiranja programa za ekonomsku i turističku gimnaziju ispitivali su se poslodavci.

Na Gospodarskoj školi od jeseni starta ekonomska i turistička gimnazija. Ravnateljica te škole Katica Kalogjera Novak istaknula je kako su prilikom kreiranja obrazovnog programa za obje gimnazije ispitivali potrebe tržišta i samih poslodavaca. Namjera je bila osmisliti program u kojem bi tržište, nakon završenog obrazovanja, dobilo “gotov” kadar. Tako bi učenici koji su se u ekonomskoj gimnaziji opredijelili nakon trećeg razreda za bankarstvo, po završetku školovanja bili osposobljeni, primjerice, za rad u banci na šalteru, a oni koji su se odlučili za turističku gimnaziju za rad u turističkoj agenciji ili obiteljskom gospodarstvu.

– U kreiranju obrazovnog programa za ekonomsku gimnaziju škola se vodila primjerom Srednje ekonomske škole u Mariboru, koji je odlično prihvaćen ne samo u toj državi, nego i u Europi, a i programi obiju gimnazija napravljeni su u skladu s potrebama tržišta – ističe Kalogjera Novak.

Dvojezičnom nastavom konkurentniji u EU

U Graditeljskoj, prirodoslovnoj i rudarskoj školi arhitektonski tehničari od jeseni bi dio nastave trebali slušati i na engleskom jeziku.

– Namjera nam je dvojezičnom nastavom osposobiti učenike za korištenje stručne terminologije u tom području kako bi kasnije na tržištu EU bili konkurenti. Terminologija na stranom jeziku bit će im korisna i ako se odluče dalje za nastavak školovanja – pojasnio je Zoran Hajek, ravnatelj te varaždinske srednje škole.

I buduće tehničare za logistiku i špediciju na Strojarskoj i prometnoj školi očekuje dio nastave na engleskom jeziku.

Do posla lakše s poznavanjem  stručne terminologije na engleskom jeziku.

– S obzirom na to da je riječ o zanimanju gdje se organizira prijevoz po cijelom svijetu, važno je poznavanje stručne terminologije zbog čega smo se odlučili za dvojezični program. Sigurni smo da će po završetku ovog programa naši učenici biti uspješniji u traženju posla. Međutim, samo polovica učenika tehničara za logistiku i špediciju imat će dvojezičnu nastavu. Naime, nakon upisa slijedi period prilagodbe i vidjet ćemo kako će se sve odvijati, a kako nam dolaze i učenici različitog znanja iz engleskog jezika, bude li potrebe, spremni smo organizirati i dodatnu nastavu iz engleskog jezika prije početka škole kako bi svi u startu bili ravnopravni – najavio je Milan Žunar, ravnatelj Strojarske i prometne škole koja je ove godine uvela i neka nova zanimanja, prilagođena potrebama tržišta.

“3 u 1” i “2 u 1”

Tako će se na toj školi od nove školske godine školovati automehatroničari i instalateri kućnih instalacija.

Dva nova smjera: automehatroničar i instalater kućnih instalacija.

– Automehatroničari predstavljaju objedinjena dva zanimanja: automehaničara i autoelektričara, a instalateri kućnih instalacija tri: vodoinstalatera, plinoinstalatera i instalatera grijanja i klimatizacije, dakle dva zanimanja, odnosno tri, objedinili smo u jedno. Na ove programe odlučili smo se jer to danas traži tržište, a i mi smo škola koja provodi obrazovanje odraslih i uvidjeli smo da je to nužno napraviti – objasnio je Žunar.

Iako bi mnogi mogli zamjeriti kako novim programima školujemo mlade ljude za inozemstvo, činjenica jest da se u obrazovnom sustavu ipak krenulo korak dalje. Ako je suditi po novim programima, očigledno je da su i varaždinske srednje škole (konačno) počele “osluškivati” zahtjeve tržišta i tome prilagođavati svoje programe. Jedino se nadamo da će budući srednjoškolci, od kojih će neki biti dio eksperimentalnih programa, uspješno završiti svoje obrazovanje te se nakon toga doista brže i lakše zaposliti u struci.

Nakon pet godina ponovno primalje u Medicinskoj školi!

Dok je prošle godine upisivala razred dentalnih tehničara, ove godine Medicinska škola upisuje razred dentalnog asistenta, a sve u skladu s potrebama tržišta. – Riječ je o posve dva različita zanimanja, ali nije riječ o eksperimentalnim programima, već redovnim koji se upisuju prema potrebama. Najednostavnije bismo mogli reći da su dentalni asistenti “medicinske sestre” koje rade kod stomatologa, a dentalni tehničari oni koji se bave protetikom – objasnila je Mirjana Grabar Kruljac, ravnateljica te varaždinske srednje škole. Ove godine upisuje se i jedan razred primalja. – Riječ je o zanimanju koje nismo upisivali četiri, pet godina i za kojim se sada ukazala potreba – rekla je Grabar Kruljac.

Prijave za upis u prvom krugu ljetnog upisnog roka traju u ponedjeljak i utorak, 2. i 3. srpnja, a učenici svoje prijave mogu predati od 8 do 16 sati. Nakon prijava slijedi objava rezultata i upisi, o čemu će budući srednjoškolci sve informacije moći doznati i putem web stranica škola. Svi koji neće uspjeti upisati željenu školu odnosno zanimanje, svoju šansu tražit će u drugom krugu ljetnog upisnog roka koji je od 20. do 22. kolovoza. Ne zaboravite, neke srednje škole od učenika traže i dodatnu dokumentaciju, primjerice, potvrdu o sposobnosti za određeno zanimanje, no sve informacije o tome koji su dokumenti potrebni za upis možete još provjeriti putem web stranica određene škole. No svi kandidati u školi se nikako ne smiju pojaviti bez preslike svjedodžbe 7. i 8. razreda osnovne škole i prijavnice za natječaj!

Izvor:
Foto: Arhiva RT

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje