Povežite se s nama

Život i društvo

Novo priznanje turizmu: kući na najvišem vrhu Međimurja nagrada za baštinu i održivost

Objavljeno:

- dana

Međimurska kuća za odmor Lina u Pleškovcu nagradom je Novog Lista, koju podupiru Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma, proglašena Najboljim turističkim objektom za valoriziranje turističke baštine i održivog razvoja u Hrvatskoj.

Kuća u vlasništvu Biserke i Zvonka Lajtmana ovom je nagradom za održivost, iznova dokazala da i te kako zaslužuje certifikat Ecolabel koji je ponijela prva u Hrvatskoj. Parametri su čista priroda, briga o okolišu i očuvanje prirodnih resursa kao garancija kvalitete usluge i proizvoda. Ista je kuća nositelj Zlatne povelje „Suncokreta ruralnog turizma“, dodijeljenog ove godine u Osijeku. Povelju dodjeljuje Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova selo“.

Vlasnici kuće od samog su početka, kažu, znali da žele kuću koja će biti spoj tradicionalnog i modernog, što je upravo ono na što se oslanja i usmjeren je kompletan međimurski turizam. Međimurje je, istaknuto je na dodjeli nagrade u Brodu na Kupi, „jedinstveni primjer optimalnog povezivanja svega što nam je dala priroda i čovjek nenametljivo nadogradio za potrebe modernog turista“.

– Osobno živimo u skladu s ekološkim principa i željeli smo takav način života približiti i drugima. Osim što primamo goste, radimo i ekološke edukacije za buduće generacije – kažu Lajtmani.

Drvena kuća na međimurskom vrhu Mohokosu,  koja više nije samo „kuća“ već primjer dobre prakse u razvoju ekološkog turizma, u cijelosti je ostavljena onakva kakva je nekoć sagrađena, rastavljena, potom restaurirana i iznova sastavljena uz dodatak elemenata suvremenosti a da pritom nije narušen njezin izvorni izgled. Kako ju predstavljaju na turističkom tržištu, „ to je kuća s dušom, gdje  jedini zvukovi dolaze od ptica, vjeverica i srna te ljubazne riječi dobrih ljude koji žive na prostoru tog, jednog od najviših vrhova Međimurja“.

Kuća za odmor Lina već je, kako od gostiju, tako i ekoloških stručnjaka te turističkih djelatnika, prepoznata kao najbolji primjer posvećenosti ekologiji i održivosti. Uzgoj hrane temelji se na održivim i ekološki prihvatljivim metodama po biodinamičkom procesu, korištenjem ekoloških materijala u obnovi smanjen je negativan utjecaj na okoliš.

Da je Međimurje na dobrom putu u svojem turističkom razvoju i ne odstupa od zacrtanih planova održivog turizma, dokaz su dosad već tri nagrade Europske komisije za europsku destinaciju izvrsnosti. Hrvatska turistička zajednica Međimurje je proglasila najuspješnijom destinacijom kontinentalnog turizma, a najsjevernija hrvatska županija dobitnik je i oznake Suncokreta ruralnog turizma i četiri turističke nagrade „Simply the best“. Uz sva ova priznanja, Međimurje se dosad čvrsto  pozicioniralo na svjetskoj turističkoj karti, a predsjednik Turističke zajednice Međimurja, Rudi Grula, najavljuje da županijski turizam, uz bezrezervnu pomoć Međimurske županije, nastavlja istim smjerom, pozdravljenim od svakoga tko traži ekološki prihvatljivu i održivu destinaciju za odmor ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi.

– Odlučili smo se beskompromisno orijentirati na održivi turizam, što nije bilo lako kad su brojke u pitanju. To je turizam koji se razvija postepeno pa dok druge destinacije zbrajaju zaradu, vi ste sretni opstajete li. Međutim, strpljenje se isplatilo i danas je turizam u Međimurju razvijena gospodarska grana, koja svima uključenima donosi pristojan prihod, a on je svake godine i sve veći. Kvalitetan i posvećen rad na koncu uvijek donosi rezultat. Ruralna kuća Lina dobar je primjer, ali ima Međimurje i drugih aduta spremnih za izbirljivo tržište održivog turizma. Međimurje kao destinacija fokusirano je na ovaj vid turizma, dobro nam ide i ne namjeravamo ništa mijenjati, samo poboljšati ono najbolje što već imamo – zaključio je Rudi Grula.  

Život i društvo

Praznik rada na Izletištu Drava u Varaždinu uz 6000 porcija graha, tamburaše Špancir, tombolu…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : Ivan Agnezovic

Grad Varaždin i ove godine povodom Praznika rada priprema veliku proslavu na Dravi.

Zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković pozvao je sve sugrađane da dođu na proslavu te da rađe dođu biciklom ili pješke nego automobilom.
– Nadam se da će nas vrijeme poslužiti jer je to recept za lijepo druženje u prirodi. Izletište je centralno mjesto proslave 1. svibnja. Pripremamo 6000 porcija graha, što je besplatno za građane. Program je sličan onome proteklih godina. Smatramo da s provjereno dobrim receptom ne treba eksperimentirati. Znam da će u dobrom programu uživati gosti koji dođu k nama iz cijele Hrvatske – rekao je Marković.

Program je najavila Jelena Toth, direktorica ureda Turističke zajednice grada Varaždina: “I ovo je godine na izletištu Drava pripremljen glazbeno scenski program. U 8:30 sati krenut će tradicionalna budnica na sedam lokacija u gradu. Proslava na Dravi počinje u 10 sati.”

Puhački orkestar KUD-a HŽ-a Varaždin će nakon budnice u gradu, od 10 sati izvesti i budnicu na Dravi. Glazbeno scenski program i igre na otvorenom u organizaciji Zajednice sportskih udruga počinju u 10:15.

Kuburaška udruga Maruševec u 11:55 pucat će iz kubura, a nakon toga slijedi govor gradonačelnika Varaždina. Podjela graha počinje oko 12 sati. Nakon toga sve do 15 sati sve posjetitelje na Izletištu Drava zabavljat će tamburaški sastav Špancir.

Upraviteljica Zaklade solidarnosti Grada Varaždina Dubravka Biberdžić najavila je i tradicionalnu humanitarnu tombolu: “I ove godine će na obilježavanju Praznika rada na Dravi biti organizirana dobrotvorna tombola po cijeni 2 eura. Cjelokupan prihod namijenjen je za Zakladu solidarnosti, za ljude koji su u socijalnoj potrebi, a osobito one koji imaju zdravstvenih poteškoća.”

Zahvalila je svim sponzorima koji su se do sad već odazvali i pozvala ostale kojima je poslan poziv da se uključe i daruju tombolske nagrade.
– Vjerujem da će prihod biti na razini prošle godine kada smo prihodovali 2300 eura – rekla je Dubravka Biberdžić.

Svi troškovi proslave pokrit će se iz donacija, a posebna zahvala je upućena najvećem sponzoru SES Spar European Shopping Centers te brendu S Park Varaždin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Zanimljiv program na Festivalu znanosti na FOI-u

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas se na Fakultetu organizacije i informatike (FOI) održava Festivala znanosti.

Obzirom da je središnja tema Festivala znanosti „Inteligencija“, na samom početku programa upriličeno je otvorenje izložbe dječjih likovnih radova na temu „Jesu li računala pametnija od nas“. Voditeljice izložbe, koja će biti dostupna i u digitalnom obliku, su prof. dr. sc. Violeta Vidaček Hainš, doc. dr. sc. Suzana Keglević Kozjak, doc. dr. sc. Zrinka Lacković Vincek, a u organizaciju su uključeni volonteri Centra za volontiranje i humanitarni rad FOI. Na izložbi će biti izloženi radovi 60-ero djece iz Dječjeg vrtića Varaždin te I., IV. I VI. OŠ Varaždin, a otvorit će ju dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa.

U nastavku programa prvog dana bit će održane i radionice i prezentacije na temu: „Jesu li računala pametnija od nas?“, „DigiDreams: Djeca stvaraju, a AI oživljava“ i „Kognitivni agenti“.

RASPORED DOGAĐANJA U PONEDJELJAK, 22. TRAVNJA:

10.00 – otvorenje izložbe i zajednička fotografija

10.15 -10.45 – radionica i prezentacija „Jesu li računala pametnija od nas?“ (D 3, FOI 1)

10.45 – 11.00 – prezentacija „Kognitivni agenti“ prof. dr. sc. Markus Schatten (D 10, FOI 1)

10.45 – 11.00 – obilazak Knjižnica FOI (FOI 1)

11.20 – 11.40 – demonstracija „Kako lete dronovi?“  (Gradski park V. Jagića)

11.40 – 12.30  – Podjela “Dječjih FOI diploma” i “Dječja promocija” (Info Chill zona, FOI 1)

Festival znanosti je manifestacija koja se u Hrvatskoj kontinuirano organizira od 2003. godine s ciljem približavanja znanosti javnosti kroz informiranje o aktivnostima i rezultatima na području znanosti, poboljšavanje javne percepcije znanstvenika, te motiviranje mladih ljudi za istraživanje i stjecanje novih znanja. Program će trajati u svim većim gradovima Hrvatske, a FOI se uključio s nizom radionica i predavanja.

FOI će u okviru Festivala znanosti održati i Dan otvorenih vrata, u četvrtak, 25. travnja od 12:00 do 14:00 sati, koji je namijenjen svim maturantima i onima koji žele upisati FOI.

Sudjelovanjem u Festivalu znanosti, FOI aktivno participira u popularizaciji znanosti, a u provođenje programa uključuju se nastavnici Fakulteta stavljajući time fokus na popularizaciju STEM-a kod mladih.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje