Povežite se s nama

Život i društvo

Vatrogasna zajednica Varaždinske županije obilježila 30 godina rada i djelovanja

Objavljeno:

- dana

Svečanom sjednicom u Hotelu Trakošćan Vatrogasna zajednica Varaždinske županije obilježila je 30 godina svog neprekidnog rada i djelovanja.

Svečanosti su nazočili župan Anđelko Stričak, njegova zamjenica Silvija Zagorec, saborski zastupnik Siniša Jenkač, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović, glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković, načelnik PU varaždinske Predrag Benčić, načelnik Općine Bednja Damir Poljak, predsjednik Gasilske zveze Slovenije Janko Crkvenik, bivši župani, načelnici i gradonačelnici te članovi mnogobrojnih DVD-a s područja Varaždinske županije.

Predsjednik Nedeljko Vukalović podsjetio je na povijest i aktualni trenutak Vatrogasne zajednice Varaždinske županije koja je osnovana 10. srpnja 1993. godine te je pritom naglasio kako je 2005. godine varaždinsko vatrogastvo zauvijek upisano zlatnim slovima u povijest europskog vatrogastva organizacijom dotad najmasovnije Vatrogasne olimpijade CTIF-a s oko 3500 sudionika iz 32 zemlje svijeta. Također je istaknuo kako je u Vatrogasnoj zajednici Varaždinske županije udruženo 124 DVD-ova i jedna profesionalna vatrogasna postrojba te je naglasio kako su vatrogasci sposobni i educirani za sve moguće intervencije. Pohvalio je izvrsnu suradnju s Varaždinskom županijom te se zahvalio županu na podršci i pomoći koju Županija pruža radu Vatrogasne zajednice.

Prigodne čestitke uputili su i načelnik Općine Bednja Damir Poljak, predsjednik Gasilske zveze Slovenije Janko Crkvenik, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, a prisutnima se obratio i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak naznačivši pritom važnost i tradiciju vatrogastva na ovim prostorima.

– Čestitam Vam na ovoj lijepoj i značajnoj obljetnici, a ujedno Vam se i zahvaljujem na svemu onome što ste činili, te što činite da bi naši žitelji tj. područje Varaždinske županije bilo što sigurnije i naprednije. Za naše područje se veli da je kolijevka hrvatskog vatrogastva, a ja ću dodati i stil života svih naših vatrogasaca i vatrogaskinja. Krasi ih; dobrovoljnost, humanost i požrtvovnost. U sve to smo se mogli uvjeriti sve ove godine, a naročito ove u mjesecu svibnju kada je područje Varaždinske županije pogodila jedna od najvećih poplava. U roku pola sata na terenu je bilo više od 1.065 vatrogasaca s preko 244 vozila. Hrabrost, toplina i dobrota koju su tada pokazali ostaju u sjećanju za cijeli život. Stoga mi je posebno drago što smo prije nepunih mjesec dana potpisali ugovore za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju Regionalnog centra civilne zaštite Varaždin koji će objedinit tehnička sredstva, opremu i ljudske resurse svih sastavnica domovinske sigurnosti na regionalnoj razini. Biti će to mjesto koje će pružiti sve što je potrebno našim žurnim službama koje će biti bolje opremljene za rad. Koristim priliku da čestitam svim našim vatrogascima koji nas predstavljaju i na domaćim te inozemnim natjecanjima i redovito osvajaju nagrade – rekao je župan te svima čestitao ugodne i mirne nadolazeće blagdane.

U okviru proslave podijeljene su i prigodne zahvalnice zaslužnim pojedincima te podupirateljima Vatrogasne zajednice Varaždinske županije.

Život i društvo

Praznik rada na Izletištu Drava u Varaždinu uz 6000 porcija graha, tamburaše Špancir, tombolu…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : Ivan Agnezovic

Grad Varaždin i ove godine povodom Praznika rada priprema veliku proslavu na Dravi.

Zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković pozvao je sve sugrađane da dođu na proslavu te da rađe dođu biciklom ili pješke nego automobilom.
– Nadam se da će nas vrijeme poslužiti jer je to recept za lijepo druženje u prirodi. Izletište je centralno mjesto proslave 1. svibnja. Pripremamo 6000 porcija graha, što je besplatno za građane. Program je sličan onome proteklih godina. Smatramo da s provjereno dobrim receptom ne treba eksperimentirati. Znam da će u dobrom programu uživati gosti koji dođu k nama iz cijele Hrvatske – rekao je Marković.

Program je najavila Jelena Toth, direktorica ureda Turističke zajednice grada Varaždina: “I ovo je godine na izletištu Drava pripremljen glazbeno scenski program. U 8:30 sati krenut će tradicionalna budnica na sedam lokacija u gradu. Proslava na Dravi počinje u 10 sati.”

Puhački orkestar KUD-a HŽ-a Varaždin će nakon budnice u gradu, od 10 sati izvesti i budnicu na Dravi. Glazbeno scenski program i igre na otvorenom u organizaciji Zajednice sportskih udruga počinju u 10:15.

Kuburaška udruga Maruševec u 11:55 pucat će iz kubura, a nakon toga slijedi govor gradonačelnika Varaždina. Podjela graha počinje oko 12 sati. Nakon toga sve do 15 sati sve posjetitelje na Izletištu Drava zabavljat će tamburaški sastav Špancir.

Upraviteljica Zaklade solidarnosti Grada Varaždina Dubravka Biberdžić najavila je i tradicionalnu humanitarnu tombolu: “I ove godine će na obilježavanju Praznika rada na Dravi biti organizirana dobrotvorna tombola po cijeni 2 eura. Cjelokupan prihod namijenjen je za Zakladu solidarnosti, za ljude koji su u socijalnoj potrebi, a osobito one koji imaju zdravstvenih poteškoća.”

Zahvalila je svim sponzorima koji su se do sad već odazvali i pozvala ostale kojima je poslan poziv da se uključe i daruju tombolske nagrade.
– Vjerujem da će prihod biti na razini prošle godine kada smo prihodovali 2300 eura – rekla je Dubravka Biberdžić.

Svi troškovi proslave pokrit će se iz donacija, a posebna zahvala je upućena najvećem sponzoru SES Spar European Shopping Centers te brendu S Park Varaždin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Zanimljiv program na Festivalu znanosti na FOI-u

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas se na Fakultetu organizacije i informatike (FOI) održava Festivala znanosti.

Obzirom da je središnja tema Festivala znanosti „Inteligencija“, na samom početku programa upriličeno je otvorenje izložbe dječjih likovnih radova na temu „Jesu li računala pametnija od nas“. Voditeljice izložbe, koja će biti dostupna i u digitalnom obliku, su prof. dr. sc. Violeta Vidaček Hainš, doc. dr. sc. Suzana Keglević Kozjak, doc. dr. sc. Zrinka Lacković Vincek, a u organizaciju su uključeni volonteri Centra za volontiranje i humanitarni rad FOI. Na izložbi će biti izloženi radovi 60-ero djece iz Dječjeg vrtića Varaždin te I., IV. I VI. OŠ Varaždin, a otvorit će ju dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa.

U nastavku programa prvog dana bit će održane i radionice i prezentacije na temu: „Jesu li računala pametnija od nas?“, „DigiDreams: Djeca stvaraju, a AI oživljava“ i „Kognitivni agenti“.

RASPORED DOGAĐANJA U PONEDJELJAK, 22. TRAVNJA:

10.00 – otvorenje izložbe i zajednička fotografija

10.15 -10.45 – radionica i prezentacija „Jesu li računala pametnija od nas?“ (D 3, FOI 1)

10.45 – 11.00 – prezentacija „Kognitivni agenti“ prof. dr. sc. Markus Schatten (D 10, FOI 1)

10.45 – 11.00 – obilazak Knjižnica FOI (FOI 1)

11.20 – 11.40 – demonstracija „Kako lete dronovi?“  (Gradski park V. Jagića)

11.40 – 12.30  – Podjela “Dječjih FOI diploma” i “Dječja promocija” (Info Chill zona, FOI 1)

Festival znanosti je manifestacija koja se u Hrvatskoj kontinuirano organizira od 2003. godine s ciljem približavanja znanosti javnosti kroz informiranje o aktivnostima i rezultatima na području znanosti, poboljšavanje javne percepcije znanstvenika, te motiviranje mladih ljudi za istraživanje i stjecanje novih znanja. Program će trajati u svim većim gradovima Hrvatske, a FOI se uključio s nizom radionica i predavanja.

FOI će u okviru Festivala znanosti održati i Dan otvorenih vrata, u četvrtak, 25. travnja od 12:00 do 14:00 sati, koji je namijenjen svim maturantima i onima koji žele upisati FOI.

Sudjelovanjem u Festivalu znanosti, FOI aktivno participira u popularizaciji znanosti, a u provođenje programa uključuju se nastavnici Fakulteta stavljajući time fokus na popularizaciju STEM-a kod mladih.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje