Povežite se s nama

Život i društvo

Novomarofska Udruga Medarica donirala staklenke meda Dječjem vrtiću Novi Marof

Objavljeno:

- dana

Kako bi djeci stvorili pozitivne prehrambene navike, Udruga Medarica Novi Marof posjetila je Dječji vrtić Novi Marof te su djeci, uz edukativnu priču, podijeljene staklenke meda.

Kako je rekao predsjednik Udruge Medarica Novi Marof, Vlado Topolovec, riječ o akciji koja promiče sve ono što pčelari rade, ali promiče i pozitivne prehrambene navike kod djece.

– Upravo je to naš interes, da učimo djecu da od malih nogu koriste med. Djeca do godinu dana ne smiju koristiti med jer još nemaju sposobnost prerade proizvoda, ali od godine dana nadalje mogu ga i trebaju što više koristiti – rekao je Topolovec.

Akcija se provodi četvrtu godinu zaredom, a Udruga je ovoga puta prikupila 150 teglica meda.

– Imamo pet vrtića na području grada Novog Marofa, a ovo je najveći vrtić i ovdje imamo više od 30 staklenki. Smatramo da kao udruga moramo izaći ususret jer lokalna zajednica pomaže nama preko određenih subvencija i mi to želimo vratiti na neki način. Svaki se pčelar iz naše udruge obvezao da donira dvije staklenke meda – rekao je Topolovec.

Ujedno se osvrnuo i na situaciju u pčelarstvu, navodeći kako se svake godine broj pčelinjih zajednica smanjuje do 10 posto.

–  Ovisni smo o klimatskim promjenama koje su nastale i pčelarenje je postalo skupo. Svaki pčelar gleda da nešto i zaradi, ali to je postalo nemoguće jer su troškovi porasli i bez pomoći se jednostavno ne isplati – rekao je Topolovec te zahvalio Gradu Novom Marofu što za pčelare svake godine izdvoje sredstva iz Proračuna.

Zadovoljstvo donacijom nije krila ni ravnateljica Dječjeg vrtića Novi Marof, Karolina Fotak.

– Udruga nam uvijek nesebično daruje svoje donacije. Vrtić je bio u projektu Zdrave prehrane i koristimo med redovito u našoj prehrani, naročito što se tiče doručka. Stavljamo ga u desertne stvari kao što su medenjaci i pite. Smatramo da je vrlo važno da djeca dođu u susret s medom jer, prema nekim povratnim informacijama, roditelji ga vrlo slabo koriste doma u konzumaciji, eventualno u nekakvim zimskim periodima. Mi ga u vrtiću koristimo tijekom cijele godine – rekla je ravnateljica te zahvalila Udruzi na donaciji.

Donaciju je pohvalio i novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač.

– Drago mi je da naši medari svake godine uspiju donirati med našim dječjim vrtićima. Radi se o domaćem medu i na taj se način omogućava našoj djeci da koriste kvalitetan, domaći i provjereni med. Znamo da se na policama trgovina zna pronaći med upitne kvalitete, stoga mi je drago da naši medari svake godine odvoje više staklenki meda za djecu – rekao je gradonačelnik Jenkač te dodao kako Grad svake godine potporama pomaže pčelarima kako bi sačuvali svoj pčelinji fond.

Život i društvo

Varaždinskim gimnazijalcima nagrada na eko natječaju Fonda za zaštitu okoliša – Modna lasta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 150 radova učenika osnovnih i srednjih škola na Dan planeta Zemlje poslalo snažnu poruku o važnosti borbe protiv brze mode i negativnih utjecaja na okoliš.

Radovi pristigli na adresu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu natječaja Modna lasta, čiji su pobjednici objavljeni povodom Dana planeta Zemlje.

Upravo su učenički radovi inspiracija i izvor kreativnih ideja kojima svatko od nas može doprinijeti zaštiti i raznolikosti našeg okoliša, a koji je svakim danom u sve većoj opasnosti od uništenja, prvenstveno zbog konzumerizma i brze mode koja je bila fokus ovogodišnjeg kreativnog natječaja. Kroz tri zadatka, niži i viši razredi osnovnih škola, srednje škole te đaci kreativci pokazali su kako možemo usporiti brzu modu i pomoći Planetu.

Stručni žiri, u kojem su sjedili predstavnici najvećih hrvatskih medijskih kuća, influencerica Mateja Frajsberger poznatija kao Click4chic te predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, odabrao je tri najkreativnija rada u svakoj od kategorija.

Prvo mjesto u kategoriji nižih razreda odnijeli su Petra Atelj, Rut Fekeža, Paula Majstorović, Iris Tomljenović i Korina Židak iz Osnovne škole Vjenceslava Novaka Zagreb, pod mentorstvom razrednice Bojane Habjanec, dok je u kategoriji viših razreda pobjednica Viktorija Huljina iz Osnovne škole Banija koju je mentorirala Ankica Veseljić.

Prvo mjesto u kategoriji srednjih škola pripalo je Dori Modrić, Jakovu Grabaru, Elizabeti Kasun, Viti Breški i Karli Kolenko iz Prve gimnazije Varaždin, koje je u kreativnom procesu podupirala prof. Ivana Žnidarić Kajić.

– Iznimno smo sretni zbog velikog odaziva učenika na ovogodišnji natječaj „Modna lasta“. Više od 150 prijava svjedoči o strasti i predanosti učenika, kad je riječ o očuvanju okoliša. To nas inspirira i potiče da svake godine ponovno pružimo priliku djeci i mladima da pokažu svoju kreativnost i brigu za naš planet, te ih nagradimo za njihov trud. Ovogodišnji pobjednici su pravi pokazatelji ekološke osviještenosti mlađih generacija te čvrsto vjerujemo kako ih je potrebno motivirati da se nastave razvijati u tom smjeru – izjavila je Sunčana Matić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Cilj ovog obrazovno-ekološkog natječaja bio je educirati i inspirirati djecu i mlade na usvajanje održivih navika za očuvanje Zemlje te je još jednom potvrdio koliko je važno motivirati ih da aktivno djeluju u zaštiti okoliša.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Knegincu održana Zelena čistka povodom Dana planeta Zemlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom međunarodnog Dana planeta Zemlje i ove je godine organizirano čišćenje šumskih predjela Mostečka (Kolnjak), Cukavec i Krč na području Općine Gornji Kneginec.

Na poziv Općine Gornji Kneginec u subotu, 20. travnja, čišćenju su se odazvali članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava Kneginec Gornji, Donji Kneginec, Varaždinbreg i Lužan Biškupečki, članovi udruge branitelja Sinovi Domovine i Off road kluba Kneginec te djelatnici KNEKOM-a i Općine.

Ovakve akcije čišćenja šuma godinama se održavaju na gotovo istim mjestima. Ovom prigodom organizatori ponovno poručuju nesavjesnim pojedincima da se otpad ne smije odlagati u prirodu već se može besplatno predati u Reciklažnom dvorištu Kneginec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje