Povežite se s nama

Međimurje

O nordijskom hodanju i orijentaciji kao sportu

Objavljeno:

- dana

Predavanja

Što je nordijsko hodanje, a što je orijentacija kao sport? Bit će to teme predavanja koja će u subotu 14. ožujka u Sportskom centru Sloboda u Ulici Ognjena Price 34 u Varaždinu održati prof. Davorin Antonić i Vladimir Tkalec. Uz njih, 15-minutno predavanje pod nazivom “Pokret kao lijek” održat će doktorica medicine Marija Hrman-Proskura.

Organizator predavanja je Inicijativni odbor za osnivanje Kluba nordijskog hodanja Varaždin i Orijentacijskog kluba Varaždin u suradnji sa Zajednicom sportskih udruga grada Varaždina, Gradom Varaždinom, Hrvatskim savezom nordijskog hodanja, Hrvatskim orijentacijskim savezom i OK Međimurje iz Selnice.

– Na predavanju će se zainteresirani građani moći prijaviti u Školu nordijskog hodanja i/ili tečaj orijentacijskog trčanja, koji će početi u subotu 21. ožujka u 10 sati na Sportskom centru Sloboda – navodi Srećko Radulović, član Inicijativnog odbora.

Zainteresirani će se moći prijaviti na tečajeve

Najavljuje da će Škola nordijskog hodanja trajati pet dana po dva sata, a organizirat će se u dvije grupe, radnim danom od 10 sati, odnosno od 17 sati i to u Varaždinu i okolici. Voditelj tečaja je Srećko Radulović, a naknada za tečaj iznosi 120 kuna.

Tečaj orijentacijskog trčanja će se održavati pet subota po dva do tri sata, također u Varaždinu i okolici. Voditelj je Vladimir Tkalec, predsjednik OK Međimurje. Naknada za tečaj iznosi 150 kuna.

– Nakon završetka tečajeva planirano je održavanje osnivačkih skupština Kluba nordijskog hodanja Varaždin i Orijentacijskog kluba Varaždin – najavljuje Radulović.

Izvor:
Foto:

Međimurje

U čast Gospe Karmelske u Štrukovcu održano proštenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U čast Majke Božje Škapularske ili Gospe Karmelske u nedjelju, 21. srpnja, u Štrukovcu je održano tradicionalno proštenje.

Misu je služio generalni vikar biskupije Varaždinske Antun Perčić, a uz domaćeg župnika Maria Križanca misnom slavlju nazočio je i nekadašnji župnik župe Selnica, kamo pripada Štrukovec, Josip Horvat.

Crkveni zbor župe Selnica pod vodstvom Julijane Kočila prekrasno je pjevao. Uz mnoštvo vjernika svetoj misi prisustvovao je i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, kao i članovi Mjesnog odbora Štrukovec.

Štrukovec je u sastavu Župe svetog Marka u Selnici, s kojom Grad Mursko Središće, baš kao i s ostalim okolnim župama dobro surađuje i svake godine kroz kapitalne donacije pomaže održavanje sakralnih prostora.

Nastavite čitati

Međimurje

Proglašena prirodna nepogoda tuče za tri međimurske općine – šteta na nekim kulturama 80 %

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu za područje općina Vratišinec, Gornji Mihaljevec i Domašinec, zbog tuče koja u subotu, 13. srpnja 2024. godine uzrokovala oštećenje i umanjenje ovogodišnjeg uroda na poljoprivrednim površinama, odnosno na povrtlarskim i ratarskim kulturama, voćnjacima i štetama na građevinama.

Na temelju prvih procijenjenih šteta od strane općinskih Povjerenstava za procjenu šteta od prirodnih nepogoda, utvrđeno je da je na području općine Domašinec procjena umanjenja priroda u odnosu na prosječni prirod od 75 %, pri čemu su najviše stradali kukuruz, suncokret, soja, buča, povrće, jabuke i orasi, dok postoje i izravne štete na građevinama.

Na području općine Gornji Mihaljevec najviše su stradale bundeve, borovnice i jabuke i to u rasponu od 35-80 %, dok su na području općine Vratišinec zabilježene štete na poljoprivrednim površinama od 35 % kukuruza, 35 % bundeve, soje i suncokreta, te 40 % povrtlarskih kultura i 35 % štete na voćnjacima.

Nakon odluke o proglašenju prirodne nepogode, zadužuju se općinska povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda, da konačno procijenjenu štetu prijave županijskom Povjerenstvu putem Registra šteta, koje će izraditi zbirno izvješće o šteti na području Međimurske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje